Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 20th, 2010

dimmu-borgir-2009

Inte bara Norges största metalband utan även pionjärer för hela världens black metal-scen. I höst släpps Dimmu Borgirs nionde album som följs av två spelningar på svensk mark. Den 12 oktober på Arenan i Stockholm och 17 oktober på Trädgår’n i Göteborg. Biljetterna finns ute nu.

Black metal är sedan urminnes tider synonymt med Norge. Störst av dem alla är Dimmu Borgir som sedan mitten av 90-talet blivit ett av världens främsta. Albumet Stormblåst från 1996 är inte bara en höjdpunkt i bandets egen karriär, utan ses som ett av de mest betydelsefulla och inflytelserika skivorna för den moderna black metal-scenen.

Stormblåst var den sista innan de övergav norskan för engelska. Sedan dess har bandet sålt hundratusentals skivor och skaffat en hängiven publik världen över. Deras senaste album In Sorte Diaboli var det åttonde i ordningen släpptes för tre år sedan. Sedan dess har vi otåligt väntat på en uppföljare.

Nya albumet Abrahadabra, som släpps i slutet av september, är enligt Dimmu Borgir själva det mest genomarbetade de åstadkommit i sin trettonåriga karriär. “We have created a beast”, hälsar bandet. Något som utan tvekan bådar gott inför de två Sverigespelningarna i oktober.

Biljettinformation:
12.10 Arenan, Stockholm
17.10 Trädgår’n, Göteborg

Mer information om Dimmu Borgirs Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jul 20th, 2010

lunds-studentsangare-kina-2010

Lunds Studentsångare fick idag guldmedalj i körsångens olympiska spel – World Choir Games, som avgjordes i Shaoxing, Kina.

Studentsångarna tog hem förstapriset i klassen Male Choir (manskör) och kom på andra plats i klassen Musica Contemporanea (samtida musik). I båda klasser kom kören, med dirigent Thomas Caplin i spetsen, över nivån för guldmedalj och åker därför hem med två guldmedaljer i bagaget.

Vi är fantastiskt glada över den här enorma framgången. Vi har laddat för det här i två år och det känns kul att kunna säga att vi nu faktiskt är världens bästa manskör, säger Anders Bjerkén, körens ordförande.

I tävlingen deltar drygt 20.000 körsångare i 450 körer från 80 länder.

Nu fortsätter körens turné i Kina och närmast väntar konserter på bland annat världsutställningen World Expo 2010 i Shanghai, samt en konsert i Beijing Concert Hall i Peking.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 20th, 2010
Entombed

Entombed

De svenska dödsmetallveteranerna Entombed och danska nykomlingarna i The Kandidate har valts ut som förband till Volbeat på deras kommande turné vilken inkluderar inte mindre än fem spelningar på svensk mark i oktober månad.

“Vi är väldigt glada att Entombed kommer med oss på Europa-turnén. De har varit en enorm inspiration och ett band som vi stöttat i 20 år.”, säger Volbeats sångare Michael Schon Poulsen.

Volbeat kommer att släppta sitt fjärde studioalbum, “Beyond Hell/Above Heaven”, i större delen av Europa den 13 september genom Vertigo/Universal. Plattan spelades som vanligt in vid Hansen Studios i Ribe tillsammans med producenten Jacob Hansen.

Turnédatum
7 oktober – Malmö Arena, Malmö
8 oktober – Scandinavium, Göteborg
9 oktober – Hovet, Stockholm
16 oktober – Pontushallen, Luleå
17 oktober – Sporthallen, Sundsvall

Mer information om Volbeats Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 20th, 2010

bengt-emil-johnson

Med anledning av tonsättaren, poeten och radiomannen Bengt Emil Johnsons bortgång sänder P2:s Monitor två specialprogram med pionjären, inspelade 2009. Första programmet hörs nu på onsdag.

I programmen samtalar programledaren och producenten Erik Mikael Karlsson med Bengt Emil Johnson (1936-2010) om hans konstnärskap, både som tonsättare och poet, och om hans tid på Sveriges Radio. Det skulle komma att bli den sista stora intervjun med Bengt Emil Johnson.

