Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 1st, 2011

amaranthe-2010

Metalbandet Amaranthe från Göteborg presenterar nu sin nya video “Hunger” vilken spelades in tillsammans med den hyllade regissören Patric Ullaeus från Revolver Film Company som tidigare arbetat med en rad branschledande namn såsom Dimmu Borgir, Lacuna Coil och In Flames.

“Hunger” kommer från Amaranthes eponyma debutalbum vilket släpps i Europa den 13 april genom finska Spinefarm Records / Universal Music.

Amaranthes sångerska Elize Ryd har blivit utvald att turnera tillsammans med norsk-amerikanska Kamelot på bandets kommande turnéer i Europa och Sydamerika.

Amaranthe är:
* Olof Mörck (NIGHTRAGE, DRAGONLAND) – Gitarr, keyboard
* Jake E (ex-DREAM EVIL, DREAMLAND) – Ren sång
* Andy Solveström (WITHIN Y, EVILDOER, CIPHER SYSTEM) – Growlande
* Morten Lowe Sorensen (THE ARCANE ORDER, SUBMISSION) – Trummor
* Johan Andreassen (ex-ENGEL) – Bas
* Elize Ryd – Sång

För mer information besök www.myspace.com/amaranthemetal.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 1st, 2011

autisterna

Tre år efter unisont hyllade debutalbumet ”Sista Scenen” är poporkestern Autisterna tillbaka. Bandet har under tiden delvis omformerats, men viktigast av allt är att de har skrivit elva omistliga popmelodier som saltats med texter om sexuell ambivalens, ålderdom, arbetslöshet, kärlek och drömmar.

Nya albumet heter ”Legender” (GRCD051) och släpps på LP, CD samt digitalt den 2 mars. Skivan har spelats in tillsammans med producenten Mattias Glavå i Göteborg under hösten 2010. Här beskriver Autisternas sångare och låtskrivare Per-Olof Stjärnered albumet, sång för sång.

Sida 1:

Sista dan
Jag ville inleda skivan med en lugn låt den här gången. Och den här kändes tidigt given för platsen. En klassisk ballad med en text som är udda för låttypen. Det är sådant som jag är svag för, när texten skaver mot melodin och arrangemanget, som i detta fallet när det handlar om att bli arbetslös.

Rachael Ray
En låt som är något av en pendang till Sista dan. Handlar om att vara arbetslös och hur det nöter på karaktär och självförtroende. Och det sorgliga i att faktiskt hitta en tillflykt i en dagtvshow ledd av en ostälskande amerikansk programledare.

Den mörka sidan
Refrängen till den här sången viskades i mitt öra, sent på natten på ett svettigt dansgolv. Sedan tog jag orden och skapade en berättelse kring dem. Om längtan efter kärlek och att inte passa in i ett litet samhälle. Det här var en låt som vi testade i många versioner innan den slutligen hittade sin form i Fleetwood Mac-galoppen.

Sekel
Vanligtvis brukar poptexter handla om de riktigt stora känslorna, när det kommer till kärlek ofta nyförälskelse eller uppbrott. Den här sången grottar i stället ner sig i den grå vardagen, mitt i mellan ytterligheterna.

Legender
När vi testade den här i replokalen så var reaktionen: “shit vad musiken har åldrats sen sist.” Men på frågan om vi skulle fortsätta med låten, så nickade alla. När fiolmellanspelet var färdigt kändes låten komplett, för det liksom sliter hjärtat ur kroppen på en. Innan vi visste ordet av hade låten gett namn till hela skivan.

Bara en dröm
Vi ville fånga något rått på den här låten. Något som var musikaliskt enkelt och rakt på. Likaså textmässigt.

Mellanspel
Varje Autisternaskiva måste innehålla ett instrumentalt spår. Efter som vi hade ett outro förra gången så fick det bli ett mellanspel nu. Jag och Anders skrev det tillsammans på nästan ingen tid alls hemma i hans lägenhet.

