Av Redaktionen
4 Kommentarer
Nov 5th, 2009
Hammerfall

Hammerfall

Metalbandet Hammerfall från Göteborg kommer i mars och april nästa år att genomföra sin första turné i Nordamerika på nästan fem år. Turnén inleds i Springfield, Virginia, den 5 mars och avslutas i Houston, Texas, den 8 april. Hammerfall släppte sitt nya album “No Sacrifice, No Victory” i Europa den 20 februari genom Nuclear Blast. Plattan innehåller bland annat en låt vid namn “One of a Kind” som skrevs av gruppens gitarrist Oscar Dronjak tillsammans med In Flames gitarrist Jesper Strömblad som var med och bildade Hammerfall.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 5th, 2009

midlake

Det har gått några år sedan Midlake gav ut den sin genombrottsplatta, den moderna indie-rock-klassikern ”The Trials Of Van Occupanther”. Att 2006 förstå vilket enormt inflytande och vilken påverkan denna platta skulle komma att ha på den senare delen av decenniets amerikanska indiescen känns så här i efterhand ofattbart och anmärkningsvärt.

Texasgänget Midlake hade givit ut den lovande debuten ”Bamnan and Silvercork” några år tidigare, ett album med skruvade analoga syntar, snygga popmelodier och skeva idéer som jämfördes med progressivt neo-psykedeliska grupper som Grandaddy, Mercury Rev och Flaming Lips (Wayne Coyne insåg tidigt bandets storhet och tog med sydstatspojkarna på turné).

När uppföljaren kom fyllde bandet sin episka indierock med flerstämmiga sångharmonier och mjukt melankoliska folkrocks-melodier, inspirerade av 70-talets soft-rockscen med namn CSN&Y, Fleetwood Mac och America utan att förlora i excentrism och genialitet. Bara tidlöst, magiskt och berikande. Tillsammans med omedlelbara alternativhiten ”Roscoe” (en av årtiondets största popstunder) och oemotståndliga Dire Straits/Lindsey Buckingham-flörten ”Head Home” smälte den hjärtan på den initierade indiepubliken, den mogne Mojo-läsaren och hela världens samlade kritikerkår med all rätt. Sällan faller alla bitar så här väl på plats.

”The Trials Of…” slutade som ett av det årets mest hyllade album och en storsäljare för kvalitetsbolaget Bella Union och Texasgängets pastorala folkhymner, oansade skägg, hisnande sångharmonier och slacker-slarviga flanellskjortor kan idag ses som föregångaren till senaste årets stora genombrott för Fleet Foxes, Bon Iver och Grand Archives. I samma veva turnerade bandet inför slutsålda hus med spelningar som idag beskrivs med ett mytomspunnet skimmer från de lyckliga som upplevde dessa välsjungande och drivna unga männen på scenen.

Den efterlängtade uppföljaren ”The Courage Of Others” kommer ut på Bella Union i början av februari 2010, och ryktet säger att det är deras mest kompletta och ambitiösa verk hittills. Ett album att ta till sig som en helhet, tyngre, mörkare och mer influerad av 60-talets brittiska folkscen med namn som Fairport Convention, Steeleye Span och Pentangle där Midlakes djupare folkrötter möter bandets varma analoga electro-akustiska ljudvärld.

Datum:
7 februari – Stockholm, Debaser Slussen

Ytterligare information om spelningen samt biljetter hittar du här.

Hemsidor:
www.midlake.net
www.myspace.com/midlake

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 5th, 2009

hammerfall-2

The Soundtrack Of Our Lives, Hammerfall, The Hives och Mando Diao. I dag släpps den – kalendern med 12 heta svenska band som ställer upp för Djurens Rätt. Den är ett initiativ av Maria Rizell som har fått alla inblandade att vara med gratis. Djurens Rätt, Bengans och CDON är de första att sälja kalendern.

Maria Rizell, som är fotomodell och eldartist, tog initiativet till kalendern efter att ha sett hur djur som skulle bli päls behandlades i Kina.

– Djur är det största glädjeämnet i mitt liv. Djurs lidande är en av mina största sorger. Jag ville verkligen göra något för djuren och kom på idén med en almanacka. Mitt intresse för rock och hårdrock har gett mig ett brett kontaktnät och det var lätt att få musikerna att ställa upp.

De 12 band som finns representerade i kalendern är, från januari till december: Amon Amarth, Sonic Syndicate, The Hives, Dead by April, The Soundtrack Of Our Lives, Millencolin, Opeth, Dia Psalma, Crucified Barbara, Motörhead, Mando Diao och Hammerfall. Varje månad innehåller också tips på hur man kan hjälpa djuren. Överskottet av försäljningen går till arbetet med att stärka djurs rättigheter.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 5th, 2009

melody-club

Melody Club släpper Julsingel – med Anna Järvinen

-Vi har länge velat göra en jullåt, det handlade bara om att skriva låten som hade den rätta känslan och stämningen. Julsingelformatet ger oss möjlighet att visa upp den lugnare och mjukare sida av Melody Club som ofta finns på våra skivor men sällan kommer fram i våra singlar.

