Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

talib-kweli-2009Brooklynsonen Talib Kweli; undergroundhiphopens ledstjärna och kritikerälsklingen från New York, besöker Sverige för fyra spelningar i februari. Först ser vi honom den 6 februari på Uppsala Konsert & Kongress, den 7 står han på Mejeriets scen i Lund, den 8 får Trädgårn i Göteborg sin beskärda del av hans lika souliga som funkiga hiphop, och den 9 februari spelar han på Göta Källare i Stockholm. Biljetterna släpps den 14 december.
Sagan om Talib Kweli började i Brooklyn, New York, för sisådär femton år sedan. Inspirerad av De La Soul och The Natives Tounges Posse började han under nittotalet spela in tillsammans med producenten Hi Tek och rapparen Mos Def, som han 1998 släppte skivan ”Mos Def and Talib Kweli Are Black Star” med. Skivan hyllades av hiphopälskare och recensenter och Talib Kweli fortsatte samarbeta med Hi-Tek även på skivan ”Train Of Thought” som släpptes 2000.

2002 släpptes Talib Kwelis första soloalbum ”Quality” och på det gästar flera välkända producenter såsom DJ Quik och Kanye West, den sistnämnda bjöd även in honom att medverka på spåret ”Get ’Em High” på sin hyllade debutskiva. Uppföljaren till ”Quality”, ”The Beautiful Struggle” släpptes 2004 och debuterade på en ärofylld plats 14 på Billboards topp 100. Strax efter detta var det dags för Talib Kweli att starta upp en eget label. Blacksmith Records föddes och i augusti 2007 släpptes albumet ”Eardrum”, som debuterade som tvåa på amerikanska Billboard. Skivan gillades även av svenska recensenter; Jan Gradvall beskriver i DI Weekend öppningsspåren som ”lika vackra som höstpromenader genom Central Park eller kanske snarare Prospect Park.” Roger Bing i Kristianstadbladet säger att Kweli på skivan ligger ”på topp. Han regerar över det hela och får det att låta så enkelt. Han äger varje stavelse, målar med orden och visar att hip hop är konst.” Fredrik Lindskog i Sydvenskan skriver ”Det är sådant här vi brukar sammanfatta som bra hantverk.”

Vid sidan av musikkarriären äger Talib Kweli en av Brooklyns äldsta bokaffärer Nkiru, som han omvandlat till Nkiru Center for Education and Culture och han har under åren gjort lika många som bejublade turnéer, bland annat som öppningsakt för Beastie Boys. Han har gästat bland andra Dilated People på några låtar genom åren, varav en liveremix hamnade på tv-spelet NBA Street, vol 2. Som god vän till Chapelle har Talib Kweli synts frekvent i tv, till exempel MTV:s Wild and Out, och Chapelle själv har gästat med skits på Talib Kwelis skivor.

Nu kommer undergroundhiphopens kung till Sverige för fyra spelningar. Den 6 februari spelar han på Uppsala Konsert & Kongress, 7 februari på Mejeriet i Lund, den 8 februari på Trädgårn i Göteborg och den 9 februari på Göta Källare i Stockholm. Biljetterna släpps den 14 december.

Konserter:
6.2 Uppsala Konsert & Kongress
7.2 Mejeriet, Lund
8.2 Trädgårn, Göteborg
9.2 Göta Källare, Stockholm

Ytterligare information om spelningarna samt biljetter hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

idol-2009-finalIkväll är det final på årets idolsäsong där Erik Grönwall och Calle Kristiansson ska duellera om titeln Vinnare av Idol 2009.

Nytt för i år är att idolvinsten garanterar vinnaren inspelning av två album. Idag kan Sony Music meddela att det första albumet släpps den 21 december. Det kommer att innehålla den nyskrivna vinnarlåten “Higher”* och ytterligare 11 låtar som vinnaren har framfört under idol 2009.

