Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009

martin-stenmarck

Förra veckan ersattes jurymedlemmen Anders Bagge i Idols fredagsfinal av Ulf Ekberg från Ace of Base och vi berättade igår att det var osäkert om han kunde medverka även denna vecka. Även om TV 4 uppger att han nu är på bättringsvägen så är Bagge ännu alltför krasslig för att medverka i programmet och ersätts ikväll därför tillfälligt av sångaren Martin Stenmarck som 2005 representerade Sverige i Eurovision Song Contest med låten “Las Vegas”. Martin säger själv att han ännu inte sett något avsnitt av årets upplaga av den populära talangjakten.

Kvällens tema i Idol är kärlekslåtar. Stenmarck berättar själv att han kommer vara snäll och ärlig i sin juryroll:

– Jag har alltid varit snäll. Hård behöver man inte vara, men man kan vara ärlig. Man väljer ju hur man säger saker och ting.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009

rem

Det amerikanska rockbandet R.E.M. arbetar just nu på sitt femtonde studioalbum. Detta uppger de själva på sin officiella hemsida. Till sin hjälp har gruppen producenten Jacknife Lee som även erbjöd sin expertis på det senaste albumet “Accelerate” vilket släpptes förra året. Han var även producenten bakom U2s album “How To Dismantle An Atomic Bomb”.

R.E.M. bildades i Atlanta, Georgia, 1980 och blev snabbt ett av landets mest framgångsrika band. 1996 förlängde gruppen sitt kontrakt med skivbolaget Warner Bros. med ett avtal som uppges ha varit värt 80 miljoner dollar, vid den tiden det mest värdefulla skivkontraktet någonsin. Bandet upptogs 2007 i den prestigefyllda Rock and Roll Hall of Fame.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009
The Bear Quartet

The Bear Quartet

För fem år sedan släppte Umeå Studentkör sin Fjärde CD titulerad ‘Julsång’. Samma år bildades Umeårockbandet Industri Royal och popbandet Deportees hyllades för sin debutplatta ‘All prayed up’, men det som vi verkligen vill berätta är att amerikanska bandet Times New Viking, The Bear Quartet och Jennie Abrahamson är klara för Umeå Open.

Times New Viking
Tänk er ett The Strokes utan pretentioner. Tänk er att någon lindat in både mikrofon och förstärkare i folie, och tänk er slutligen en inställning som innebär att en kasettbandspelare duger lika gott som ett P.A. när det är dags att spela in. Här i krokarna framträder bilden av trion Times New Viking från Columbus, Ohio. Times New Viking tar begreppet lo-fi indiepop till en ny lägstapunkt, och de beskriver sig själva som välsignade med en delikat dos ADHD-spontanitet, i kombination med en känslig näsa för popmelodier. Fyra album har de hunnit med, och dessutom har de hunnit väcka en hel del uppmärksamhet. Med 2008 års Rip It Off kan bandet stoltsera med 8/10 från NME, och det senaste alstret Born Again Revisited från 2009, nådde en 17:e plats på Billboard Heetseakers chart. Ett band som verkar tycka att termen kommersiell hunnit förlora sin betydelse på en nivå där White Stripes aldrig ens startat, går inte Umeå Open förbi. Pop i oförstörd form – kommer till en scen nära dig.

www.myspace.com/timesnewviking

The Bear Quartet
Luleås stolthet The Bear Quartet har 17 år mellan första och senaste albumsläppet. Bandets erfarenhet av två decenniers musikskapande känns inte minst på det senaste albumet “89”, som sprakar av musikalisk visdom, rutin, men framförallt enorm känsla. Det nästintill trademark-skyddade norrländska vemodet ligger som en filt över somliga låtar. Ekon, klagande gitarrer och sångaren Mattias Alkbergs återhållsamma men kompromisslösa stämma på Carry your weight, är ett skolexempel på hur det ska paketeras. Men The Bear Quartet låter sig inte begränsas eller stagnera. Medan skivans rivstart, låten Halmet, sätter standard för drivig och svulstig svensk poprock, låter “Sweet beef” som en uppgörelse med Turbonegro i Muse-tappning. Skulle Janes Addiction åka till Luleå och spela in en skiva om snöbollskrig skulle det här kunna vara resultatet. Istället är det nu The Bear Quartet som åker till kramsnön i Umeå. Det ser vi fram emot.

