Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

the-concretes-2010

The Concretes återkomst är en av höstens mest omtalade och emotsedda releaser. Första singeln ”Good Evening” hyllades av betydelsefulla bloggarna Pitchfork, The Line Of Best Fit, Gorilla vs Bear och Throw Me Away. Tidiga mediaomdömen om albumet är hejdlöst positiva. Flera av sommarpratarna i P1 förhandsspelade låtar från albumet. Nya singeln ”All Day” är det hittigaste bandet gjort till dags dato. Diskon lever i allra högsta grad på albumet WYWH, drömsk, hypnotisk och pulserande i mellanrummet mellan ett leende och en tår. Albumet kommer släppas i UK och Europa via Something In Construction och i USA via Friendly Fire Recordings, och därmed är större delen av globen försedd med Concretes för hösten.

I november och december åker de och möter fansen runt om i Europa. Yes!

Turnédatum
13 november – Göteborg, Stadsteaterns Foajébar
19 november – Malmö, Babel
27 november – Stockholm, Strand
1 december – London, The Lexington
2 december – Bristol, The Fleece
3 december – Manchester, The Deaf Institute
4 december – Glasgow, The Arches
5 december – Brighton, Brighton Ballroom
6 december – Paris, Point Ephemere /ÅÄÖ
18 december – Uppsala, Västmanlands-Dala Nation /Velvet

Mer information om The Concretes Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

EMI har tillsammans med Mutes grundare, Daniel Miller, gjort en överenskommelse där Mute återigen blir ett självständigt bolag med en egen A&R och utgivning och kan fortsätta bygga det starka varumärke som alltid präglat bolaget.

Överenskommelsen innebär att Mute dels kommer att överta stora delar av backkatalogen från EMI, dels kommer att fortsätta med egen utgivning av artister som Nick Cave and the Bad Seeds, Erasure, Yeasayer m.fl., samt kontraktera en rad nya artister för framtiden. EMI har en ägarandel i det nya bolaget och Mute kommer att fortsätta samarbetet med EMI på flera områden, som t.ex. administration, office support samt arbetet med de kvarvarande Mute-artisterna under EMI.

Samtidigt kommer Mute åter bygga upp sitt independent-nätverk i Europa där Playground Music kommer att representera bolaget i Norden. Samarbetet har redan inletts, bl.a. släpptes Grindermans nya album “Grinderman 2” nyligen genom Playground.

Ytterligare information kommer inom kort.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

marduk

Black metal-bandet Marduk från Norrköping och dödsmetallbandet Repugnant från Stockholm har bokats in för att spela på festivalen Maryland Deathfest i amerikanska Baltimore nästa år. Festivalen äger rum mellan den 27 och 29 maj och inriktar sig framför allt på dödsmetall.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

anders-frostenson

Anders Frostensons psalmcentrum invigs den 30 september på Ersta Sköndal högskola. Invigningen sker på biblioteket på Campus Sköndal, Herbert Widmans väg 5A, där en del av bibliotekets musikrum vigts åt Anders Frostenson-material. Det är ett samarbete mellan AF-stiftelsen Psalm och sång och Ersta Sköndal högskola. Invigningen är öppen för alla och inleds kl. 16.00. Den avslutas med att Ylva Eggehorn talar om “Den ofrivillige psalmdiktaren” kl. 19.00.

PROGRAM

16.00 Invigning

* Jan Håkan Hansson, Ersta Sköndal högskola
Lars G. Ståhl, AF-stiftelsen Psalm och sång
* Studenter vid Ersta Sköndal högskola sjunger psalm 73 (Vi till ditt altarbord bär fram)
* Presentation av Anders Frostensons psalmcentrum
Karin Lidman Frostenson och Ann-Kristin Forsberg
* Sång “Daggkåpan”
Charlotta Frostenson Brolund (brorsbarnbarn till Anders Frostenson)
* Tal av Anders Frostenson (barnbarn till Anders Frostenson)
* Tal av Lars-Åke Stenström journalist och psalmkännare
* Anföranden av Åsa Norén och Rolf Larsson från Psalmskolan
* Roland Forsberg spelar och talar om sitt samarbete med Anders Frostenson (psalmerna 87a och 353)
* Anders Frostenson – två drömmars diktare (film av Pär Söderberg)