“Vi är mycket nöjda med det här upplägget. Det innebär att publiken som hjälpt idolvinnaren fram till förstaplatsen får en samling av idolens bästa prestationer under idol 2009, redan till jul. Därefter får vinnaren tid att arbeta fram ett album med nytt material”, säger Lisa Öhman, ansvarig för idol på Sony Music.

Inspelningen av vinnaralbumet börjar dagen efter finalen, den 12e december.

Må bäste man vinna!

* Vinnarlåten “Higher”, som kommer att framföras av båda finalisterna under finalen, är skriven av Pär Westerlund, Joakim Olovsson och producerad av Twin.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

Musikerförbundet riktar i ett nytt uttalande skarp kritik mot SvT och det sätt som artisterna hanteras på i tittarsuccén Dansbandskampen. Uttalandet lyder som följer:

Grattis, Eva Hamilton VD på Sveriges Television! Först vinner du utmärkelsen ”Årets ledare” – och i lördags såg sådär 1,1 miljoner svenskar på Dansbandskampen, som därmed blev SVT:s tredje mest sedda program. Utan att vilja strö smolk i glädjebägaren måsta jag ändå få ställa en fråga till dig:
Varför medverkar public serviceföretaget Sveriges Television till att de medverkande dansbanden tvingas jobba under slavliknande förhållanden åt Peter Settman och produktionsbolaget Baluba?

Det är nämligen så det är. Varje lördag deltar 5 dansband på arrangemanget i Strängnäs. Varje band får 1 500 kronor – inte per person, inte per timme, inte per låt – utan totalt för sin medverkan innan, under och efter programmet. De får dessutom betala resa och logi själva. De tvingas överlåta en hel del av rättigheterna till produktionsbolaget Baluba, där Peter Settman är chef. Banden ska enligt avtalet själva bekosta en skivinspelning till Baluba och får för denna en royalty på 8 %, en tredjedel av den normala (25 %). De ska delta i en efterföljande turné för en ersättning på några tusenlappar per spelning och får inte göra egna spelningar inom 20 mil från de orter där turnén drar fram. De ska göra reklam för Balubas event, och utan ersättning ställa upp på skivsigneringar med tillhörande framträdanden. De får inte uttala sig för medierna. De blir helt enkelt livegna.

Det är ett slavkontrakt som på punkt efter punkt bryter mot det kollektivavtal som gäller. Kollektivavtalet ger till exempel 3 500 kronor i minimiersättning per person – i stället för de 750 kronor som ett band på fem personer får ut från Dansbandskampen. Självklart borde man få ersättning för resor och logi.

”Men de medverkande banden får ju värdefull marknadsföring i tv”, säger Peter Settman.
Visst, men det ersätter inte avtalsenliga löner och ersättningar. Peter Settman själv får också värdefull reklam när han medverkar som programledare – vem tror att han gör det gratis?

Ånej, Settman själv bygger vidare på sin förmögenhet. Enligt tidningsuppgifter gjorde han ett klipp på sådär en 80-90 miljoner som Peter Settman när han sålde Baluba för en tid sedan. Programledarjobbet inbringar säkert en och annan krona, och den efterföljande turnén genererar mångmiljonvinster för Baluba.

Allt det kan vara honom väl unt. Just därför sticker det i ögonen att han inte unnar de som är med och skapar dessa värden ens avtalsenliga ersättningar.

Och Eva Hamilton, visst är det märkligt att Sveriges Television, vårt ledande public serviceföretag, medverkar till denna utsugning av musiker. Nog vore det väl rimligt att SvT åtminstone kräver att samarbetspartners uppfyller kollektivavtalen?

Eller är framtids(tele)visionen, enligt dig, att alla som syns i tv-rutan ska arbeta gratis med endast reklamvärdet som betalning?

