Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

metallica

Som vi tidigare rapporterat så kommer hårdrocksveteranerna Metallica att återvända till Europa för en turné i april. Turnédatumen presenteras allteftersom de bekräftats och nu har det tillkommit några ytterligare konserter i Baltikum förutom de tidigare klara i Oslo och Moskva. Metallica kommer att besöka den lettiska huvudstaden Riga den 17 och 18 april för två spelningar på Riga Arena och den 20 april bär det av till Litauens huvudstad Vilnius och Siemens Arena.

Inget svenskt datum har ännu bekräftats men har vi tur så finns det utrymme för ett sådant mellan Oslo och Riga den 14 respektiva 17 april.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

peter-moren

Peter Morén, främst känd för sin medverkan i det kritikerrosade indiepopbandet Peter Bjorn and John, är bland vårt lands mest produktiva musiker. Har har nyligen släppt ett album med sidoprojektet Tutankamon och i februari kommer hans andra soloalbum “I spåren av tåren” vilket är uppföljaren till fjolårets debut “The last tycoon”.

På det nya albumet sjunger Peter Morén på svenska istället för engelska och den musikaliska inspirationen är hämtad främst från gammal soulmusik men det finns även inslag av 60-talsrock samt spår av Olle Adolphson och Pugh Rogefeldts tidiga verk.

Peter Morén planerar en turné som soloartist under våren och sommaren och därefter blir det till att arbeta på nästa album med Peter Bjorn and John.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

martin-frostHan är en trollkarl på sitt instrument. Karismatisk och orädd, vare sig det gäller klassisk repertoar eller nyskriven musik, ger han sig i kast med att förnya konsertformen och ständigt överraska publiken.

Nu tilldelas klarinettvirtuosen Martin Fröst Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris 2009. Han har “som solist, kammarmusiker, utforskare och presentatör av både ny och traditionell repertoar, lagt världen för sina fötter. Han undersöker hela tiden nya sidor av den musikaliska kreativiteten och har inspirerat en rad tonsättare att skriva för honom. Verk som har blivit spännande och viktiga på klarinettrepertoaren.”

Priset är på 100 000 kr och delas ut av H. M. Konungen vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 30 november. Dagen innan, söndagen den 29 november, kan man höra Martin Fröst tillsammans med Svante Henrysson och Roland Pöntinen på Musikaliska Akademien i serien Akademisöndagar. Den här gången hoppar trion över konserten och bjuder istället på ett musikaliskt fyrverkeri av enbart extranummer.

Interpretpriset instiftades av Kungl. Musikaliska Akademien 2007 och delas ut årligen till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar.

Martin Fröst föddes i Uppsala 1970 men är uppvuxen i Sundsvall och Sollefteå. Han kommer från en mycket musikalisk familj där bägge föräldrarna är amatörmusiker och hans bröder Johan Fröst (piano) och Göran Fröst (altviol) är båda två professionella musiker. Martin började sina studier för Inge Magnusson vid Härnösands folkhögskola och fortsatte senare under ledning av Sölve Klingstedt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Hans Deinzer i Hannover.

Martin Fröst blev 2003 vinnare av en Grammis i kategorin “bästa klassiska solo” och fick 2007 motta det prestigefulla Dagens Nyheters kulturpris med mer än 40% av läsarnas röster. Sedan 2008 är han även ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Nov 23rd, 2009

thastrom

”Thåström ger inga intervjuer”. Så har det låtit de senaste åren när artisten Joakim Thåström har varit albumaktuell. Han har periodvis dragit sig undan media och offentligheten. Men helt tyst har det aldrig varit…

Thåström är aktuell med en samlingsskiva och medverkan hos Skavlan i SVT den 27/11. Då passar bokförlaget Reverb på att presentera en kommande bok om Thåström:

“Stå aldrig still – en bok om Thåström” sträcker sig från tiden med Ebba Grön fram tills den senaste soloplattan. Det är en textantologi som kronologiskt sammanställer artiklar, recensioner och intervjuer. Den presenterar en heltäckande bild av artisten Joakim Thåström. Popkulturintresserade kommer att uppskatta boken som ett nedslag i den svenska musikscenen och som en karta över den svenska rockjournalistiken från slutet av sjuttiotalet fram till nu. Inbitna Thåström-fans kommer att älska den.

