Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 20th, 2010

ac-dc-angusDe sålde ut Ullevi midsommarhelgen 2001. De sålde ut Globen två kvällar i rad, februari 2009, för att bara några månader senare spela inför ännu ett lika slutsålt som euforiskt Ullevi. Det är lika bra att konstatera: Sverige får inte nog av AC/DC, och vad ännu bättre är: AC/DC får inte nog av Sverige. Torsdagen den 3 juni står de på Stockholms Stadions scen.

Biljetterna släpps den 26 januari klockan 10.00.

Det finns inte så mycket mer att säga än äntligen. Igen. Med Angus och Malcolm Young i spetsen drar segertåget som går under namnet AC/DC tillbaka till Europa i vår och det är en sommarkonsert utomhus som står på den svenska konsertmenyn 2010. Förra året fick Ullevi och Göteborg vad de tålde när AC/DC rockade på Ullevi, i år får vår vackra huvudstad vad den tål. Live Nation är överlyckliga att kunna bekräfta att AC/DC spelar på Stockholms Stadion den 3 juni 2010.

Ytterligare information om spelningen samt biljetter hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 20th, 2010

david-urwitz-2010Den 7e oktober 2009 släppte David Urwitz sitt fjärde album på fem år, “Så långt det är möjligt”.

Efter skivsläppet åkte David med som förband till Caroline af Ugglas på hennes rikstäckande, framgångsrika, turné under november-december.

Nu är det äntligen dags för David Urwitz att göra en fullängdskonsert i Göteborg. Den 27 februari framträder han tillsammans med sitt band på Konserthuset/ Stenhammarsalen, för att sedan åka till Norge för en längre turné.

Datum:
27.2 Göteborg, Stenhammarsalen
3.3 Oslo, Internationalen
5.3 Arendal, Munkehaugen
8.3 Kristiansand, Studenthuset
9.3 Porsgrunn, Studentsamfundet
12.3 Bergen, Uken
19.3 Hamar, Musiklogen
20.3 Trondheim, Familien
23.3 Bodö, Sinus

Närmare information om spelningen i Göteborg samt biljetter hittar du här. Biljetter i Norge släpps lokalt av arrangör.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jan 20th, 2010
Lars Winnerbäck

Lars Winnerbäck

Igår ägde P3 Guld-galan traditionsenligt rum i Göteborg och den stora vinnaren blev inte helt oväntat Linköpings-sonen Lars Winnerbäck som tog hem både Guldmicken för årets bästa liveakt och den prestigefyllda utmärkelsen som Årets artist. Inte mindre än hälften av kategorierna fick samma vinnare som vid Grammis-galan i Stockholm.

P3 Guld-galan leddes i år av Timo Räisänen och kvällens gäster fick bland annat njuta av ett unikt framträdande av Mustasch och Nightwishs sångerska Anette Olzon vilket även kan ses nedan.

Samtliga vinnare P3 Guld 2010
Guldmicken: Lars Winnerbäck [United Stage]
Årets artist: Lars Winnerbäck Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen [Universal Music]
Årets grupp: Kent Röd [Sony Music]
Årets nykomling: Erik Hassle Hassle [TEN / Roxy Recordings]
Årets låt: Mando Diao Dance with somebody [EMI]
Årets dans: Fever Ray Fever Ray [Rabid Records / Border]
Årets hiphop/soul: Stor Nya skolans ledare [Baseline Music]
Årets pop: Deportees Under The Pavement, The Beach [Virgin / EMI]
Årets rock/metal: Switch Opens Switch Opens [GMR / Border]

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 20th, 2010

För tredje året har Rikskonserter och Caprice Records deltagit i den stora konferensen som APAP (Association of Performing Arts Presenters) årligen arrangerar i New York och som lockar flera tusen deltagare från hela världen.

8-12 januari representerade Rikskonserter och Caprice återigen svenska musiker och upphovsmän, den här gången i samarbete med Svensk Musik.

Från en välbesökt monter bland en stor mängd utställare marknadsfördes, informerades om och synliggjordes svenskt musikliv och dess aktörer för konferensens medverkande agenter, arrangörer och övriga intressenter.

