Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2011

christoffer-lundquistUnder några hektiska år i mitten av 90-talet var Christoffer Lundquist indiepopidol och basist i Brainpool. Med hits som ”Bandstarter”, ”We aim to please”, ”In a box” och “Every day” blev Brainpool snabbt hjältar för den popälskande ZTV-generationen. Det var under den här perioden som Per Gessle fick upp ögonen för den långhåriga basisten i runda glasögon. När Gessle några år senare skulle göra comeback som soloartist på svenska föll valet av producent på Christoffer Lundquist och Clarence Öfwerman. Resultatet blev plattan ”Mazarin” som låg etta på den svenska topplistan från juni till september 2003. Efter ”Mazarin” har samarbetet fortsatt med plattorna ”Son of a plumber”, ”En händig man”, ”Party crasher”, Gyllene Tiders ”Finn fem fel” och Roxettes nya platta ”Charm school”, som för övrigt dansade in 1:a på den tyska albumlistan när den släpptes nyligen. Christoffer har också turnerat flitigt med Per Gessle under åren. Just nu spelar han gitarr på Roxettes pågående världsturné, en turné som ser ut att överträffa alla förväntningar räknat i antal besökare.

Sedan några år tillbaka bor Christoffer i ett hus i slutet av en grusväg i trakterna av Vollsjö. Utanför köksfönstret betar kossor och i ladugården har han byggt sitt livsverk, ”The Aerosol Grey Machine Studio”. Där har han spelat in och producerat artister som Ulf Lundell, Sahara Hotnights, Bo Kasper Sundström, The Concretes, The Magic Numbers, Moneybrother och ungefär 100 till – allt från platinasäljande superstjärnor till obskyr ungersk dödsmetall.

Att det tagit Christoffer c:a 12 år att färdigställa solodebuten ”Through the window” är kanske inte så konstigt med tanke på att studion hela tiden varit upptagen av andra artister. Den enda tiden som varit ledig har varit mellan 04.00-06.00 på morgonen, och då har t o m Christoffer Lundquist legat och sovit. De något oregelbundna inspelningstiderna har medfört att tillgången på musiker varit begränsad. Christoffer har löst detta genom att spela allt på plattan själv, så när som på trummorna. Han har även mixat och mastrat plattan på egen hand.

Som en bekräftelse på Christoffers breda musikaliska talang tilldelas han i år det nyinstiftade ”Sir George Martin Music Award”, ett pris som kan utdelas till den som anses ha verkat i hans anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker. Motiveringen lyder:

”Med en strävan efter musikalisk perfektion och värme så har Christoffer Lundquist gjort Vollsjö till ett skånskt Abbey Road!”

Eller som Sir George Martin själv uttryckte saken:

”When I was his age I was in the middle of producing Sgt. Pepper for The Beatles but nobody took any notice of me until much later. I wish to cheer him with his success and wish him well for his future!“

Priset delas ut på Palladium i Malmö måndagen den 2.a maj.

“Through the window” (Metronomer/Warner Music Sweden) släpps den 4:e maj.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2011

slash-2011

Gitarrlegenden Slash, känd från Velvet Revolver och Guns N’ Roses, kommer den 26 mars att sälja en rad personliga föremål genom auktionshuset Julien’s Auctions i Beverly Hills. Bland de utannonserade föremålen finns en Corvette Stingray från 1966 vilken väntas säljas för omkring 100 000 dollar. Dessutom tänker Slash göra sig av med 14 gitarrer, jackor, t-shirts, smycken och två av sina karakteristiska hattar.

En stor andel av intäkterna från auktionen kommer att gå till välgörande ändamål uppger Julien’s Auctions till nyhetsbyrån Reuters.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2011

lisa-ekdahl-live-olympiaDen 8 april släpps ”Lisa Ekdahl at the Olympia, Paris” – ett livealbum från en konsert på anrika Olympia i den franska huvudstaden. Med albumet kommer en timslång musikdokumentär där vi följer Lisa från scenen i Paris till gårdshuset på Södermalm i samtal och musikaliska möten med vänner som Ane Brun, Rikard Wolff och Eric Bibb.

Det var på vintern 1994 som “Vem vet” gavs ut och resten är modern svensk musikhistoria. Fortfarande, nästan två decennier senare, är det Lisa Ekdahl som nämns som referens så fort en ny svensk sångerska kommer fram. Ändå vet vi inte särskilt mycket om den mytomspunna sångerskan vars liv och skapande utgår från ett litet gårdshus på Södermalm i Stockholm, och som numera är lika stor i länder som Frankrike, Portugal, Brasilien, Spanien och Belgien som i sitt hemland.

I DVD:n som följer med ”Lisa Ekdahl at the Olympia, Paris”, gör Lisa ett undantag och släpper in oss i sin värld. Musikdokumentären hoppar mellan en konsert i Paris och några musikmöten Stockholm.

Konserten på Olympia, där albumet är inspelat, var avslutningen på Lisa Ekdahls kritikerrosade europaturné 2009 och 2010 som följde albumet “Give me that slow knowing smile”. Olympia är en av Europas mest klassiska scener – där legender som Edith Piaf, Judy Garland, Nina Simone uppträtt.

