Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012
Foto: Annika Aschberg

Foto: Annika Aschberg

Euforin efter Loreens triumf i Baku visar inga tecken på att lägga sig – en vecka efter Eurovision Song Contest-vinsten är hon nu etta i bl a Tyskland och Österrike, samt ligger trea på den ytterst svårintagliga englandslistan: en bedrift ingen ESC-vinnare lyckats med under de senaste 20 åren.

Det har gått en vecka sedan Loreen triumferade i Baku, men euforin verkar sannerligen inte vilja lägga sig. Euphoria toppar listorna Europa runt, inkluderat den svårintagna englandslistan där Loreen intagit tredjeplatsen – en bedrift ingen Eurovision Song Contest-vinnare lyckats med under de senaste 20 åren.

Den 28-åriga västeråssångerskan ligger dessutom etta i Schweiz, Tyskland, Österrike, Irland, Norge, Danmark och Finland, samt topp fem i än flera. Detta är den snabbaste reaktionen efter Eurovision Song Contest i listväg på flera år.

Liststatus:
Nr 1 i Tyskland, Österrike, Irland, Schweiz, Norge, Danmark, Finland. Nr 2 i Holland, Sverige, och nr 3 i Belgien och England.
(Uppgifter per natt till tisdag 5 juni)

Loreen är en unik artist och triumfen i Eurovision Song Contest gav henne en möjlighet att nå ut till miljontals hushåll för att skapa det genomslag vi tidigare sett i Sverige, kommenterar Björn Lindborg, sverigechef på Warner Music Sweden. Jag är övertygad om att vi bara sett början på Loreens segertåg genom Europa.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

george-marino

Den legendariska ljudingenjören George Marino, som mastrat hundratals album under sin 40-åriga karriär, avled idag efter ett års kamp mot lungcancer. Marino började sin karriär redan 1967 som bibliotekarie och assistent vid Capitol Studios innan han gick vidare till bolagets mastrings-avdelning. Efter några år vid Record Plant så anställdes han 1973 vid anrika Sterling Sound i New York där han arbetade fram till sin död.

George Marino mastrade flerfaldigt platina-säljande album såsom Metallicas självbetitlade svarta album, AC/DC’s “Highway To Hell” och Guns N’ Roses’ “Appetite For Destruction”. Mer nyligen stod han bakom Coldplays “Parachutes” och Bon Jovis “Lost Highway”. Han har dessutom mastrat många av Roxettes album.

George Marino blev belönad med inte mindre än tre Grammys under sin långa karriär, senast 2011 för Arcade Fires “The Suburbs”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

icona-pop-2012

Med en vecka kvar innan Hultsfred invaderas av världsartister och besökare presenterar vi idag Sveriges nästa stora musikexport- Icona Pop! För tillfället blåser de rent dansgolven världen över med sin dansanta och punkiga hit I Love It, och förväntningarna på duons debutalbum som är planerad till sommaren är gigantiska. Det är med glädje vi välkomnar dem till Hultsfred nästa vecka, Icona Pops gig är alltid de bästa, galnaste och roligaste festerna.

Icona Pop /S/
2012 är Caroline Hjelt och Aino Jawos stora genombrottsår. Med Icona Pop har de, medvetet eller ej, prickat in exakt de faktorer som förenar olika människors musikaliska preferenser snarare än att skilja dem åt. Det är med glimrande pärlor av housens euforiska kärlek, indiepopens melodier och faktiskt, deras punkiga attityd som de suddat ut skiljelinjer mellan genrerna och skänkt oss något nytt, spännande och relevant. Lika självklart som att Philadelphia-hiphoparna Chiddy Bang samplar Icona Pops låt Manners, så skrålar en hel fotbollskör med i refrängen till Nights Like This. Det är ett sylvasst och attackerande elektroniskt sound, beats som tar kontroll över din kropp och framförallt- melodier. Fantastiska melodier som sätter sig som iglar på din hjärna och ditt hjärta.