Ett huvudnummer på även detta års svenska lansering var ett showcase-event 11 januari på Scandinavia House på Midtown Manhattan.

Från svensk sida deltog Sofia Jannok med kvartett, Jonas Knutsson/Mats Öberg och the peärls before swïne exprerience, samt Niklas Sivelöv. Alla medverkande gjorde två kortare konserter uppdelade på eftermiddag och kväll.

En stor publik bestående av huvudsakligen nordamerikanska branchrepresentanter från bland annat såväl agenturer, festivaler och medier, imponerades av de svenska artisterna. Det nätverkades livligt, inte minst vid den mottagning som band samman de båda showcasedelarna.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 20th, 2010

Allt fler högskolestudenter vill bli musikproducenter och ta plats i den svenska musikindustrin. Samtidigt är musikproduktionsämnets snabba utveckling och föränderliga karaktär en utmaning för undervisande lärare. Det visar Jan-Olof Gullö, som disputerar i musikpedagogik vid Stockholms universitet och Kungl. Musikhögskolan 22 januari.

Musikproduktion, som handlar om att gestalta inspelad musik, har under de senaste åren vuxit kraftigt som högskoleämne. Den uppmärksammade svenska musikexporten är en viktig förklaring till att utbildning i musikproduktion etablerats vid många universitet och högskolor. Dagens unga har andra kompetenser jämfört med tidigare generationer. De är skickliga på att använda datorer och annan informations- och kommunikationsteknologi och många ägnar sig åt att skapa musik i datorer.

Dagens studenter är som bloggare och deltagare i olika webb-communities såväl producenter som konsumenter av medieinnehåll. Därför är det en utmaning för lärare att undervisa studenter som redan har avancerade färdigheter i datormusikskapande när de kommer till utbildning musikproduktion och vill lära sig mer, säger Jan-Olof Gullö.

Kännetecknande för musikproduktion är att verktygen som används är föränderliga. Eftersom datorbaserade musikproduktionsverktyg med enkla medel kan uppdateras sker förändringar ofta.

Konsekvensen blir att lärare, musikproducenter och andra som arbetar med musikproduktion måste lägga mycket arbetstid på att följa med i hur verktygen som de använder utvecklas och förändras, menar Jan-Olof Gullö.

Musikproduktion är i grunden en pedagogisk verksamhet enligt Jan-Olof Gullö. Avhandlingens resultat visar att musikproducenter utövar ett ledarskap och ungefär som lärare kan vinna mycket på att utveckla ett sinne för psykologi och pedagogik.

En musikproducent ska ha förmåga att som ledare fatta beslut. En producent ska också vara framåt, drivande och kreativ samt ha förmåga att samarbeta med andra, säger Jan-Olof Gullö.

Undersökningen visar också att musikproduktion skiljer sig från andra musikämnen. Vid sidan av rent musikaliska kunskaper ställs det helt andra krav på de lärare som undervisar i musikproduktion jämfört med dem som undervisar i traditionella musikämnen.

Musikproduktion är ett samtidsämne och alltså beroende av vad som händer i musikvärlden, och hur teknik och samhälle utvecklas. Därför måste blivande musikproducenter och lärare i musikproduktion utveckla kompetens att möta framtiden, säger Jan-Olof Gullö.

Avhandlingen visar att såväl musikproducenter som lärare i musikproduktion, för att vara attraktiva på arbetsmarknaden, behöver skaffa sig många olika slags avancerade kompetenser samt ha förmåga att omsätta sådan kunskap i musikproduktionsverksamhet respektive pedagogiskt arbete.

Jan-Olof Gullö:
Musikproduktion med föränderliga verktyg – en pedagogisk utmaning
Offentlig doktorsdisputation i musikpedagogik sker vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Lilla Salen
Fredagen den 22 januari 2010 kl 13.00

Avhandlingen finns att ladda ned som pdf på www.kmh.se.

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning.

KMH utbildar drygt 600 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik.

KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning.

KMH utbildar även i bl. a. musikterapi och bedriver forskarutbildning i musikpedagogik, samt deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt.

Med 250-300 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större kulturarrangörer.

...