Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2011

tarja-turunen-guld

Den forna Nightwish-sångerskan Tarja Turunen blev nyligen den första finska soloartisten som sålt guld i Tyskland för sin solodebut “My Winter Storm” som nu sålt i mer än 120 000 exemplar på den tyska marknaden. Hon mottog guldskivan på den tyska metalfestivalen Summer Breeze vilken ägde rum 18-20 augusti i Dinkelsbühl.

Tarja Turunen har redan tidigare varit med och sålt guld i Tyskland med Nightwish. Endast ett fåtal finska band har tidigare lyckats med denna bedrift nämligen HIM, Apocalyptica, The Rasmus och Sunrise Avenue.

Tarja släppte sitt andra soloalbum “What Lies Beneath” i september förra året.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 30th, 2011

eldkvarn

I september förra året dömdes sångaren Plura Jonsson från det legendariska rockbandet Eldkvarn till tre månaders fängelse för narkotikabrott i tingsrätten. Nu har hovrätten avslagit hans överklagan och fastsällt straffet. Nu återstår möjligheten att överklaga även till Högsta domstolen, ett beslut som måste tas före den 27 september.

Det var i mars förra året som Plura greps av civilpolis i Göteborg med 3,36 gram kokain i byxfickan. Plura har erkänt brottet men anser att straffet är alltför hårt och att en eventuell fängelsevistelse skulle drabba hans bandkollegor ekonomiskt.

Pluras advokat Per E Samuelsson är övertygad om att fängelsestraffet, om det kvarstår, kommer att avtjänas med hjälp av fotboja. Detta är ett beslut som kriminalvården kommer att fatta inom en snar framtid.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 30th, 2011

deathstars-2011

Det svenska industrimetall-bandet Deathstars kommer att vara förband till tyska pionjärerna Rammstein på första halvan av deras kommande Europa-turné i november och december. De flesta av dessa konserter är redan nu utsålda men det finns ännu biljetter kvar till spelningarna i Bratislava, Zagreb, Budapest, Prag och den andra av två spelningar i Gdansk.

Deathstars befinner sig just nu i studion för att spela in ett nytt album som väntas släppas någon gång nästa år genom Nuclear Blast Records. En singel kommer ut strax innan turnéstarten i slutet av oktober.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2011

riedel-dunger

Georg Riedel har gjort nya tonsättningar till tidigare osjungna Cornelis-texter och han framför dem tillsammans med sin dotter Sarah Riedel och Nicolai Dunger på ett album som släpps den 12 oktober, Cornelis vs Riedel. Med på plattan är en hyllning till pianisten Jan Johansson som ju ingick i Cornelis kompband på sextiotalet. Sången heter ”Tag hit ett Piano” sa Jan Johansson” och den har alltså först nu fått musik av Georg Riedel som spelade mycket med Jan Johansson, inte minst på den klassiska skivan Jazz På Svenska (1964).

Jan Johansson skulle fyllt 80 år den 16 september 2011.

TA HIT ETT PIANO! SA JAN JOHANSSON
Text: Cornelis Vreeswijk / Musik: Georg Riedel

Aldrig mer får vi maken till en sån
musikant som Jan Johansson.
Aldrig mer ska musik klinga mer
som den klang ut ur Jan Johanssons klaver.
När sommaren gångar på Sveriges jord
över myr, över sjö och i syd och i nord
så spelar den på sin grammofon
och den spelar musik av Jan Johansson.
Spelemän fanns ock på 1600-talet
men dom låter sig ej höras.
Detta, sa Jan Johansson, är välan galet?
Något måste genast göras!
Ta hit ett piano! Sa Jan Johansson,
och en nobel kontrabas och så en mikrofon
och skaffa oss en studio nånstans ifrån.
Sen sköter jag musik-urvalet.

Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger – Cornelis vs Riedel

Release 2011-10-12
Format: CD+bok
Artikelnr: PGMCD 67
Label: Playground Music

Georg Riedel har tonsatt Cornelis Vreeswijk förut. Cornelis klassiska och grammisvinnande Poem, ballader och lite blues från 1970 öppnar med Riedels melodi Rosenblad, rosenblad. Visan skrevs till ett program i Stockholm parkteaters regi sommaren 1966 som gick under namnet Balladen om ett Rosenblad där Georg Riedel tonsatt den och ytterligare två Cornelis-texter.

