Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

demiurg-2010

Det svenska dödsmetallbandet Demiurg kommer att släppa sitt tredje album, “Slakthus Gamleby”, den 30 juli genom tyska Cyclone Empire Records. På albumet gästar sångerskan Marjan Welman från det holländska doom-bandet Autumn. Gruppen släppte sitt senaste album, “The Hate Chamber”, i april 2008 genom holländska Mascot Records.

Demiurg leds at gitarristen och sångaren Rogga Johansson, även känd från band som Ribspreader och Paganizer. Övriga medlemmar är basisten Johan Berglund från This Haven, den erfarne holländska trummisen Ed Warby från Gorefest och Hail of Bullets samt gitarristen och keyboardisten Dan Swanö, en av de största profilerna inom svensk metal genom tiderna.

“Slakthus Gamleby” består av följande låtar:
01. Life Is A Coma
02. Death Grasp Oblivion
03. Travellers Of The Vortex
04. The Cold Hand Of Death
05. Cold Skin
06. From Laughter To Retching
07. Slakthus Gamleby
08. World Burial

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

Tired Ponys debutalbum “The place we ran from” släpps via Fiction / Cooperative på måndag 12 juli. Gruppen – som frontas av Gary Lightbody (sångare i Snow Patrol) och Peter Buck (gitarrist i R.E.M.) – framför drömsk musik med influenser från såväl americana som britpop.

I bandet medverkar bl a Iain Archer, Belle & Sebastian-trummisen Richard Colburn, R.E.M.-bekante Scott McCaughey samt producenten Jacknife Lee.

Dessutom gästar M Ward, Tom Smith (Editors) och Zooey Deschanel (She & Him).

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

spiritual-beggars-2010

Halmstad-bandet Spiritual Beggars, med dödsmetallbandet Arch Enemys gitarrist Michael Amott och basist Sharlee D’Angelo, har tecknat ett världsomspännande kontrakt (med undantag för Japan) med InsideOut Music för att släppa sitt sjunde studioalbum “Return To Zero”. Plattan kommer att släppas i Europa den 30 augusti och spelades in vid Sweetspot Studio tillsammans med producenten Rickard Bengtsson.

Spiritual Beggars rekryterade nyligen en ny sångare i Apollo Papathanasio från det grekiska metalbandet Firewind vars gitarrist Gus G. numera är Ozzy Osbournes sidekick som ersättare för Zakk Wylde.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

hultsfredsfestivalen

I år skulle det ha varit 25-årsjubileum för den anrika Hultsfredsfestivalen men som vi meddelade för en vecka sedan så har årets festival ställts in på grund av dålig biljettförsäljning. Detta innebär sannolikt slutet för festivalen om inget drastiskt skulle ske. Det nybildade bolaget Hultsfredsfestivalen AB har ansökt om konkurs.

Den första upplagan av Hultsfredsfestivalen ägde rum redan 1986 då drygt 7000 besökare fick njuta av bland andra Olle Ljungström och Erasure vid sjön Hulingen. De första fröna till festivalen såddes dock redan den 16 december 1981 då föreningen Rockparty bildades av några av traktens ungdomar som ville arrangera konserter för sina kompisar. Den första konserten ägde rum den 31 januari året därpå då några mindre kända artister uppträdde på fritidsgården. Det gav emellertid mersmak och det dröjde inte länge innan Rockparty arrangerade konserter med några av landets mest populära band såsom Eldkvarn och Ebba Grön. 1989 kom traktens frikyrkor med den bisarra anklagelsen mot Rockparty att de skulle ägna sig åt knarklangning och koppleri. Säga vad man vill om frireligiösa men de bjuder onekligen på en del skratt.

De första tio åren anordnades Hultsfredsfestivalen under andra helgen i augusti. 1996-2008 ägde den rum från torsdag till lördag helgen före midsommar i juni men 2009 flyttade man festivalen till den andra helgen i juli och utökades från tre till fyra dagar. Innan 1993 var Hultsfredsfestivalen en tvådagarsfestival.

1999 inträffade det ofattbara då en 19-årig kvinna avled till följd av skador i trängseln under det amerikanska rockbandet Holes konsert. Efter det, och incidenten på den danska Roskilde-festivalen året därpå då nio ungdomar krossades till döds när publiken vägrade lyssna till amerikanska Pearl Jams desperata uppmaningar om lugn, så har mycket gjorts för att öka säkerheten på liknande tillställningar över hela Europa.

Några av de världsartister som spelat på Hultsfredsfestivalen genom åren är Rammstein, Marilyn Manson, Kent, Oasis, Limp Bizkit, The Hives, Van Morrison, Di Leva, Black Sabbath, Lars Winnerbäck, Håkan Hellström, Motörhead, Thåström, Gary Moore, Ramones, Bob Hund, Ulf Lundell, Prodigy, Björk, Bad Religion och Wu-Tang Clan.

Ett av de mer minnesvärda ögonblicken i Hultsfredsfestivalen senare historia ägde rum 2006 då det brittiska bandet Babyshambles uppträdde. Gruppens skandalomsusade sångare Pete Doherty levde mer än väl upp till sitt rykte genom att under konsertens gång anfalla fotografer, kasta en gitarr mot publiken och slutligen falla av scenen till följd av ett misslyckat stage diving-försök. Han greps omedelbart efter konserten och fick böter för droginnehav.

