Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 13th, 2010

Under Grammis 2011 kommer det att delas ut priser i totalt 21 kategorier. Nytt för i år är bland annat de två nya kategorierna ”Årets svenska internationella framgång” och ”International artist breakthrough of the year”. Nytt är också att en specialjury möts för att rösta fram vinnarna i sex Grammis-kategorier.

Det har varit stark önskan från flera håll att återinföra juryns expertis i Grammispriserna. Det finns många andra musikpriser där folket kan göra sin röst hörd; Grammis är musikbranschens pris och ska spegla bredden i den svenska musiken, säger Lisa Cronstedt, projektledare för Grammis på IFPI Svenska Gruppen som är arrangör.

Vi kommer dessutom att använda en specialjurys kunskaper i sex kategorier i år. Det ska bli mycket spännande att se resultatet av deras arbete, avslutar Lisa Cronstedt.

Liksom tidigare nominerar musikbolagen sina kandidater när de anmäler sig till Grammis. Därefter vidtar juryarbetet där ett femtiotal personer med stor och bred musikkunskap röstar fram de fem nominerade och vinnaren i huvuddelen av priskategorierna. Likaså är det IFPI:s medlemmar som utser vinnaren av hederspriset. Priset ”Årets låt” utses genom en publik omröstning på webben.

Nytt för i år är att en specialjury röstar fram de nominerade och pristagarna i de två nya kategorierna ”Årets svenska internationella framgång” och ”International artist breakthrough of the year” samt även i kategorierna ”Årets album”, ”Årets nykomling”, ”Årets artist” och ”Årets producent”. Denna jury består av ett tiotal personer med spetskompetens och medlemmarna är handplockade av Grammis-kommittén.

De nya tävlingskategorierna
Priset ”Årets svenska internationella framgång” ska gå till en artist som haft framgångar utanför Sveriges gränser – en artist som nått nya höjder på en internationell marknad via exempelvis liveframträdanden eller musikutgivning.
Priset ”International artist breakthrough of the year” kommer att tilldelas en utländsk artist som nått betydande framgångar i Sverige som nykomling efter att tidigare varit mer eller mindre okänd på vår marknad.

Måndagen den 17 januari flyttar Grammis in i Operahuset för en stor musikprisgala. Galakvällen inleds med prisceremoni och en storslagen föreställning på Kungliga Operan och därefter fortsätter firandet i Operakällarens alla festlokaler.

Tävlingskategorier Grammis 2011

 • Årets album
 • Årets svenska internationella framgång
 • Årets barnalbum
 • Årets dansband
 • Årets nykomling
 • Årets grupp
 • Årets manliga artist
 • Årets kvinnliga artist
 • Årets folkmusik/visa
 • Årets hårdrock
 • Årets jazz
 • Årets klassiska
 • Årets textförfattare
 • Årets urban/dance
 • Årets kompositör
 • International artist breakthrough of the year
 • Årets artist
 • Årets producent
 • Årets låt
 • Årets specialutgåva
 • IFPI:s hederspris

“Grammis-året” avser perioden 1 december 2009 t 0 m 30 november 2010.

Grammis-kommittén består av:
Lisa Cronstedt – Kommunikations- och marknadschef, IFPI Svenska Gruppen
Thomas Stenmo – Chefsjurist, IFPI Svenska Gruppen
Per Sundin – VD, Universal Music i Sverige
Ludvig Werner – VD, IFPI Svenska Gruppen

Grammis är Sveriges äldsta och bredaste musikpris. Grammis syfte är att uppmärksamma och premiera artister, musiker och kreatörer som åstadkommit intressanta produktioner inom olika områden av musik. Grammis skall verka som en symbol för en bred och artistiskt ambitiös svensk fonogramproduktion. Grammis syfte är att stimulera kvalitet, kreativitet och bredd inom svenskt musikliv. Grammis är Sveriges viktigaste musikpris.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 13th, 2010

redone

Den åttonde årgången av Musikförläggarnas Pris har precis avrundats under Berns kristallkronor.
Galan inleddes traditionsenligt med en trerätters festlunch för de 400 speciellt inbjudna gästerna. Därefter tog prisutdelningen vid, galant ledd av konferencier Ola Håkansson och bisittare Martin Ingeström, varvat med artistuppträdanden på scen.

Under klang och jubel delades det ut vackra och tungt vägande priser (glasglob designad av glaskonstnär Bertil Vallien) till tio stycken upphovsmän- och kvinnor, som berikat Sverige och världen med sitt musikskapande under det gångna året.

