Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2010

enslaved-2006

Det ledande norska black metal-bandet Dimmu Borgir har valt ut kollegorna i de norska metalbanden Enslaved och Sahg som förband på deras kommande Europa-turné då de bland annat stannar till i Stockholm den 12 oktober och i Göteborg den 17 oktober.

Konsertdatum
12 oktober – Arenan, Stockholm
17 oktober – Trädgårn, Göteborg

Mer information om Dimmu Borgirs Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2010

elvenking

Det står nu klart att tyska Kissin’ Dynamite, italienska Elvenking och amerikanska Circle II Circle kommer att vara förband till det tyska power metal-bandet Primal Fear när de ger sig ut på sin Europa-turné med start i Warszawa den 18 september i höst. Kissin’ Dynamite och Elvenking kommer att vara förband i Stockholm den 5 oktober och Circle II Circle är förband i Göteborg dagen därpå.

Konsertdatum
5 okt – Göta Källare, Stockholm
6 okt – Sticky Fingers, Göteborg

Mer information om Primal Fears Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2010

Kungliga Operans gästspel vid den internationella operafestivalen i finska Savonlinna/Nyslott har blivit en publik- och kritikersuccé. ”Hög kvalitet, insiktsfull och effektiv teater” präglar Staffan Valdemar Holms uppsättning av Richard Strauss expressionistiska opera, berömmer recensenten i finska ITÄ-SAVO och utnämner ”den fenomenala Katarina Dalayman i titelrollen till kvällens odiskutabla stjärna”.

Presskollegan Kauppalehti skriver att ”en sådan intensitet sällan skådats i Nyslott. Titelrollinnehavaren Katarina Dalayman, som är på scenen nästan hela tiden, har en röst och en närvaro som limmar fast betraktaren”, heter det vidare. Stor del i framgången har givetvis Kassel-operan chefdirigent Patrik Ringborg, som här gjort sin operadebut för Kungliga Operan.

Mycket beröm får även uppsättningen av Mozarts Figaros bröllop som beskrivs som ”frisk, levande och oavbrutet fängslande”, ”ett teatermirakel” i regi av Ole Anders Tandberg. ITÄ-SAVOs recensent berömmer dessutom inte minst dirigenten Stefan Klingele som framhäver detaljerna i en tolkning som ”torkat bort allt teaterdamm”.

Såväl Helsingin Sanomat som Kauppalehtis recensenter talar om att styrkan framför allt sitter i sångarnas ensemblespel där Finland, menar i varje fall Kauppalehti, trots många berömda solister ”fortfarande har en del att lära”. Helsingin Sanomat konstaterar att man aldrig tidigare skådat en sådan erotisk operaföreställning i den gamla borgen som byggdes mot slutet av 1400-talet för att markera gränsen mellan Sverige och Ryssland.

www.operafestival.fi

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2010

ulf-lundell

22.827 gäster räknades in på Gröna Lund efter fredagens konsert med Ulf Lundell. En siffra som sätter konserten på tredje plats bland de mest besökta konserterna i Gröna Lunds historia. Bob Marley innehar förstaplatsen (32.000 1980), Lady Gaga har andraplatsen (23.000 2009) och fram till ikväll hade John Fogerty tredjeplatsen (22.669 2010), något som nu alltså tilldelas Ulf Lundell och därmed puttar ner John Fogerty till en fjärdeplats.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 30th, 2010

wasp-2010-2

De amerikanska hårdrockslegenderna W.A.S.P. med Blackie Lawless i spetsen kommer i höst till Sverige. 15 oktober spelar de i Örebro, 16 oktober på festivalen Stockholm Rock Out, 17 oktober i Malmö och till sist 18 oktober i Göteborg. Biljetterna släpps måndagen den 2 augusti.

