Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 16th, 2010

donkeyboy

Det finns ingen ände på donkeyboys makalösa framgångar i Norge. Den enda riktiga konkurrenten de har är egentligen… de själva! De låg etta på singellistan, albumlistan OCH radiolistan samtidigt – och passade såklart på att inta andraplatsen på radiolistan också när de ändå höll på. Aldrig förut har ett band legat både på första- OCH andraplatsen på norska music control-listan – men det är egentligen bara ett rekord i raden som donkeyboy tangerat. För detta band verkar det inte finnas några gränser för vad som är möjligt.

När debutalbumet Caught In A Life släpptes i oktober tog det åtta – 8!! – dagar innan man passerat platina och nu har man kommit upp till hisnande 90 000 sålda exemplar.

Nu är det dags för Sverige att stifta bekantskap med donkeyboy. 27 januari släpps albumet Caught In A Life i Sverige, och man har redan banat väg för en god start. Singeln Ambitions är Veckans Hitvarning på RIX och ligger som nr 15 på music control. P3 har spelat bandet redan sedan i höstas.

donkeyboy har uppmärksammats av Warner Music International och ska under våren släppa albumet Caught In A Life i flera länder i Europa – och ny video till Ambitions spelas in i månadsskiftet i London. Bandet valde inte överraskande London som inspelningsplats då de mycket framgångsrikt agerade förband åt A-ha på deras avslutningsturné som bl a besökte UK. donkeyboy kreerade en rejäl buzz i brittisk media, och bland flera medier har t ex Pop Justice valt hela tre låtar från albumet till Song of the Day (Ambitions, Sometimes och Caught In A Life). Det barkar åt att donkeyboy blir nästa stora musikexport från Norge – bandet spås bli gigantiska utomlands!

donkeyboy i siffror:

  • singeln Ambitions har sålt 58505 exemplar i Norge
  • den låg även 23 veckor, vilket är norskt rekord , på NRK:s A-lista
  • videon till Ambitions har även över 1 miljon visningar på YouTube
  • Singeln Sometimes har sålt 26 962 exemplar i Norge
  • Singeln Stereolife har precis gått till radio i Norge, och gick då rakt in på NRK:s A-lista:
  • detta gör att donkeyboy nu legat sammahängande ETT HELT ÅR på NRK P3:s A-lista
  • albumet Caught In A Life sålde platina på åtta dagar och är nu uppe i 90 000 sålda exemplar

Kvintetten frontas av Kent (keyboards) och Cato Sundberg (gitarr) som förutom att de skriver flertalet av låtarna även delar broderligt på sånginsatserna. Dessutom har man med sig Thomas Drabløs på trummor, Peter Michelsen på gitarr/kör och Alexander Garbor Ågedal på bas/kör. donkeyboy bildades 2005 och har existerat i sin nuvarande form sedan 2007.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 16th, 2010

sanna-nielsen-devotion

Inte för att en av Sveriges största sångfåglar legat på latsidan… Hon har varit fullbokad på livescenen hela 2009 men nu tagit klivet in i studion igen för att jobba fram nästa album. Först ut från det blir dunderhiten “Devotion” som passar Sanna Nielsen som handen i handsken. En riktig dänga som får hennes röst att briljera och en låt man har svårt att inte vilja lyssna på om och om igen. Med andra ord en given hit i vårt kalla land!

Missa inte Sanna när hon gör en akustisk spelning på mysiga Mosebacke i Stockholm den 28/3 2010. Biljetter bokas på www.mosebacke.se och kostar endast 120 kronor.

Följ Sanna i hennes vardag och jobb på hennes blogg: http://sanna.mabra.com/.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 16th, 2010

Photographer: Anna Ledin

Photographer: Anna Ledin

Eviga Riket är en inbunden bok med medföljande ljudbok på en DVD-skiva. Den är tvåspråkig, skriven på svenska och inläst av den norrbottniska skådespelerskan Sara Arnia (framför allt verksam vid Norrbottensteatern i Luleå men även känd från filmer som “Jägarna” och “Grabben i graven bredvid”) och översatt till engelska med inläsning av den skotska skådespelerskan Anna Guthrie. Ljudboken är ljudlagd med nyskriven musik av Umeå-bandet Cult of luna. Boken är illustrerad av den belgiske konstnären Joris Vanpouke.

Eviga Riket släpps på Cult of lunas eget förlag C.O.L. Press den 23
februari 2010.

Berättelsen handlar om Holger Nilsson.

Holger Nilsson levde större delen av sitt liv i sluten psykiatrisk vård på
Umedalens sjukhem. Han dömdes mot sitt nekande för dråp på sin hustru, efter en tragedi som utspelade sig innan andra världskriget i byn Yttre Åkulla norr om Umeå. Under sin vistelse på Umedalen skrev han ner sin version av det inträffade.

Umedalens sjukhem är sedan en tid nedlagt och huset fylls nu av replokaler, konstateljéer och annan kulturell verksamhet. Det var här vi repade under några år, det var här som vi fann vad som skulle bli vårt sound. Det var också här vi, av en slump, kom över Holgers dagbok i en kvarglömd kartong i ett nästintill tomt förrådsutrymme. Texterna var fragmentariska och bitvis obegripliga. Men vi kunde inte låta bli att dras in i hans mörka värld, en värld som uppenbarligen tedde sig högst verklig för honom. Vi strukturerade upp händelserna tillsammans med anteckningarna och fick ihop det hela till en berättelse. Vi gjorde ett album, Eternal Kingdom (2008), enbart baserat på hans texter om det Eviga Riket. Och det är samma berättelse som vi nu återvänder till, men denna gång i en annan, något utförligare, skrud.

Denna bok är baserad på Holgers verkliga levnadsöde i Yttre Åkulla och hans dagboksanteckningar om Eviga Riket, samt vår dramaturiska bearbetning av dessa två helt motstridiga källor till vad som egentligen skedde den där tragiska hösten. Det är alltså inte vår berättelse i grunden, men viktigt är också att komma ihåg att det inte heller är Holger Nilssons egen berättelse. Vi befinner oss någonstans mitt emellan.

Cult of luna, 2010

Första kapitlet av boken kan höras här:
http://www.cultofluna.com/evigariket/

...