Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

therion

Det här är egentligen långt ifrån en nyhet men jag kunde inte låta bli att ta upp det här 18 år gamla inslaget från Sveriges Television. Klippet nedan är taget från ett avsnitt av debattprogrammet Svar Direkt som visades under tio års tid i ledning av den kristna fanatikern Siewert Öholm vilken på senare tid gjort sig hörd då han kritiserade Jonas Gardells och Mark Levengoods ledande av melodifestivalen 2003. Då sade han bland annat att SVT “lagt sig platt för homolobbyn och gjort melodifestivalen till en manifestation av paret Gardells sexuella läggning som spottar publiken hånfullt i ansiktet”. Det är en skam att en sådan person någonsin tillåtits leda ett program i statligt finansierad television.

Den senaste tiden har Siewert Öholm varit aktiv som redaktör för den kristna tidningen Världen Idags näringslivsbilaga. Hans son Oskar Öholm är numera riksdagsledamot för Moderaterna.

Hur som helst, i detta avsnitt av Svar Direkt så tog herr Öholm upp satanism, black metal och dödsmetall efter att ha fått nys om en händelse som involverade det svenska bandet Therions ledare Christopher Johnsson vilken ensam fick försvara hela musikstilen. Dagens Therion, som är ett Sveriges mest unika och internationellt framgångsrika metalband, är långt ifrån dödsmetall men deras första tre album befann sig inom ramen för genren innan klassisk musik och opera fick ett större utrymme i musiken.

Du kan själv se avsnittet nedan tillsammans med en äldre och en nyare låt av Therion som tydligt belyser den enorma och inte minst imponerande variation bandet stått för genom årens lopp.

Den beskrivning som ges av användaren MrMattMachine i anslutning till videoklippet på YouTube beskriver avsnittet mycket bra:

“Den 26 juli 1992 försökte en 18-åring kvinna tända på Therion-medlemmen Christofer Johnssons hem i Upplands Väsby. Med en kniv sattes ett meddelande fast på dörren: “The Count Was Here, and He Will Come Back”. Elden släcktes innan någon allvarlig skada skett. Kvinnan blev kort därefter arresterad, och hennes dagbok blev genomsökt av den svenska polisen, och man fann att hon bland annat hade skrivit att hon utfört dådet på uppdrag av Varg Vikernes. 18-åringen uppges varit medlem i den Svarta Cirkeln och varit Vikernes ex-flickvän. Anledningen till dådet ska ha varit att Vikernes ansåg Johnsson vara en posör.” Så står det i Wikipedia.

I kölvattnet av denna händelse lät den alltid så objektive programledaren och journalisten Siewert Öholm viga ett helt avsnitt av den egna showen Svar Direkt åt satanism, black metal och dödsmetall. Det hela utspelar sig alltså ungefär ett år innan Varg Vikernes (aka Greven) dömdes till 21 års fängelse för mordet på Euronymos, medlem i det norska black metalbandet Mayhem.

Therions Christofer Johnsson fick i princip ensam försvara hårdrocken som livsstil och som kulturellt uttryck, precis som Anders Tengner gjort i samma show åtta år tidigare.

Denna episod har tyvärr hamnat i skuggan av Svar Direkts klassiska WASP-avsnitt, men är precis lika underhållande. Tyvärr håller inte bildkvalitén högsta klass och störningen som vandrar över skärmen återkommer genom programmets samtliga delar. Jag kan ändå rekommendera dig att titta på hela showen. Det är värt det.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

Ingenting har hänt på Svensktoppen sedan föregående vecka vad gäller de fem bäst placerade låtarna. Björn Skifs & Agnes behåller således förstaplatsen med duetten “When you tell the world You´re mine” följda av Jessica Anderssons “I did it for love”. Däremot har vi två helt nya låtar på listan denna vecka. På åttonde plats hittar vi “Från och med Du” med Oskar Linnros och på tionde plats “In the middle of the night” med Gunhild Carling. Vad kan man säga, det lönar sig att vara med i TV.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

steve-unger-metal-church

Den amerikanska musikern Stephen Wesley Ungerbuehler greps måndagen den 23 augusti misstänkt för att leda ett marijuanaodlings-nätverk i tre countys i Washington i nordvästra USA. Han anhölls på onsdagen för att leda organiserad brottslighet, olaglig tillverkning av marijuana samt penningtvätt. Han nekar till anklagelserna och enligt hans advokat Jay Berneberg är ännu ett fall där kriget mot droger har löpt amok.