Bengt Emil Johnson var en centralgestalt i 60-talets experimentella musik- och litteraturscen. Han knöts 1966 till Sveriges Radio där han mer utpräglat började arbeta med komposition av konkret och elektronisk musik. 1979 utnämndes han till chef för riksradions avdelning för seriös musik, och fem år senare blev han radions programdirektör.

Erik Mikael Karlsson mötte Bengt Emil Johnson 2009 och samtalade om hans barndom i Saxdalen, hans musik, hans poesi, om åren som radioman och om 60-talets experimentella musikscen.

Sändningstid
Monitor: Bengt Emil Johnson − poet och pionjär
Del 1, P2 onsdag 21 juli kl. 21.30
Del 2, P2 onsdag 28 juli kl. 21:30

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 20th, 2010

electric-boys-2010Electric Boys bildades som duo 1988 i Stockholm av Conny Bloom (sång och gitarr) och Andy Christell (bas) och fick en hit med låten All Lips N’ Hips samma år, varefter medlemmarna Franco Santunione (gitarr) och Niclas Sigevall (trummor) tillkom. Bandet slog ner som en bomb i dåtidens pop-Sverige med sin egensinniga blandning av groove, Beatles-psychedelia och tunga gitarr-riff.

1989 släpptes det kritikerrosade debutalbumet Funk-o-Metal Carpet Ride. Albumet gavs sedan ut internationellt med fem nya låtar producerade av demonproducenten Bob Rock (Metallica, Mötley Crüe med flera). Electric Boys turnerade flitigt i Europa och i USA, där de låg på Billboardlistan samtidigt som MTV spelade All Lips N’ Hips på “heavy rotation”.

I Sverige hade bandet även en stor hit med För Fet För Ett F**k, en specialskriven låt för den nu bortgångne komikern Svullo. Låten sålde platina och hamnade etta på Trackslistan. 1992 kom uppföljaren Groovus Maximus inspelad i klassiska “Beatles-studion” Abbey Road i London och bandet fortsatte sitt turnerande främst i USA, UK och Sverige. 1994 släpptes Freewheelin’. Bandet upplöstes med en avskedskonsert i Stockholm kort därefter.

Efter fyra år i Hanoi Rocks återförenade Conny Bloom och Andy Christell Electric Boys, i orginalsättning, i början av 2009. På våren släpptes Now Dig This, ett Best Of-album och den 5 juni premiärspelade de på festivalen Sweden Rock i Blekinge. Under sommaren gjorde gruppen festival- och klubb spelningar i Sverige, Finland och England. I september avslutades en liten men omtalad klubbturné i Sverige. I december var Electric Boys support åt Alice Cooper.

Bandet har varit i skivstudion under vintern / våren och spelat in material för en ny platta. Det blir en klassisk Electric Boys-platta med gitarriff för dom som vill spela luftgitarr, melodier för dom som vill sjunga och sväng för dom som vill dansa, säger Conny Bloom.

DISKOGRAFI
Funk-O-Metal Carpet Ride (1989)
Funk-O-Metal Carpet Ride- International Version (1990)
Groovus Maximus (1992)
Freewheelin (1994)
Now Dig This – The Best Of (2009)

Turnéplan
28 juli Falkenberg – Grand Hotell
29 juli Göteborg – Parken
30 juli Västervik – MC Dagarna
28 augusti – Huskvarna – Folkets Park

Ev fler datum tillkommer

Mer information om Electric Boys Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 20th, 2010

Varje år hyllar Stockholms Kulturfestival en artist med stark stockholmskoppling. I år är det Cornelis Vreeswijks tur. Klara artister sedan tidigare: Marie Bergman, Nina Ramsby, Svante Thuresson, Ann-Louise Hansson och Simone Moreno. Ny artist: Ebbot Lundberg från The Soundtrack of Our Lives kliver upp på scenen i denna kvälls konsert som festivalen valt att kalla för Telegram från Cornelis.

...