Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

sami-loggaSAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) fortsätter att genomföra stora förändringar för att förbättra sin ekonomi, bl a flytt till nya lokaler och nedläggning av förlustverksamheten vid Stora Teatern i Göteborg.

Åtgärderna effektiviserar verksamheten och gör att SAMI kan fortsätta att minska sina kostnader. I och med flytten till mer kostnadseffektiva lokaler kan man för närvarande inte bedriva någon studio- och replokalsverksamhet, vilket har lett till minskad arbetsbelastning. Som en följd av detta och nedläggningen av verksamheten på Storan i Göteborg, har SAMI lagt varsel om borttagning av sju tjänster.

SAMI har de senaste åren genomfört ett stort saneringsarbete för att komma tillrätta med ekonomiska missförhållanden: ”Det här är en naturlig följd av det arbetet. Och trots att det känns ledsamt för alla inblandade, så är det tydligt att vi är på rätt väg. Vi kan nu betala ut mer än någonsin till våra musiker” säger Stefan Lagrell, VD för SAMI.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

Malmö Folk är en religiöst och partipolitiskt oberoende förening med syfte att arrangera folkmusikkonserter och danskvällar, och att sprida intresset för folkmusik och dans.

I dagarna har det nya riksdagspartiet Sverigedemokraternas kulturpolitiska program uppmärksammats i media. De vill i hög utsträckning överföra resurser från andra kulturområden till svensk folklig kultur, bl a folkmusik och folkdans. Samtidigt ska bidragen strypas till alla kulturyttringar utan anknytning till det svenska.

Malmö Folk ser gärna att mer resurser ges till vår genre, men inte under Sverigedemokraternas exkluderande förutsättningar. Vår syn på svensk folkmusik och dans är att den är dynamisk, samt att den i alla tider förändrats och utvecklats av utbyten med andra kulturer. Om den folkliga kulturen enbart ska betraktas som något som ska bevaras och skyddas från yttre påverkan, kommer den att självdö. Ges den däremot även i fortsättningsvis möjlighet till utbyte, både med folkliga traditioner från andra kulturer, och med helt andra genrer, kommer den att blomstra.

Malmö Folk välkomnar både publik och artister oavsett etniskt och kulturellt ursprung till våra konsert- och danskvällar. Vi tar starkt avstånd från Sverigedemokraternas kulturpolitik, som inte kommer att gynna folkmusikens fortlevnad.

Malmö Folk
www.malmofolk.se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

erik-hassle-2010

Med ytterligare en radiohit (”Standing Where You Left Me”) i bakfickan ger sig Erik Hassle ut på de svenska landsvägarna. För första gången kommer Erik att göra en längre, sammanhängande head-line turné i Skandinavien. I höst släpper Erik nytt material, det första sedan succéalbumet ”Pieces” (som gavs ut på Island Records i januari). Det nya materialet ger han ut på en EP och förutom radiohiten ”Standing Where You Left Me” blir det tre helt nya låtar ”Taken (Still In My Blood)”, ”Last Rider” och ”If It Takes All Night”.

Den ständigt aktuella 21-åringen från Katrineholm är i Sverige där han skriver på och spelar in en ny platta för internationell release i början av nästa år. De svenska fansen kommer att få möjlighet att få en förhandslyssning av de nya låtarna på turnén och på den för Sverige exklusiva EP:n ”Taken” som släpps 29 september.

Turnédatum:
30 september – Babel, Malmö
2 oktober – Sticky Fingers, Göteborg
8 oktober – Palace, Kalmar
9 oktober – Statt, Karlskoga
16 oktober – Aveny, Sundsvall
22 okotber – Harrys, Eskilstuna
23 oktober – Gisleparken, Gislaved
29 oktober – Debaser Medis, Stockholm
30 oktober – The Tivoli, Helsingborg
3 november – Ritz, Örebro
5 november – Smålands Nation, Uppsala
6 november – Tempel, Karlstad
12 november – The Green Man, Fagersta
13 november – Safiren, Katrineholm

Mer information om Erik Hassles Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

apostasy-2008

Efter fyra år tillsammans med bandet så har gitarristen Ludvig Johansson nu beslutat sig för att lämna det melodiska black metal-bandet Apostasy från Kramfors. Nyligen anslöt sig trummisen Thomas Olsson (The Project Hate, Kamtjatka) till gruppen som senare i år kommer att släppa sitt tredje album, “Nuclear Messiah”.

