Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 27th, 2012

Musiken till 30 grader i februari

Den 20 juni släpps “filmmusiken” till hyllade SVT-serien 30 Grader i Februari. (Kning Disk/Border)

Musiken är komponerad av musikerna Andreas Söderström och Johan Berthling, här nedan följer smakprov samt tankar om filmmusiken av seriens manusförfattare.

“Under det tidiga manusarbetet med 30 Grader i Februari, lyssnade jag, omedvetet, och ovetande om vem som skulle komponera filmmusiken, mycket på ASS, Tape.

Med fyra olika regissörer, tre fotografer, och ett antal avsnittsförfattare stod det tidigt klart att musiken skulle ha en oerhört betydelsefull roll för att skapa den sammanhängande ton som vi var ute efter; en krock mellan öst och väst, mellan Thailand och Sverige, mellan värme, humor och tragedi.

Till min stora glädje ville Andreas Söderström och Johan Berthling komponera filmmusiken till dramaserien. Tidigt pratade vi om att försöka hitta en stämning som låg någonstans mellan thailändsk Luuk Thung och svensk folkvisa. Det var även viktigt att musiken bidrog till framåtrörelse, genom att förebåda slutet – den annalkande stormen.

I ett filmlandskap där musiken oftast skapas med synthar och någon enstaka elgitarr var det fantastiskt att uppleva Johans och Andreas musik – enbart komponerad av akustiska instrument, en del av dem hemmabyggen, andra importerade från Sydostasien.

När saker och ting faller på plats, begriper man det oftast långt senare. Så var det även denna gång. Timmarna i studion har varit några av mina lyckligaste och mest lustfulla stunder under det två och ett halvt år långa arbete som utgjort 30 Grader i Februari.”

Stockholm den fjärde mars 2012
/Anders Weidemann

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 27th, 2012
Foto: Valter Frank

Foto: Valter Frank

Loreen och Sverige levde upp till favoritskapet ikväll och Lorine Zineb Noka Talhaoui från Västerås blev därmed den femte svenska vinnaren någonsin i Eurovision Song Contest. Hon gör därmed ABBA (1974), Herreys (1984), Carola (1991) och Charlotte Nilsson / Perrelli sällskap i den lilla skara svenskar som kan stoltsera med denna titel.

Sverige slutade på 372 poäng och slog tvåan Ryssland med mer än 100 poäng. Vi fick inte mindre än 18 tolv-poängare och poäng från 42 av 43 röstande länder. Vi är nu näst bästa nation i Eurovision Song Contest tillsammans med Frankrike, Luxemburg och Storbritannien. Endast Irland har vunnit sju gånger och leder nationsligan än så länge.

Eurovision Song Contest 2013 kommer alltså att anordnas i Sverige men var det blir är ännu inte klart.

Det vinnande bidraget “Euphoria” skrevs av Thomas G:son and Peter Boström. Det var Peter Boströms första bidrag i tävlingen och det gick ju ganska bra.

Läs mer: SVT, DN, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen

...