Jan Granvik
Ordförande i Musikerförbundet
(som förbereder en stämning mot SVT för avtalsbrott)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

kent

Lagom innan jul avslöjar nu Peace & Love ännu fler artister som kommer att göra sommarens festival till ännu en underbar upplevelse. Kent kommer. Även det klassiska danska rockbandet D-A-D, den hyllade franska elektroniska akten Vitalic, finstämda och melankoliska Melissa Horn och legendaren Nisse Hellberg kan ses i sommar.

Peace & Love 2010 äger rum 28 juni – 3 juli under temat Frihet. Mer info finns på www.peaceandlove.nu.

Kents spelning på Peace & Love 2008 var så magnifik att vi såg vuxna män gråta och oavbrutet hylla den i flera dagar efteråt. Flera av de andra grymma artisterna som släpps nu har också rykte om sig att kunna framkalla varianter av detta, säger Ronny Mattsson, presschef på festivalen.

Senaste artisterna till Peace & Love 2010 är:

Kent
D-A-D (DK)
Vitalic (FR)
Melissa Horn
Nisse Hellberg
Khoma
Chords
Troublemakers
Venerea
Harald Björk

De två senaste decennierna har Kent varit ett av Skandinaviens största rockband. Med ett pärlband av utmärkelser, hitsinglar och album har de byggt upp en trogen publik som vallfärdar för att se dem. Inför Grammisgalan är de nominerade i inte mindre än sex kategorier för senaste albumet Röd, vilket är det åttonde i ordningen.

Det danska rockbandet D-A-D bildades redan 1982 och fick sitt stora genombrott 1989 med albumet No fuel left for the pilgrims. Det tionde albumet Monster Philosophy utkom 2008. D-A-D är klassisk rock med ett rykte utöver det vanliga.

Den franska elektroniska akten Vitalic är en av de senaste årens mest hyllade inom genren. I sommar gör de en exklusiv spelning på Peace & Love. Genombrottsalbumet Ok Cowboy fick ett enormt genomslag med låtar som La Rock 01 och My friend Dario på klubbscener världen över. Senaste plattan Flashmob släpptes i slutet av september.

Melissa Horn har en allt snabbare ökande fanskara och med två Grammisnomineringar för det andra albumet Säg ingenting till mig är Melissa en artist att verkligen hålla koll på. Hon rör sig i gränslandet mellan Lars Winnerbäck och Sophie Zelmani och de finstämda/melodiska sångerna berör starkt.

I början av oktober släpptes Nisse Hellberg sitt fjärde och rosade soloalbum En modern man, producerat av Chips Kiesby. Albumet klättrade omedelbart högt upp på försäljningslistorna i Sverige. Nisse har varit ett självklart inslag på den svenska rockscenen sedan starten med Wilmer X i slutet av 70-talet och han har i princip skapat en egen genre med sin blues- och countryosande rockabilly.

Med rötterna i Umeå spelar Khoma alternativ rock/pop av den svävande och luftiga skolan med inslag av hardcorescenen i Umeå. Medlemmar ur Cult of Luna, Deportees och The Perishers finns med i bandet som totalt räknar antalet medlemmar till 15 stycken. Debuten Tsunami kom 2004 och uppföljaren The Second Wave två år senare. Till våren kommer det tredje albumet. Ett av bandets många fans är självaste Anders Fridén, sångare i In Flames.

Hip hop/reaggae/soul är Lundabaserade Chords område och ett flertal album har genom åren släppts under eget namn. Senaste albumet Things we do for things kom 2008 och till våren planeras det nya. Gladiators står högt på inspirationslistan för detta band.

Troublemakers spelar rock/punk av den klassiska skolan och senaste skivan Made in Sweden släpptes tidigare i år. Tidigare har de släppt otaliga plattor och ep:s. Bandet bildades redan 1981 men lade ner efter 10 år och sedan återföreningen 1995 har bandet spelat över 300 gånger i Tyskland, Österrike, Sverige och Norge. Troublemakers är riktiga punkhjältar som vet var skåpet ska stå.