Buffé

19.00 Ylva Eggehorn talar om “Den ofrivillige psalmdiktaren”

Anders Frostensons psalmcentrum
Ersta Sköndal högskola
Biblioteket campus Sköndal
Herbert Widmans väg 5A
Tfn 08 555 051 63

Hemsida: www.esh.se/frostenson

Ersta Sköndal högskola är en profilerad högskola med utbildningar med etisk profil. Vid Ersta Sköndal högskola bedrivs utbildning på grundnivå och avancerad nivå i vårdvetenskap, socialt arbete, diakoni, kyrkomusik, teologi och psykoterapi. Här bedrivs också forskning om bl.a. det civila samhället, vård i livets slutskede, vårdetik med livsåskådningsvetenskap och organisations- och arbetslivsetik.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

hindi-zahra

Vi är stolta att meddela att världsartisten Hindi Zahra kommer på besök till Sverige för att medverka i Skavlan. På Fredag kommer hon dessutom också att stå inför en publik på Uppsala Konsert & Kongress. Missa absolut inte det!

Hindi Zahra har snabbt tagit klivet in i den musikaliska världseliten. Med sin röst som är både öppen och inbjudande, men samtidigt hemlig och beslöjad, lockar hon obevekligt lyssnaren in i sin musikaliska värld.

Hindi Zahra kommer från en berberfamilj i Marocko, men har sedan länge Paris som hem och musikalisk inspirationskälla. Efter många år i skuggan av andra träder hon nu fram som soloartist, och första plattan ”Handmade” kom nyligen ut på legendariska skivetiketten ”Blue Note”. Det blev en omedelbar succé!

Hindi Zahra rör sig i ett myllrande musikaliskt landskap av vokaljazz, akustisk pop, modern soul och blues med nordafrikansk färg. Ibland går tankarna till en Billie Holliday, eller en John Lennon eller Manu Chao. Men kanske i synnerhet till hennes skivbolagskompis Norah Jones. Här finns ett tydligt musikaliskt släktskap. Och det handlar inte bara om den melodiska intimiteten och den oemotståndliga förmågan att bjuda in lyssnaren. Det handlar om det där som kan kallas äkta, det som gör att man utan att tveka kan säga att något är bra. Hindi Zahra har just detta, det oförställda och genuina. Hon vågar och hon berör.

Konsertdatum
1 oktober – Uppsala Konsert och Kongress, Uppsala

Mer information om Hindi Zahras Sverige-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

interpol

Nu när sommarens tillkämpade glättighet, socker och färgämnen äntligen släppt greppet om oss kan vi ta saker på allvar igen. Det som är viktigt, som är värt att sträva mot är sällan rosa och tralala. De band som spelar roll, som stannar kvar innanför huden är lika sällan glittrigt rosa och vettlöst positiva. Luger presenterar stolt en färd mot mörkrets hjärta med ett band som är den absoluta motsatsen till solig kompromiss-disco; Interpol kommer hit.