1984 var W.A.S.P. det farligaste som fanns. Hem & Skola och Siewert Öholm förfasades över bandet som kastade rått kött på publiken och i och med detta skaffade W.A.S.P. sig en stor och trogen fanskara i Sverige. Med åren har paniken dämpats men W.A.S.P. är fortfarande ett lika bra och relevant band. Så här drygt 25 år senare och med mängder av album i bagaget står sig W.A.S.P. starkare än på mycket länge. Senaste albumet ”Babylon” släpptes i slutet av förra året och det är den bästa W.A.S.P.-plattan på många år. Gör er redo för ett av de viktigaste hårdrocksbanden när Blackie Lawless och hans band kommer till våra breddgrader i oktober.

Konsertdatum:
15.10 Örebro, Club 700
16.10 Stockholm Rock Out (festival)
17.10 Malmö, KB
18.10 Göteborg, Trädgår’n

Mer information om W.A.S.P.:s Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jul 30th, 2010

taube

Den 14 augusti är en dag på Skansen i makarna Taubes anda. Det blir en musikfest med folkkära artister, körkonserter i Seglora kyrka och Bollnästorget, non-stop vissjungande av Visans Vänner, utställning, kåserande av Ana Martinez i Ordenshuset och utdelning av Taubedagens trubadurpris som avslutning på den stora festkonserten på Galejan.

På programmet

Blås, Kajsa blås!
Taubemusik med Danderyds blåsorkester. Gubbhyllan kl 10, 12 & 14.40

Vals i Gökottan
Vandring med Henrik Waldenström och Göran Gynne och med musikinslag av Rolf Bergström. Samling vid Skansens huvudingång 10.30

Fiddelmakaren
Utställning av lutor och andra instrument med Lars Fiddelmakare Lundell på Bollnästorget kl 11 – 14.30

Körframträdanden
Taubekören Skåne framträder i Seglora kyrka kl 12 och Taubekören Stockholm med Mysingen uppträder på Bollnästorgets dansbana kl 12.20

Barnens Taube
Marla Llerena svänger loss med barnen, och alla som har ett öppet sinne, i Bragehallen kl 12.30 – 13.15

Visornas scen
Visor non-stop med trubadurer från Visans vänner på Bollnästorgets dansbana kl 13 – 14.30

Taube & Argentina & Tango
Ana Martinez kåserar tillsammans med gitarristen Emanuel Cabral. Bildspel av och med Göran Gynne och medverkan av Taubesällskapets ordförande Lars Göran Carlsson i Ordenshuset kl 13.30

Festkonsert på Galejan
I denna hyllning medverkar Mikael Samuelsson och Mats Bergström, gitarr, Ewert Ljusberg, Ann-Kristin Hedmark med Christer Karlberg, gitarr, William Clauson med Originalorkestern från förr, Bosse Larsson och Mysingen leder allsång och Tomas Edström konferencier. Sen delas Taubedagens trubadurpris ut. Galejan kl 15-18

Arrangörer är Taubesällskapet och Skansen

EVERT TAUBE 1890-1976 – en biografi i fickformat
12 mars 1890 föds Evert Taube i Göteborg som nummer fyra i en barnaskara på tretton.
Modern Julia och sonen far ut till hemmet på Vinga där fadern, sjökaptenen Carl Gunnar Taube, är fyrmästare. Familjen flyttar in till Göteborg 1904. Evert går en tid i skola i Malmö.
Sedan Latinläroverket i Göteborg. Evert slutar skolan 1906 och börjar studera konst hos Carl Wilhelmsson på Valand och hos teatermålarna på Storan.
1907 “rymmer” Evert till Stockholm för att bli konstnär, hankar sig fram och försöker komma in på Konstakademien. Han blir antagen, men får inte ekonomiskt stöd hemifrån så han känner sig tvingad att gå till sjöss 1908. Den första resan går ombord i s/s Australic till bl a Australien.
1909 kommer han tillbaka till Stockholm och lever bohemliv med sina konstnärsvänner.