Bandet består av Mathias Blomdahl (gitarr och slagverk), Tomas Hallonsten (piano, Hammond-orgel och trumpet) och Josef Zachrisson (bas).

Under sommaren och hösten 2011 kommer Ekdahl och bandet fortsätta turnera runt i Europa.

Se smakprov från musikfilmen här:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2011

kulturnatt-stockholm-2011

För knappt ett år sedan fick Stockholm sin första kulturnatt, nu är den tillbaka för andra året i rad. Nytt för i år är att det är gratis.

Lördagen den 9 april öppnar ett 60-tal kulturinstitutioner, stora som små, sina dörrar mellan 18 och 24 och bjuder på någonting extra i sina lokaler. Totalt bjuds besökaren på nästan 200 programpunkter, allt från tango och opera till rymdteman och barhäng.

Kulturnatten är en folkfest med kulturen i centrum där vi visar upp vårt rika kulturutbud, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP). Kultur handlar ju om att finna nya vägar – att gå på museum mitt i natten, uppleva poetiska maratonläsningar eller att förnya sin vårgarderob på en klädbytarnatt, det ger mersmak!

Några av aktörerna som deltar i årets Kulturnatt är:

Kungliga Operan
Njut av festkonsert på Kungliga Operan där vi under Kulturnatt Stockholm får lyssna till Kungliga Hovkapellet tillsammans med artister från opera och balett. Eller varför inte ägna sig åt ett riktigt operaquiz som framförs live av solister och musiker från Kungliga Operan i den vackra Guldfoajén eller lyssna på Jazz Evergreens i Gustav III Kafé.

Nobelmuseet
Du kastas in bland stjärnor, planeter och Stormtroopers. Astronomen Marie Rådbo berättar om stjärnhimlen, dess historia och varför den är viktig för människan idag. Maths Claesson från Science Fictionbokhandeln berättar om vilka skillnader och likheter det finns mellan populärvetenskap och science fiction och Staffan Bengtsson berättar om rymden och formgivningen och om formgivningen och rymden.

Historiska museet
På historiska museet är det dags för ficklampsvisning bland helgon, martyrer och osaliga andar. Gotiska hallen släcks ner och det ska frossas i altartavlornas blodiga berättelser i skenet av ficklampor. Annars tar Historiska museet avstamp i bland annat fornnordiska skrönor för vuxna öron och i utställningen Sveriges historia som gestaltas av dramatiska scener där museipedagogen Petter Ljunggren ger nya perspektiv på makt och maktutövande.

Hornsgatspuckeln
Besök Horngatspuckeln, där Galleri Abante, Galleri Hera, Kaolin Keramikgalleri och blås&knåda har öppet. Samtliga gallerier visar upp nya utställningar, nya verk av Anders Palmér, Tina Messings nya fotoutställning, Anna Ulins nya keramiska skulpturer och Paul Scotts vernissage med hans keramiska föremål.

So Stockholm
So Stockholm välkomnar konstnärerna Magnolia, SAN Lundberg och Ylva Storm som deltar i utställningen Amazing Women. Under Kulturnatt Stockholm kan du bli surrealistiskt fotad av fotografen, makeupartisten och konstnären Magnolia. Utställningen sker i samarbete med NORDSTROM ART.

Hela programmet hittar du på www.kulturnattstockholm.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2011

roxette-2010

Roxettes världsturné pågår för fullt och för alla svenska Roxette-fans kan vi glädjande meddela att i november kommer Roxette att göra två stopp i Sverige på sin turné, den 3 november på Ericsson Globe i Stockholm och den 4 november på Malmö Arena. Biljetterna släpps den 25 mars.

Roxette skördar stora framgångar både med världsturnén och nya albumet “Charm School”. Turnén fortsätter att växa och fler och fler konserter adderas. Det är därför extra kul att kunna presentera två svenska spelplatser: Ericsson Globe och Malmö Arena på höstdelen av Roxettes världsturné som just nu är utan slut….

Första singeln “She’s Got Nothing On (but the Radio)” från nya albumet “Charm School” har nått höjder som inte setts till på nästan 20 år – för andra veckan ligger den på Topp 10 på Tysklands officiella singellista! Senast Roxette hade en topp-tio-singel i Tyskland var 1992 med “How Do You Do!”. I England har radio BBC2 adderat “She’s Got Nothing On (but the Radio)” direkt till sin A-lista och efter högst placerade nykomling på radiolistan förra veckan, kliver den nu upp på plats 26 på UK Radio Airplay Chart. “Charm School” gick direkt in på första plats på tyska, tjeckiska och schweiziska albumlistan och är på väg mot platinumstatus här hemma i Sverige.

För mer information www.roxette.se.

Konserter i Sverige 2011
24.7 Göteborg, Slottskogsvallen
3.11 Stockholm, Ericsson Globe – biljettsläpp 25 mars
4.11 Malmö, Malmö Arena – biljettsläpp 25 mars

Mer information om Roxettes Sverige-spelning

...