Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010

skunk-anansie-2010

När Skunk Anansie blåste in på den internationella musikscenen 1994 var det med en smäll som ingen kunde undgå. Årtiondet kanske präglades av en liberal humörsvängning men att ha en svart lesbisk kvinna som frontperson som dessutom besatt en utstrålning som var få förunnade gjorde att majoriteten av musikmänniskor vände på huvudet och gapade. Och det med all rätta. Kvinnan, som kallar sig Skin, är den som personifierar Skunk Anansie mer än något annat. Så är det bara! Konserten med Skunj Anansie är den 1 mars på Berns Salonger i Stockholm. Biljetterna släpps den 8 oktober.

Alla, och jag menar mig själv, du och resten av världen, känner till ”Weak”, deras monsterhit från debutplattan ”Paranoid and Sunburnt”. Det krävs inte mer än några få takter in i sången innan man utan sans eller pardon stämmer upp i sång. Med ett flertal listettor, branschpriser, miljontals sålda album och inte minst lika många dedikerade fans så står sig Skunk Anansie som en klar milstolpe i musikhistoriens annaler.

Efter att ha turnerat med storheter som U2 och Aerosmith och plöjt igenom land efter land fann sig bandet på upphällningen strax efter millennieskiftet och 2001 sade de tack och adjö. Men om det var något som hängde kvar i luften eller om pausen bara var välbehövlig vet vi inte men när Skunk Anansie annonserade att en återförening med både skivinspelning och turné var på tapeten så var det en våg av människor vars hjärta slog några extra slag. Två spelningar i London såldes slut på bara tjugo minuter trots att de spelade under aliaset SCAM. Det säger en hel del om deras attraktionskraft!

Nu kommer alltså deras fjärde album, ”Wonderlustre”, som redan gått in på första platsen i Italien och kramats om rejält av kritiker och fans i övriga världen. Det hela följs upp av en lång turné där Skunk Anansie planerar att besöka varje vrå och skrymsle av världen och det inkluderar vårt avlånga land. Så skatta dig lycklig och köp biljetten redan nu innan du riskerar att bli utan. Besviken kommer du inte bli. Bortskämd med hits däremot!

Konsertdatum
1 mars – Berns salonger, Stockholm

Mer information om Skunk Anansies konsert i Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010

autolux

Autolux är en trio från Los Angeles som består av Carla Azar (sång/trummor), Greg Edwards (sång/gitarr) och Eugene Goreshter (sång/bas). Gruppen släppte i augusti sitt andra studioalbum “Transit Transit”, uppföljaren till den kritikerrosade debuten ”Future Perfect” från 2004.

Tiden efter turnén som följde ”Future Perfect” under 2006, har bandet arbetat långsiktigt med de låtar som nu blivit ”Transit Transit” och fortsatte samtidigt att göra ett antal utsålda konserter för en kontinuerligt ökande fanskara. Till detta har man även supportat PJ Harvey på hennes första soloturné i Ryssland, samt nu senast värmt upp för Thom Yorke och hans senaste projekt Atoms For Peace. I september 2009 åkte Autolux på deras första USA-turné, vilket även inkluderade ett framträdande på festivalen All Tomorrow’s Parties.

Vare sig du nyligen upptäckt Autolux eller redan är ett hängivet fan, så finns det hela tiden något nytt, något drömskt, något mystiskt och något spännande i den musikaliska värld bandet skapar. Autolux är kort och gott den perfekta blandningen av Blonde Redhead, Sonic Youth och My Bloody Valentine.

Konsertdatum
30 november – Stockholm, Debaser Slussen
1 december – Göteborg, Pusterviksbaren

Mer information om Autolux Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010

pink

En av världens just nu största kvinnliga artister släpper för första gången ett samlingsalbum. Den 12 november kommer P!NKs efterlängtade samling som sammanfattar de första tio åren i hennes framgångsrika karriär.

I Sverige har P!NK haft minst sagt stora framgångar, senaste studioalbumet ”Funhouse” sålde platina och P!nk spelade för utsålda hus på både Ullevi och Ericsson Globe inom loppet av sex månader.

Samlingen, ”Greatest Hits…So Far!!!”, innehåller tre nyskrivna låtar som hon spelat in tillsammans med Max Martin och Johan Shellback. Första nya singel är ”Rais Your Glass” och har världspremiär imorgon.

Videon till ”Raise Your Glass” är gjord av Dave Myers som ligger bakom några av hennes mest klassiska musikvideor.
På ”Greatest Hits…So Far!!!” hittar vi såklart också hits som ”So What”, ”Get This Party Started”, ”U+Ur Hand”, ”Don’t Let Me Get Me”, ”I Don’t Believe You”, “Who Knew”, “Just Like A Pill”, “Dear Mr. President”, “Stupid Girls”, “Please Don’t Leave Me” och “Trouble”.

”Greatest Hits…So Far!!!” släpps den 12 november.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010
Foto: Paul Slattery

Foto: Paul Slattery

Bandet har tillbringat stor del av sommaren 2010 i Svenska Grammofonstudion då man tagit fram originalinspelningarna och delvis plockat fram nyanser som på något sätt kommit bort. I omsorgsfullt restaurerade och nymastrade versioner bjuds vi på TSOOL klassiker som de inte riktigt låtit tidigare.

Få svenska band kan hävda en så långsiktigt central plats på scenen som The Soundtrack Of Our Lives (TSOOL), sextetten från Göteborg. De har med konsekvens och skärpa- alltsedan debuten 1996- fått oss att känna att vi fortfarande lever mitt i rockmusikens guldålder. Med 6 album i diskografin har vi inför det nalkande 15-års jubiléet äntligen kommit till den punkt där vi kan presentera “Golden Greats no.1” Albumet släpps den 24 november.

