Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

ace-of-base

Om du hört ”Alejandro” (och vem har uppriktigt inte gjort det?) då har du nog också förstått att Lady Gaga är ett stort fan av Ace of Base. En annan musiker med absolut stjärnstatus, Katy Perry, har också hon uttryckt sin förkärlek till den svenska kvartetten. Men både Lady Gaga och Katy Perry är bara två av miljoner fans världen över som blivit extatiska inför att Ace of Base, efter åtta års väntan, släpper sitt nya studioalbum – ”The Golden Ratio”. Singeln ”All For You” är ett första smakprov på skivan och finns ute nu.

”The Golden Ratio” är för resultatet av tre års studioarbete. Den största utmaningen med arbetet var att hitta Ace of Bases sound i 2010 års tappning. Efter att första året ha experimenterat med olika stilar kom bandet till insikt att man ville hålla kvar vid Ace of Bases rötter, men samtidigt flytta musiken till dagens dato.

Ace of Bases debutalbum ”Happy Nation” släpptes 1992 och sålde över 20 miljoner ex, vilket gjorde gruppen till en av de mest framgångsrika debutanterna i musikhistorien. Skivan följdes upp av tre ytterligare album och spelningar över hela världen inför hundratusentals fans. Sen blev det plötsligt tyst för många år sedan.

Fram till idag. Nu släpper Ace of Base ”The Golden Ratio” – till Katy Perrys, Lady Gagas och många andra fans lycka. Med releasen så presenterar också bandets två nya sångerskor Clara Hagman och Julia Williamson, som tillsammans med Jonas Berggren och Ulf Ekberg är Ace of Base 2010.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

jimmy

Jag hoppade av gungan för ca. 4 år sedan. Jag har gjort slut med Amanda, vi har gått skilda vägar, men vi är goda vänner, umgås och trivs ihop. Jag har lämnat småstaden för att utmana storstaden. Jag sjunger hellre mina egna låtar. Jag producerar själv. Jag jobbar på att bli komplett. Jag känner mig vuxen – får jag bli det?
Jimmy – ”Ditt hjärta”

Lyssna på låten före alla andra på Tjuvlyssna.nu.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

Vänersborgsbandet Versant står numera utan trummis. Detta sedan Richard Ankers plötsligt och utan att meddela lämnat bandet för att återförenas med sitt gamla band Melody Club som valt att satsa på melodifestivalen. Alltså av samma anledning som gjorde att Melody Club’s trummis Andy A igår bestämde sig för att hoppa av.

Via Aftonbladet fick Versant i morse veta om Richards avhopp och de har fortfarande inte hört något från Richard själv.

“I Guess We Weren’t Richards Destiny Calling” säger sångerskan Carah Faye Charnow.

Avhoppet kommer extremt olägligt då Versant precis är på väg att släppa första EPn Heartbeats. I jakten på en ersättare hoppas nu Versant på att kunna värva Andy, som de säger hade passat perfekt i bandet. Heartbeats släpps 23 nov och första singeln ut är Quick Escapes.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

De stora kommersiella skivbolagen klarar inte att identifiera morgondagens stjärnor. Den uppgiften sköter i stället en stor mängd små bolag med talangscouter. Därigenom skapas en struktur som oavsiktligt även gynnar musikbranschens konstnärliga mångfald. Det är en av slutsatserna i en ny avhandling från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Det finns en föreställning att skivbolag är stora fabriker som skapar talanger och ny musik på löpande band. Det stämmer inte. I själva verket gör de stora organisationerna att skivbolagen inte kan hantera den oförutsägbara kreativiteten i tidiga skeden av artistutvecklingen, säger Thomas Florén, som disputerar på sin avhandling Talangfabriken, om organisering och kunskap och kreativitet i skivindustrin den 22 oktober.

Resultaten i avhandlingen visar att artisterna och deras begåvning snarare utgör en form av råvara som de små bolagen letar upp. Men artisten och musiken är sällan klar och färdig att sälja. Därför är det de stora skivbolagens uppgift att avgöra vad som behöver adderas för att öka förutsättningarna för framgång. På det sättet är skivbolaget ändå delaktigt i processen när artisten och konsten tar form.

Ömsesidigt beroende
Skivindustrins polarisering mellan stora och små bolag är slående. Det beror på att den drivs av dubbla drivkrafter, en ekonomisk logik och en konstnärlig logik, som är beroende av varandra, säger Thomas Florén.

De kommersiella krafterna ger upphov till nätverk, kunskap, infrastruktur och resurser. Dessa delar arbetar naturligtvis för de kommersiella skivbolagen och artisterna, men de är också en förutsättning för att det ska finnas mindre bolag och artister utan stora försäljningsframgångar. Den kommersiella verksamheten är beroende av den konstnärliga verksamheten.

Sociologen Thomas Florén vill med avhandlingen Talangfabriken, om organisering och kunskap och kreativitet i skivindustrin skapa en djupare förståelse för förmågan att identifiera nya artister och ny musik i skivindustrin.

Disputationen
Disputationen äger rum fredag 22/10 kl 10:00 i Nordensköldsalen, Geovetenskapens hus, Svante Arrhenius väg 12, Frescati.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

the-national

”Making something heartfelt is our only concern”, förtäljer The National från Brooklyn på någon hemsida. I en mening summerar de därmed inte bara sin egen musik, utan sätter fingret på den nerv som präglat 2000-talets våg av amerikansk, expressiv indierock.

