Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

new-moon

“THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON-ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK” kliver upp på förstaplatsen denna vecka på Billboard 200, dess första vecka i affärer och online. Trots att soundtracket släpptes fyra dagar tidigare i USA än planerat gjorde det en imponerande debut förra veckan då det gick in som nummer två efter en förkortad vecka hos återförsäljarna. Detta är första gången någonsin som ett soundtrack och dess uppföljare båda har intagit förstaplatsen på Billboard 200. THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON går upp på biograferna internationellt den 20 november. (www.sf.se)

Soundtracket innehåller musik från några av vår tids mest begåvade och beundrade artister, bland andra märks Thom Yorke, Muse, The Killers, Bon Iver & St. Vincent, och Death Cab for Cutie, som skrev albumets första singel, Meet Me On the Equinox.

Andra som medverkar på soundtracket är bland andra rosade artister som Grizzly Bear, svenska Lykke Li, Band of Skulls, Editors, OK Go och Anya Marina. Det finns även ett exklusivt bidrag i I Belong To You (New Moon Remix), från Muse, som också bidrog med musik till föregångaren TWILIGHTs soundtrack.

En turné över USA, med fokus på THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON, där flera band från soundtracket medverkar, kickar igång i Los Angeles på Hollywood & Highland Center på fredagen 6 november. Bland andra kommer Death Cab for Cutie, Anya Marina, Sea Wolf och Band of Skulls medverka.

“TWILIGHT – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK” släpptes i november 2008 och har nu sålt över 3,5 miljoner exemplar internationellt. Soundtracket gick vid releasen in på Billboard 200s förstaplats, vilket var den mest framgångsrika debuten för ett Atlantic Records-soundtrack sedan Nielsen SoundScan började föra statistik 1991. Det var också den största digitala albumdebuten för ett filmsoundtrack i SoundScans historia. Sedan releasen har TWILIGHT – ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK legat på Billboard 200 i över 51 veckor i rad.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Okt 30th, 2009

the-haunted

I förrgår rapporterade vi att thrash metal-bandet The Haunted från Göteborg ställt in sin turné i Storbritannien på grund “mycket speciella omständigheter”. Nu har dessa omständigheter blivit betydligt mindre kryptiska då det meddelats att den internationellt kända gruppen kommer att vara förband till de legendariska amerikanerna Slayer på deras Europa-turné som inleds den 18 november i engelska Nottingham och avslutas i tyska Bochum den 17 december. Slayer har alltid haft en stor skara fans i Sverige men denna gång blir det tyvärr ingen spelning alls i de nordiska länderna.

The Haunted bildades 1996 av före detta medlemmar i det revolutionerande Göteborgs-bandet At The Gates och blev snabbt ett av Sveriges internationellt mest framgångsrika metalband genom tiderna. De har sedan dess turnerat världen över gång på gång.

Slayer kommer att medverka i den amerikanska pratshowen Jimmy Kimmel den 4 november.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

svartsot

Det danska folkmetallbandet Svartsot har gått in i studion LSD i Lübeck för att påbörja inspelningen av sitt andra albumet tillsammans med producenten Lasse Lammert som tidigare arbetat med bland andra Alestorm och Incubator. Den nya plattan kommer att släppas någon gång i vår genom österrikiska Napalm Records som tidigare släppt skivor med de svenska banden Siebenbürgen, Vintersorg och Isole.

Svartsot släppte sitt debutalbum “Ravnenes Saga” i november 2007. Bandet splittrades i december förra året men ledaren och låtskrivaren Cris J.S. Frederiksen har sedan dess rekryterat nya medlemmar och nu består Svartsot av:

Thor Bager – Sång
Hans-Jørgen Martinus Hansen – Flöjt, mandolin, dragspel och andra instrument
Cliff Nemanim – Gitarr
James Atkin – Bas
Cris J. S. Frederiksen – Gitarr
Danni Lyse Jelsgaard – Trummor

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

kenza-ema-2009

På torsdag den 5 november är det återigen dags för skandalernas gala, MTV Europe Music Awards. Direktrapporten från den glamorösa röda mattan startar kl. 20.00 och kommer att skötas av modebloggaren Kenza Zouiten som därmed får äran för andra året i rad.

