Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

Enligt den respekterade musiktidningen NME planerar den brittiska rockgruppen Black Grape nu för en återförening. Sångaren Shaun Ryder har samlat ihop sitt band på nytt och de kommer att göra en konsert i London den 1 april i år. Senast Black Grape sågs på scen var 1997.

Black Grape bildades 1993 ur spillrorna av Shaun Ryders tidigare band Happy Mondays. Metallicas trummis Lars Ulrich utsåg 1996 gruppens album “It’s Great When You’re Straight… Yeah” till årets bästa platta.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

metaltown-2010

För en vecka sedan presenterades In Flames till sommarens festival, där de bland annat ger Rammstein sällskap. Idag fyller vi på med ytterligare stora namn!

Bullet For My Valentine har snabbt blivit ett av världens ledande moderna metalband och är ett av publikens mest önskade till festivalen. Tyska thrash-legenderna Kreator är tillbaka aggressivare är någonsin. Sonic Syndicate som precis tog hem pris som årets svenska grupp på Bandit Awards. Dessutom är amerikanska Bleeding Through och svenska Dream Evil klara för Metaltown.

Nya bokningar:
Bullet For My Valentine (UK)
Kreator (GER)
Sonic Syndicate (S)
Bleeding Through (US)
Dream Evil (S)

Klara sedan tidigare:
Rammstein (GER)
In Flames (S)
Dark Tranquillity (S)
Nile (US)
Sabaton (S)
Finntroll (FIN)
Cynic (US)
Raubtier (S)

Fler artister tillkommer.

Bullet For My Valentine (UK)
Sedan de spelade på Metaltown 2008 har allt verkligen exploderat för Bullet For My Valentine. Det var inte mycket mer än fyra år sedan deras vida hyllade debutalbum “The Poison” släpptes. Ändå tillhör de redan ett av de allra största moderna metalbanden i världen just nu, med en framtid som mycket väl kan ta dem till den absoluta toppen.

De mångmiljonsäljande britterna har delat scen med såväl Metallica som Iron Maiden, tagit emot flera utmärkelser och vid senaste Sverigebesöket visade vart de är på väg med utsålda spelningar på Arenan i Stockholm, Lisebergshallen i Göteborg och Mejeriet i Lund.

I början av 2008 släpptes det andra och hårdare albumet “Scream Aim Fire”. Ett tredje album är nu under arbete och släpps förhoppningsvis till våren. Enligt ryktet ska skivan ha ett mognare sound och helt sakna ballader. Något vi kommer få smaka på när de i sommar återvänder till Metaltown.

www.bulletformyvalentine1.com

Kreator (GER)
Tysklands främsta thrash metal-hjältar är ett enastående exempel på band som inte bara lever på gamla meriter, utan efter 20 år fortfarande överraskar med skivor av absolut högsta klass.

Bandet som funnits sedan 1982 är idag mer energifyllda och aggressiva än på länge. Ett definitivt bevis på just detta är deras tolfte och fullkomligt lysande studioalbum “Hordes of Chaos” från förra året, som hyllats till skyarna av recensenter världen över.

Ett legendarisk metalband som vi är mycket glada över att presentera till sommarens festival.

www.kreator-terrorzone.de

Sonic Syndicate (S)
Det dröjde inte lång tid från starten i Falkenberg till albumdebuten ”Eden Fire” 2005. Lika snabbt blev de allas nya favoritband och kallades In Flames arvtagare. Hårt arbete lönade sig och inför uppföljaren skrev bandet kontrakt med välkända skivbolaget Nuclear Blast och deras första samarbete blev skivan “Only Inhuman”.

Under de senaste par åren har de gjort stora turnéer genom Europa, USA, Japan och just nu Ryssland. Här hemma har det inte varit lika lätt få en skymt av Sonic Syndicate på ett tag. Nyligen värdiga vinnare till årets bästa svenska grupp på Bandit Awards, ett par år efter att de mottog priset som årets nykomling

För närvarande befinner sig Sonic Syndicate i studion tillsammans med producenten Toby Wright (Kiss, Slayer, Mötley Crüe, Korn etc) och spelar in uppföljaren till ”Love and other Disasters”. Det nya albumet, som är satt att släppas i slutet av maj, lovar att ta bandets musik till nya nivåer.

www.sonicsyndicate.com

Bleeding Through (US)
Kaliforniens metalcorekungar Bleeding Through började som många andra inspirerade av göteborgssoundet och kanske framför allt av At The Gates. Men de har även turnerat över Europa med med norrländska Cult of Luna.

