Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

jay-z-2010

Den 39-åriga rapparen från New York har passerat Elvis Presley som den soloartist med flest förstaplatser på albumlistan i hemlandet. Detta gör inte bara Jay-Z till en internationell stjärna av rang utan även till en legend, som antagligen kommer att bli ihågkommen i flera generationer framåt.

Det var med en mycket speciell låt som Jay-Z började sin resa mot stjärnorna, nämligen “Hard Knock Life (Ghetto Anthem)”. Den genrebrytande världshiten ändrade för evigt reglerna för hur hiphop fick låta…

Imorgon lördag, kl 22.20 visar SVT andra delen i sin serie “Hitlåtens historia”, och det är nu dags för Jay-Z att bidra till sin del av musikhistorien.

Senaste singeln “Empire state of mind” , från albumet “The Blueprint III” har sålt över 7000 nedladdningar i Sverige och visar att Jay-Z fortfarande är en kraft att räkna med inom musikindustrin.

När Jay-Z var på blixtvisit i Stockholm så passade tidningen Kingsize på att göra ett stort reportage om hiphop mogulen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

jill-johnson

I dag kom hon – Sveriges countrydrottning Jill Johnsons senaste familjemedlem! Den efterlängtade tjejen som fått växa till sig i mammas mage, 3750 g och 52 cm. Alla i familjen Johnson-Werner mår bra och är förstås superglada!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

crazy-lixx-2010

Det svenska hårdrocksbandet Crazy Lixx kommer att släppa sitt andra album, “New Religion”, den 19 mars i Europa och den 6 april i USA genom det italienska skivbolaget Frontiers Records. Gruppens debutalbum, “Loud Minority”, släpptes i november 2007 och följdes av intensivt turnerande.

Crazy Lixx bildades i Malmö 2002. Bandets ursurpngliga gitarrist Vic Zino lämnade skutan under 2008 för att ersätta Thomas Silver som strängbändare i Hardcore Superstar. Deras musik har ofta jämförts med 80-talets storheter såsom Def Leppard, Warrant och Skid Row.

“New Religion” består av tolv nya låtar och spelades in vid legendariska Polar Studios i Stockholm tillsammans med producenten Chris Laney som tidigare arbetat med bland andra Europe, Crashdiët och Candlemass.

“New Religion” består av:
01. Rock and a Hard Place
02. My Medicine
03. 21 ‘Til I Die
04. Blame it on Love
05. Road to Babylon
06. Children of the Cross
07. The Witching Hour
08. Lock up Your Daughter
09. She’s Mine
10. What of Our Love
11. Desert Bloom
12. Voodoo Woman

Crazy Lixx 2010 är:
Danny Rexon – Sång
Andy Dawson – Gitarr
Loke Rivano – Bas
Joél Cirera – Trummor

Hemsida:
www.crazylixx.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

goteborgs-symfoniker-2005

Utsålda hus, stående ovationer och extranummer krönte samtliga fyra konserter som Göteborgs Symfoniker och chefdirigenten Gustavo Dudamel gav på Teneriffa och Gran Canaria förra veckan. ”En triumferande och omåttlig fest” skrev kritikern Bernardo Sagastume (ABC.es). Den norske solisten Leif Ove Andsnes hyllades också för sina framföranden av Rachmaninovs fjärde pianokonsert

Det var ett intensivt program för orkestern: fyra konserter på fyra dagar inklusive en båtresa mellan Teneriffa och Gran Canaria. Sedan många år hör den prestigefyllda vinterfestivalen på Kanarieöarna till de stora musikaliska begivenheterna. Hit inbjuds de främsta orkestrarna och dirigenterna, i år representerade av namn som Staatskapelle Dresden och Zubin Mehta.

Efter den tredje konserten (på Gran Canaria) skrev recensenten Bernardo Sagastume:

”Gustavo Dudamel har sympatins gåva. Under ett unikt ögonblick får man intrycket att oavsett vad han gör så kommer vilken publik som helst att tycka om det… han är helt unik och värd att upptäckas.”

”Den svenska orkestern glänste under Nielsens ”Det uudslukkelige” så mycket som Dudamel uppmanade dem att göra, med ett partitur som utan tvekan hör till hans mest typiska.”

”Dudamels dansanta version av Tico-Tico gjorde inte annat än att förlänga en fest i vilken även publiken, genom att klappa i takt, lät sig dirigeras av denne lika triumferande som omåttliga venezuelan.”