Apostasy hamnade på löpsedlarna 2006 då gitarristen Henrik Johansson knivhöggs till döds av sin 19-åriga flickvän och sambo.

Nedan ser du en professionell videoupptagning från Apostasys spelning i somras på festivalen Rockweekend strax utanför Söderhamn.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

salem-al-fakir-2010

Salem Al Fakir har haft ett fantastiskt år som succéjoker i Melodifestivalen, ett nytt guldsäljande album och en slutsåld sommarturné. I vinter åker Salem ut på turné igen med start den 12 november på The Tivoli i Helsingborg. Men inte nog med det, Salems “Keep on walking” var den mest spelade svenska låten i radion under det senaste året! Salem fick därför priset ”Årets mest spelade svenska låt” under Radiogalan igår kväll. “Keep on walking” har spelats 6946 gånger sedan Radiogalan förra året. På andra plats finns Robyn med sin “Dancing On My Own”.

Turnédatumen är:
12 nov Helsingborg, The Tivoli
13 nov Lund, Mejeriet
14 nov Stockholm, Tyrol
20 nov Göteborg, Sticky Fingers
25 nov Oslo (NO), Parkteatret
26 nov Bergen (NO), Hulen
9 dec Malmö, Babel
11 dec Södertälje, Klubb Molto

Mer information om Salem Al Fakirs Sverige-spelningar

Damien Adore, som du senast kunde se uppträda med Staygold, Spank Rock och Robyn på P3 Guld-galan med låten Backseat, åker med som förband.

Salem är just nu aktuell med nya singeln ”Split My Personality”, tagen från skivan ”Ignore This”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

carl-noren

Nyligen var Carl Norén i Tyskland för några utvalda gig, bla på Reeperbahn-festivalen i Hamburg.
Idag åker han tillbaka till Tyskland igen, denna gång som förband till Johnossi!

Datumen är:
30/9 Stollwerk [UTSÅLT] Köln
1/10 Substage, Karlsruhe
2/10 Backstage [UTSÅLT] München
3/10 Hirsch, Nürnberg

Carl Noréns första singel The Anger släpps på måndag den 4 oktober genom EMI Music. Debutalbumet kommer i början av nästa år; ”Låtarna kom som från ingenstans under sena nätter när jag inte kunde sova. Det var som att jag blev hypnotiserad av månen och jag skrev som en besatt. På morgnarna drömde jag om inspelningarna som nu håller på att besannas. Det kommer att bli en fantastisk höst och vår när skivan nu snart får se dagens ljus.”, berättar Carl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

bring-me-the-horizon

Brittiska Bring Me The Horizon har rekordsnabbt blivit en av världens starkaste röster för den moderna metalmusiken. De är definitivt medskyldiga till att en helt ny generation fallit för den brutala deathcore-musiken. I slutet av januari kommer bandet till Sverige tillsammans med landsmännen Architects och amerikanska The Devil Wears Prada för tre konserter, den 26 januari på KB i Malmö, den 27 januari på Arenan i Stockholm och den 31 januari på Trädgår’n i Göteborg. Biljetterna släpps den 4 oktober.

Debutplattan “Count Your Blessings” släpptes för fyra år sedan och gjorde dem till ett erkänt och hyllat band över en natt. Bandet röstades fram till årets brittiska nykomlingar av Kerrangs läsare och väckte stor uppmärksamhet som det mest spelade bandet på Myspace, strax efter Coldplay.

I oktober släpps deras tredje album. Ett verk lika gigantiskt som dess titel, “There Is a Hell, Believe Me I’ve Seen It. There Is a Heaven, Let’s Keep It a Secret”. Precis som förra skivan “Suicide Season” har de spelat in den i Sverige tillsammans med producenten Fredrik Nordström, känd för sitt arbete med bland annat In Flames.