Med singeln I Love It som föregår sommarens kommande debutplatta släpper Icona Pop besinningslöst hämningarna. Begränsningar och hinder blir i deras händer små virvlande maskrosfrön som du med ett andetag blåser bort från din axel, I don’t care- I love it! Att just I Love It är ett samarbete med Charli XCX, som du också ser på Hultsfredsfestivalen i år, är ingen tillfällighet. Om du har något som helst intresse av vad som kommer att forma framtiden så vet du också att både Charli XCX och Icona Pop kommer att möta dig där. Det är just därför du bör ta tillfället i akt och ta dig till Hultsfred de där speciella dagarna nästa vecka.

För mer information om artister eller festivalen i övrigt; www.hultsfredsfestivalen.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

marduk-2012

När den svenska sångaren Per “Dead” Ohlin från de norska black metal-pionjärerna Mayhem begick självmord i april 1991 så spreds snabbt uppgifter om att bandets grundare Euronymous – som upptäckte kroppen – ska ha tillverkat halsband med delar utav skallen.

Euronymous ska även ha tagit flera foton av den döda kroppen och skickat en av dessa till ägaren av Warmaster Records i Colombia som använde bilden som skivomslag till bootleg-albumet “Dawn Of The Black Hearts” vilket släpptes 1995.

När hårdrocksmagasinet Loudwire nyligen intervjuade det internationellt välkända Norrköpings-bandet Marduks ledare, gitarrist och låtskrivare Morgan Steinmeyer Håkansson så bekräftade han uppgiften om att han äger en del av Deads skalle såväl som fragment från kulan som dödade honom och en mindre del av hjärnan.

Morgan berättar i intervjun att Mayhem på den tiden levde under ganska knappa ekonomiska förhållanden tillsammans i ett hus. De hade inte ens telefon. Marduks gitarrist firade nyårsafton 1991 tillsammans med Dead hemma i Sverige. Efter att han återvänt till Norge så skickade han ett brev innan någon berättade för Morgan att han tagit livet av sig.

Morgan skrev därpå ett brev till Mayhem. Euronymous bekräftade att han skjutit sig själv och skickade en del av skallen tillsammans med två kulfragment och en bit av hjärnan. Dessa förvarar han numera på en säker plats. Euronymous ska ha skickat liknande presenter till ett fåtal av Deads forna vänner.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012
Foto: Johannes Helje

Foto: Johannes Helje

Loa Falkman sjunger Evert Taube på det nya albumet ”Kom i min famn” som släpps imorgon den 6 juni. Loa fångar med sina personliga tolkningar av Taubes melodier och texter all den glädje, melankoli och poesi som var Taubes musikaliska signum. Lars Halapi har producerat och arrangerat skivan. Som gästartister på ett par spår medverkar Loa Falkmans estradvänner Björn Skifs och Måns Zelmerlöw.

Imorgon kväll uppträder Loa på nationaldagsfirandet på Sollidenscenen med låten “Kom i min famn” i närvaro av Deras Majestäter Konungen och Drottningen. Sänds kl. 20.00 på SVT1.

LÅTLISTA ALBUM:
1 | calle schewens vals
2 | fragancia
3 | sommarnatt (Kom i min famn)
4 | sjuttonde balladen
5 | min älskling
6 | fritiof i arkadien
7 | serenaden i prästgatan LOA FALKMAN, BJÖRN SKIFS OCH MÅNS ZELMERLÖW
8 | morgon efter regn
9 | dansen på sunnanö
10 | vals i valparaiso
11 | så skimrande var aldrig havet
12 | sjösalavals
13 | nocturne (Sov på min arm)
14 | så länge skutan kan gå
15 | än en gång däran LOA FALKMAN, BJÖRN SKIFS OCH MÅNS ZELMERLÖW

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

king-of-asgard-2012

Viking metal-bandet King of Asgard från Mjölby färdigställde nyligen sitt andra album, “…To North”, vilket planeras att släppas den 30 juli genom amerikanska Metal Blade Records. Skivan spelades in vid Sonic Train Studios i Varberg tillsammans med producenten Andy La Rocque, även känd som gitarrist för den dansk-amerikanske hårdrockslegenden King Diamond.

