Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

dark-funeral-2008

I tisdags berättade vi att Östersunds-bandet Aeon gått skilda vägar med trummisen Nils “Dominator” Fjellström och nu bekräftas det att han inte längre heller är medlem i det framgångsrika black metal-bandet Dark Funeral. Precis som Aeon så kommer de inte att kommentera det hela ytterligare.

Dark Funeral har under det senaste året tvingats se både sångare, basist och trummis lämna bandet men de har hittat en ny basist vars identitet snart kommer att avslöjas. De söker för närvarande efter en ny sångare och en ny trummis. Bandets ledare Lord Ahriman har inga som helst planer på att lägga ner verksamheten.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

hakan-hellstrom-2010

Detta rapporterades nyligen:
Jag träffade Håkan Hellström idag och han spelade upp sin nya dubbel A-sida singel Saknade te havs/River en vacker dröm för mig. Jag fick känslan av att han soundmässigt går tillbaka lite till sina rötter och där han var för 10 år sen med plattan Känn ingen sorg för mig Göteborg vilket bara är positivt. Det är fortfarande mycket hemlighetsmakeri kring kommande plattan 2 Steg Från Paradise, men hoppas att jag får en första lyssning vilken dag som helst.

Just det, hörde ryktas om att det kunde vara Håkans nya singel som testas i Flipp eller Flopp nu. Lyssna själva. Singeln släpps digitalt på lördag!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

mike-portnoy

Efter 25 år så har trummisen Mike Portnoy beslutat sig för att lämna det legendariska amerikanska progmetalbandet Dream Theater vilket han var med och grundade.

“Efter att ha haft sådana fantastiska upplevelser med Hail!, Transatlantic och Avenged Sevenfold under det senaste året så har jag kommit till den ledsamma slutsatsen att jag på senare tid haft roligare och bättre personliga relationer inom de andra projekten än vad jag haft på ett bra tag i Dream Theater”, berättar Mike.

Dream Theater bildades 1985 då Mike Portnoy studerade vid prestigefulla Berklee School of Music i Boston och det var hans egen far som valde bandnamnet. Mike kände att han behövde an paus men övriga bandmedlemmar har valt att fortsätta utan honom.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

Att utveckla skolans arbetssätt för att förbättra studieresultaten är en av de viktigaste politiska frågorna idag. Rikskonserter och STIM/Svensk Musik drar sitt strå till stacken genom att driva satsningen Tonspråk. 16 september arrangeras höstens första Tonspråksdag i Luleå.

Tonspråk är projektet som sätter estetiska lärprocesser i fokus, och som sedan starten 2007 vuxit till en betydande aktör vad gäller att markera betydelsen av kultur och estetik i skolan. I Tonspråk får lärare och kulturarbetare mötas för att ta del av föreställningar, föreläsningar och workshops. Sedan starten har närmare tjugo välbesökta konferenser hållits i flera regioner. Tonspråk är en satsning på fortbildning av lärare landet runt, vilket mest sker via Tonspråk-konferenser som ordnas regionalt. Konferenserna stöds och organiseras av regioner, kommuner, högskolor och andra aktörer.

Luleå är först ut denna höst med sitt Tonspråk i Kulturens Hus 16 september. Flera hundra lärare och kulturarbetare samlas för att få och ge inspiration och ny kunskap.

Detta är Rikskonserters sista höst med Tonspråk. Men vi hoppas kunna fortsätta Tonspråk i ett nystartat Centrum för kultur i skolan, säger Ulla Wiklund, initiativtagare till Tonspråk. Nu är det dags att den svenska skolan på allvar släpper in estetiska perspektiv, musik, design och nytänkande. Utan detta klarar sig ingen i det framtida näringslivet! Varje mobil är fylld av design, musik och twitterdikter!

I Luleå är Luleå tekniska universitet, Kulturskolan och folkbiblioteken i Luleå kommun huvudarrangörer. Nutida musikgruppen Pärlor för svin, konsertgitarristen Krister Dahlström och jazzgruppen Elin Larsson Group medverkar liksom föreläsare som stressforskaren Töres Theorell, universitetslektor Cecilia Björklund Dahlgren och delar av kören Arctic Light med ledaren Susanna Lindmark.