– Det känns otroligt kul att få chansen igen. Jag ser självklart fram mot att intervjua mina favoriter Tokio Hotel, men min förhoppning är även att få prata med modeikonen Lady Gaga. Sen hoppas jag också på att få några smaskiga skvallernyheter som jag kan blogga om, säger Kenza Zouiten, MTV:s bloggare och reporter.

Både Katy Perry och Kenza har något gemensamt när det kommer till årets MTV Europe Music Awards. Båda två har fått den ärofyllda uppgiften som ingen tidigare har kammat hem – att leda respektive rapportera från den prestigefyllda galan.

Här kan tittarna få direktrapporter från röda mattan med Kenza: http://blog.mtv.se/kenza.

Under den stora musikfesten kommer tittarna att få se flertalet spektakulära uppträdanden av bland annat Kings of Leon, Green Day, Leona Lewis och Tokio Hotel. Dessutom kommer som tidigare rapporterats U2 att göra en historisk spelning vid Brandenburger Tor i Berlin. Spelningen blir en del av MTV Europe Music Awards som äger rum nästan exakt 20 år efter Berlinmurens fall den 9 november 1989 och blir en del av firandet av jubileet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

slayer

Brittiska The Guardian intervjuade nyligen frontmannen Tom Araya samt gitarristen Kerry King från det legendariska thrash metal-bandet Slayer och frågade då bland annat om det finns någon sanning i ryktena om att bandet tänker lägga av snart. Araya svarade då:

“Vi vet inte än. Så här mycket vet jag: att vara ifrån sin familj så mycket blir inte lättare med tiden. Jag har varit gift i 15 år. Jag har en 13-årig dotter och en 10-årig son som jag vill ta igen förlorad tid med. Jag har nära släktingar som jag knappt träffat. Det här livet kräver så mycket av dig, personligt och fysiskt. Jag vet ärligt talat inte hur jag klarade de första 15 åren med Slayer. Hur kunde jag bli så jävla full och sen spela varje kväll och sen, direkt efter spelningen, göra samma sak igen? Hur fan klarade vi av allt det?”

Araya svarade även på frågan om de är lika orädda som när de var 20 år gamla och om de vill lika mycket fortfarande:

“Eh…, wow… Det är inte så mycket fråga om ‘Vill du fortfarande?’ som ‘Hur mycket mer är du villig att ta?’ Det är så mycket skit som händer bakom scen, inte bara det byråkratiska skitsnacket med skivbolaget eller turnerande, utan andra, större saker. Det är fyra olika personligheter i bandet som försöker hålla sams. Ibland blir vi osams, det är helt naturligt. Men efter 28 år undrar man om man växt närmare eller ifrån varandra.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

riltons-vanner

Gruppen som fått a capellavärldens egen Grammy, som får koreaner att sjunga på svenska och som japanerna vill göra actionfigurer av. Riltons Vänner är en av Sveriges mest framgångsrika vokalgrupper och i höst firar de 10 år som grupp. Den 7 november håller de konsert i Göteborgs Konserthus, och tidigare samma dag passar de på att bjuda resenärer och nyfikna på en gratis minikonsert på Centralstationen.

– Vi slår på stort med kalaskonserter och skivsläpp, säger Sebastian Rilton.

Gruppen bildades när medlemmarna gick i samma gymnasium, och sedan dess har de hunnit med över 600 framträdanden, ett medlemsbyte och skivan Japanmix som släpps den 28 oktober blir deras femte. I november ger de sig ut i landet och firar sina 10 år som grupp med konserter i Hässleholm, Göteborg, Stockholm, Örebro och Linköping.

– Vi gör en kalaskonsert runt om i landet, där vi kommer bjuda på blandning av gammalt och nytt, lek och allvar. Inför konserterna jobbar vi bla med en mästare på improvisationsteater som ska få oss att kasta oss ut på djupare vatten. Vi vill bjuda på en extra lyxig konsertkväll.