Årets stora vinnare var utan tvekan Nadir ”RedOne” Khayat, som till stående ovationer kammade hem vinsterna för Årets Kompositör och Årets Låt och dessutom vann för Årets Mest Spelade Låt (Lady Gagas Bad Romance). ”RedOne” – som rest in från Los Angeles för att närvara vid galan – tog emot sina priser från, i nämnd ordning, Joey Tempest, Linda Sundblad och Gry Forssell. Tempest medverkade via länk från turnén i Sydamerika och ”RedOne” själv berättade den härliga historien om deras första möte. Europe var en gång ”RedOnes” stora idoler och en bidragande orsak till att han bestämde sig för att flytta till Sverige och jobba med musik.

Årets Hederspris delades i år ut till Per Gessle. Låtskrivaren Gessle, med fyra USA-ettor, 60 miljoner sålda skivor och en lika lång som framgångsrik karriär, var förstås på plats och tog emot priset av mannen som en gång fastnade för en demo från ett okänt popband från Halmstad; Kjell Andersson, A&R på skivbolaget EMI.

Efter flera tuffa juryomröstningar med samma jämna resultat fick priset för Årets Textförfattare denna gång delas av två; Oskar Linnros och Markus Krunegård. Dubbelt upp att göra med tunga priser för prisutdelaren Petter.

Priset för Årets Konstmusikpris – kammarmusik tilldelades kompositören och musikern Svante Henryson. Hans Sonat för soloviolin är specialskriven för violinisten Cecilia Zilliacus, som påpassligt delade ut priset till Henryson.

Årets Internationella framgång delades ut till låtskrivarduon Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster, för deras världsomspännande låtframgångar med bl.a. Pink, Britney Spears och Adam Lambert. Priset togs emot av ”Shellback” och delades ut av Lisa Miskovsky.

Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera tilldelades Victoria Borisova-Ollas, för hennes Golden Dances of Pharaohs för klarinett (specialskrivet till klarinettisten Martin Fröst) och orkester och priset delades ut av Helena Wessman, VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker AB.

Till Årets Nykomling korades Anna von Hausswolff, som medverkade via länk direkt från sin pågående turné.

Priset delades ut av Ebbot från The Soundtrack of Our Lives.

Några mycket uppskattade inslag under galan var förstås de artister som gjorde exklusiva uppträdanden. Inledde gjorde violinisten Cecilia Zilliacus, som tillsammans med gitarristen Mats Bergström framförde ett stycke av Astor Piazzolla. Därefter fick vi stifta bekantskap med den nytända stjärnan Sebastian Wijk, som framförde ett akustiskt nummer. Galan avslutades av Oskar Linnros med band, som trots väntande flyg till gig i Visby tog sig tid att bjuda på några låtar.

SMFF delade även i år ut stipendium på 25000 kronor vardera till vinnarna i konstmusikkategorierna samt till Årets Nykomling.

Vinnare av Musikförläggarnas Pris 2010

Årets Kompositör
– Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Textförfattare
– Oskar Linnros och Markus Krunegård
(Universal Music Publishing och Peermusic)

Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera
– Victoria Borisova-Ollas
Golden Dances of Pharaohs, för klarinett och orkester (Universal Edition/Unischott Scandinavia)

Årets Konstmusikpris – kammarmusik
– Svante Henryson
Sonat för Soloviolin (Manus)

Årets Internationella framgång
– Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster
(Maratone/Kobalt Music Scandinavia)

Årets Låt
– ”Bad Romance” – Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia )

Årets Nykomling
– Anna von Hausswolff
(Manus)

Årets Mest Spelade Låt
– ”Bad Romance” – Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Hederspris
– Per Gessle

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 13th, 2010

pandora

Samtidigt som Pandora spelar in sitt elfte album producerar hon en konsert, med Agneta Sjödin som konferencier, för kvinnor i hemlöshet i Sverige.

Pandora är 90-talets technodrottning som sålt i över 6 miljoner och som ständigt är aktuell. Albumet med nyskrivna låtar innehåller samarbeten med bl.a. Eiffel 65 (Bloom 06), Anders Nyman (Guru Josh Project), svenska DJ Awards-nominerade Matt Hewie och finska JS16.

Inför albumreleasen nästa år har Pandora under hösten släppt hiten och musikvideon “You Believed” (#2 på svenska digilistan, #5 på hitlistan) där hon själv skrivit den självupplevda texten.

Hon har nu gjort en vacker orkestrerad version av låten som hon kommer att framföra på Sisters Internationals välgörenhetskonsert i Citykyrkan i Stockholm den 2 december där hon medverkar som kreativ producent och artist tillsammans med bland andra Nordman. Sisters grundades 2008 och arbetar för att hjälpa kvinnor i missbruk, hemlöshet och prostitution i Sverige.

Pandora startade i egen regi Konsert För Hemlösa i Västerås Domkyrka 2004, 2005 och 2006. Konserterna drog in runt 450 000 kr till förmån för hemlösa i Västerås.

...