Bland dryga dussinet workshops kan deltagarna bland annat lära sig mer om dansmatte på högstadiet, filosofisk samtalskultur, webbaserat lärande, instrumentbygge, kreativt berättande och multimodala berättelser.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

puteraeon

Det svenska dödsmetallbandet Puteraeon låter meddela att deras gitarrist Hasse Sörensson har lämnat skutan. Han ersätts av Rune Foss som tidigare spelat med bland andra Reclusion och Aggro.

Puteraeon gick in i Studio Decay i slutet av juli månad tillsammans med producenten D.K. (Taetre) för att påbörja inspelningen av sitt nya album, “The Esoteric Order”, vilket beräknas släppas i början på nästa år via tyska Cyclone Empire Records. Mixning och mastring kommer att ske vid King Diamond-gitarristen Andy LaRocques studio Sonic Train i Varberg.

Hemsida:
www.myspace.com/puteraeon666

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

Om en vecka startar Malmö SymfoniOrkesters nya konsertsäsong 2010/2011 och det sker i år med extra stor glädje. För efter dagens enhälliga beslut i Kommunfullmäktige att bygga en ny konsertanläggning i Malmö kommer stadens symfoniorkester om några år att flytta in i ett nybyggt och mer ändamålsenligt konserthus med en stor konserthusscen, en mindre konserthusscen, tre utomhusscener, tre foajéscener och ett musikaliskt aktivitetstorg som kommer att berika Malmös kulturutbud på ett avsevärt sätt. Ett möjligheternas hus som dagligen kommer att fyllas med konsert- och musikevenemang, kongresser, konferenser och utställningar samt även kunna erbjuda restauranger och kaféer.

Potentialen för Malmö i ett nytt konserthus med kombinationen kongress- och hotellanläggning är gränslös. Ett kulturellt centrum med en inbjudande internationell atmosfär kommer att stärka Malmö som framtidens upplevelsestad, säger MSO:s VD Dragan Buvac.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

tobias-sammet

Edguy-sångaren Tobias Sammets allstarprojekt Avantasia kommer till Sverige för en exklusiv spelning.

Arenan på Fryshuset i Stockholm är skådeplats för detta, bandets enda spelning på svensk mark.

Datumet är 5/12 och är ett stopp på bandets världsturné som kickar igång den 30/11 i Schweiz.

Tobias Sammet behöver egentligen ingen närmare presentation. Som frontfigur o primus mentor i Edguy sedan 1992 vet alla metalskallar vem han är. Avantasia startade han 1999 som ett sidoprojekt, och första albumet, ”The Metal Opera”, släpptes 2000 blev hyllad av både publik och kritiker. Sedan debuten har det blivit ytterligare fyra studioalbum, varav de två senaste, ”Angel of Babylon” och ”The Wicked Symphony” släpptes samma dag tidigare i år och gick in på första respektive andra plats på den svenska hårdrockslistan. Namnet Avantasia kommer från orden Avalon och Fantasia. En platta och turné med Avantasia har alltid inneburit namnkunniga gästartister, framförallt sånagre. Denna sväng utgör inget undantag då man plockar med inga mindre än Michael Kiske, Jorn Lande och Bob Catley.

Kiske som tidigare sjöng i Helloween har närmast uppnåt en mytisk status inom genren och har sedan avhoppet från Helloween hållit en låg profil med en handfull gästinhopp och soloalster.

Kiske kunde ses på Sweden Rock i år, frontandes sitt eget band Unisonic vars debutalbum är under inspelning.

Jorn Lande har kallats mycket, och har även sjungit med allt och alla. Med en av hårdrockens starkare röster, sjöng han med Heaven & Hell då de hyllade Ronnie James Dio tidigare i sommar på High Voltage Festival i London. Hans senaste soloalbum ”DIO”, släpptes tidigare i år och är också mycket riktigt en hyllning till mannen med samma namn. Precis som Kiske så kunde man se Jorn under årets Sweden Rock.