Nu presenterar Georg Riedel fjorton nya tonsättningar till ett i princip osjunget material hämtat ur Enskilda sånger, (Skrifter II, Ordfront) som med redaktören Jan-Erik Volds ord ”samlar alla Vreeswijks sångtexter som inte ingår i de centrala LP-skivorna…” Under namnet Cornelis vs Riedel hör vi nu detta unika material framföras av Sarah Riedel och Nicolai Dunger; ett exklusivt möte mellan två sångare som lyfter fram Cornelis texter med en lätthet och sinnlighet som ger orden en ny och angelägen lyster.

Med på skivan finns tonsättaren själv och ett band bestående av några av Sveriges mest framstående jazzmusiker: pianisten Jonas Östholm, Emil Strandberg – trumpet, Fredrik Ljungkvist – tenorsaxofon/klarinetter och Per-Åke Holmlander – tuba. Den efterlängtade CD-releasen sker 12/10 2011 – och förhandslyssning av materialet skvallrar om en nyfunnen Cornelis i samspel med Riedels karakteristiska melodier och arrangemang. För att knyta ihop säcken finns Rosenblad, Rosenblad med i materialet liksom En visa om ett rosenblad, båda med rötterna i den där sommaren för ganska exakt fyrtiofem år sedan.

Allt inspelat i Svenska Grammofonstudion av Oskar Lindberg och mixat av Janne Hansson i Atlantisstudion. Producent: Göran Petersson.

Denna utgåva är en skivbok, med hårda pärmar och 44 sidor text och bild, inklusive en liten essä av journalisten och författaren Klas Gustafsson.

Turnédatum (flera spelningar tillkommer):
14/10 Stenhammarsalen, Göteborg [SE]
17/10 Södra Teatern, Stockholm [SE]

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 28th, 2011

the-embodied

Det melodiska dödsmetallbandet The Embodied från Jönköping har skrivit på för Pure Legend Records, en del av Pure Steel Records. Gruppens självbetitlade debutalbum spelades in vid Sonic Train Studios i Varberg tillsammans med den rutinerade producenten Andy La Rocque, även känd som gitarrist i King Diamonds band.

THE EMBODIED består av:
Marcus Thorell – Sång
Jonathan Mortensen – Gitarr
Christoffer Melin – Gitarr
Agust Ahlberg – Bas
Axel Janossy – Trummor

Läs mer: www.the-embodied.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 28th, 2011

abba-vandra

I juni drog Stockholms stadsmuseum igång ABBA City Walk, en stadsvandring genom ABBA:s och 1970-talets Stockholm. Under hela sommaren har stockholmare och turister strömmat till vandringarna och biljetterna har gått åt som smör i solsken. Därför sätter nu Stadmuseet in extra vandringar under hösten.

Det har varit särskild efterfrågan på fler vandringar på svenska eftersom vi bara haft engelska vandringar under juli och augusti. Vi gjorde bedömningen att framför allt utländska besökare skulle vara intresserade av att ABBA-vandra, men nu vet vi glädjande nog att många svenskar också vill göra det, säger Philippa Norman, programproducent på Stadsmuseet.

Turen som tar ca 2 timmar startar vid Stadshuset där Benny gjorde sitt allra första framträdande och fortsätter förbi Sheraton hotell, en av många platser för ABBA:s videoinspelningar och en av Stockholms tydligaste 1970-talsmarkörer. På Operan gjorde ABBA sitt legendariska framträdande inför kungabröllopet 1976 och under en period bodde Benny och Anni-Frid i Gamla stan.

Under vandringen frossas det i diskoglittrig ABBA-historia men det handlar också om omvandlingen av Stockholms city då de gamla Klarakvarteren revs, om 1970-talets velourman och om årtiondet då kungen också formellt lämnade över sin makt till folket.

Vandringar i höst
Svenska: tisdagar kl 18 i september
Engelska: fredagar och lördagar kl 16 i september , lördagar kl 16 oktober-december

Biljetter 120 SEK säljs på Stockholms stadsmuseum och på www.ticnet.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 28th, 2011

sabaton-2010-2

Det framgångsrika metalbandet Sabaton från Falun avslöjade nyligen att de har satt “Kings Of War” som arbetstitel för deras nästa album som väntas släppas innan slutet av 2012 genom tyska Nuclear Blast Records.