Redan den andra upplagan av Hultsfredsfestivalen gick med förlust men festivalen växte snabbt och var i början av 90-talet Sveriges största och viktigaste musikhändelse. 2005 besöktes den småländska kulturinstitutionen av inte mindre än 32 000 personer. Ett dråpslag kom dock redan 2007 då man höjde biljettpriset samtidigt som de inbokade banden inte alls var de som publiken efterfrågade. Därefter gick det bara utför samtidigt som andra yngre festivaler såsom Metaltown och Way Out West i Göteborg, Sweden Rock Festival i Blekinge samt Peace & Love i Borlänge lockade allt fler besökare.

Två veckor innan 2010 års jubileumsfestival skulle äga rum så kunde festivalledningen dystert konstatera att bara drygt 5 000 biljetter hade sålts och styrelsen tvingades därför ta beslutet om att ställa in evenemanget för att inte ytterligare öka skuldbördan. För att gå runt hade man varit tvungen att sälja omkring 17 000 biljetter.

Hultsfreds kommun kommer med all sannolikhet att förlora de 4,5 miljoner kronor som de bidrog med i aktieägarkapital inför årets festival men kommunalrådet Kira Berg tror inte att förlusterna kommer att slå hårt mot kommunens budget. Det är trots detta ett hårt nederlag för Hultsfreds kommun eftersom evenemanget utgjort nästan 70 procent av besöksnäringens omsättning. Exakt hur stora bolagets totala förluster blir återstår att se när en konkursförvaltare hunnit sätta sig in i situationen. De utgifter som redan finns rör framför allt marknadsföring och förskott till vissa artister. De som köpt biljetter kommer alltså troligtvis inte att få några pengar tillbaka.

Även om det denna gång ser extremt dystert ut för en av de viktigaste institutionerna i svensk musikhistoria så finns det fortfarande entusiaster som inte vill ge upp. Ett par Facebook-grupper har redan startats för att om möjligt återuppliva den mångåriga festivaltraditionen i de småländska skogarna.

Vad som kommer hända med föreningen Rockparty, Popkollo Hultsfred, högskolecampus samt friskolan för musikindustrin – verksamheter som alla är nära knutna till festivalen, återstår att se under den närmaste tiden då diskussioner redan inletts. Är detta slutet för en epok i svenskt musikliv?

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

dimmu-borgir

Det världsledande norska symfoniska black metal-bandet Dimmu Borgir kommer att inleda den första vändan på sin “Darkness Reborn World Tour” genom att agera förband för amerikanska Korn på nio av deras spelningar i Centraleuropa i slutet av September och början av oktober. Ytterligare turnédatum väntas avslöjas inom kort.

Som vi tidigare berättat så kommer Dimmu Borgir i oktober att släppa sitt nya album vilket är deras mest ambitiösa album hitintills. Drygt 100 musiker har bidragit till det nya norska storverket.

Kommande konserter tillsammans med Korn:
19 september – HMH, Amsterdam (Holland)
23 september – Eishalle Seutweg, Winterthur (Schweiz)
24 september – Zenith, München (Tyskland)
26 september – Gasometer, Wien (Österrike)
1 oktober – Ancienne Belgique, Bryssel (Belgien)
2 oktober – Rosengarten, Mannheim (Tyskland)
3 oktober – Palladium, Köln (Tyskland)
5 oktober – Haus-Auensee, Leipzig (Tyskland)
6 oktober – C-Halle, Berlin (Tyskland)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 6th, 2010

suedeSuede var för en hel generation och fler än så det som definierade och gav någon slags poäng till nittiotalet; i detta årtionde som är höljt i en dimma av ytlighet bestämde Suede pulsens takt och skrev odödliga epos i popformat. Bandet hade allt som klichéfullt platsar inom sex, droger och rock n rollens elyssium och få var det som inte hade gett sin ena hand för att få vara en fluga på väggen backstage eller på hotellet.

2003 bromsade tåget halt och Suede tyckte sig ha gjort sitt. Efter ett årtionde som ett av världens mest inflytelserika band lade medlemmarna ner instrumenten och bandet i graven… Tills nu det vill säga! Tidigt i år annonserades det ut att Suede skulle ställa sig på scenen en gång till. En gång för kampen mot cancer. Biljetterna tog i princip slut innan de släpptes och priserna på ebay sköt i höjden. När Brett Anderson tillsammans med resten av Suede stegade in på scenen på Royal Albert Hall så var det som tiden slungats bakåt och världen bjöds på en show sedan dess idel hyllats. Lika passionerade och lustfyllda som för femton år sedan. Tack tack tack!

Lyckligtvis så bestämde sig Suede att inte låta det ta slut där. Stockholm, vår kära huvfudstad, kan den 1:e december markera med röd penna att ett flertal tusen människor tar semester, sjukskriver sig eller på något annat sätt ser till att inget annat kan gå mellan dem och Suedes spelning på Cirkus. Vi ses längst fram. Ja, längst fram kommer vi alla att stå!

KONSERTDATUM
1 december – Stockholm, Cirkus

Närmare information om Suedes konsert på Cirkus i Stockholm

HEMSIDA
www.suede.co.uk

...