Efter att ha skapat kaos vid sina tidigare Sverigekonserter är Bring Me The Horizon definitvt redo för ytterligare ett besök! Den här gången tar de med sig glödheta Architects och The Devil Wears Prada. Tillsammans utgör de vinterns grymmaste metalcorepaket när de den 26 januari spelar på KB i Malmö, dagen efter i Stockholm och den 31 januari på Trädgår’n i Göteborg.

Turnédatum
26 januari – Kulturbolaget, Malmö
27 januari – Arenan (Fryshuset), Stockholm
31 januari – Trägår’n, Göteborg

Mer information om Bring Me The Horizons Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

neil-young-le-noise

Filmen Le Noise — en 38-minuters svart-vit film innehållandes åtta live-i-studio-framträdanden av de åtta sånger som finns med på rocklegendaren Neil Youngs nya album Le Noise kommer att ha premiär exklusivt på YouTube med start idag (http://www.youtube.com/neilyoung). Förutom de musikaliska framträdandena kommer det även finnas en introduktion till albumet av Neil Young själv, samt dokumentärmaterial från inspelningen av albumet med producenten Daniel Lanois, och annat. Framträdandena, som är filmade av filmmakaren Adam CK Vollick, innehåller Neil på akustiska och elektriska gitarrer i Lanois hemstudio i Silverlake, CA, där Neil och Lanois spelade in albumet Le Noise.

Åttaspårsalbumet, som redan fått lysande recensioner, är ett samarbete mellan den hyllade rockikonen och musikern, låtskrivaren och flertalet gånger om Grammy-vinnande producenten Daniel Lanois som är känd för sitt arbete med bland andra U2, Bob Dylan, Peter Gabriel, Brian Eno, Emmylou Harris, Willie Nelson, The Neville Brothers och många, många fler.

Le Noise är Neil på akustiska och elektriska gitarrer med Lanois karaktäristiska producentdrag och tillsammans blir det ett av de mest fångande album Neil har spelat in. Inget band, inga pålägg, bara “a man on a stool and me doing a nice job on the recording”, som Lanois beskriver det.

Los Angeles Times fick höra albumet i Lanois hem, och skrev efteråt att “What’s striking about Le Noise is the way it both summarizes and distills Young’s singular approach to music, predominantly just Neil and a guitar: Arguably Young’s most consistently potent work in the last decade.”

The Chicago Tribune ansåg att det är “One of Young’s finest recordings.”

Rolling Stone Magazine gav albumet fyra stjärnor och sammanfattade albumet som “Le Noise is, ultimately, an extreme simplicity: the sound of a man who won’t give up.”

I Sverige skriver Expressen att “Det är en pungspark rakt in i “Idol”–träsket” och delar ut 4/5 medan Dalarnas Tidningar även de ger en 4:a och skriver att Le Noise “är en fängslande resa”.

Le Noise släpps i flera format, inklusive standardcd, vinyl och digital download. I november kommer det även en Blu-Rayutgåva, som innehåller Lanois och Vollicks vackert filmade Youngframträdanden.

Neil Young har alldeles nyligen avslutat sin turné längs golfkusten, där han slog sig samman med Tyson Foods för att bekämpa hungersnöden i områdena som drabbats av den fruktansvärda oljeolyckan i april. 2 oktober kommer han att framträda på Farm Aid i Miller Park, Milwaukee, och kommer att återförenas med Buffalo Springfieldmedlemmarna Stephen Stills och Richie Furay för detta års välgörenhetskonserter på Bridge School. Spelningarna, där även Pearl Jam, Elton John & Leon Russell, Elvis Costello, Lucinda Williams, mfl, medverkar kommer att hållas på Shoreline Amphitheatre i Mountain View, CA, 23-24 oktober.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

falconer-2010

Metalbandet Falconer från Mjölby kommer snart att gå in i studion för att påbörja inspelningen av sitt sjätte album “Armod”. Mixning sker i slutet av januari och plattan kommer troligtvis att släppas senvåren 2011. Denna gång kommer samtliga låtar att vara på svenska med undantag av bonusspåren som kommer att bestå av engelska versioner av albumets bästa låtar. Gruppen har på “Armod” koncentrerat sig på folkmusiksidan av sin musik, däribland mer traditionella folkmusiksånger och mer flöjter.