Stå aldrig still – en bok om Thåström
Redaktör: Staffan Björkman
ISBN: 978-91-85697-24-3
Publiceringsdatum: 2010-01-22
Förlag: Reverb

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009
Foto: Carl-Magnus Fagerholm

Foto: Carl-Magnus Fagerholm

”Ironville är ett mycket bra och öppet band.
Mod och omdömeslöshet är syskon, man väljer inte sin familj.
Ironvilles barn är både raka i ryggen och fula. Som morfar är jag mycket stolt.”

Markus Krunegård

Hårt som in i helvete och mjukt som bomull. Samtidigt. Ironville står på främsta snutten av tårna och gör utåtfötta låtar för inåtfötta. Mer av allt! Dragspel och trumpet. Stråkar och körer. Fågelsång och brutna löften. Öppna munnen totalt och sjung. Fyll ipoden och spring så långt du kan och orkar. Eller så långt du nu kommer på 27 minuter.

Den 2 december 2009 släpper sjumannabandet Ironville sitt debutalbum Welcome to Ironville på egna skivetiketten Hare Tracks med distribution av Playground Music. Albumet har producerats av Markus Krunegård och Ironville. Inspelningen gjordes i Studio Cobra med Martin Ehrencrona (Konie & I Are Droid) som inspelningstekniker. Andreas Tilliander stod för mastringen.

Ironville består av Olivia, Emelie, Henrik, Joel, August, Marit and Samuel. Hälften från Norrland och hälften från Stockholm. Trummisen August Berg har även spelat med Moneybrother och Florence Valentin.

Låten Roses med tillhörande video, är bandets första singel och har uppmärksammats av flertalet bloggar samt roterats på Sveriges Radio i P3 Svea och utnämndes av P3 Lab till en av årets bästa låtar 2008.

“That’s one of Ironville’s finest qualities — it’s not just a matter of having an armada of instruments at your disposal (which they do), it’s about using them judiciously. I can’t say for sure that it’s the band’s own doing or the invisible hand of producer Markus Krunegård (Laakso), but I don’t really care because the result sounds so fantastic.” – Avi Roig, It’s a Trap

Ironville omnämndes nyligen på Kristin Lundells “Kristins spelista”, sida i ELLE i nya numret:
“Markus Krunegård har producerat Stockholmsseptettens debut som är en energichock av fioler, charmigt opolerad sång och poplåtar i valstakt”

Ironville live:
30 november – Debaser Slussen, Stockholm (releasefest)
18 december – live på Svenska Musikklubbens Julfest

Ytterligare information om Debaser-spelningen hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

kiss

Rocklegenderna KISS bekräftar idag att deras nya turné “Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” kommer till Europa under våren/sommaren 2010.

Med ett flertal datum över Europa kommer “Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” bli årets rockhändelse 2010, med det makalöst framgångsrika albumet ”Sonic Boom” i ryggen.

“Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” kommer att landa i Irland, Schweiz, Italien, Österrike, Tjeckien, Tyskland, Norge, Finland, Danmark, Holland, Frankrike, Spanien, Belgien, Storbritannien (där bandet gör sin första arenashow på 11 år), Slovakien (där bandet gör sin första show någonsin) och Sverige.

Hyllningarna kring den lika spektakulära som utsålda turnén ”KISS Alive 35” har klingat världen över. Metal Hammer utbrast ”Return of the kings!” och MOJO fyllde i ”En KISS-show är lika spännande och bombastisk nu som den var 1975”.

Genom att använda element från ”KISS Alive 35” och nya inslag kommer “Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” vara en skräddarsydd show till bandets tusentals Europeiska fans, som för första gången får höra material från det nya albumet “Sonic Boom” live.

Världsvida hyllad som ännu en KISS-klassiker har ”Sonic Boom” skakat världen när den släpptes i höstas och brände raka vägen upp i toppen av listorna. Albumet har som inget tidigare KISS-album klättrat mot skyarna på världens topplistor.

Paul Stanley säger ”Kiss Alive 35-turnén var bara början. Sonic Boom Over Europe kommer lämna den förra i dammet. Det blir en ny scen, en ny setlista, nya outfits, ett nytt album! Vi kommer täcka hela vår musikaliska historia på scenen och det tar KISS ett gigantkliv framåt i våra platåskor. Vi är peppade. You want the best? You GOT the best!”

Gene Simmons säger “Nu. Mer än någonsin. Är KISS en fyrhjulig monstertruck. Vårt mål? Att rocka hela världen. Att sprida Sonic Booms gospel.”