“…To North” låtlista:
01. Intro
02. The Nine Worlds Burn
03. The Dispossessed
04. Gap of Ginnungs
05. Bound to Reunite
06. Nordvegr
07. Up on the Mountain
08. Plague-ridden Rebirth
09. Harvest (The End)
10. …to North
11. Vinterskugge (bonusspår)

På “…To North” medverkar två gästartister, dels den kvinnliga sångerskan Heléne Blad i den inledande låten “The Nine Worlds Burn”. Hon är en professionellt skolad folkmusiksångerska som varit vän till bandet under en lång tid och även spelade keyboard i King of Asgards föregångare Mithotyn en kortare tid. Gitarristen Jimmy Hedlun, känd från metalbanden Falconer och Supreme Majesty, har även lagt två gitarrsolon till låten “Gap Of Ginnungs”.

“…To North” blir det första King of Asgard-albumet med andregitarristen Lars Tängmark, bördig från Sollefteå och tidigare främst känd som basist i Dawn under 90-talet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012
Foto: Thomas Mead

Foto: Thomas Mead

Hårdrocksbandet Fatal Smile har sålt guld i Sverige genom sin nya singel “Welcome To The Freakshow” vilken distribuerades exklusivt med Sweden Rock Magazine. Guldstatusen når man idag vid 10 000 sålda exemplar, en gräns som sänkts väsentligt under det senaste årtiondet på grund av den minskade skivförsäljningen. Singeln har inte sålts separat utan varje exemplar av tidningen som sålts i Sverige räknades in.

Fatal Smile släppte den 14 maj sitt nya album “21st Century Freaks” genom FS Records/GMR Music Group.

“21st Century Freaks” låtlista:
01. Welcome To The Freakshow
02. Nailed To The Wall
03. Raisning Hell In Heaven
04. Judgement Day
05. Broken Heart
06. My Private Hell
07. Scarecrow
08. Innocent
09. Break This Chains
10. Take It To The Limit
11. For The Last In Line

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012
Foto: Valter Frank

Foto: Valter Frank

Idag avslöjar MTV de två sista artisterna för MTV World Stage i Göteborg den 21 juni: Eurovisionvinnaren Loreen och svenska popfenomenet Tove Styrke. Loreen och Tove kommer tillsammans med tidigare utannonserade Nelly Furtado och B.o.B att bjuda Göteborg på en gratiskonsert staden sent ska glömma, en konsert som senare kommer att sändas till hundratals miljoner hushåll världen över.

Sedan Loreen fullkomligt krossade allt motstånd i Eurovision 2012 i Baku den 26 maj har hon blivit en av de mest eftertraktade artisterna i Europa. Hennes Euphoria har intagit förstaplatsen på de flesta europeiska låtlistorna och förutom Euphoria kommer Loreen att framföra nytt material från hennes kommande platta. Mattias Behrer är chef för MTV i norra Europa och är mycket entusiastisk över Loreens kommande uppträdande i Göteborg:

Vi vill ge svenskarna och alla internationella besökare en så euforisk midsommarstart som möjligt och med Loreen är det säkerställt. Här är chansen för alla svenskar att tillsammans med Loreen, Nelly Furtado, B.O.B och Tove Styrke visa hundratals miljoner hushåll runt om i världen hur en svensk midsommar skall och bör inledas, säger Mattias Behrer.

Tove Styrke har det senaste året haft fullt upp med sin lansering i Europa. Hennes skivbolag Sony Music har gjort henne till deras största prioritet i Tyskland och den 1 juni ställde hon till med storslagen show på den tyska festivalen Rock Am Ring. Hon har även uppträtt på Tysklands största TV-kanal RTL. Tidningen New York Post har listat henne som en av tio up and coming-artister att ha koll på under året. Då Tove Styrke redan är på god väg att slå igenom stort i Europa med omnejd, samt att hon är blotta 19 år gammal, passar hon väl in i konsertkvällen:

Tove är en fantastisk artist som kommer passa otroligt bra in med övrig line-up och vi är mycket glada bokningen. Hon blir också kvällens yngsta artist och vi är övertygade om att vår målgrupp kommer älska henne. På samma sätt som med Loreen kommer vi att sända ut hennes musik till våra hundratals miljoner hushåll runt hela världen. Vår största förhoppning är att många får upp ögonen för henne i samband med att vi sänder programmet i höst, säger Mattias Behrer.