Det handlar om nära livet-upplevelser, om musik som vill förmedla något kännbart. Men där samtida fenomen som Yeasayer, Band Of Horses och Local Natives står för det naturnära och folkliga, representerar The National något mer elegant, något förfinat, och framförallt något uppriktigt utelämnande.

Mitt emellan mainstream och underground, på avstånd fast nära, rastlös men ändå gripande, skär musiken fåror på ställen i människors känsloliv de inte alltid vill exponera. Sångaren Matt Berningers omskakande baryton berättar om utelämnande mot en fond av bitterljuva molltoner som skapar lika visuella som emotionella sinnebilder. Man ska akta sig för The National om man är rädd för att påminnas om sin egen längtan och sina sköraste hemligheter.

Men på något sätt kan inte världen värja sig. Med genombrottseposet Boxer (2007) bara några år bakom sig har The National sett sina urbana bekännelser komma längre än någon hade trott. Såväl R.E.M. som Arcade Fire har bett om deras turnésällskap, och låten ”Fake Empire” valdes att tonsätta Barack Obamas segermöte i Chicago den där natten för drygt två år sedan.

Och med High Violet (2010) har The National slipat det djupblå, dramatiska uttrycket så att den som vistas i dess närvaro får vara med om ett av de där tillfällena när musik inte bara blir underhållning, utan ett uttryck för mänsklighet.

Vi ser ut genom fönstret på natthimlen. Ljusen från storstadskvällen spelar mot de lågtgående molnen, och The Nationals soundtrack sammanfattar vad vi hoppas på men inte alltid når.

Konsertdatum
28 februari – Lund, Färs & Frosta Sparbank Arena
1 mars – Stockholm, Cirkus

Mer information om The Nationals Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

marduk-2010

Black metal-bandet Marduk från Norrköping kommer i december att göra en turné i Asien. Det blir en spelning i Beijing, en i Bangkok, en i Singapore och slutligen tre i Indonesien.

Marduk är ett av de internationellt mest framgångsrika svenska banden just nu och släppte hösten 2009 sitt elfte album, “Wormwood”, genom Malmö-baserade Regain Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

viktor-noren-viktorious

Vi känner Viktor Norén som frontman i Sugarplum Fairy. Nu går han solo under namnet Viktorious. På måndag den 25 oktober släpps singeln ”When We Were 10” till radio (29/10 tillgänglig digitalt) och debutalbumet ”I Am Hope” kommer i början av 2011.

Så här beskriver Viktor själv sitt soloprojekt:
“När jag växte upp var popstjärnor som superhjältar. Michael Jackson var Batman. Madonna var Catwoman. Mick Jagger var Hulken. Beatles var en gammal serietidning om Turtles från 60-talet. Overkliga. Odödliga. Större än livet.
Jag älskade mina superhjältar.

Genom rockposer, läderjackor, blod, svett och turnéer med Sugarplum Fairy har jag alltid haft i mitt bakhuvud att en dag skapa min egen superhjälte. Jag ville kliva ur mig själv. Bli någon annan. Ända sedan jag var tio år har jag haft en dröm om att bli Viktorious.

Till skillnad från vad många tror har jag alltid älskat den moderna popmusiken. När jag varit på klubbar runt om i världen har det alltid varit den som har fått mig att dansa mest. Mer än Rolling Stones och Beatles. Jag ville uppnå samma känsla med min egen musik.

För två år sedan började jag forma Viktorious. Jag ville utmana mig själv musikaliskt, så jag slängde gitarren och använda datorn som mitt enda instrument. Det öppnade en helt ny värld för mig.

“Video Killed The Radio Star” med The Buggles var den första låten som spelades på MTV.
“Internet Killed The Popstar” borde ha varit den första låten som lades upp på Youtube.
Men det finns hopp. Kärleken till popmusiken är hopp. Lady Gaga är hopp. Zlatan är hopp. 10-talet är hopp.
“I Am Hope” var den första låten jag skrev till Viktorious.”

Viktor Norén

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 21st, 2010

peace-and-love-hakan-hellstrom

Peace & Love har fått mest medieuppmärksamhet av alla evenemang i Sverige.
– Störst bland festivaler och mer utrymme i media än Elitloppet och Vasaloppet.

Idag presenterade Infopaq/Sponsrings och Eventföreningen årets Eventbarometer. Eventbarometern är en topplista över vilka evenemang som fått mest utrymme på mediernas nyhetssajter.

Peace & Love blev i år med 2 938 artiklar Sveriges mest omskrivna musikevenemang.

”Detta är ett bevis på att vi är hela Sveriges festival, större mediebevakning än Vasaloppet känns nästan overkligt. Fred och kärlek verkar gå hem lika bra hos besökarna som hos tredje stadsmakten”
säger Peace & Loves Festivalchef Patric Hammar

Mest omskrivna i andra kategorier blev Elitloppet 2422 artiklar (Sommaridrottsevenemang), Vasaloppet 2567 artiklar (Vinteridrottsevenemang), Malmöfestivalen 874 artiklar (Stadsevenemang) och Göteborgs Filmfestival 1361 artiklar (Övriga Evenemang)

I Eventbarometern undersöker Infopaq tillsammans med Sponsrings & Eventföreningen vilka evenemang som rönt störst uppmärksamhet i media under året som gått

...