Av Redaktionen
2 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

Layout 1 (Page 1 - 2)50-årsjubilerande Streaplers är på gång med sitt femtionde album. Den 25 november släpps “Ett år i taget” (Warner/Mariann) – som har siktet inställt mot 2059.

– Det är en svängig platta med framåtblick och framåtanda. Vi vill visa att vi inte är några såsiga gubbar utan att vi fortfarande kan rocka, slår sångaren och trumslagaren Kjetil Granli fast.

50 år på scenen och 50 album är förstås ett imponerande cv. Nya albumet spinner trådar både bakåt och framåt i tiden:

– Nu när vi fyller år kände vi att vi ville göra en jättebra Streaplersplatta med både nostalgi och framåtanda, säger Kjetil Granli.

Det är 15 nya låtar med Streaplers omisskännliga sound. Bland låtskrivarna märks stora dansbandslegendarer som Peter Grundström, Ulf Georgsson, Dan Stråhed och Gert Lengstrand.
Bandmedlemmarna Anders Larsson och Kjetil Granli ligger bakom nära hälften av låtarna. Två av de mest minnesvärda är balladerna “Lyckohjulet” och “Du finns hos mig”.

“Lyckohjulet” är en finstämd ballad med en välskriven text om att se tillbaka och känna tacksamhet över det liv man fått.

– En genuin Streaplers-ballad, beskriver Kjetil Granli.

Första singelsmakprovet är den Sven-Ingvars-doftande “Direkt ifrån hjärtat”, skriven av Peter Grundström. Det typiska Streaplers-gunget känns igen, samtidigt som den riktar en stadig blick in i framtiden med sin lekfullhet och spelglädje.

– Det är en väldigt folklig och stark vers- och refräng-låt. Publiken kommer att känna igen sig, den är representativ för hur resten av plattan låter.

Ett antal väl valda coverlåtar kryddar nya plattan, som John D Loudermilks “The Great Snowman” och ABBA-klassikern “Fernando”.

– Det är en instrumental version där Göran Liljeblad spelar mandolin. Fast han lämnade bandet i maj är han i högsta grad delaktig i nya skivan, berättar Kjetil Granli.

Göran Liljeblad poserar även på det snygga skivomslaget och delar på gitarrspelandet med nye gitarristen Henrik Uhlin.

– Göran kunde inte ha fått någon bättre ersättare än Henrik. Hade han tackat nej hade Göran fått stanna ett tag till. Men Henrik har kommit in jättebra i bandet och verkligen tagit över med hedern i behåll.

För att få rätt känsla på omslaget lånade bandet en bil av en bilsamlande släkting till Kjetil Granli. Inspirationen till kostymerna hämtades från en riktigt gammal Streaplersplatta.

– Vi tog fram en skiva från 62-63 för att hitta rätt stuk.

På “Ett år i taget” tolkar Streaplers också för första gången låtar av The Everly Brothers:

– De var ju stora när Streaplers drog igång, och vi kände att det var dags att göra nåt som kunde påminna om att vi har varit med så länge, säger Kjetil Granli.

Men den stora nostalgifesten utspelades i samband med den succéartade jubileumsshowen på Liseberg i Göteborg i våras. I juni sändes den i radio, och i vinter visas den i SVT och släpps på DVD. Jubileumsåret har varit ett enda långt segertåg för Streaplers.

– Jag har inte varit med om samma stämning och publiktryck som nu under mina nästan 20 år i bandet, säger Kjetil Granli.

Albumtiteln har sin egen bakgrund:

– “Ett år i taget” var alltid vad Göran, Håkan och Lasse sa från start. De trodde ju aldrig att de skulle kunna leva på musiken!