MTV:s officiella efterfest på Trädgården
Efter konserten arrangerar MTV en storslagen efterfest på Trädgården i Göteborg. MTV har beslutat att bjuda in allmänheten till efterfesten, vilket är väldigt sällsynt när TV-kanalen arrangerar galor och konserter runt om i världen. Biljetter till efterfesten finns till försäljning hos Ticnet och kostar 220 SEK. Festen kommer pågå till 05.00 på morgonen.

Det internationella intresset är stort
Flera internationella tidningar från England, Tyskland, Holland, Polen, Schweiz, Belgien, Danmark, Norge, Finland med flera har hört av sig och vill komma för att staden Göteborg och MTV ska visa dem hur man inleder ett ordentligt midsommarfirande.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

nocturnal-linkoping

Det östgötska slättlandskapet har gödslats väl under de senaste åren och nu skördar Gaphals frukten av det sådda och signerar Linköpings-bandet Nocturnal. Nocturnal gjorde sin debut-spelning på Gaphals tre-dagarsfestival under påskhelgen där de var ett av banden som lämnade störst avtryck på publiken. Nocturnal hämtar sin tyngd och sitt gung från en svunnen tid där den karaktäristiska sången lämnas stort utrymme att berätta historier om en mörkare värld med magi, häxkonst och mytiska företeelser.

Under månadsskiftet augusti-september kommer Nocturnals debut-singel att släppas både digitalt och på 7” vinyl. Singeln spelades in under våren av Linus Lundgren från Guilty och Night. Låtarna har mixats av Niels Nielsen som bl.a. arbetat med Ghost, Maim, Skogen Brinner, Sliding Slim, samt mastrats av Niklas Berglöf från Studio Hufvudstaden med inspelningar av Odyssey, Den Svenska Björnstammen, Maskinen och Lilla Lovis på sitt samvete. Nocturnal har i oktober månad bokat in studiotid för att spela in sin album-debut som beräknas komma ut i början av 2013. Parallellt med arbetet med sitt album kommer Nocturnal att spela flitigt under höstmånaderna och bokar just nu upp spelningar i anslutning till sitt singelsläpp. Gaphals har nämnts av Mikael Sörling i Close-Up som ett av de mest intressanta bolagen 2011. Bolaget har tidigare upptäckt och gett ut bl.a. Skogen Brinner och Dalaplan samt arbetat med band som Skraeckoedlan, Rosvo, Den Svenska Björnstammen och Slagsmålsklubben. Gaphals distribueras inom Norden av Border Music.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

Foto: Jan Nordström

Foto: Jan Nordström

Igår den 4 juni släpptes singeln ”Gråta som en karl” – ett första smakprov från Peter LeMarcs kommande album. Albumet ”Svag doft av skymning” släpps den 26 september.

Gråta som en karl (text och musik Peter LeMarc)

Du är ett skadeskjutet djur
Men alla säger du haft tur
Du undrar bara hur
Som en stympad, skamlig hund
Det gick så fort, bara en stund
Allt föll ihop på en sekund
På ett enda ögonblick
Blev det här livet som du fick
Och det du haft var inte ditt
Och sorgen sköljde efter hand
Som i vågor ibland
Som aldrig når sin strand
Men bortom speglarna och röken
Finns det inget mer än mörker

Ingenting, ingenting
Ingenting blir som det en gång var
Lär dej gråta som en karl
Ingenstans, ingenstans
Den du var finns inte längre kvar
Du måste gråta som en karl

Snön som faller utanför
Frågar inte vad du gör
Håller stånd eller bara dör
I denna tystnads alla ljud
Kan du förbanna din gud
Men allt du har är här och nu
Och bortom speglarna och röken
Finns det inget mer än mörker

Ingenting, ingenting…

Det må ta månader och år
Det må ta tid tills du förstår
Att detta är det bästa som du får
Finns det ett sandkorn där av tröst
Begravt i ditt bröst
Som ligger orört kvar?
För bortom speglarna och röken
Finns det inget mer än mörker

Ingenting, ingenting…

...