Bob Catley är den sanne legendaren. Främst som frontfigur i brittiska pompkungarna Magnum men även som soloartist under egen flagg. Magnum är ett av de banden som existerat längst i rockens tjänst. Bandet bildades redan 1972 i Birmingham och har en stor publik världen över, framförallt i Sverige där de alltid haft ett starkt fäste. Även Magnum sågs senast på Sweden Rock i somras.

Senaste alstret ”Into the Valley of the Moonking” kom förra året.

Kai Hansen gör inte uppsättningen sämre. En riktig legend inom melodiös metal. Han var med och startade Helloween i mitten av 80-talet. Efter att han hoppade av dem så startade han Gamma Ray och har sedan dess turnerat jorden runt och blivit en av hårdrockens riktigt stora

Avantasia har besökt Sverige en gång tidigare, detta på Sweden Rock Festival 2008.

Nu är det alltså dags att i egen regi besöka Sverige för ett exklusivt gig,

Konsertdatum
5 december – Arenan, Stockholm
Konserten är ett samarbete med Sweden Rock Magazine

Mer information om Avantasias Sverige-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

lissie-live-2010Den 10 november får Sverige fint besök av sångerskan Lissie, då gästar hon Stockholm för en konsert på Debaser Slussen. Lissie kommer att bjuda på kväll full av intensitet och innerlig musik som kommer att få alla att tappa andan en smula. Med ena foten i amerikanska södern och ett sound som för tankarna till solvarma majsfält. Lissie är en artist som är på väg att ta ett stort steg framåt. Missa därför inte denna unika möjlighet se henne på Debaser! Biljetterna till konserten släpps den 10 september.

Lissie växte upp på Rock Island, vid Mississippi River, men flyttade till Los Angeles där hon under de senaste åren ägnat all sin tid åt musiken. Hon har spelat in en EP tillsammans med vännen Bill Reynolds från Band of Horses och i våras kom hennes debutalbum ”Catching a Tiger” producerad av Jacquire King (Tom Waits, Modest Mouse & Kings of Leon).

Konsertinformation
10.11 Stockholm, Debaser Slussen

Mer information om Lissies Sverige-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

hoffmaestro-2010

Det Stockholmsbaserade 11-mannabandet Hoffmaestro har alltid gått sin egen väg. De har vägrat att kompromissa kreativt och sett till att hela vägen behålla total kontroll över allt som hör projektet till, såsom videos, artwork, foton och DVD:er mm.

De har under flera års tid opererat under den mediala radarn och på egen hand byggt upp en nära relation till sin trogna och ständigt växande publik. Detta har fått som följd att de stora medierna blivit de sista att upptäcka det som otvivelaktigt blivit ett faktum – att Hoffmaestro i dag är ett av landets största band.

Frågan många journalister ställer sig är hur ett band nästan obemärkt lyckas nå den punkt där man drar över 30 000 personer mitt på eftermiddagen på Peace & Love i stort sätt utan någon medial draghjälp. Svaret är med hjälp av internet, djungeltrumman och framför allt ett enträget turnerande. Det finns inget annat band som gjort lika många spelningar i Sverige i år.

Hoffmaestros tidigare album ”The Storm” har under det gångna året även varit ett av de topp tio mest spelade albumen på Spotify och låtar som ”Highway Man” och ”So Do You” har seglat upp som stora youtube-hits.

Den 29:e september släpps den efterlängtade uppföljaren ”Skank-a-tronic Punkadelica” på det egenstartade skivbolaget ”Chraamofon”. Detta sker ihop med lanseringen av deras nya hemsida www.hoffmaestro.com där publiken kan följa med i det kreativa arbetet och det ges en intim inblick i hur det kan gå till bakom kulisserna.

”Skank-a-tronic Punkadelica” släpps den 29 september.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2010

marduk

Black metal-bandet Marduk från Norrköping kommer i oktober och november att turnera i Nordamerika tillsammans med den amerikanska rocklegenden Danzig som flera gånger tidigare bjudit in Marduk till sin kontinent. På turnén, som går under namnet “Blackest Of The Black Tour”, medverkar förutom Danzig och Marduk även de amerikanska dödsmetallveteranerna Possessed samt de yngre förmågorna Toxic Holocaust och Withered.

...