Melody Club har själva producerat julsingeln.
Bandet debuterar inte bara som julsångsskapare utan samarbetar för första gången med en annan artist.

-Det slog oss ganska snabbt efter att Kristofer sjungit in sången att låten skrek efter att få bli en duett.
Vi började leta efter en kvinnlig sångerska som kunde ge låten den nerv den förtjänade. När vi sedan testade låten med Anna var det inget snack om att hon var rösten för låten. Hon kom ner i vår studio och sjöng in den på en halvtimme medan vi satt i studiosoffan med tårade ögon och gåshud.

Melody Club och Anna Järvinen är extremt stolta att kunna presentera:

“I don’t believe in angels”

Under December månad är Melody Club ute på vintrig turne, se dem live:
2009-12-10 Torsdag Oslo, Parkteatret
2009-12-11 Fredag Sälen, Högfjällshotellet
2009-12-12 Lördag Älvdalen, Ishallen
2009-12-16 Onsdag Örebro, Ritz
2009-12-17 Torsdag Eskilstuna, Harrys
2009-12-18 Fredag Falun, Arenan
2009-12-19 Lördag Gävle, Heartbreak Hotel

Från oss alla till er alla… en riktigt god jul!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 5th, 2009

erik-saedenOperasångaren Erik Saedén är död.

Erik Saedén var verksam vid Kungliga Operan 1952-81 där han gjorde ett stort antal ledande och mycket uppmärksammade rollporträtt. Särskilt kan nämnas Mimaroben i Blomdahls “Aniara”, titelrollen i Bergs “Wozzeck” och Beckmesser i Wagners “Mästersångarna i Nürnberg”. Han gjorde dessutom en stor sångpedagogisk gärning och var själv även flitigt verksam som konsert- och romanssångare. Så sent som i helgen medverkade han vid ett framförandet av “Förklädd gud”. Erik Saedén var född 1924.

Roller i urval (fakta från Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister, www.skts.se)

E. d´Albert: Sebastiano i Låglandet
K. Atterberg: Kristoffer i Bäckahästen
A. Berg: Wozzeck i Wozzeck
F. Berwald: Saint Phar i Drottningen av Golconda
G. Bizet: Escamillo i Carmen
K-B. Blomdahl: Mimaroben i Aniara
B. Britten: Balstrode i Peter Grimes
F. Busoni: Doktor Faust i Doktor Faust
D. Cimarosa: Geronimo i Il matrimonio segreto
C. Debussy: Golaud i Pelléas och Mélisande
G. Donizetti: Dulcamara i Kärleksdrycken
G. v. Einem: Alfred Ill i Besök av en dam
C.W. Gluck: Orest i Ifigenia på Tauris
G.F. Händel: Orlando i Orlando
R. Leoncavallo: Tonio i Pajazzo
C. Monteverdi: Odysseus i Odysseus återkomst
W.A. Mozart: Don Alfonso i Cosi fan tutte, Don Juan och Leporello i Don Juan, Figaro, Greven och Bartolo i Figaros bröllop
J. Offenbach: Lindorf, Coppelius, Mirakel och Dapertutto i Hoffmans äventyr
G. Puccini: Michele i Kappan (triptyken), Sharpless i Madame Butterfly och Scarpia i Tosca
T. Rangström: Gilgamesj i Gilgamesj
H. Rosenberg: Don Felix i Hus med dubbel ingång (uruppf.)
G. Rossini: Alidoro i Askungen,Basilio, Figaro och Bartolo i Barberaren i Sevilla, Asdrubale i Kärlek på prov (La pietra del paragone)
D. Sjostakovitj: Boris Izmajlov i Katerina Izmajlova
R. Strauss: La Roche i Capriccio, Orest i Elektra, Faninal i Rosenkavaljeren och Jochanaan i Salome
I. Stravinsky: Nick Shadow i Rucklarens väg
P. Tjajkovskij: Eugen Onegin i Eugen Onegin
G. Verdi: Amonasro och Ramfis i Aida, Rodrigo i Don Carlos, Ford i Falstaff, Macbeth i Macbeth, Holberg (Renato) i Maskeradbalen, Nabucco i Nabucco, Jago i Otello, Germont i La Traviata, Ferrando i Trubaduren,
R. Wagner: Holländaren i Den flygande Holländaren, Härroparen och Telramund i Lohengrin, Pogner, Hans Sachs och Beckmesser i Mästersångarna i Nürnberg, Amfortas i Parsifal, Wolfram i Tannhäuser och Kurwenal i Tristan och Isolde.
Nibelungens Ring: Donner och Wotan i Rhenguldet, Vandraren i Siegfried och Gunther i Ragnarök
L-J. Werle; Julien i Drömmen om Thérèse