Den spanska och internationella publiken blev stormförtjusta i Göteborgs Symfoniker. De fick höra beställningsverket Rituales Amerindios (”amerikanskindianska ritualer”) av Estban Benzecry och förtrollades av argentinarens rytmiska, mystiska skildringar av den sydamerikanska indiankulturen. Sibelius andra symfoni blev en succé precis som på alla andra ställen i världen där Göteborgs Symfoniker spelat den. Publiken uppskattade även Beethovens Pastoralsymfoni och – kanske något överraskande – Carl Nielsens fjärde symfoni, ”Det uudslukkelige”. För de flesta konsertbesökarna säkert ett okänt verk men det mottogs med öppna armar.

Mästarpianisten Leif Ove Andsnes fick spela extranummer efter sina bejublade framföranden av Rachmaninovs fjärde pianokonsert som han lyfte till nya höjder. Det noterade också DNs recensent Martin Nyström vid de förberedande konserterna i Göteborg:

”Med sin blixtrande rytmiska skärpa och hänförande nyanseringsförmåga vad gäller tonstyrkan gav Andsnes också allt i sitt framförande….”

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jan 29th, 2010

Med ett massivt stöd från branschen kammade Campus Nyköping hem segern i konkurrens med en uppsjö av olika utbildningsförslag. På Myndigheten för yrkeshögskolans bord låg 852 ansökningar. Kl. 15.00 på tisdagen den 26 januari hade man valt ut 297 (av totalt 851 ansökningar) till att ge startbesked för hösten 2010.

En av dem som tog sig igenom nålsögat är Musik & Eventarrangör i Nyköping, vilken därmed blir Sveriges första arrangörsutbildning i Yrkeshögskoleregi. Över 500 personer skrev på Uppropet ”Säkerställ återväxten i musik- och eventindustrin!”, på initiativ av representanter från branschen för att visa sitt stöd för utbildningen. Med på listan finns en stor mängd nyckelpersoner från musik och eventindustrin med majoriteten av de största företagens VD, marknadschefer och producenter.

”Jag är djupt rörd och samtidigt väldigt stolt över det massiva stöd branschen ger oss, att samtidigt få vara först med att utbilda arrangörer inom Yrkeshögskolan är en underbar utmaning, vi kanske träffar nästa generations Tomas Johansson, Bert Karlsson eller Stickan Andersson redan i höst” säger Lasse Sahlin, YH-Chef och ytterst ansvarig för utbildningen vid Campus Nyköping.”

Ansökningsperioden för studenter till Musik & Eventarrangör är härmed i full gång och sista ansökningsdag är den 15 april.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

Kungliga Operan har för andra året i rad utsetts till landets bästa webbplats. Det stod klart när årets Web Service Award delades ut på onsdagskvällen. Den här gången fick Operan dessutom en hedersutmärkelse.

Web Service Award är ett pris som tilldelas webbplatser som ger bästa service. Cirka 270.000 svenskar har bedömt webbplatser enligt kriterierna användarvänlighet, information, design och kontaktmöjligheter. 14 webbplatser var nominerade i fyra olika kategorier och vinnarna utsågs av en expertjury.

Kungliga Operan tog hem priset i kategorin “samhällskommunikation”, för andra året i rad. Vidare delades priser ut i kategorierna information & service, e-handel och intranät.

Kungliga Operan har satsat hårt på sin hemsida och den är på många sätt föredömlig, säger Pierre Du Rietz från företaget Web Service Award till DN.

Juryns motivering: “Det är en stilfull, omtyckt och användarvänlig webbplats och den sprider kultur och glädje till sina besökare”. Dessutom fick Operan en hedersutmärkelse som Bästa sajtförbättrare.

Hemsida:
www.operan.se

Mer information:
www.webserviceaward.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

dad-2010

Bloody Beetroots gör en exklusiv Sverige-spelning på Karlskoga-festivalen Putte i Parken 2010: Efter ett debutalbum, 45 remixer och ändlöst turnérande de senaste två åren är stjärnskotten The Bloody Beetroots klara till Putte i Parken! Det blir första gången den maskerade italienska duon framför sin unika, ohämmade och stenhårda electro LIVE på svensk mark. Bloody Beetrots släppte nyligen albumet “Romborama” på Cooperative Music varav “Warp 1.9” spelas överallt!

D-A-D som började som Disneyland After Dark men bytte namn till D-A-D för att inte bli stämda av Walt D. Sedan dess har de istället höjt stämningen i 25 år på ett stort antal internationella scener. Senaste albumet “Monster Philosophy” kom 2008 och spelades in i New Jersey, USA.

Både Bloody Beetroots och D-A-D är två mycket trevliga bokningar, konstaterar Putte i Parkens arrangör Niclas Lagerstam.

Och dom nöjer sig inte med det. Ytterligare tre akter presenteras idag.

Kite är en av dem.

Christian Berg (Yvonne, Strip Music) bad Nicklas Stenemo (The Mo, Melody Club) att sjunga på en av hans låtar. Det blev demoversionen av “My girl and I” och bandet Kite hade sett dagens ljus. I sommar kommer Kite till Putte i Parken.

