Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 3rd, 2012

scharinska-villan

Kommunstyrelsen i Umeå har beslutat att Scharinska villan inte ska säljas efter en omfattande proteststorm från bland annat ledande artister i staden som vägrar spela när Umeå blir Europas kulturhuvudstad under 2014 om huset säljs. Bakgrunden till det hela är att länsantikvarien Bo Sundin på länsstyrelsen har konstaterat att den kulturhistoriskt viktiga byggnaden tar skada utav den verksamhet som bedrivs där idag.

Den rosa slottsliknande Scharinska villan ritades av arkitekten Ragnar Östberg och uppfördes 1904-1905 som bostad åt borgarfamiljen Unander-Scharin. Numera ägs byggnaden av Umeå kommun men disponeras av Umeå studentkår som i sin tur hyr ut den som festvåning och musikscen.

Hur renoveringen av Scharinska villan ska finansieras är ännu oklart. Länsantikvarien Bo Sundin beräknar att de nödvändiga renoveringarna invändigt och utvändigt kommer att kosta 5-10 miljoner kronor.

Bland de artister som skrivit under protestlistan finns Dennis Lyxzén, känd från bandet Refused.

“Det är helt skevt att Umeå utnämns till kulturhuvudstad när man gör så här för musiklivet på orten. Vi är många som inte kommer att spela om scenen vid Scharinska läggs ner”, säger han.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 3rd, 2012

Idag släpper svenska The Elliots videon till “Desolate (L’Étranger)” från albumet “Love|Decay”. Videon är gjord av Anders Lönnfeldt och filmades i ett vackert finskt snölandskap.

Texten till låten är inspirerad av Albert Camus roman “Främlingen” som för första gången gavs ut för 60 år sedan. Låtens innehåll fångas på ett fint sätt av videons enkelhet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 3rd, 2012

candlemass-2011

Det legendariska svenska doom metal-bandet Candlemass kommer att släppa sitt elfte och sista album, “Psalms For The Dead”, i juni genom Österrikes Napalm Records och inte i april som tidigare uppgetts. Den 13 april släpps emellertid en sjutums singel med två av albumets låtar i en begränsad upplaga.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 3rd, 2012

rydell-och-quick

De sägs vara Sveriges mest publikdragande, turnerande rockband och när man har sett statistiken och upplevt dem live så förstår man varför. R.O.A.D.T.R.I.P. är Rydell & Quicks andra och efterlängtande album och har fyllts med ett innehåll som skildrar deras liv: ständigt på väg.

Med närmare 250 spelningar om året och ca 4 000 genomförda livekonserter sedan 1989, inledde de sin sommarturné förra året inför 17.000 i publiken. I år lär det bara växa. Det är en fantastisk framgångsstory för ett band som så sällan – ja, nästan aldrig – har figurerat i media.

Rydell & Quick gav först plattan arbetsnamnet Roadtrip Reflections, eftersom idéerna har växt fram i samband med turnérandet. Till slut blev det helt enkelt R.O.A.D.T.R.I.P. och det är just tack vare deras levnadssätt, längs turnévägarna, de kommit fram till ett andra album. Turnérandet har gett dem mängder med intryck och inspiration, från människor de mött och platser de varit på. Ett album tillägnat deras vänner och trogna fans landet runt.

Rydell & Quick i siffror:
Spelat 56 000 låtar live
Rest 155 000 mil på turné
Gjort närmare 4 000 konserter
Sovit över 4 200 nätter på hotell
Avverkat 1 300 paket strängar
Förbrukat 4000 liter rökvätska
Slitit ut 15 stycken turnéfordon

R.O.A.D.T.R.I.P. släpps den 18 april genom CarpeDiem/Naxos.

...