10-talet
1910 prövar han på konststudier i London, men tvingas åter gå till sjöss, denna gång med s/s Princess of Wales till Sydamerika. Han blir kvar nära fem år i Argentina, försöker försörja sig som tecknare och journalist i Buenos Aires, arbetar vid kanalbyggena på Pampas och järnvägsbyggena kring Cordoba, är spårvågnskonduktör, flasksköljare m m.
Första världskriget tvingar Evert att resa hem för att göra värnplikt 1915 – 17. Efter hemförlovningen för Evert ett ambulerande liv som konstnär och skribent. Han möter åter Albert Engström, som blir hans läromästare. Evert skriver sig, och bor ofta, hos Albert i Grisslehamn. Under en tid är han förlovad med Alberts dotter Malin.
1918 debuterar Evert som scenartist i Smögen, och som författare med prosaboken “Inte precis om kvinnorna”.
1919 kommer första vissamlingen “Sju sjömansvisor och Byssan Lull” ut.

20-talet
1920 möter han konstnärinnan Astri Bergman i Paris. De förlovar sig i Florens, men Astri kallas hem av sin far och förbindelsen bryts för fyra år. Under den perioden är Evert en tid förlovad med Margita Alfvén, tonsättaren Hugo Alfvéns dotter.
En seglats från Stockholm till Bohuslän 1922, med konstnären Kurt Jungstedt och Everts lillebror Gösta, resulterar i genombrottsboken “På kryss med Ellinor”. Evert gör sig ett namn som visartist och far på riksturné.
Han återförenas med Astri 1924. De förlovar sig på hösten och 1925 gifter de sig i Jacobs kyrka.1926 föds sonen Per-Evert, följd av Ellinor 1930 och Sven-Bertil 1934.

30-talet
1931 diktar han Calle Schewens vals på Håtö svansar i Stockholms skärgård.
1936 är Evert med och instiftar samfundet Visans Vänner och 1937 byggs sommarhuset på Sjösala vid Stavsnäs i Stockholms skärgård. Här finner Evert ro att skriva, och här föds snart figuren Rönnerdahl.

40-talet
1945 åker han tillbaka till Argentina och återser bl a “Carmencita”. Under efterkrigsåren gör Evert konsertturnéer runt Skandinavien och en långresa med dottern Ellinor till Mellanamerika.

50-talet
På sin 60-årsdag 1950 får Evert ta emot Svenska Akademiens Bellmanspris. Han blir aktiv i samhällsdebatten och leder opinionen mot avfallsdumpning i Riddarfjärden 1955. Debuterar i TV och ingriper för att rädda Mosebacke och Södra Teatern i Stockholm 1958.

60-talet
1960 Samfundet De Nios stora pris. Själv instiftar han med tidningen Vi Taube-stipendiet, och blir själv den första stipendiaten på sin 70-årsdag. 1961 får han också motta Fröding-stipendiet och uppträder för första gången på Gröna Lund.
1966 blir Evert utmämnd till filosofie hedersdoktor vid Göteborgs Universitet och 1969 gör han sin sista stora turné genom Sverige. Samma år förstörs Sjösala i en mordbrand.

70-talet
1970 väljs Evert in i Musikaliska Akademien. 1971 skriver visan “Änglamark” till filmen “Äppelkriget” och 1976: avlider Evert Taube den 31 januari på Saltsjöbaden sjukhus, och begravs på Maria kyrkogård i Stockholm.

Källa: Inga-Britt Fredholms bildbiografier “När jag var en ung caballero” och “Kom i min famn” och Taubesällskapets hemsida.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 30th, 2010

bad-religion

Punkrocklegenderna Bad Religion kommer att släppa sitt femtonde album “The Dissent of Man” den 28 september genom Epitaph Records. Plattan spelades som vanligt in tillsammans med producenten Joe Barresi (Queens Of The Stone Age, Tool) och består av följande femton låtar:

01. The Day That The Earth Stalled
02. Only Rain
03. The Resist Stance
04. Won’t Somebody
05. The Devil In Stitches
06. Pride And The Pallor
07. Wrong Way Kids
08. Meeting Of The Minds
09. Someone To Believe
10. Avalon
11. Cyanide
12. Turn Your Back On Me
13. Ad Hominem
14. Where The Fun Is
15. I Won’t Say Anything

Den första singeln från albumet, “The Devil In Stitches”, kan du redan nu lyssna till nedan.

