Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

lazee-calling-outEfter stora framgångar i utlandet och med hits som “Rock Away” och “Hold on” i bagaget är nu Lazee äntligen tillbaka. Denna gång för att leverera ännu en hit, “Calling out”. Låten släpps den 1 februari och är ett resultat efter ett samarbete med gruppen Apollo Drive. Deras rockiga sound tillsammans med Lazee´s vassa rap och berörande text blir låten en musikalisk mix med en stryka som går rakt in i hjärtat.

Singeln lanseras i samarbete med Barnens Rätt I Samhället (BRIS) som genom låten “Calling out” vill förmedla att de får ett nytt telefonnummer till sin telefonlinje för barn och unga – BRIS 116 111. BRIS byter till ett europaharmoniserat telefonnummer för stödlinjen. Det innebär att alla länder i Europa har samma nummer till sina stödlinjer för hjälpsökande barn, en idé som passar perfekt med budskapet i “Calling out”.

Intäkterna från låten kommer gå till förmån för BRIS och Lazee själv har fått det ärofyllda uppdraget att bli BRIS budbärare. Han kommer bli ett ungt språkrör för organisationen och hoppas kunna stötta och nå ut till så många barn som möjligt som behöver hjälp. Den 20 februari släpps den officiella videon till “Calling out”, men redan nu kan man se delar av videon i kampanj videon för BRIS som drar igång den 1 februari.

För mer information kring samarbetet: www.callingout.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

metallica

Metallica befinner sig just nu på turné i Sydamerika och har genomfört flera utsålda konserter i bland annat Peru och Chile där fansen som vanligt visar sig vara lite mer hetlevrade än på många andra håll. Enligt Latin American Herald Tribune så skadades en polisman och 120 personer greps då bandet spelade inför en publik på över 50 000 personer i Chiles huvudstad Santiago under tisdagen.

Enligt polisen så greps de flesta då hundratals fans utan biljetter försökte tränga sig in på Clup Hipicos hästkapplöpningsarena där konserten ägde rum. Miltitärpolisen, de s.k. Carabineros, tvingades handla och använde sig bland annat av vattenkanoner enligt officeren Miguel Angel Castros utsago.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

ragnarok-festival

Det norska bandet Ragnarok samt det tyska bandet Ragnaröek kommer märkligt nog bägge att spela på detta års upplaga av Ragnarök Festival som äger rum den 30 april-1 maj i Ostbayernhalle i Rieden/Kreuth längst ner i sydöstra Bayern.

Inga svenska band är hittills bokade till festivalen men däremot flera välkända metalband från våra grannländer Finland och Norge nämligen Catamenia, Ensiferum, Gorgoroth, Sarke och Vreid.

For närmare information, besök www.ragnaroek-festival.com.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

europe

Sveriges nya hårdrocksfestival Getaway Rock Festival har gjort klart med ytterligare band till festivalen som arrangeras i Gävle 8-10 juli 2010. ”Vi har jobbat hårt på att få dessa band att komma till Gävle och Getaway Rock och det känns såklart oerhört kul att vi äntligen kan gå ut med dessa akter. Alla internationella band vi bokat hittills kommer bara gör en svensk festival i sommar och det är hos oss. Samtidigt jobbar vi vidare med våra bandbokningar och ger oss inte här. Vi lovar flera tunga band inom kort”, kommenterar Tomas Jernberg, festivalgeneral. Getaway Rock har tidigare bekräftat artister såsom Cavalera Conspiracy (Us), Overkill (Us), Mustasch, Deathstars, Wolf m.fl.

Festivalen kommer erbjuda 3 scener och över 60 band mellan 8-10 Juli 2010.

Mer info om festivalen och artisterna besök: www.getawayrock.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

sidechild

Stockholmaren Sidechild släpper sitt debutalbum ”Music for Children” (Playground) den 3 februari men firade redan igår på Södra teatern med ett gratis och hejdundrande releasekalas inkl livespelning där det även bjöds på grym musik från några av stadens skickligaste DJ:s.

Den första singeln ”Come on Come on” spelas redan på P3 och han har hittills fått mycket bra kritik. Om Sidechild sägs av musikkritiker inte bara att han är något att hålla ögonen öppna för under 2010 utan också att han är ”en starkt lysande pärla på den svenska musikscenen”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

zekes-en-san-natt

Det tog de unga killarna ifrån Skövde en kväll för att bli Sveriges nya ”dansbandsgunstlingar”.
När första avsnittet av Dansbandskampen var slut så fullkomligt exploderade Zekes hemsida och Facebook med gratulationer och nya nyfikna fans. På måndagen efter programmet bokade bandet in över 40 jobb för 2010 och innan veckan var över var HELA årets schema slutsålt. Och då hade killarna bara medverkat i ett program… Resten är en guldkantat historia!