Stephen gick under artistnamnet Steve Unger när han var basist i metal-bandet Metal Church från 2004 till 2009 då bandet lade ner sin verksamhet. Metal Church bildades ursprungligen redan 1980 och släppte sitt självbetitlade debutalbum fyra år senare. Albumet blev en succé och ledde till kontrakt med Elektra Records. 1986 turnerade de tillsammans med Metallica vars trummis Lars Ulrich i bandets begynnelse var nära att istället bli trummis i Metal Church.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

CORNELISAlla vet att för en film är soundtracket av stor betydelse. För en musikfilm är det centralt. För en musikfilm som dessutom handlar om Cornelis Vreeswijk blir musiken till en karaktär i sig, blir en av huvudrollerna. Det måste låta tidstypiskt, men ändå modernt nog att fungera i en biosalong och inför en biopublik. Så hur skulle man då lyckas med konststycket att få åskådaren att känna sig som att han eller hon satt mitt i studion, precis där och då, när Cornelis mästerverk spelades in?

Inspirerade av hur The Beatles material ljudrestaurerats för ett par år sedan åkte Bosse Frölander (Warner Music) och Magnus Palmborg (Warner/Chappell) till Kumla och begav sig ner i bergrummet för att lokalisera de inspelningstejper som arkiverats där. Och visst fanns där inspelningstejper alltid. Information om vad som fanns på själva tejperna däremot – nja, inte direkt. Hade man tur stod det Cornelis på etiketten, eller kanske ett datum. Slutligen kunde dock tre stora pallar med kartonger sållas ut, och levereras till Atlantisstudion (f.d. Metronomestudion).

I Atlantisstudion fanns sparat inspelningsutrustning från Metronometiden, och teknikern Janne Hansson satte igång med lyssningsarbetet i sällskap av Bosse, Magnus och filmens regissör Amir Chamdin. De gamla rullbandarna, som en gång i tiden spelat in materialet, drogs fram och kopplades in, och sessionerna kunde börja.

Amir berättar:
När Janne tryckte på knappen var det, bokstavligen, som att sitta i en tidsmaskin. Vi förflyttades 40 år tillbaka i tiden, och jag kände mig som att jag satt precis bakom Cornelis och såg honom rätta till mikrofonstativet, eller byta ställning på pallen som knarrade till. Det var fantastiskt. Han harklade sig, någon ropade tagning, och så satte de igång. Någon minut senare kanske en tvärflöjtist halkade på en ton, eller så missades ett ord, och så avbröts musiken med lite småprat innan en röst ropar Omtagning! och de börjar igen. Det var magiskt. Och för mig som regissör ovärderligt. Det var ett måste att återge den stämningen i filmen för att åskådarna skulle få uppleva samma sak.

Efter att ungefär 300 inspelningstejper á 60 minuter gåtts igenom (där det för övrigt inte var ovanligt att olika artister samsades på samma band – efter en Family Four-session kunde Pugh Rogefeldt komma förbi runt lunch för att testa ett nytt gitarriff, innan Cornelis sedan spelade in på eftermiddagen) stod det dessutom klart att tidigare outgivet låtmaterial fanns på tejperna. Sånger som inte hörts på tiotals år, som kanske bara hördes där och då! Dessutom en mängd alternativa tagningar av klassiker som t ex Ångbåtsblues. Så bland de 20-tal sånger som återfinns på soundtracket är flera alternativa tagningar, samt vissa med sång av filmens huvudrollsinnehavare Hans-Erik ”Hank” Dyvik Husby.

När så ett antal sånger var utvalda började arbetet med att restaurera materialet och sedermera försiktigt avlägsna Cornelis sångstämma så att man kunde använda originalmusiken för Hans-Erik att sjunga till, vilket han gjorde med hjälp av Jack Vreeswijk – för vem är bättre lämpad att guida en sångare som ska sjunga Cornelis sånger än Cornelis egen son, som dessutom skrivit den nykomponerade filmmusiken?

När så Jack och Hans-Erik var klara lämnades alla tejper till Thomas Huhn (Ljudligan) som mixat filmljudet. Nu var det dags för den sista pusselbiten att läggas på plats: att få även musiken i surround 5.1, för att ge biopubliken den där unika upplevelsen av att sitta mitt inne i konsertlokalen eller skrivarlyan och vara precis där, då, när magi skapades.

Från en av Sveriges största artister någonsin, som långt efter sin död är lika aktuell som under sin levnadstid, har man hittat en ovärderlig skatt av outgivet material, av alternativa tagningar, och nu kan det presenteras med modern teknik. Vi önskar er mycket nöje och stor magi i er lyssning!

Cornelis – OST släpps av Warner Music Sweden 20 oktober 2010.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

silver-mountain

Det legendariska svenska hårdrocksbandet Silver Mountain kommer att ge en återföreningskonsert på Pildammsteatern i hemstaden Malmö nu på onsdag den 4 september. Mer information om spelningen hittar du här.