Bad Religion – The Devil In Stitches by Epitaph Records

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 30th, 2010

sonic-syndicate-2010

Metalbandet Sonic Syndicate från Falkenberg kommer att göra en turné i Storbritannien i november och december. Totalt är hela femton spelningar inbokade med start i Southampton den 24 november och ett avslut i London den 10 december.

Sonic Syndicate har spelat på flera av de större hårdrocksfestivalerna i Europa under sommaren och kommer att släppa sitt nya album, “We Rule The Night”, den 27 augusti genom tyska Nuclear Blast Records. Plattan spelades in vid Bohus Sound Studios i Kungälv.

“We Rule The Night” består av:
01. Beauty And The Freak
02. Revolution, Baby
03. Turn It Up
04. My Own Life
05. Burn This City
06. Black And Blue
07. Miles Apart
08. Plans Are For People
09. Leave Me Alone
10. Break Of Day
11. We Rule The Night

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 30th, 2010

green-day-2009

MTV ger dig ett frikort till de mest exklusiva spelningarna från hela världen via MTV World Stage. Varje fredag klockan 21.10 sänder MTV en livekonsert under en hel timme på kanalen. Där bjuder de på konserter från några av världens mest populära artister från flera olika genrer. Under sommaren ger MTV dig även chansen att komma artisterna nära inpå livet i Storytellers och Behind the Music. Idag den 30 juli är det dags för MTV att visa en konsert med punkbandet Green Day följt av en intim dokumentär om Courtney Love i denna veckas Behind The Music.​

Denna vecka visar MTV Green Days konsert från sommaren 2009 i München. Konserten bjuder på en härlig blandning av deras hits genom åren. Missa inte Green Day på MTV World Stage på MTV ikväll klockan 21.10!

Konserten följs av Behind The Music med Courtney Love. Vi får ta del av hennes egen hjärtslitande historia om sitt liv som artist, mamma och fru till den framlidne Curt Cobain. Vi får ta del av deras egna privata bilder och filmer. Även djupa intervjuer med hennes vänner, kollegor och familj. Missa inte Behind the Music på MTV ikväll klockan 22.00!

MTV Friday Night Music kommande konserter, Storytellers och Behind the music:
(Med reservation för ändringar.)
6 augusti – Best of VMAJ 2010 & Black Eyed Peas och Bret Michaels
13 augusti – Mika och Usher
20 augusti – Beyoncé och Christina Aguilera

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 30th, 2010

europe-putte-i-parken-2010

Skinny Puppy, Europe och The Ark på scenen. 7.000 i publiken redan första kvällen. Stora sommarfestivalen Putte i Parken i Karlskoga har fått en succéstart.

Putte i Parken genomförs i år för tredje året. I år har festivalen fått en kanonstart. – Vi märkte långt i förväg att intresset för Putte i Parken i år är kraftigt mycket större, konstaterar arrangören Niclas Lagerstam. – Biljettförsäljningen innan festivalen har legat runt 30 procent högre än tidigare år.

Premiärkvällen, onsdag, bjöd på 13 akter på fyra scener. Bland dem fanns The Ark, Europe, Oskar Linnros, Kalle Baah och kanadensiska legendarerna Skinny Puppy. – Det blev en fantastisk startdag med solsken och storpublik, säger Niclas Lagerstam.

Putte i Parken fortsätter till och med lördag. Igår blev det med 17 akter på sex scener. Två danska storheter – D-A-D och Kashmir – spelar på festivalen i Karlskoga liksom bland andra Docenterna, Timo Räisänen och The Sounds. Dessutom sänder P3 Sommarsession med Neverstore från Putte i Parken.

...