“Var lugn, det hemska ljudet av dragspel kommer bestämt att lämnas bakom!”, låter bandet hälsa.

Falconer förlängde 2007 sitt kontrakt med amerikanska Metal Blade Records för ytterligare fyra album.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 30th, 2010

released-llive-and-unsigned

Sveriges rockscen ges en unik möjlighet genom tävlingen RELEASED – Live & Unsigned där fokus ligger på hårdrock och metal till 100%. Vinnaren får bland annat uppträda LIVE på Sweden Rock Festival 2011 och släppa en singel i 18 000 exemplar

Sveriges rockscen ges nu en unik möjlighet genom tävlingen RELEASED – Live & Unsigned där fokus ligger på hårdrock och metal till 100%.

RELEASED – Live & Unsigned letar efter ett band där attityd och låtskrivande går hand i hand med en grym liveshow. För att kora en vinnare anordnas därför tre deltävlingar på några av Sveriges bästa rockklubbar i Stockholm, Helsingborg och Göteborg. Banden gör sedan upp om tre platser i finalen.

Så här går tävlingen till
www.releasedunsigned.se laddar banden upp sina låtar. En mycket erfaren jury från Sweden Rock Festival, Crankitup.se, Supernova Records och Jägermeister väljer ut 12 tävlingsbidrag till deltävlingarna i Stockholm, Helsingborg och Göteborg. Banden får 15 min på scenen till sitt förfogande för att vinna publiken och juryns hjärtan och ta en plats i finalen Stockholm.

Finalen avgörs på Göta Källare i Stockholm
Inför finalen kan hela Sveriges rockpublik rösta på sitt favoritband på nätet. Under finalen får banden återigen uppträda live i 15 minuter. Publiken och juryn röstar direkt efter spelningarna. Resultatet baseras till 25% på webbröster, 25% på LIVE-publiken och 50% på juryns åsikt. Sveriges första RELEEASED LIVE & UNSIGNED-vinnare koras direkt under kvällen.

Finalen avslutas med att ett av Sveriges mest etablerade hårdrocksband bjuder publiken på en exklusiv spelning.

Jägermeister ligger bakom tävlingen RELEASED
Rock är nedärvt i varumärkets gener. Vi vill ge svenska rockband en möjlighet att slå stort på den svenska marknaden. Med hjälp av några av Sveriges absolut tyngsta partners inom rockindustrin tror vi att RELEASED kommer att uppfylla detta högt ställda mål, säger Gabriel Eriksson på Jägermeister.

LIVE är hårdrocken och metallens pulsåder
Sweden Rock Festival har blivit nordens största rockfestival och vi vill ge nya svenska band en chans att möta den riktigt stora publiken, kommenterar Sweden Rock Festivals marknadsansvarig Mark Frostenäs.

Det gäller att sticka ut i mängden
Det här är inte ”bara” en musiktävling, det är ett unikt samarbete för att vaska fram det bästa okontrakterade hårdrockbandet i Sverige. Det är nydanande och bra för branschen, säger Hans Dalzon på Crankitup.se, Sveriges ledande interaktiva portal för rockbranschen, artister och fans.

Att ett skivbolag går in och pushar för ett band och ger dem möjlighet till ordentlig distribution är alla bands stora dröm
Vi kommer att punktmarkera Released för att hitta nästa stora svenska rockband, säger Johnny Hagel, agent på ett av Sveriges renodlade rockskivbolag Supernova Records.

Released Live & Unsigned Tour 2010
9:e oktober Stockholm – Harry B James. Gästartist: Treadstone och Rock n’ Roll Allstars.
6:e november Helsingborg – The Tivoli. Gästartist: Royal Republic.
27:e november Göteborg – Parken. Gästartist: tba.
11 dec Final Stockholm – Göta Källare. Gästartist: Hemlig.

Priser:
* Spelning på Sweden Rock Festival 2011.
* Spela in singel på Supernova Records och Cosmos Studios.
* Jägermeister distribuerar vinnande bands singel i 18 000 exemplar genom Sweden Rock Magazine.
* Crankitup.se fixar trådlöst AKG-spons för vinnarna.

Läs mer om tävlingen och anmäl ditt band på
WWW.RELEASEDUNSIGNED.SE .

...