Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 16th, 2010

tottas-basement-tapes

Totta Näslund sjunger Dylan på nya albumet ”Tottas Basement tapes” och hyllas med tre konserter.

‘Tror inte jag har hört Totta sjunga Dylan bättre än så här’ – Bengan Blomgren (gitarrist med Totta sedan 70-talet).
‘Totta valde låtar ur sin sönderlästa Dylan-bibel och vi hakade på. Det blev jävligt bra! – Nikke Ström (basist med Totta sedan 70-talet).

Totta älskade att sjunga Dylan, han gjorde det jämt. Under uppväxten i Ö-vik och Köpmanholmen, på fester i det tidiga 70-talets progressiva Göteborg, på skiva med Nationalteatern och på soloskivan Totta 4: Duetterna (i båda fallen Ulf Dagebys översättning av Tomorrow Is A Long Time-Men bara om min älskade väntar…). På ANC-galan i Scandinavium 1985. På turnéskivan Totta 5: turnén, naturligtvis på Dylan-skivan med Mikael Wiehe från 2006 och på den allra sista pilgrimsresan-turnén till ‘Dylan Days’ i Hibbing, Minnesota -Bob Dylans hemstad, några månader innan Totta dog.

Skolkamraten från Ö-vik, Christer Berglund berättar: När han fick ögonen på Dylan släppte han aldrig blicken från honom. Jag, Totta och Ola Magnell firade Dylans 50-årsdag på Hard Rock Café i Stockholm. Totta hade köpt ett par nya boots för det högtidliga tillfället. Han fick aldrig av sig dom där bootsen. Alla slet och drog i dom.Han hade på sig dom i tre dygn.

Bertil Goldberg från Nynningen skriver: På den tiden (1970) höll han hov på hyllan i Restaurang Victoria och sjöng Dylan-låtar så flickornas hjärtan smälte och grabbarna fick en röst som formulerade deras uppvaktning. Och krogen fick acceptabla dagskassor utan att behöva slösa pengar på gager.

“När Totta 6 var inspelad och utgiven ringde Totta och frågade om EMI var intresserade av en Dylan-platta. Det var vi, men jag förstod inte då idén att göra Dylan på engelska, jag ville hellre att han skulle göra den skiva han kom att göra några år senare med Mikael Wiehe-Dylan med Wiehes svenska tolkningar. ‘OK’, sa Totta. ‘Men jag gör den nog ändå’. Under tre kvällar i december 2003 gick han ner i den legendariska Hammarby-studion, två trappor ner i södra Hammarbyhamnen, och spelade in Totta’s Basement Tapes med den upplaga av Totta’s Bluesband han då turnérade med: Johan Lindström gitarr/lapsteel/piano/Hammond/kör. Bengan Blomgren gitarr. Nikke Ström bas. Peter Bergqvist trummor. Några gäster dök upp (eller snarare ner) – Mats Ronander munspel/kör och Jenny Silver kör/sång. De spelade in femton låtar, men banden blev liggande i källaren. Vi lånade två låtar till minnesskivan Bra dagar. De övriga låtarna mixades och gjordes klara först i år. Vi valde ut elva låtar till den här skivan, de övriga kommer med på den stora Totta-boxen som är planerad till november i år.”

Kjell Andersson/EMI.

Målningen på omslaget är målat av Eldkvarns Plura Jonsson.

I anslutning till albumutgivningen arrangeras tre konserter till minne av Totta

Totta skulle ha fyllt 65 den 1 april 2010 och till hans minne arrangeras tre konsertkvällar med massor av sång & musik i Tottas smak och gästspel av många vänner och bekanta!

Under kvällen delar vi ut stipendium till någon eller några vi tror att Totta skulle ha uppskattat.

April
1 GÖTEBORG, Nefertiti
2 BOHUS BJÖRKÖ, Hotellet
4 STOCKHOLM, Mosebacke

Bandet består i grund av följande musiker men räkna med att ett flertal kända svenska musiker kommer att göra dem sällskap.

Kajsa Grytt – sång & gitarr
Mats Ronander – sång, gitarr & munspel
Mattias Hellberg – sång & gitarr
Johan Lindström – gitarr & pedal
Bengan Blomgren – gitarr
Niklas Medin – klaviatur
Nikke Ström – bas

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 16th, 2010

sofia-talvik

2010 firar Sofia Talvik 5-årsjubileum som artist. I alla fall om man väljer att räkna från när hennes debutplatta Blue Moon släpptes. Sedan dess har hon spelats i radio åtskilliga gånger, synts i MQs reklam, spelat på USAs största festivaler och etablerat sig som både artist och skivbolagsboss och den 12:e Maj släpper hon sitt 4e fullängdsalbum på egna bolaget Makaki Music.

Med “Florida” får vi se en helt ny sida av Sofia. Från att ha kännetecknats av sina finstämda och avskalade arrangemang drar hon nu på volymen till max. Blandat med akustiska instrument som trombon och cello får vi höra syntbas och programmerade trummor och soundet är större och mera vågat än tidigare.

“Jag har velat att trummorna ska vara i fokus på den här skivan och ge den en ryggrad” säger Sofia. “Vissa låtar har både riktiga trummor och programmerade, jag tycker att det ger ett spännande sound som passar de nya låtarna.”