Sabaton kommer att göra den sista spelningen på sin nuvarande turné den 18 december på Trix / Hof Ter Lo i belgiska Antwerpen. Gruppens senaste fem spelningar på denna arena har sålt ut i förväg.

Sabaton släppte sitt senaste album, “Coat Of Arms”, den 21 maj förra året.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 28th, 2011

bullet-2011

Gröna Lund går nu in i säsongens mest konserttäta vecka. Utöver spelningarna på Stora Scen med Oskar Linnros och Danko Jones arrangeras även Rockbjörnen på tivolit den 31 augusti. Först ut är konserterna på Lilla Scen där det i början av veckan bjuds på en sällsam spelning med Jakob Hellman och heavy metal med Bullet.

Bullet den 29 augusti
Det svenska heavy metal-bandet Bullet grundades i Växjö 2001. Debutalbumet Heading for the Top släpptes 2006 och följdes snart upp av albumet Bite the Bullet. Nu är bandet åter aktuellt i samband med lanseringen av sitt tredje album Highway Pirates. Bullet består av bandmedlemmarna Hell Hofer, Hampus Klang, Erik Almström, Gustav Hjortsjö och Adam Hector. Nästa år väntar spelningar utomlands.

Jakob Hellman den 30 augusti
Jakob Hellmans debutalbum … och stora havet släpptes 1989 och kom att revolutionera den svenska musikbranschen med sin träffsäkra poplyrik. Genombrottet fick ett genomslag som saknar motstycke i dagens fragmenterade medielandskap. Hellman mottog grammis för Årets Nykomling 1988 med bara en singel i bagaget och ytterligare en grammis för Bästa Manliga Rockartist året därpå. Därefter blev det tyst. Trots att Jakob Hellman inte har släppt ytterligare album har han en given plats i svensk pophistoria. … och stora havet har utsetts till det bästa svenska albumet genom tiderna och fortsätter att sälja. Missa inte en sällsam spelning med en av Sveriges mest mytomspunna artister.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Aug 28th, 2011

dragonland-2011

Power metal-bandet Dragonland från Göteborg har gått skilda vägar med gitarristen Nicklas Magnusson samt basisten Christer Pedersen. På bas ansluter sig istället Anders Hammer, tidigare känd från Nightrage, och på trummor har bandet rekryterat dansken Morten Lowe Sorensen som numera även spelar med svenska Amaranthe. Den tidigare trummisen Jesse Lindskog är en skicklig multi-instrumentalist och kommer från och med nu istället att spela gitarr i bandet.

Dragonland avslutade tidigare i augusti inspelningen av sitt femte album vilket kommer att släppas innan året är slut genom tyska AFM Records. På albumet gästar den välkände musikalartisten Fred Johanson.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Aug 28th, 2011

anders-ekborgAnders Ekborg har haft stor framgång senaste åren med sin julturné – En stilla jul.
Idén om att göra en mer stämningsfull, enkel och känslosam julkonsert har blivit en stor framgång med slutsålda salonger.

I år gör Anders Ekborg hela 21 konserter runt om i landet. Platserna är väl utvalda, allt från teatrar till kyrkor och större konserthus.
Vi har haft utsålda hus med En stilla jul de senaste åren och jag ser verkligen fram mot att göra den här turnén, säger Anders Ekborg i en kommentar. Det är underbart att träffa sin publik på det här sättet.

Ekborg delar scen med den klassiska stjärngitarristen Bengt Magnusson och med Johan Landqvist på klaviatur.

Spelplatser:
25/11 Orust Nösunds Värdshus
26/11 Orust Nösunds Värdshus
30/11 Kungälv Mimers Hus
1/12 Vänersborgs teater
2/12 Karlstad Scalateatern
3/12 Göteborg Hagakyrkan
5/12 Värnamo Cupolen
7/12 Jönköping Konserthuset
8/12 Oskarshamn Forum
9/12 Kalmarsalen
10/12 Kristianstad teater
11/12 Vara Konserthus
13/12 Borås Gustav Adolfkyrkan
14/12 Karlskrona Konserthusteater
16/12 Malmö Palladium
17/12 Helsingborgs konserthus
18/12 Växjö konserthus
20/12 Örebro Konserthus
21/12 Katrineholm Tallåsaulan
22/12 Stockholm St Johannes kyrka

...