Med over 80 miljoner sålda album fortsätter KISS att vara ett av världens mest ikoniska och inflytelserika rockband genom tiderna. Genom sin 35 år långa karriär har KISS etablerat sig som ett av världens största rockband när det kommer till liveshower. VH1 satte KISS som nummer 10 på listan över världens 100 största rockartister och den 23 september 2009 nominerades KISS till The Rock and Roll Hall of Fame.

Den 25 november 2009 kommer KISS som vi tidigare rapporterat att uppträda för en världspublik när deras show på Staples Center i Los Angeles streamas live på Facebook. Det blir ett event som ger en unik möjlighet för Europeiska fans att se ”Kiss Alive 35” innan showen ändras för den Europeiska publiken – den perfekta uppvärmningen inför 2010:s största rockevent.

Nedan följer samtliga turnédatum på “Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” 2010:

7.5 Dublin, O2 Arena (UK)
9.5 Glasgow, SECC (UK)
10.5 Manchester, Arena (UK)
11.5 Birmingham, LG Arena (UK)
13.5 London, Wembley Arena (UK)
16.5 Zürich, Hallenstadion (Schweiz)
17.5 Geneve, Arena (Schweiz)
18.5 Milano, Mediolanum Forum (Italien)
20.5 Wien, Stadhalle (Österrike)
21.5 Ostrava, CEZ Arena (Tjeckien)
23.5 Prag, O2 Arena (Tjeckien)
26.5 Berlin, O2 World (Tyskland)
27.5 Leipzig, Arena (Tyskland)
29.5 Bratislava, Stadium (Slovakien)
31.5 Hamburg, Colorline Arena (Tyskland)
1.6 Oberhausen, Koenig Pilsner Arena (Tyskland)
8.6 Trondheim, Lerkendal Open Site (Norge)
10.6 Tampere, Sauna Rock (Finland)
12.6 Stockholm, Stockholm Stadion (Sverige)
13.6 Malmö, Malmö Stadion (Sverige)
14.6 Oslo, Valhall (Norge)
16.6 Aalborg, Gigantium (Danmark)
18.6 Arnhem; Gelredome (Holland)
20.6 Clisson, Hellfest (Frankrike)
22.6 Madrid, Palacio De Los Deportes (Spanien)
25.6 Vitoria, Akzena Rock Festival (Spanien)
27.6 Graspop Festival (Belgien)

Ytterligare information om spelningarna samt biljetter hittar du här.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Nov 23rd, 2009

steel-attack-2009

Metalbandet Steel Attack från Sala låter meddela att de gått skilda vägar med sångaren Ronny Hemlin (bror till den framgångsrika soloartisten Nordman), trummisen Peter Morén samt basisten Johan Löfgren. Detta innebär att endast de två gitarristerna Johan Jalonen Penn och John Allan återstår. Några ersättare har ännu inte hittats. Bandet kommenterar det hela på följande vis:

“På grund av orsaker utom vår kontroll så beslutade vi oss för att gå skilda vägar. Vi är fortfarande vänner och önskar varandra lycka till.”

Steel Attack släppte sitt sjätte album “Carpe DiEnd” genom tyska Massacre Records i februari förra året. Skivan spelades in vid studion Sonic Train i Varberg tillsammans med King Diamond-gitarristen Andy La Rocque och mixades vid Solnasound av Mike Wead, känd från både Mercyful Fate och King Diamond.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

foo-fighters

Femfaldiga Grammy Award-vinnande rockbandet Foo Fighters fick igång publiken rejält under en spelning för “VH1 Storytellers” den 28 oktober. Denna exklusiva konsert kommer fans kunna njuta av när “VH1” drar igång en global sammansändning med de bästa och senaste konserterna, dokumenterade i “VH1 Storytellers.”
Programmet ”VH1 Storytellers” premiärdebuterar på MTV-kanaler i Europa, Asien, Australien och Latinamerika med start fredag 27 november.

Sändningen kommer bland annat att visa när Foo Fighters utför ett urval av sina mest populära hits från tidigare år samt även nya hitsen från nya albumet Foo Fighters: Greatest Hits.

Tittarna kommer även att ges en unik möjlighet att få höra inspirationen bakom hits som “Big Me”, “My Hero” och “Wheels” samt få ta del av publikfrågor som besvaras av bandet.

“VH1 Storytellers: Foo Fighters” premiärvisas globalt fredag 27 november klockan 22.00 på MTV: s kanaler runt om i 162 länder.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

billy-talent

BILLY TALENT GÖR SVERIGESPELNINGAR FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ TRE ÅR!