De fick sitt genombrott med albumet “The Truth” från 2006, producerat av Rob Caggiano från Anthrax. Skivan gick in som nummer ett på amerikanska independentlistan och Billboard Magazine beskrev det som årets viktigaste hårdrocksalbum.

I sommar kommer de till Metaltown, då med ett nytt album!

www.bleedingthrough.com

Dream Evil (S)
Superproducenten Fredrik Nordström är världskänd för sitt arbete med In Flames, Dimmu Borgir, Bring Me The Horizon och många därtill. Han ingår även i det svenska power metal-bandet Dream Evil som nu är tillbaka med sitt nya album “In The Night” och ett världsomspännande skivkontrakt med Century Media Records.

Sedan gruppen bildades för 10 år sedan har du hunnit göra ett avtryck ute i världen – inte minst i Japan där bandet gjort stor succé med turnéer och toppat listorna.

www.dreamevil.se

Biljettinformation:
18 – 19 juni 2010. Frihamnen, Göteborg

Biljetterna kostar 1450 kr inkl. serviceavgift och säljs via Livenation.se, Eventims callcenter 0771 – 651 000 och ombud, samt www.metaltown.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

tobias-froberg-2009

Tobias Fröberg släpper sitt fjärde studioalbum ”The Big Up” (Fire Egg/Playground) den 10 mars. Albumet spelades in i Stockholm med Tobias på alla instrument utom trummor, som spelas av Erik Nilsson och Existensminimum, samt med Helgi Hrafn Jonsson (Sigur Ros) på gästsång. Plattan, vars sound började ta form tack vare en nyinköpt Hammondorgel från Chicago, föregås av singeln ”When We Go To War”.

Under våren är Tobias Fröberg även aktuell som producent på Peter Moréns respektive Tomas Andersson Wijs nya album. Han har tidigare producerat och jobbat med bland andra Theresa Andersson, Existensminimum, Ane Brun och Asha Ali. Tobias Fröberg kommer att spela i Sverige i vår och sommar tillsammans med två trummisar och en extramusiker.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

slash-2010Nu är det klart att rockikonen Slash kommer att släppa sitt första, riktiga soloalbum. Skivan som fått namnet “Slash” kommer i april 2010 och med sig på skivan har han ett gäng sköna gästmusiker som bland andra Chris Cornell, Dave Grohl, Iggy Pop, Ozzy Osbourne m.fl.

Som partners på albumet valde Slash att arbeta med Eric Valentine (Queens of the Stone Age, The All-American Rejects), bassisten Chris Chaney (Jane´s Addiction) och trummisen Josh Freese (Nine Inch Nails). Slash har själv gjort den största delen av arrangemangen och låtskrivandet och gästmusikerna har jobbat tillsammans med Slash för att slutföra låtarna.

Slash berättar själv att själva idén var rätt enkel i början. “Musikerna som jag arbetat med på den här skivan är några som jag länge velat jobba med. Jag var väldigt imponerad av vad alla bidrog med och vi hade mycket roligt när vi skrev låtarna”.

Albumet släpps genom Roadrunner Records i Europa, Mellanöstern och Sydafrika.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

Rikskonserter och STIM/Svensk Musik står bakom den stora satsningen Tonspråk. Efter flera framgångsrika tonspråksdagar runt om i landet är det dags för Karlstad. Måndagen 8 februari samlas på Karlstad universitet flera hundra lärare, skolledare, forskare, artister, kulturproducenter och musikhögskolor till en konferens som vill lyfta kulturens roll i skolans alla ämnen.