Punkbandet Venerea startade 1991 i Falkenberg och några av inspirationskällorna är Hard-Ons, Gang Green, Bad Religion och Ramones. En av deras första demos hette From beer to eternity (1992) och ett antal album har sedan följt. Till våren kommer nya plattan.

Harald Björk gör melodisk och drömsk techno och är så pass bra på det att utländska storheter såsom Sven Väth, Four Tet och Miss Kittin uppmärksammat honom. EP:n Kranglan kom tidigare i höst.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

py-backmanPy Bäckman är utan tvekan en av Sveriges mest talangfulla artister och låtskrivare. För att inte tala om framgångsrika. På söndag får vi se henne i Lottas intervjusoffa och på scen. Dessutom kommer vinnaren från Lilla Melodifestivalen 2009, Ulrik Munther, för att sjunga en egen låt. Bingobrickorna denna vecka är sprängfyllda med resor till varmare länder.

18 olika resmål står på spel när Lotta drar i gång Lucia-sändningen av BingoLotto. Och naturligtvis finns en resa till Lucias hemö Sicilien med bland vinsterna. Även resglade Harald Treutiger har haft ett finger med i spelet och komponerat ihop en drömresa till Västindien – värd hela 60 000 kronor.

Få är de som kan stoltsera med att de är födda på ett slott och att de gjort TV-debut hos Lennart Hyland. Eller att de rönt stora framgångar, både som artist och låtskrivare. Eller att de vunnit Melodifestivalen (som låtskrivare) och bemästrar nästan alla de stora musikstilarna. Men det finns faktiskt en person som kan och har gjort allt detta – Py Bäckman. På söndag besöker hon Göteborg och BingoLotto för att träffa Lotta Engberg – en av alla de artister som hon skrivit låtar till. Och naturligtvis är Lottas intervjublock fullt med frågor: Är hon verkligen den tekniska katastrof som hennes vänner hävdar att hon är, dansade hon en gång med Prince utan att veta om det och hur gick hennes tankar när hon skrev den omåttligt populära Gabriellas sång?

I höstas vann 15-årige Ulrik Munther Lilla Melodifestivalen med den egna låten En vanlig dag. Till helgen gör killen, som sedan segern blivit en riktig tjejidol, sin BingoLotto-debut.

Föreningsbidraget går denna vecka till en förening från Py Bäckmans barndomsort – Iggesunds IK. 10 000 kronor kan hälsingeborna förstärka klubbkassan med efter söndagens sändning.

Förra veckan åkte Gunnel Gustafsson hem med en miljon kronor efter att ha spelat Finalspelet och veckan dessförinnan kunde Eva Renberg spä på bankkontot med hela tre miljoner kronor. Om veckans Finalspelare har samma tur avgörs på söndag, när klockan närmar sig nio. Då kliver Karin Öhman från Sundsbruk upp på scen för att spela om tre miljoner kronor.

BingoLotto sänds i TV4Plus söndagen den 13 december, klockan 19.00-21.00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2009

halmstad-arenaHalmstad Arenas invigningsvecka inleds med en gala. En föreställning där idrott, kultur och underhållning representeras med något av det bästa som går att uppbringa i respektive genre. Vi är glada och stolta att Mariette Hansson från Idol är en av alla artister som uppträder under föreställningen.

Hela invigningsveckans program växer nu fram och kommer att innehålla något för alla, från föreningsaktiviteter till ungdomshappenings. Invigningsgalan kommer att äga rum den 20 februari och regisseras av Internationella Gatuteaterfestivalens Ulf Andersson.

På måndag, 14 december kommer galans program att presenteras mer i detalj.

Biljetter kommer att släppas den 16 december och säljas på Halmstad Turistbyrå och Ticnet.se. Målet är att så många som möjligt ska få chansen att vara med om en historisk föreställning och biljetter till galan säljs därför till ett mycket förmånligt pris.

...