Att skivan heter “Florida” är ingen slump. Sofia som flirtat med Amerika även tidigare på skivan “Jonestown”, som döptes efter en amerikansk sekt, bodde under en period i just Florida under 2009. Titelspåret är en dagboksanteckning från en regnig vecka i “The sunshine state” men Sofia menar att plattan som helhet är relaterad till just den amerikanska södern.

“Vissa låtar är mörka och lite kusliga, vissa är soliga och somriga. Gemensamt är att alla låtar har ett driv. Jag tänker mig att man lyssnar på dem på hög volym i en cab på väg ner till Key West.”

Att Sofia också har inlett ett samarbete med ett amerikanskt skivbolag har gjort att hon har haft ännu fler anledningar att åka över till USA. Men det är inte för att anpassa sig till en amerikansk marknad som den nya skivan har vibbar från amerikanska södern.

“Det är ju självklart så att man blir inspirerad av det man upplever. Om jag skulle varit en massa i Indien kanske plattan skulle låtit helt annorlunda, men jag tror inte jag skulle vinna nåt i USA på att försöka låta amerikansk, de gillar ju att jag är skandinavisk, det är exotiskt för dem.”

I vanlig ordning är Sofia Talvik i framkant när det gäller att nå ut till fansen och under arbetet med nya skivan har man kunnat följa henne live i studion på Ustream. Det ryktas även att det kommer att släppas en specialbox med massa extramaterial. I alla fall är “Florida” något att rulla ner rutorna och dra upp volymen för.

RELEASEDATUM: 12 Maj 2010

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 16th, 2010

laethora

Dödsmetallbandet Laethora från Göteborg, med Dark Tranquillitys gitarrist Niklas Sundin samt före detta medlemmar från The Provenance, kommer att släppa sitt andra album, “The Light In Which We All Burn”, den 11 maj genom det amerikanska skivbolaget The End Records. Plattan mastrades av Peter In de Betou och består av tretton helt nya låtar:

01. Ekpyrosis
02. I as Infernal
03. A.S.K.E.
04. World Deluge
05. A New Day
06. Humanae
07. The Sightless
08. Saevio
09. Uproar
10. Cast to Ruin
11. To the Point
12. Damnable Doctrine
13. Alogia

Laethora släppte sitt debutalbum, “March of the Parasite”, i februari 2007 genom The End Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 16th, 2010

miss-li-2010

För andra året i rad samarbetar Peace & Love med Roky Erickson´s Ice Cream Social i Austin, Texas. Tillsammans med Gibson och glassmärket Amys ser Peace & Love till att arrangemanget blir av under 2010. Förra året hade Peace & Love med sig artisten The Tallest Man On Earth, i år följer Miss Li med för att uppträda. Ett tiotal artister kommer att genomföra spelningar och i biljettpriset ingår även en bägare av Rokys favoritglass Amys.

Bakgrunden till samarbetet startade 2008, då Roky Erickson gjorde en hyllad spelning på Peace & Love i Borlänge. Roky gillade konceptet att blanda budskap med musik och föreslog ett samarbete direkt på plats. Och eftersom Peace & Love älskar Roky och tycker att Ice Cream Social är ett arrangemang med hjärtat på rätta stället så inleddes ett samarbete under 2009.

Roky Erickson´s Ice Cream Social startade i början av 2000-talet av vänner och musiker, med ursprungssyfte att samla in pengar till Roky genom “Roky Erickson Foundation”. Sedan några år tillbaka så går intäkterna även till andra välgörande syften. Under 2010 går intäkterna till en Trust Fund för musiker i Austin som saknar försäkring. Arrangemanget äger rum den 18 mars.

Festivalens namn kommer ifrån att Roky själv, efter ett mycket trassligt förflutet, ville träffa vänner, äta glass och lyssna på bra musik under avslappnade former.

Rokys levnadsöde är ett av de märkligaste och kanske mest tragiska i musikhistorien.

Bakgund Roky Erickson och Ice Cream Social

Roky har framförallt gjort ett avtryck i musikhistorien som grundare och pionjär av “garagerock” och startade sitt första band 13th Floor Elevators år 1965. Under en period var Janis Joplin medlem.

I slutet av 60-talet blev Rokys diagnosticerad paranoid schizofreni och utsattes mot sin vilja för elchocksterapi. Han togs för innehav av lättare droger och hävdade sinnessjukdom, vilket resulterade i att han togs in på mentalsjukhus. Det blev starten på en mycket lång Kafka-liknande tillvaro för Roky.

Efter att ha rymt ett antal gånger så spärrades han till slut in på ökända Rusk State Hospital för kriminellt sinnesjuka. Behandlingen bestod av elchocker och Thorazine. När han till slut blev fri så fick han bo hos sin mamma, komplett bankrutt, omyndigförklarad och i mycket dålig psykisk balans. På grund av sin religiösa åskådning förvägrade modern Roky den medicin han behövde för sin allvarliga sjukdom. Den yngste brodern Sumner stämde till slut modern 2001 och tog över förmyndarskapet. Han har hjälpt Roky att reda ut den mycket trassliga ekonomin och att få den medicin denne varit i behov av under många år.

För några år sedan blev Roky till slut myndig, cirka 60 år gammal. Han såg fram emot att äntligen få ta körkort, var en av hans egna kommentarer.

I år släpper Roky Erickson en ny skiva, kompad av bandet Okkervill River.

Förutom engagemanget tillsammans med Roky så besöker Peace & Love även musikbranschens viktigaste arrangemang SXSW i Austin.

...