Och det har snackats om den länge – men få hört den; nya singeln “Karmageddon” – en låt bandet jobbat med tidigare och som nu äntligen lämnat studion.

En skön rökare som formulerar extasen över hur det är att leva i den yttersta tiden. Med de tydligt självuppoffrande raderna:

“If we´re all souls for outlet – then I´m ready to bleed Cause I don´t think that we´re here to take it”

En attityd man med facit i hand kan spåra redan från första början då rymskeppet TSOOL med kapten Ebbot i spetsen deklarerade:

“They´re gonna build a brand new planet
they´re gonna make it on the other side
Maybe someday you will find it – if you think it´s worth all of your strife

Mountains made of over indulgence
And a sea made of heroins
They gonna build a brand new planet
And leave us all here on our own just like they did before”

(Firmament Vacation. TSOOL 1996)

Eller som i tidskapseln:

“Here´s a way to take you down, another statement of our times
Here´s a way to let it roll, and it´s a way to lose control”
It´s not a way to draw the line
It´s just a way to say goodbye
Here´s a way for a new age
Another way to catch you eye
Instant Repeater ´99 – we´re all rewinding to get high”

(Instant Repeater ´99, TSOOL 1996)

Riktningen var tydligt utstakad redan när TSOOL debuterade med EP:n “Homo Habilis Blues” och “Instant Repater 99”. Bandet som skulle komma att betyda mer än något annat för Svensk rock över millenieskiftet har aldrig gjort någon hemlighet av att det handlar om att sprida upplysning genom musiken.

På albumet “Golden Greats No. 1” faller pusselbitarna på plats – världen balanserar på den vassa eggen och TSOOL finns där som en oas och räddande alternativ i nöden. Tack för det!

“…sooner or later push comes to show We’re in exctasy and we’re caught in a dream – living on the edge of it all. Autumn’s here your deepest fears will all come true if you don´t give it up
We’re in ecstasy and we’re caught in a dream – living on the edge of it all so please come with me..
All we need is something and anything goes this time and I don´t care if you think we fake it.”

(Karmageddon, TSOOL 2010)

För övrigt:

Entydiga uttolkare av Pyongyongregimens nyligen genomförda partikongress lägger stor vikt på det sätt man gått ut med denna film. Det här är ett budskap för hela mänskligheten, därom råder inte längre någon tvekan. Avsändaren har inte gått att få bekräftad, men det är tydligt att det är en stark signal som skickas.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010

mohombi-redone

Niklas Torsell från Universal Music är oerhört hedrad och stolt över att han var den första person (och kanske hittills enda) som har intervjuat Mohombi och RedOne tillsammans och att det syntes i Expressen igår. Utöver allt som sägs i det här klippet, berättade de en massa spännande saker om vad de har lärt sig av varandra, hur de skriver låtar ihop och om det kommande albumet. Och det kan ju faktiskt vara värt att vänta på det också. Intervjun ser du nedan:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 5th, 2010

snapsglasKommer en kvinna att vinna SM i nyskrivna snapsvisor 2010?

I årets upplaga av SM i nyskrivna snapsvisor är tre bidrag skrivna av kvinnor, vilket är rekord. Men även Wille Crafoord har stora chanser att ta hem den ärofyllda titeln. Han har två bidrag med i årets final.

Lördagen den 9 oktober är det dags att utse årets svenska mästare i nyskrivna snapsvisor på Vin & Sprithistoriska Museet. Tio visor har gått vidare till final.

I år har vi fått in över 260 nyskrivna snapsvisor, en 30% ökning mot i fjol. Det var med andra ord en extra spännande, men svår uttagning med många bra och roliga visor. Bland årets teman märktes bl a vulkanutbrottet på Island, BP:s oljeutsläpp, Tiger Woods och sist men inte minst årets bröllop, säger Helen Ericsson Sandlund, informationsansvarig på Vin & Sprithistoriska Museet. Men om aktuella teman finns med bland årets finalvisor är en fråga som besvaras först lördagen den 9 oktober – de tio finalisterna är strängt förbjudna att sjunga sina visor före finalen.

Årets jury
Christina Mattsson, Nordiska museets styresman, Dan Lundberg, arkivchef Svenskt Visarkiv, Anders Byström svensk mästare i snapsvisor 1995, 1996 och 2005 samt Ingrid Leffler, museichef.

Finalister
I årets startfält finns endast tre tidigare finalister med Caj Gustafsson från Simrishamn i spetsen.

Julbordssnaps
Arne Brun, Lund, framförs av Bo Sander

Kräftans sång
Margareta Tydén, Kalmar

Hel & Ren
Wille Crafoord, Stockholm, framförs av Balcarras Crafoord

Kotträdd
Caj Gustafsson, Simrishamn

Kära män
Sara Ljungström, Ätran

Köpa byxor
Erik de Maré, Malmö

Sopranos tredje sup
Ingalill Kolping & Sigrid Lind, Mora

Ode till några av våra guldskidstjärnor
Sven-Åke Sonesson, Skövde

Kräftorgie
Wille Crafoord, Stockholm, framförs av Balcarras Crafoord

Hutta med måtta
Ulf Edvardsson, Sollentuna

Tävlingen
SM-final lördagen den 9 oktober kl 12-16 på Vin & Sprithistoriska Museet, Dalagatan 100, Stockholm.

Kl 13.00 Första finalomgång.
Kl 15.00 Andra finalomgång.
Vinnaren tillkännages ca kl 15.20.

...