TV-inspelningar bl.a. Mimaroben i Aniara av K-B. Blomdahl, Unzu i Tranfjädrarna av S-E. Bäck, Rivière i Nattflyg av L. Dallapiccola, S:t Dominicus i Jeanne d´Arc på bålet av A. Honegger, Holländaren i Holländaren av I. Lidholm, Talaren i Trollflöjten av W.A. Mozart, Sharpless i Madame Butterfly av G. Puccini, Länsman i Kronbruden av T. Rangström och Holberg i Maskeradbalen av G. Verdi.

Grammofoninspelningar bl.a.: Mimaroben i Aniara av K-B. Blomdahl, Unzu i Tranfjädrarna av S-E. Bäck, Julien i Drömmen om Thérèse av L-J. Werle, , Die Winterreise av F. Schubert, sånger av J. Brahms, C. Debussy, von Koch, M. Musorgskij, T. Rangström, B. Sjöberg, W. Stenhammar och E. Taube.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 5th, 2009

spotify-logoTrendgalan 2009 präglades av entreprenörskap, att erövra nya marknader – där Kina stod i fokus – och affärsmodeller med möjligheten att kombinera rockn’roll och lönsamma affärer.

En av 27 talare på Vasateaterns scen var Sung-Kuy Choi, senior content manager på Spotify, som berättade om det nya svenska musikundret och om hur han kan kombinera sin passion för rockn’ roll och affärer på Spotify och hur de lyckats tjäna pengar åt företaget och artister på att i grunden leverera gratis till konsumenten.

Spotify har lyckats göra affärer av en trend, att musik ska vara tillgängligt – och gärna gratis – för alla på nätet och tilldelas därför årets Trendpris.

Prisutdelare och medlem i Trendprisets jury var trendanalytiker Cay Bond som berättade hur hon införde begreppet trend för svenskarna genom det franska trendföretaget Promostyl. Bland de nominerade fanns bla Pain de Martin som bloggar om dagligt brödbak, Dramatens nysatsning samt det snabbväxande Vitamin Well som gjort lysande affärer kring hälsotrenden.

Trendpriset delas ut på Trendgalan som är ett årligt evenemang där entreprenörer och personer med passion för nya affärer och affärsutveckling samlas för att utbyta idéer och affärer. På scenen highlightas Sveriges talanger inom skilda områden som gör affärer kring nya företeelser.

På Trendgalan den 3 november fick vi bla möta Per Schlingmann, partisekreterare Moderaterna som berättade om politikens förändrade förutsättningar genom social media, Oscar Kylberg som levererar TV för en halv miljard kineser genom formatet Big time spender. Andreas Carlsson berättade om sitt liv som hitmakare, aktuell med bestsellern Live to win. Nannynus grundare Jeanette Gorosch talade om för publiken hur man går till väga för att starta ett företag som blir ett självspelande piano. Erik Rahmström visade nya spelet där du lär dig spela piano med Robert Wells. Max Wang, journalist och affärsstrateg berättade hur Sverige och svenska produkter uppfattas av kineser och att vårt problem är att vi har för många designers per capita – fler än läkare och poliser – i förhållande till marknaden – vi måste bli bättre på att komma ut på nya marknader och bli bättre på att sälja!! Robert Mellberg från videobloggsiten Videofyme menade att det inte längre finns en konflikt mellan branding och sales, idag sker allt integrerat. Erik Ahrnberg från webhotellet Binero berättade vad man kan åstadkomma för sitt företag med att mikroblogga.

-Det är femte året som Trendgalan arrangeras och formatet känns alltmer självklart och rätt i tiden, att låta talanger inom vitt skilda områden inspirera en kräsen affärspublik i högst en kvart, en elevator pitch på en fantastisk scen på anrika Vasateatern. I år hade talarna sällskap av självaste Salvador Dali i form av en skulptur, mr PR personifierad. Min förhoppning är att Trendgalan kan fungera som en årlig mötesplats för kreativ business där kultur, politik, och hardcore business möts, säger Maria Forssén grundare av Trendgalan som annars driver marknadsföringsplattformen So Stockholm och det kvinnliga nätverket Shenet. En nyhet för årets Trendgala är att Visma, som möjliggör det som alla entreprenörer älskar, att fakturera, delar ut Vismapriset som ges till en nystartad entreprenör med potential. Det första Vismapriset gick till Hejde Forse Knäcke på Gotland som tog emot en prischeck på 25000 kr som ska gå till produktutveckling av en ny förpackning.

...