www.myspace.com/thebearquartet

Jennie Abrahamson
1997 var var året då Umeå var hela Sveriges PopStad. På scenen bland flera av dåtidens lokala storheter, stod triphop-bandet Heed och levererade förföriskt meditativ elektronisk pop i framkant. År 2010 är det lite som att knyta ihop säcken, när Jennie Abrahamson gästar Umeå Open. Jennie, som med sin ljusa och klara stämma gav Heed sin speciella prägel, har sedan bandet splittrades via projektet Yukon AK hunnit spela in två soloalbum. Det senaste, While the sun’s still up and the sky is bright, har mottagits med varm hand hos kritikerkåren. Tempot på skivan är poppigt, men låtmaterialet är brett. Det låter lätt, luftigt och busigt, men utan att sakna en professionell tyngd. Röstens ljusa, vibrerande uttryck är intakt, elektronikan finns kvar, men kompletteras med bland annat stråkar och asiatisk melodilek.

www.myspace.com/jennieabrahamson

Inomhusfestivalen Umeå Open arrangeras för trettonde året 25-27 mars 2010 av Umeå Kulturförening Humlan.
Klara artister: Times New Viking (US), The Bear Quartet, Jennie Abrahamson, Markus Krunegård, Khoma (med medlemmar från Cult of Luna) samt Movits!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009

alex-santana-jane-carrey

I helgen som gick så gifte sig skådespelaren Jim Carreys dotter Jane Carrey (22) med Alex Santana (24), sångare i det Los Angeles-baserade dödsmetallbandet Blood Money. Paret vänter sitt första barn i mars. Carrey berättar själv kort om händelsen på sitt Twitter-konto:

“Min Jane är en gift kvinna. För några dagar sedan gängade hon sig med min nya svärson Alex. Dagen var helt enkelt perfekt… massor med kärlek där.. :)”

Jane Carrey är även själv aktiv musiker som sångare i sitt eget rockband Jane Carrey Band. Hon är dotter till Jim Carrey och hans första fru Melissa Womer som var servitris på den kända Hollywood-klubben Comedy Store. Musiken ligger i släkten då även hans far Percy Carrey var aktiv musiker. Jim är mest känd för sin unika stil och sina roller i succékomedier som “Ace Ventura: Pet Detective”, “Liar Liar” och “Bruce Almighty”.

Det har tidigare ryktats om (och listas ännu felaktigt på hans Wikipedia-sida) att Jim Carrey skulle vara ett fan av det legendariska dödsmetallbandet Cannibal Corpse, vilka 1994 medverkade i “Ace Ventura: Pet Detective”, men detta dementerades av Santana själv i juli i år. “Jim hatar dödsmetall… Han hade aldrig hört talas om Cannibal innan han gjorde filmen. Tro mig, det var det första jag frågade när vi träffades.”, berättar han.

Blood Money bildades i Los Angeles 2005 och släppte demon “To the Chained” två år senare.

Hemsidor:
www.myspace.com/janecarreyband
www.myspace.com/bloodmoneykills

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Nov 20th, 2009

therion

Det unika svenska metalbandet Therion har låtit meddela att de just nu håller på att spela in ett nytt album. Den största delen av inspelningen sker vid en nybyggd studio för ändamålet men mixning och en del av inspelningen kommer att ske vid en annan välkänd studio. Detta avslöjar bandets grundare, ledare och låtskrivare Christofer Johnsson. Bandet kommer att befinna sig i studion under resten av året och troligtvis också i januari.

Therion lät i maj meddela att sångaren Thomas Vikström (ex-Candlemass) nu är permanent medlem i bandet. Övriga bandmedlemmar är nu trummisen Johan Koleberg (Animal, Zan Clan, Lion’s Share) och Nalle Påhlsson (Treat, Zan Clan, Vindictiv).

Therion släppte i juni DVD:n “The Miskolc Experience” genom Nuclear Blast vilken innehåller bandets framträdande på den internationella operafestivalen i ungerska Miskolc 2007.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009

niklas-stromstedt-2009

Just nu är Niklas Strömstedt ute på en turné genom hela Sverige under namnet “30 år i kärlekens tjänst”. Konserten har fått strålande recensioner och tanken är att den ska pågå hela våren och så länge folk vill lyssna…

På konserten spelar Niklas noga utvalda låtar från sin fantastiska låtskatt. Låtar som överlevt och som människor skapat egna relationer till.