Det gör även Satan Takes A Holiday.

Som en blixt från klar himmel. Som en spark i magen när du redan ligger. Lika tufft som ironiskt pinsamt, är en sammanfattning av musiken.

Satan Takes A Holiday tar tag i rockslyngeln och släpper inte förrän rumpan skakar och ölen spills ut på golvet, är en annan medan en tredje är mer given:

Bra som satan!

Svenska Satan Takes A Holiday lämnar ingen oberörd.

Ett av Sveriges mest intressanta band, konstaterar Niclas Lagerstam.

Nummer fem på listan är ett band från Ånge med anknytning till Karibien. Typ. Det handlar om Corroded som släppte singeln “Time And Again” 14 februari förra året.

Singeln steg på listorna och var en av 2009 års mest önskade på stationer som Bandit Rock. Och idag är det “Time And Again” du hör som musik till den officiella trailern för “Robinson Karibien”.

Corroded är också en riktigt bra Putte-bokning, säger Niclas Lagerstam.

Vi vill lyfta fram intressanta svenska band som inte är mainstream och där passar såväl Corroded som Satan Takes A Holiday och Kite väl in.

Putte i Parken 2010 är Mellansveriges nya stora musikfestival.

I sommar genomförs den för tredje året – större än någonsin och med ytterligare ett festivalområde och en ny unik festivalcamping.

Hemsida:
www.putteiparken.se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 29th, 2010

per-han

I förra veckan släppte Per Han sin nya skiva där musiken pendlar mellan visa och världsmusik. Idag fredag kommer han till Örebro. Han kommer att höras på P4 Örebro under förmiddagen och sen under dagen spela i skivbutiken Bananamoon och på Stortoget under Hindermässan hittas de på Pop History och Bananamoons plats. De kommer att spela som gatumusiker och skänka alla pengar till Haiti.

Musik har en förmågan att trösta, ge självförtroende och glädje. Den har också förmågan att föra samman människor och samtidigt påminna varandra om viktiga värden. Just nu tänker jag extra mycket på de drabbade på Haiti. Att vi, trots att vi bor långt därifrån, faktiskt kan hjälpa genom att dela med oss av vårt välstånd. Några av oss åker dit och jobbar på plats, andra skänker en sedel för att göra det möjligt. Därför ställer vi oss på torget och sjunger för Haiti, säger Per Han.

Per Han skriver texter som ger inspiration och speglar en längtan efter lyhördhet. Rak och oförställd träffar musiken rakt i hjärtat och vi vet att vi har göra med något nytt och spännande.

Jag hoppas att min musik kan överbrygga generationsgränser och få folk att känna sig glatt överraskade av att svensk musik kan låta så här, säger Per.

Med sig på skivan har han musiker som annars spelar med bland andra Salem Al-Fakir och KOOP. Kalle Jacobsson från International Noise Conspiracy har producerat. Per blev under hösten intervjuad i P3 som beskrev musiken som “en lyckad mix mellan Jojje Wadenius och Tony Allen”.

Jag gillar när det svänger. Det är grunden. Stilmässigt hoppas jag att det hörs varifrån jag kommer. Att jag är en svensk kis som lyssnar på musik från världens alla hörn. Jag gillar Pugh och Cornelis lika mycket som jag gillar Fela och James Brown. Kanske uppstår det en korsbefruktning där?

Hans första gitarr var en vinst på Gröna Lunds lyckohjul och första spelningen gjordes 1979 som förband till Babatunde Tony Ellis på Mariahissen, i Stockholm. Tonys trumslagare Bosse Skoglund sa efteråt: ”Tekniskt var ni väl inget vidare men det värmde gott i hjärtat”. Sen dess har Per spelat musik på flera håll i världen. När han bosatte sig i Minneapolis i USA så spreds ryktet hemma bland kompisarna i Stockholm att han spelade med Prince. Sanningen var att han spelade med Ipso Facto – ett lokalt reggae/funk/världsmusikband med fullbokat turnéschema. Det blev många mil på vägarna för spelningar på klubbar i småstäder som St Louis och Kalamazoo, storstäder som Chicago och Toronto. På Elfenbenskusten spelade Per under några månader i en niomannaorkester på en nattklubb i Abidjan.

Jag har aldrig haft någon särskild plan med min musik, men jag har kommit underfund med att vad jag än företar mig så är det ändå musiken som är den fasta punkten.

På ”Mitt i” finns allt från den lågmält Cornelis-besläktade ”All min vänskap” till feta latin/brasil grooves som i ”Intelligens”. Men kanske är det den Hendrixdoftande afrobeat-rökaren ”Allting kommer till dig” som bäst summerar vad det handlar om:

Ljuset kommer inifrån!

Hemsida:
www.perhan.se

...