Interpol är större, på alla sätt, än de andra band som slarvigt etiketteras post-punk och det är med nyfunnen målmedveten de återvänder, orubbligt likt en glaciär som rör sig i Motown-takt, till det Europa som älskar dem. Efter den mer experimentella tredje plattan Our Love to Admire och sångaren Paul Banks soloprojekt Julien Plenti is…Skyscraper från förra året har bandet med nyutgivna, fjärde skivan Interpol – redan den självrefererande titeln signalerar bestämt fokus – medvetet slagit sönder sin musik för att bygga upp den igen med bara de viktigaste bitarna kvar. Tillbaka på Matador Records och nu som trio tar Interpol avstamp i samma musikaliska landskap som debuten, den omistliga Turn on the Bright Lights från 2002, men höjer sig snart över samtliga sina föregångare. Skallerormsgitarrerna och de uppskruvade rytmerna är där, den obändiga ambitionen att uttrycka något mer än ord kan fånga likaså. Men det är en mörkare, starkare, mer avskalad ljudbild som nu träder fram. Allvaret och beslutsamheten är uppenbar också i de mer radiovänligt romantiska låtarna som den bedårande ”Summer Well” och den formidabla uppgörelsen ”Success” där Paul Banks sjunger som stod han nedsänkt i isigt vatten…och ändå sätter högtalarna i brand. Det är en brutalt uppriktig skiva som kretsar kring förvirring, desperation, uppgivenhet och att känna tvivlet gnaga sönder ryggmärg och ögon. Ändå eller just tack vare den uppriktigheten så är Interpol en av höstens nödvändigaste lyssningar.

Live är Interpol alltid magnifika. Ljussättningen är lika snygg som kostymerna. Från första stund, efter ett suggestivt intro, levererar bandet låtar stora som bergskedjor (”Evil”! ”PDA”! ”Obstacle 1”!), låtar som går rakt genom halspulsådern för att sedan, efter den sista virvlande refrängen, explodera i gnistrande ljudlaviner. Känslorna blöder igenom varje takt och Paul Banks brustna röst fångar den smala strimman mellan för lite och för sent, säger det tydligt och tillsammans med hela sin publik: Det enda som är värt att sträva mot är det du inte kan få, inte kan nå. Men du kan komma nära, närmre, närmre. Du kan komma till Interpol när Interpol kommer hit.

Konsertdatum
7 mars 2011 – Stockholm, Cirkus (stående parkett)

Mer information om Interpols Stockholms-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

anna-stadling-201000-talet är över. Anna Stadlings första skiva kom innan det hade börjat. Den andra kommer nu när det är slut. Det har varit ett decennium där Anna hela tiden synts med och bredvid andra artister som, till exempel, Staffan Hellstrand och framför allt Lars Winnerbäck. Tillsammans med Idde Schultz har Anna släppt två skivor i ett kritikerrosat duoprojekt. Det tycks som om det hela tiden har kommit något i vägen för den andra soloskivan. Eller så har hon låtit något komma i vägen.

Med nya studioalbumet E4 mot norr som släpps 20 oktober står det klart att Anna har ägnat 00-talet åt att skala av, komma närmare, att försöka hitta in till livets själva essens. Det hörs i hennes röst. Den är stark och klar, men också erfaren.

Tolv av hennes låtar är med på E4 mot norr. Musiken är enkel och självklar. Den tröstar, tillsammans med texterna som ärligt och sant berättar om livets nyckfulla krumsprång, vilka vi alla står lika inför. Och så rösten. Rösten, rösten, rösten. Den som kan sjunga “man kan kan dö av att längta så som du gör nu. Jag vet. Jag har känt precis som du” och mena det. På riktigt. Som en svensk Emmylou Harris.

Skivan har spelats in i den egna studion på Kungsholmen i Stockholm av Pecka Hammarstedt. Pecka har producerat tillsammans med Ola Gustafsson som båda också ingått i bandet tillsammans med Johan Persson, Andreas Nordell och Jerker Odelholm.

När det blev dags för mix tog Pecka kontakt med producenten och teknikern Tom Schick i New York som jobbat med artister som Nora Jones, Rufus Wainwright och Ryan Adams.

Han tyckte om det vi hade gjort och ville väldigt gärna vara med oss i slutfasen. Det var fantastiskt att åka över dit och jobba med honom. Han gav plattan det sound vi var ute efter, berättar Anna som är full av lovord för Tom.

E4 mot norr är även Annas debut på Metronome/Warner Music Sweden och släpps alltså 20 oktober.

...