Värmlands län har i många år satsat på att stärka kulturens plats i skolan. Värmland har ett starkt nätverk med alla kulturinstitutioner i regioner. Flera kommuner har långsiktigt satsat på estetiska lärprocesser i skolans alla ämnen och Sundstagymnasiet i Karlstad är en verklig plantskola för våra främsta och internationellt erkända artister.
Det är fantastiskt roligt att få göra Tonspråk här, säger Ulla Wiklund, utvecklingskonsulent på Rikskonserter och en av initiativtagarna till Tonspråk.
Alla barn har rätt till alla sina språk, även de estetiska! Men alla skolor ger inte barn och ungdomar möjligheter att utvecklas och nå goda resultat, menar Ulla Wiklund. Skolan skulle nå bättre resultat om fler uttryckssätt användes i skolans undervisning.
Tonspråk är en dag fylld av föreläsningar, föreställningar och workshops där alla lärare kan få upptäcka kulturens möjligheter i skolarbetet. Tonspråk arrangeras här i samarbete med region Värmland och Karlstad Universitet.

Ulla-Britt Önnerlöv är rektor i Forshaga kommun och ser Tonspråk som en möjlighet för alla lärare att utveckla sin undervisning:
Som rektor ser jag hur viktigt det är att ge alla barn tillgång till olika verktyg för lärandet! Dels så att de själva får syn på sitt eget lärande och på så sätt stärka barnets självkänsla. Dels också genom att pedagogen, på ett kreativt sätt, fördjupar arbetet kring exempelvis läs och skriv och andra ämnen, gör att kultur och estetiska processer kan bidra till bättre resultat.

Värmlands egna kulturarbetare har på många sätt engagerat sig i skolornas arbete. Flera skolor har deltagit i nätverk under flera år för att utveckla sitt sätt att stimulera barn och ungdomar till bättre resultat i skolan.
Jag vet att det bland många lärare finns ett intresse av att arbeta med olika uttryckssätt och flera lärare praktiserar detta redan i dag i sin undervisning, intygar Ulla-Britt Önnerlöv.
Värmland är verkligen ett bra exempel på hur långsiktigt arbete och bra nätverk inom kulturlivet kan vara ett stöd för skolan. Värmlänningarna bör vara stolta, slår Ulla Wiklund på Rikskonserter fast.

Estetiska lärprocesser är ett sätt att arbeta på i skolan som gynnar en kunskapsutveckling där eleven får knyta samman känslor, upplevelser, kunskaper, erfarenheter och analys till en helhet.

Mer information:
www.tonsprak.nu

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2010

europe

Man kan prata kultstatus.
Och Kultstatus.
Är man Sveriges största rockband genom tiderna och har sålt över 20 miljoner album världen över så är det Kultstatus som gäller.
Kan man dessutom lite diskret påpeka att man längs vägen släppt en singel som bara den sålt i åtta miljoner exemplar och varit listetta i 26(!) länder ligger man rätt bra till.
Allt det kan Europe skriva in på sitt CV och frågar någon vidare kan Joey Tempest och grabbarna droppa låttitlar som “Prisoners in paradise”, “Rock the night”, “Superstitious”, “Carrie”, “Open your heart” och “The final countdown” – låten som fick bli den som vaggade in Sverige i det nya millenniet när Europe spelade den inför en halv miljon stor publik när 1999 blev 2000.

Nu är Joey Tempest, John Norum, John Levén, Mic Michaeli och Ian Haugland tillbaka.
I sommar spelar legendariska Europe på Putte i Parken.
En oerhört rolig bokning att få göra, säger arrangören Niclas Lagerstam.
Europe är en av de största framgångssagor svensk musik sett och jag ser redan fram emot att få se dem på scenen vid Karlskoga IP.

Bandet som – vid sidan av sina egna turnéer – turnerat med namn som Def Leppard, Bon Jovi och Skid Row, lutar sig inte heller bara på gamla framgångar. 2008 kom albumet “Almost unplugged” med Europe och en stråkkvartett. Året därpå kom “Last look at Eden” – och gick rakt upp till en förstaplats på svenska albumlistan.

Fler bevis på att Europe har publiken kvar?
Tjavars…i augusti 2009 gjorde Europe en spelning på Götaplatsen i Göteborg i samband med Göteborgs kulturkalas.
Arrangörerna räknade med 20.000 åskådare.
Det kom fler än 100.000…

Europe är ytterligare ett skäl till att se fram emot Putte i Parken och sommaren, konstaterar Niclas Lagerstam.
Och vi andra har redan börjat the final countdown inför festivalen i Karlskoga 28-31 juli 2010…

Mer info om Mellansveriges nya stora musikfestival Putte i Parken uppdateras kontinuerligt på putteiparken.se.

...