Av Redaktionen
2 Kommentarer
Dec 20th, 2011

Idag publicerade DN en artikel där de analyserade artistutbudet och bokarna på den svenska festivalscenen utifrån ett könsperspektiv. Slutsatsen var enkel – det är främst manliga artistbokare och det är en övervägande majoritet manliga artister som uppträder på festivalerna i vårt land, oavsett om det handlar om jazz, pop eller hårdrock.

Föreningen Ladyfest i Göteborg arbetar för att kvinnor ska få ökat utrymme i kulturlivet och riktar kritik mot festivalerna för att de saknar en jämställdhetsplan. De allra flesta av festivalernas artistansvariga anser emellertid att denna kritik är obefogad. De bokar bra artister helt enkelt, oavsett om det är kvinnor eller män som spelar och sjunger. Något annat vore otänkbart och kvotering anser ingen vara en bra idé.

Ett undantag är den unga festivalen Popaganda i Stockholm där föreningen som anordnar festivalen faktiskt har skrivit in ett jämställdhetsmål i sina stadgar. Klart för alla, utom möjligtvis Ladyfest, står dock att problemet inte ligger hos festivalerna eller artistbokarna utan på ett tidigare plan.

– “För det första så uppmuntras fler män att bli musiker på ett tidigt plan, långt innan man ens kommer i närheten av ett skivkontakt. Det måste bli en tidigare förändring på till exempel fritidsgårdar och studieförbund. Där kan vissa tjejer uteslutas. Replokalerna är killarnas domän.”, säger Andrea Wiktorsson, bokningsansvarig på Storsjöyran i Östersund, den enda större festivalen i Sverige med en kvinnlig artistbokare.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 20th, 2011

larz-kristerz-2009

“Från Älvdalen till Nashville” är Larz-Kristerz fjärde album som nu expanderar guldframgångarna till platina.

Albumet släpptes i november och Larz-Kristerz nöjer sig inte bara att ha gått platina utan kammar även hem en grammisnominering för Årets Dansband 2011

Framgångståget fortsätter alltså för Larz-Kristerz från Älvdalen som sedan segern i Dansbandskampen 2008 närmast skrivit modern dansbands historia.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 20th, 2011

exodus

Exodus bör enligt många hyllas som själva upphovsmännen till Bay Areas thrash metal-scen. De bildades 1980, då med en viss Kirk Hammett i sättningen, fastän debutalbumet “Bonded by blood” lät vänta på sig till 1985. Skivan betraktas i dag som ett av de bästa och viktigaste thrash metal-släppen någonsin – och inte att glömma ett av de mest aggressiva. Fler höjdaralbum följde, däribland storsäljaren “Fabulous disaster” (1988), innan Exodus lades ned 1993. 2004 chockade bandet positivt genom att släppa det suveräna comebackalbumet “Tempo of the damned” och sedan dess har ytterligare tre plattor i hård anda getts ut. I dag flankeras originalmedlemmarna Gary Holt (gitarr) och Tom Hunting (trummor) av Jack Gibson (bas), Lee Altus (gitarr) och inte minst Rob Dukes, arvtagare till Exodus tidigare legendariska frontmän Paul Baloff (1960-2002) och Steve Souza. Moshvarning utfärdas!

...