Nu står bandet inför sitt stora genombrott i och med debutplattan “En sån natt”. Den släpptes i butik igår och förhandsbeställningen indikerar redan på att ZEKES är ett av Sveriges hetaste dansband!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

date-har-och-nu

DATE som vi har kunnat följa i SVT:s storsatsning Dansbandskampen i höstas vann publikens hjärtan och blev framröstade ända fram till final. Samtidigt som bandet fick det glädjande beskedet att de gått vidare till final skulle det sista på albumet bli klart. Det vart en hektisk men rolig och produktiv tid som fick prägla albumets titel “Här och nu”. Albumet innehåller även några av de kända hitsen DATE uppträde med i tävlingen.

Nu är det äntligen dags för skivsläppet och först ut från albumet kommer singeln “Ta mig till månen”. En popdänga skriven av ingen mindre än Måns Zelmerlöw. Ett otippat samarbete som har lett till en riktig hit och som redan har hyllats av kritiker. Med “Ta mig till månen” som första singel visar DATE sin nya musikaliska stil och sätter ribban på albumet.

Nu beger sig bandet ut på en fullspäckad turné runt om i landet. För att se turnéschemat och få mer information: www.d8.nu.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

way-out-west-2010

“En otursam konststuderande kvinna snubblade på fredagen in i en målning av Pablo Picasso på konstmuseet Metropolitan i New York. Kvinnan tappade balansen och ramlade in i målningen “Skådespelaren” från konstnärens rosa period, 1904-1906.

En cirka 15 centimeter lång reva slets upp i dukens nedre högra hörn, skriver New York Times. Målningen fördes direkt till museets konserveringsateljé där experter kunde bedöma skadorna som relativt lindriga. Enligt tidningen kommer målningen att lagas, och resultatet beräknas bli diskret eftersom revan inte ligger i motivets blickfång.” -TT Spektra

Apropå art in amerikatt, typ prick idag öppnar en separatutställning i rotundan på Guggenheim med Tino Sehgal . Han blir den yngste genom tiderna so far att föräras detta. Då besökarna på Way Out West 2008 fick den feta ynnesten att ta del av hans konst redan då kan vi inte annat än att bli lite sugna på att ramla in i en Picasso, vi med.

Istället presenterar vi tre nya artister som är klara för Way Out West 2010:
GIRLS
REAL ESTATE
SAMLING

Girls (US)
När TT Spektra ringde runt till alla tyckare med rätt till offentlig talan, aka musikjournalister, för att sammanställa årets bästa plattor var det tydligen lättkorat på den internationella sidan: Girls med sitt debutalbum ”Album”. Svårtolkat är om det är ett tecken på att Dramatens egen Lokko (fortfarande) har exceptionell genomslagskraft i landets kritikerkår eller om det är en osedvanligt bra platta med ett osedvanligt bra band vi har fått se rosas o skina. Från den del av musikindustrin som representeras av vederbörande tilldragelse står det i alla fall klart: vi lyssnar på Andres.

Missförstå oss inte: detta är ett sjuhelvetes band med ett dito album högst upp i väskan. Men hypen är också nästan förstummande. Under året som gått har såväl Lord Byron som Beach Boys , Cy Twombly som Spiritualized droppats som referenser.

Men ok, sanningen är ju ibland bättre än sägen, musiken bättre än omdömena. Och sista ordet är inte skrivet i historien Girls. Det är med största sannolikhet en ny milstolpe i pophistorien detta. Släppt på en underetikett till välrenommerade bolaget Stand By… nej, Matador och med Christopher Owens ’ looks som får Kurt Cobain att framstå som oattraktiv, i en för tiden välsittande approach av Suedesk luggpop (ja, äpple-c:a o fram med nittitalsmerchen du med) och homoerotiska tonårsexcesser. You gotta fucking love it.

Ett av Michael B Tretows ABBA -knep var enligt sägen att spela in runt ett tjog akustiska gitarrer som spelade samma sak, för att få rätt sväng och skiftningar i pitch (det vi dödliga kallar stämning, en ton mätt i hertz). En snabb lodning med detta som referens ger oss Tretow, passerar Unpoc för att närmast magman i jordens heta inre finna Girls. Med samma träffsäkert svajande känsla för romantik rör sig tre av postmodernismens största tontrollare på om inte samma djup så i alla fall på samma breddgrader. Låt oss njuta samtiden. Girls kommer till Way Out West.