Silver Mountain bildades i Malmö 1979 inspirerade av Rainbow från vars låt de också tog sitt namn. De släppte debutalbumet “Shakin’ Brains” 1983 genom det då nystartade Roadrunner Records och ansågs vara ett av de mest lovande hårdrocksbanden i världen.

Bland Silver Mountains medlemmar fanns keyboardisten Jens Johansson, trummisen och brodern Anders Johansson samt keyboardisten Mats Olausson vilka samtliga vid ett eller annat tillfälle spelat tillsammans med Yngwie Malmsteen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

against-me-2010

Dom har kommit en lång lång väg sedan Tom Gabel, ensam med en sliten akustisk gitarr rev ihop några låtar och handdubbade några kassetter. Kassetter, ja evigheter sedan. Tillsammans med kompisen Kevin Mahon och hans hembyggda trumset spelade inför fem personer och ingen brydde sig. Men det är annat ljud i skällan nu, med fem album i ryggen och en fanskara som växt likt ogräs

Against Me! Har alltid varit fansens band och om man slår ett getöga på de tonvis med gryniga Youtube-klippen, säg, från en svettig mörk källarlokal där pojkar och flickor trängs för att få åtminstone en timmes respit från vardagens grå verklighet, så står det fruktansvärt klart att de existerar för sin publik. Det är en fest utan dess like, fåniga leenden o bangande huvuden om vartannat.

Så när Against Me! kommer hit med “White Crosses” i ryggsäcken, ett album producerat av Butch Vig (Sonic Youth, Nirvana), så kommer det bli en årets punkfest. No shit. Vi kommer vara pojkarna och flickorna i den svettiga lokalen. Vi kommer stå med näven i vädret, leendes fånigt och headbanga. Vi kommer få den där kvällen då vi glömmer allt annat. Tack på förhand. Det är mer än behövligt och det är mer än efterlängtat!

Konsertdatum
11 november – Stockholm, Debaser Slussen
12 november – Oslo, John Dee

Förband: Crazy Arm

Mer information om Against Me!:s Stockholms-spelning

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

bruce-springsteen-2010

Den 17 november släpper Bruce Springsteen ”The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story”. En omfattande samling med över 6 timmar dvdmaterial och mer än två timmar musik, uppdelat på 3 CD och 3 DVD. ”The Promise: The Darkness On The Edge Of Town Story” innehåller en mängd tidigare outgivet material, en 80-sidig bok med Bruces egna anteckningar och alternativa låttexter samt aldrig tidigare publicerade foton.

Samlingen kommer även släppas i en nedskalad version på dubbel-cd, tillsammans med en dokumentärfilm, regisserad av Grammy Award-vinnaren Thom Zimny.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

watain

Black metal-bandet Watain från Uppsala kommer nu att ge sig iväg på en helt egen turné i Nordamerika i november och december efter det att polska Behemoth ställt in på grund av allvarlig sjukdom. De inleder turnén i Pittsburgh på den amerikanska östkusten den 6 november och avslutar densamma i kanadensiska Toronto den 4 december. Med på turnén följer de amerikanska banden Goatwhore och Black Anvil.

Watain släppte i början av sommaren sitt fjärde album “Lawless Darkness” vilket nådde 26:e plats på den svenska albumlistan. I höst kommer de att turnera i Europa tillsammans med australiensisk-holländska Destroyer 666.

Nedan ser du Watain framföra “Sworn To The Dark” på årets upplaga av Sweden Rock Festival.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

simon-norrsveden

De första sekvenserna man såg ur Simon Norrsvedens nya musikvideo till Quentin Tarantino var en hög av killar och tjejer i bara underkläder, pilbågsskjutning på hustak och blod. Ska bli riktigt spännande att se resultatet. Nedan ser du bilder från inspelningen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

tad-morose

Metalbandet Tad Morose från Bollnäs har bokat in en kortare Sverige-turné under den närmaste månaden. Den första konserten äger rum redan nu på fredag på minifestivalen Bollnäs Metal Rules på Folkets Park i hemstaden. Därefter är det dags för Stockholm och sist ut är en spelning i Gävle den 1 oktober.

Konsertdatum:
3 september – Folkets Park, Bollnäs (Bollnäs Metal Rules)
29 september – Harry B James, Stockholm
1 oktober – Club Monster, Gävle

Mer information om Tad Moroses Sverige-spelningar

Tad Morose rekryterade i augusti 2008 Nordmans bror Ronny Hemlin (tidigare i Steel Attack) som ny sångare och den före detta Morgana Lefay-medlemmen Tommi Karpanen som ny basist. Efter en längre paus så arbetar de just nu på uppföljaren till 2003 års “Modus Vivendi” som beräknas släppas någon gång nästa år.

...