Dubbel-CD:n 30 år i kärlekens tjänst följer samma tema med nyinspelningar av låtarna som de låtit på konserterna samt en CD med Niklas bästa låtar och släpps 9 december.

Niklas sammanfattar själv:

“Ingen som just skrivit klart en låt och är på väg att släppa ut den i världen kan veta hur den kommer att klara sig.

Precis som människor lever sångerna också sina alldeles egna och unika liv. De växer upp, tar sina egna vägar och vissa av dem syns och hörs mer än andra och skaffar sig så småningom en massa vänner som bjuder in dem och ger dem kraft och självkänsla. En lust att fortsätta framåt. En längtan att lära känna ännu fler människor.

Den här dubbel-cd:n innehåller två skivor som är helt olika. En samling låtar som berättat att de krupit upp i soffan hos folk både här och där. På den ena ligger det originalversioner och på den andra hittar Du dem i alldeles nya skepnader – varianter som föddes när jag, Marika Willstedt och Mats Persson jobbade fram den lilla föreställningen “30 år i kärlekens tjänst”. Versioner där sångerna får visa att de står på egna ben och att de har livet i behåll.”

(Några citat ur föreställningen)

“Tack Niklas, du skulle bara veta hur mycket jag har fått ligga till just dina låtar”

“Jag inbillar mig att det var mycket mer romantiskt förr men jag är också medveten om att det kan vara en del i min sjukdomsbild.”

“Jag ville vara som The Clash, som Rolling Stones och som Paul Weller. Det gick sådär…”

“När det gäller relationer brukar min mamma säga att de första 40 åren är svårast.”

Pressrösterna är entydiga, showen är en succé!

4/5 i Ystads Allehanda som säger “Killens jubileumsshow är bra grejor.”.

Smålandsposten rosar och skriver”… mellansnacket vi fick höra i går kan vara något av det mest intelligenta mellansnack jag hört.”

Norrländska Socialdemokraten anser att “Det är så att man känner för att buga i bänkraden.” och Norrbottens-Kuriren delar ut 4/5 även de med motivationen “…dels för att den var uppriktigt bra och präglad av både spel- och berättarglädje, men också för att kompmusikerna var så genomgående äkta och skickliga.”.

Piteå-Tidningen Nöje avslutningsvis skriver “Med generös speltid, säker publikkontakt och bra mellansnack lyfter man fram 20-talet låtar som får nytt liv i helt nya arrangemang utan att krångla till det. Jag ser redan fram emot december månads samlingsplatta, inspelad med just den här sättningen.”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2009

Tävlingen om det prestigefyllda Solistpriset 2010 har börjat! Ett stort antal unga musiker och sångare har provspelat, och 16 har nu valts ut för att framträda i kvartsfinalerna den 24 och 25 november på Nybrokajen 11 i Stockholm.

Solistpristävlingen, som genomförs för elfte gången, har som syfte att stimulera och belöna unga musiker och sångare i början av deras karriärer. Solistpriset 2010 är ett samarbete mellan Kungl Musikaliska Akademien, Rikskonserter och Göteborgs Symfoniker som framträder med de tre finalisterna i Göteborgs Konserthus den 12 maj.

Kvartsfinalisterna är: Simon Frisk (tuba), Anna Christensson (piano), Amelia Jakobsson-Boyarsky (cello), Madeleine Johansson (flöjt), Maria Sanner (sång), Asuka Nakamura (piano), Peter Friis Johansson (piano), Christina Larsson Malmberg (sång), Karin Gustafsson (flöjt), Sara Övinge (violin), Lucas Brar (gitarr), Johanna Martell (sång), Elina Sirone (piano), Per Gross (blockflöjt), Shuji Ono (slagverk)

Kvartsfinalen genomförs som två konserter där varje tävlande får 15 minuter programtid på konsertscenen på Nybrokajen 11 i Stockholm. En jury väljer ut åtta tävlande som går vidare till semifinal den 16 och 17 mars på samma scen. Slutligen återstår tre finalister som alla får framträda med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus den 12 maj.

Juryn bedömer såväl den musikaliska prestationen som själva framförandet. Den som till slut står som vinnare får 100 000 kr i pris och de två övriga finalisterna får 25 000 kr vardera.

Solistpristävlingen genomförs vartannat år och vinnare 2008 var sångerskan Ida Falk Winland. I början av 2010 gör hon en turné för Rikskonserter och ger ut en CD på Rikskonserters skivmärke Caprice Records.

...