Sida 2:

Göta älv
Det här är nog den låten där vi jobbat mest med produktionen. Allt för att förstärka den filmiska undergångskänsla som finns i texten. Är väldigt nöjd med hur låten får färg från mellotron, orgel, munspel, tamburiner, timpani och förstärkarskakningar. Samtidigt som vi spelade in låten i studion så publicerades en artikel om leran och rasrisken vid Göta älv. Passande, även om låten i grund och botten är en låt om förlorad kärlek.

Älskling, kom hem igen
Också en låt som vi testade i flera olika varianter innan vi hittade rätt. Tricket var att spola trumsetet för congas. Kanske den gladaste låten på skivan. Vi hade faktiskt tänkt att det här skulle bli vår glada skiva. Men när vi lyssnade igenom slutresultatet insåg vi att det kanske inte riktigt blev så. Således finns även här en sorglig ton i texten, mitt i bland dansanta basgångar, körer och hammondorgel.

Den andra sidan
Från början var det här en ballad med bara gitarr och sång. Men när vi skulle börja repa den inför skivan tyckte Erik Englund, pianist i bandet, att vi skulle testa och göra en snabb låt av den. Och jag måste nog erkänna att karln hade rätt. Även om vi avslutar den med en lugn vers. Textmässigt så var det här ett nytt spår för mig. Att försöka skriva en kort historia som inte är självbiografisk i någon slags dialogform.

Så går det en dag
“Den äckligaste texten på svenska någonsin.” Så sa vår producent Mattias Glavå när vi träffades på ett möte för att prata om våra demos. Även om jag inte håller med honom så var det skönt att få veta att lyriken i alla fall gör något slags avtryck. Mattias kompenserade sedan sitt uttalande med att musiken förmedlade en vinnarkänsla. Sådant tycker producenter tydligen är viktigt. Och jag tycker nog vi fick till den till slut, vinnarkänslan, med discotrummor och The Who-gitarrer.

Sov
Innan man gör en skiva så pratar man en del om hur man vill att den ska låta. Med den här skivan ville jag få till ett uttryck som hade mer färg än debuten. Något som jag försökte beskriva det vara att om förra skivan var diskbänksrealism, så var den här mer magisk realism. Och med framför allt Sov och Göta älv så tycker jag att vi lyckades med det.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 1st, 2011

dragonland-2011

Power metal-bandet Dragonland från Göteborg har skrivit på ett nytt kontrakt med det tyska skivbolaget AFM Records. Gruppen arbetar just nu på sitt femte album vilket beräknas släppas i augusti.

Dragonland släppte sitt fjärde album, “Astronomy”, i november 2006 genom Century Media Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 1st, 2011

volbeat-2011

Nu står det klart att de danska succérockarna Volbeat gör en efterlängtad återkomst. Även att den egensinniga brittiskan M.I.A., reggaens Ziggy Marley och de Londonbaserade glödheta indiebubblarna The Vaccines tänker äntra scenerna under Peace & Love. Dessutom går Nationalteatern tillbaka till sina rötter och kör Klang, Jubel & Jubileumföreställning.

Tjoho, nu kör vi! Fler och fler band ansluter och solen är uppe längre nu. Det står inte på förrän vi slår upp portarna till Peace & Love 2011, säger presschef Ronny Mattsson.

Dagens artistsläpp:
Volbeat (DK)
M.I.A. (UK)
Ziggy Marley (JM)
Timbuktu & Damn!
Sator
Nationalteaterns Klang, Jubel & Jubileumsföreställning
The Vaccines (UK)
Valkyrien Allstars (NO)
Alcoholic Faith Mission (DK)
John Lindberg Trio

Det danska succébandet Volbeat bildades 2001 av sångaren och gitarristen Michael Poulsen. I höstas släpptes det fjärde albumet Beyond Hell / Above Heaven som erhållit epitetet guldskiva i Sverige. De har gått fram som en virvelvind och skapat sig en självklar plats på livescenerna. Genom åren har de vunnit allt fler fans världen över och det är inte konstigt. Genom att förena det klassiskt tidlösa med direkta och hittiga låtar är de en riktigt tajt och underhållande liveakt som numera i princip säljer ut alla sina spelningar. Volbeat gästade Peace & Love 2009 och publiken har sedan dess bönat och bett att de ska komma åter. I sommar händer det äntligen igen.