Streaplers bildades i Kungälv 1959 och består av Håkan Liljeblad, Kenny Samuelsson, Kjetil Granli, Anders Larsson och Henrik Uhlin. Håkans bror Göran lämnade bandet i våras efter 50 år. Den tredje originalmedlemmen, keyboardisten och musikaliske motorn Lasse Larsson, stannade i Streaplers fram till kort före sin bortgång 2004. Efter drivor av hits och utmärkelser tillhör orkestern våra allra största dansband. 2005 utsågs de till Årets dansband i Guldklavengalan i Malung. “Ett år i taget” är Streaplers 50:e album.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

sofia-talvik

Sofia Talvik har i flera år haft det som tradition att ge bort en gratis jullåt till sina fans. I år släpper hon singeln “Snowy White River” i samarbete med Musiklärare utan gränser och Gehrmans Förlag. Gehrmans Förlag kommer att ge ut ett notblad till “Snowy White River” och alla intäkterna kommer oavkortat att gå till Musiklärare utan gränser, som med musiken som medel verkar för att ge en meningsfull vardag åt barn som lever under svåra förhållanden. Singeln kommer att släppas 1 december, då även det första avsnittet i Sofia Talviks julkalender kommer att sändas.

Julkalendern är en stjärnspäckad webbtv-serie där Sofia tillsammans med en rad kända ansikten spelar musik, bakar lussekatter, har rimstugor och en hel massa andra roliga upptåg. Den kommer att sändas 1-24 december på sofiatalvik.com.

Som om det inte vore nog för att att värma upp vintermörkret kommer Sofia även att ge tre annorlunda julkonserter på Mosebacke i december. Sofias egna jullåtar blandas med covers på bland andra Tom Waits, Leonard Cohen med flera. Varje konsert kommer också att bjuda på en gästartist. Den 5e december gästar Meja som är aktuell med nya skivan “Urban Gypsy”, 6e december gästar Christian Kjellvander och den 12e Pernilla Andersson. Biljetter finns redan nu att köpa på www.mosebacke.se samt skivaffärerna Bengans och Petsounds.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

bert-karlssonSchlagerkungen Bert Karlssons enorma flygel av modell Steinway B211 säljs nu på Tradera. Det är inte vilken flygel som helst som nu är till salu. Berts flygel har spelat en central roll i den svenska musikhistorien. Den har använts vid skrivandet av otaliga svenska klassiker som bland annat Herreys oförglömliga “Diggi-loo diggi-ley” och flera av Carolas största hitlåtar.

Bert har sedan oktober sålt av mängder med prylar som guldskivor och musikpriser på Tradera från hans tid som skivbolagsdirektör. Han säljer ut eftersom han nu börjar trappa ned verksamheten i skivbolaget och kommer inom kort flytta till nya lokaler. Hittills har mängder med musikhistoriska föremål hamnat hos lyckliga fans och samlare. Fortfarande finns mycket kvar och dagligen hör fans av sig med frågor och önskningar om olika artister.

Flygeln är det största och mest värdefulla föremålet ur Berts samling och har enligt Bert ett inköpsvärde på cirka 860 000 kr. Den har funnits i hans ägo i cirka 25 år och när det nu säljs på Tradera kan det bli ett av de dyrast sålda föremålen i Traderas historia.

– Den flygeln har genererat mig 100-tals miljoner med tanke på alla hits som jag gjort på den, säger Bert.

Länk till auktionen:
http://www.tradera.com/auction/auction.asp?aid=101414411

Se alla auktioner från Bert Karlsson.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

Nu är det dags att nominera kandidater till Årets Musik- och Kulturskola 2010. Rikskonserter välkomnar alla att skicka in förslag med en kortfattad motivering, senast 23 november.

En jury bestående av personer med bred förankring i det svenska kulturlivet nominerar tre skolor och tre projekt till finalen och prisutdelningen i Malmö den 17 mars 2010.

Syftet med priset är att uppmärksamma Musik- och Kulturskolornas betydelse. Deras arbete är en viktig grund för det svenska musiklivets bredd, höga kvalitet och internationella framgångar.

Priset till Årets Musik- och Kulturskola har delats ut sedan 1998 och 2009 var det Luleå Kulturskola som fick utmärkelsen.

Skicka ditt förslag till: Karin Hjertzell, Rikskonserter, 08-407 16 56, e-post: karin.hjertzell[_at_]rikskonserter.se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

slash

Den före detta Guns N’ Roses- och nuvarande Velvet Revolver-gitarristen Slash medverkar på ett hörn på Rihannas nya album “Rated R” vilket släpps den 23 november. Han kan höras spela gitarr på låten med det passande namnet “Rockstar 101”.