Real Estate (US)
I staden som kan kallas guds armhåla (ledtråd: Bon Jovi namngav ett av sina album efter denna stad) har fyra sköna och smått skäggiga dudes anammat ett visst mått av lokal patriotism (Hello Garden State!) och beväpnat sig med trasiga gitarrer, tamburiner och ett kollektivt vemod.

Men Real Estate är ganska långt ifrån American Apparel-maffian som drar sina skeva ben längs Lower East Sides trottoarer eller äter ”free-range-vegan-whatever” på något av Williamsburgs otaliga restauranger. Tacksamt nog så har inte något geografiskt hipster-ok lyckats tynga dessa herrar. Nej, känslan de förmedlar är att det skulle nog kvitta om det stod en person i rummet eller tusen framför scen.
Spela skulle de gjort ändå.

Ett blandband från Real Estate skulle kunna innehålla låtar med The Chills , Yo La Tengo , Galaxie 500 och The Feelies men det har vi inga belägg för. Likväl är det någonstans där som Real Estate landar, mellan lågmäldheten och en medryckande känsla. Som bra knark utan bieffekter.

Samling
Enligt Språktidningen är en kaxig språkdräkt på väg tillbaka, men i urbana hipsterpossen är det fortfarande ödmjukhet, sänkta axlar och skägg som är nationalklädsel. Kombinerat med god traditionskännedom, gedigen hantverksskicklighet och en vilja att föra fram och ändra på det som tidigare generationer gått bet på och vilse i. Allt i sin ordning alltså. Kärlek. Sköööön stämning. Empati. Uppriktighet. Storslagenhet och tillkortakommanden naken i helfigur. En gnutta humor.

Referenser till såväl sen sjuttiotalsprogg som till nutida långhårig svensk hippieexport kan göras och dessutom är det inte ett helt orutinerat sällskap som samlat sig under detta epitet. Men som Birgitta Trotzig sa: ”betrakta mig som död”. Det är konstverket, inte konstnären, som är i våra parkannors sken. Cyklarna spinner, cirklar öppnas och sluts och öppnas igen. Det är bara siffrorna som är nya, eller gamla. Landet penetrerar nu staden. Solen ger oss energi på Andra Lång, det dricks färskpressad vetegrässaft på Skånegatan och det odlas cannabis i Luleås kommunala rabatter. Feedback är här inte ett utvecklingssamtal med chefen utan wahwah-gitarrer som ornamenterar solnedgångens sista strålar över ett havrefält i sydöst.

En Samling som berör.

BILJETTER
Biljetter säljs på www.wayoutwest.se
Du kan även köpa biljetter och få hjälp med andra biljettfrågor via Eventims telefonbokning 0771-651 000.
I Göteborg kan du köpa biljetter på Bengans (Stigbergstorget 1) och Pusterviksbiljetter (Järntorgsgatan 12). För samtliga Eventim-ombud se www.eventim.se.

Festivalpass:: 1345kr + serviceavgift
Gäller till festivalområdet fredag och lördag, samt alla klubbar torsdag till lördag (i mån av plats).

Ungdomspass (under 18år): 1045kr + serviceavgift
Gäller till festivalområdet fredag och lördag. Endast för dem som fyller 18 efter 14 augusti.

Observera att det är 13-årsgräns på festivalen. Gäller även småbarn/spädbarn. Detta på grund av myndigheters riktlinjer om ljudnivåer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

Med anledning av artikel i DN 27/1 2010

Kungliga Operans ekonomi är ansträngd p g a händelser som Operan inte kunnat förutse: retroaktiva pensionskostnader, ny särskild arbetsgivarskatt av utomlands boende artister och avskrivning av scenmaskineriet. Kungliga Operan hotas dock inte av konkurs.

Kungliga Operan kommenterar ekonomin efter styrelsemötet den 22 februari då styrelsen tagit beslut om budget för 2010 och det ekonomiska resultatet för 2009.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2010

suicidal-tendencies

De har kallats ett av de mest banbrytande banden i crossover-thrashens historia, och de är avgjort ett av de mest klassiska.
Suicidal Tendencies bildades i Venice, Kalifornien 1981 och släppte sin självbetitlade debut två år senare. Undan för undan utvecklade bandet sin alldeles egna variant av thrash med vildsinta punk- och hardcorerötter, och som pricken över i ledaren Mike Muirs provokativt samhällskritiska och rap-lika texter. Under sin mest framgångsrika period – med nuvarande Metallica-basisten Robert Trujillo i sättningen – släppte man guldskivebelönade plattor som “Lights Camera Revolution” (1990) och “The Art of Rebellion” (1992), och i år bryter förhoppningsvis ett av hårdrockens argaste band många års skivtorka med ett nytt album. Samt gör efterlängtad debut på SRF.

...