Punkband och stora skivbolag brukar inte gå ihop. Att behålla vänskapsband från ungdomen och bli platinasäljande superstjärnor brukar inte gå ihop. De flesta band får kompromissa och välja mellan uppfyllda rockdrömmar eller vänskap och musikalisk integritet, men kanadensiska hjältarna Billy Talent har aldrig låtsats att de är något annat än fyra high school-kompisar som har en unik låtskrivarkemi tillsammans. Och just där ligger nog nyckeln till framgången: de är äkta vara och det har allt fler fans runt hela jorden hört sedan de slog igenom 2003.

I Sverige är bandet en av de mest efterfrågade liveakterna, eftersom de gjort väldigt få spelningar här (Pier Pressure-festivalen i Göteborg 2007 var den senaste). Men i vinter är det äntligen dags: den 5 februari 2010 kommer de till Lisebergshallen i Göteborg och den 6 februari till Arenan i Stockholm.

Senaste albumet ”III” är deras bästa och bredaste hittills, med allt från rasande punkenergi via klassisk powerpop till sjuttiotalsrock och eftertänksam altcountry. Producenten Brendan O’Brien har jobbat med bandets egna favoritartister – Bruce Springsteen, AC/DC och Rage Against The Machine för att nämna några av de fjorton Billboardettorna – och tog verkligen fram det bästa ur dem.

Eftersom det är samma killar som spelat ihop i sexton år blir liveshowerna extremt samspelta och livliga, med en perfekt blandning av gamla favoriter som genombrottssingeln ”Try Honesty” och nya älskningar som ”Saint Veronika” och ”The Dead Can’t Testify”. Sommarens festivalspelningar nådde aldrig Sverige, så räkna med att publiktrycket blir större hos oss än någon annan stans under turnén – vilket ger bästa tänkbara förutsättningar för fantastiskt intensiva konserter. Ibland är det bra att tvingas vänta lite.

Hemsidor:
www.billytalent.com
www.myspace.com/billytalent

Speldatum:
FREDAG 5 FEBRUARI – LISEBERGSHALLEN, GÖTEBORG
LÖRDAG 6 FEBRUARI – ARENAN, STOCKHOLM

Ytterligare information om spelningarna samt biljetter hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009

babylon-bombs

Det var när Stockholms-bandet Babylon Bombs skulle spela inför en exalterad publik i Tyska Lichtenfels, som något gick fel.

Så här berättar basisten Ricky:

“Vi flög ner på fredag morgon för att spela på våran
Tysklands releasefest i Lichtenfels.
Kvällen var fylld av bra band som Baby Jane och Starrats.
Allt var kanon arrangerat men på soundcheck märkte vi att det inte var något skydd eller räcke bakom trummisen.

Kvällen börjar och dom andra banden värmer upp den 600-700 stora publiken till extas.
Vi smäller igång vårat set med full energi och publiken är helt med på noterna. I slutet av tredjelåten ställer sig Swaint upp bakom trummorna och tar emot publikens jubel. När han sen ska sätta sig ner har stolen halkat snett och han fall handlöst ner 2 meter ner på ryggen. Jag som verkar vara den enda som märker detta springer direkt av och runt bakom scenen. Förväntar mig
en garvande trummis i Spinal Tap manér, istället möts jag av den värsta dödsångesten jag varit med om. Swaint ligger helt stilla och säger att han tror att han kommer att dö. Jag slänger basen och rycker tag i närmsta människa och skriker åt han att ringa ambulans.
Nu har även resten av bandet gått av scen och publiken börjar skrika efter oss. Hela bandet sitter och försöker hålla Swaint i medvetande medans vi väntar på ambulansen.
Publikens rop blir allt högre, börjar närma sig upploppsstämning. Arrangören får gå upp på scen och förklara vad som hänt och dom lugnar sig något.
Ambulansen kommer, ingen kan ett ord engelska. Dom tar med honom till sjukhuset och vi får åka efter. Ingen aning om han kommer överleva eller inte.

Väl framme ska vi försöka ta oss in på sjukhuset och förklara vilka vi är. Gick hyffsat med skoltyska.
Swaint blir röntgad och får alla möjliga droger för att ta bort
smärtan. Vi har befunnit oss på sjukhuset hela helgen och vakat över Swaint.
Vi vet ännu inte hur pass återställd han kommer bli om han ens blir det. Just nu ligger han på en ryggklinik i Tyskland och vi hoppas att han får sjuktransport hem om en vecka.

Självklart kommer den fortsatta turnén och den planerade videoinspelningen att få vänta.”

...