“Rated R” består av följande låtar:
01. Mad House
02. Wait Your Turn
03. Hard (feat. Young Jeezy)
04. Stupid In Love
05. Rockstar 101 (feat. Slash)
06. Russian Roulette
07. Fire Bomb
08. Rude Boy
09. Photographs (feat. will.i.am)
10. G4L
11. Te Amo
12. Cold Case Love
13. The Last Song

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 3rd, 2009

patric-ullaeus-bjorn-johansson

“Björn Johansson och Patric Ullaeus skapar nytänkande konst med
New York känsla. Har aldrig sett något liknande.”

Joakim Hjerpe / Konstsamlare

“Fan vad det smäller! Fan vad det känns! Det här är konst som frambringar samma känslor som tung Rock and Roll. Det här är riktigt häftigt”
Joey Tempest / Europe

“Tung musik behöver tung konst. Patric och Björn har skapat
något brutalt men samtidigt vackert. Precis som vår musik!”

Anders Fridén / In Flames

“Dynamic, Elegant, Strong, with Character. That’s what I call Rock Art!”
Gus G / Ozzy Osbourne

“Machine Gun Kelly is back. Now in the Art business. Watch Out!”
Jörgen Svensson / Konstprofessor

RockArt – konst utanför ramarna
Upphovsmännen är båda väldigt välmeriterade, fast inom vitt skilda områden. Bägge har en oomtvistad känsla för estetik och skapande – var och en inom sitt gebit. När Patric Ullaeus och Björn Johansson samarbetar händer därmed något oväntat, något spännande och något som man faktiskt kan beteckna som helt nytt – RockArt. Attityden är lånad dels från rockmusiken, dels från popkonstens ifrågasättande av konventioner. Resultatet har redan öppnat dörrar över stora delar av världen och utställningen är efter Göteborg på väg till både New York och Peking.

Utställningslokalen på Eriksberg är som gjord för ett spännande konstgalleri – 400 kvadratmeter rymlig och rå loftkänsla som känns mer New York än Göteborg. Samma sak gäller de sextio verk som ställs ut. Konsten är nyskapande både vad det gäller uttryck, metod, material och konstruktion. Kanske en självklar frukt av mötet mellan två kreativa själar vars gemensamma skapande nu har tagit sig helt nya uttrycksformer än i deras respektive tidigare verk.

Patric Ullaeus har sin bakgrund i filmvärlden. Han har gjort sig ett stort namn internationellt, främst genom sina visuellt spännande musikvideos. På senare år har det handlat mycket om tung rockmusik och inom den genren har han jobbat med många av de största över hela världen såsom Dimmu Borgir, In Flames och Lacuna Coil. Det var också några av banden som först “upptäckte” Björns och Patrics konst. Säg mig vilken annan konstnär som kan skryta med att de första verken hänger hemma hos rockstjärnor!

Patric Ullaeus säger “Att höra folk säga att de inte sett något liknande förut är ju helt fantastisk”

Björn Johansson, å andra sidan, är en väletablerad designer som i över femton år formgivit och producerat egna möbelkollektioner. Han har arbetat för flera av de största möbeltillverkarna och möjligen mötte han också några av Patrics band när han jobbade på uppdrag av Grand Hotel i Stockholm. Björn har alltid tyckt om att arbeta med gedigna material och utmaningen i detta samarbetet var att dels få överföra sin omvittnade kreativitet och sitt tekniska kunnande till en helt annan disciplin. Visserligen har Björn målat länge, men detta är någonting helt annat.

Björn Johansson säger “Kombinationen design och rock blev så häftigt som jag trodde”

Skapandet, som till en början växte fram i största hemlighet vid sidan av deras respektive karriärer, har nu tagit över och har den senaste tiden varit ett dygnet runt-jobb.
Resultatet är stor och tung konst. Definitivt rent bokstavligt – men om man får tro de konstkännare som fått en förhandsvisning – även bildligt. Och nu är det äntligen dags att visa upp den för världen.

RockArt by Björn Johansson & Patric Ullaeus
Utställningen pågår under hela november
Öppet lörd-sön 12.00 – 16.00

...