Brittiskan M.I.A. (Mathangi ”Maya” Arulpragasam) fick stora delar av musikvärldens recensenter och publik att slå knut på sig själva när hon 2005 släppte debutalbumet Arular. Med sin avantgardistiska och egensinniga musik rör hon sig över genregränserna på ett uppfriskande och högst personligt sätt och är inte heller rädd för att ta ställning politiskt. Tredje albumet Maya såg dagens ljus 2010 och hyllningarna fortsätter. M.I.A. är en av de mest friska fläktarna som hänt under de senaste åren. Hon har även uppmärksammats för sina musikvideos, grafik och modedesign och har listats som en av världens mest inflytelserika personer i såväl magasinet Esquire som Time Magazine.

Ziggy Marley (David Nesta Marley) är ikonen Bob Marley äldsta son och är född i Kingston, Jamaica. Sedan 80-talet har han spelat reggae, då tillsammans med Melody Makers. De erhöll tre Grammy Awards för bästa reggaealbum. I början av 2000-talet satte solokarriären igång och han har under denna period fått ytterligare två Grammys. Under våren väntas det fjärde albumet.

Timbuktu & Damn! är en svängig konstellation. Timbuktu är en av landets mest kända hip hopartister och släppte sina första album i slutet av 90-talet. Sedan dess har han fått ett flertal Grammisar, P3 Guld-utmärkelser och Guldskivor. Tillsammans med Damn! blir det lite mer funk av det hela. I slutet av mars månad spelar de även under arrangemanget Peace & Love Havanna på Kuba.

Punkrockarna Sator bildades i Borlänge i slutet av 80-talet och har en närmast ikonisk status i genren. Nyligen släpptes plattan Under the Radar och under releasefesten var det så knökfullt med publik att det kändes precis som gamla tider igen.

Under 70-talet var Nationalteatern bland de största i Sverige. De reste runt på fritidsgårdar och spelade teater blandat med musik som senare blev odödliga klassiker. 1980 skilde sig teaterdelen och musikdelen åt och Nationalteaterns Rockorkester bildades. Nu är det återigen dags att knyta samman de båda igen för en otroligt unik Klang, Jubel & Jubileumsföreställning där det blandas både nytt och gammalt material.

Det var ett tag sedan det tisslades och tasslades över en ny alternativ akt som det görs om brittiska The Vaccines nu. Låten ”Post Break-Up Sex” vittnar om att de här är några att hålla koll på. Brittiska musiktidningen och BBC öser lovord över bandet som osar The Ramones, Jesus and Mary Chain och Glasvegas. I mars kommer debutalbumet och i sommar står de på en scen under Peace & Love.

Folkmusik är en lite underrepresenterad genre på festivaler överlag i Sverige så därför är det nu dags för den norska orkestern Valkyrien Allstars på Peace & Love. I Norge har genomslaget varit ovanligt stort för ett folkmusikband och priserna har haglat över bandet och det självbetitlade debutalbumet sålde platina i Norge.

Danska Alcoholic Faith Mission spelar alternativ rock i genren indie. De rör sig i samma landskap som bland annat Arcade Fire och The National och har turnerat världen över. I mars står USA på tur och med tre plattor i bagaget, varav det senaste Let This Be The Last Night We Care från 2010, är det bara en tidsfråga innan de stora massorna upptäcker det här bandet.

John Lindberg Trio från Falun anses av många vara moderna, punkigare och röjigare än andra band inom genren rockabilly. Fjärde plattan Made for Rock n roll släpptes i februari.

Mer info om Peace & Love finns på www.peaceandlove.nu.

...