Riltons Vänner har turnerat i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrike, Ryssland samt USA, och hösten 2009 blev de också inbjudna till Japan. Här hemma har de synts bla i Lantz i P4, Allsång på Skansen, Bingolotto, Go´Kväll och TV4 Nyhetsmorgon. Musiken som Riltons Vänner framför spänner över flera genrer – från nordisk vokalpop och visa till soul eller jazz. Ibland covers, ofta originalmusik. Alltid a cappella. Bredden syns även i Riltons Vänners många olika samarbeten. De har uppträtt tillsammans med Henrik Dorsin, Rigmor Gustafsson, Magnus Lindgren, Åsa Jinder, Janne Schaffer, och Pablo Cepeda för att nämna några. Sedan 2005 fungerar också Riltons Vänner som kör i Electric Banana Band, där de i chockrosa kläder går under namnet “The Flamingos”.

Rösterna är deras enda instrument, men musikaliskt och textmässigt skiljer de sig ifrån det som många associerar med “vokalgrupp” och gruppen har kommit en bra bit på vägen till att ge Sverige en ny bild av acapellamusik. Skivan “Japanmix” togs från början fram inför höstens Japanlansering, och blandar originalmusik på både svenska och engelska från 2008 år album med helt nyskriva låtar och ett knippe väl utvalda covers. Här hittar du bla en otroligt svängig och fullkomligt vokal version av Banankontakt på engelska, Robyns “Be Mine” och Charlotte Perellis “Hero”. När de i våras la upp en video på nätet med sig själva i superhjälteutstyrsel där de framför “Hero” så berättade Charlotte Perelli i sin blogg att hennes barn nu tyckte ännu bättre om låten tack vare de snygga dräkterna och i Japan ville man göra små dockor av medlemmarna i superhjälteutstyrsel.

– Vi var väldigt unga då vi började och har blivit vuxna under de här 10 åren tillsammans. Naturligtvis påverkar det vår syn på saker och ting och vårt uttryck tillsammans. Men det är inte bara Riltons Vänner som förändrats på 10 år. Tekniken har gjort arbetet annorlunda och förändrat möjligheten att nå lyssnare runt om i världen. Nyligen fick vi ett filmklipp skickat till oss med en Koreansk grupp som sjunger en av våra låtar på svenska.

– Något vi fått höra redan från början är att vi ser ut att ha väldigt roligt på scen. Det har vi! Det är en glädje som vi hoppas smittar av sig på publiken.

Datum:
7 november, Centralstationen, Göteborg, ca 12.00

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2009

janne-schaffer

Sveriges kändaste doldis ger konsert på Musikmuseet söndagen den 8 november.

Med närmare 5000 inspelade titlar sedan 70-talet är Janne Schaffer en av våra mesta studiomusiker. Hans gitarrspel hörs i inspelningar tillsammans bl.a. med ABBA, Ted Gärdestad, Electric Banana Band, Cornelis Vreeswijk, i 350 egna låtar. Han är en livs levande legend i den svenska pophistiorien men ändå ständigt aktuell med nya konserter, konstellationer och turnéer. Söndagen den 8 november kl 16.00 spelar han på Musikmuseet tillsammans med sitt eget band.

Janne Schaffer gjorde en bejublad Ted Gärdestad-konsert på Stockholms Kulturfestival i somras. Den konserten sänds i P4 Live kvällen innan konserten på Musikmuseet. På museet finns alltså chansen att höra låtar från den konserten igen blandat med musik från hela Jannes karriär -alltifrån det progressiva 70-talet och ABBA fram till idag.

På Musikmuseet spelar Janne Schaffer (git), Tobias Ågren (sång), Tobias Gabrielsson (bas),
Stefan Blomqvist (keyboard), Mårgan Höglund (tr), Mats Jenséus (git). Dessutom medverkar
Laurentii Gosskör från Sollentuna under ledning av Ia Nilsson.

I samband med konserten på Musikmuseet sker prisutdelningen och presentationen av årets Hagströmstipendiater.

De svensktillverkade hagströmgitarrerna från Älvdalen är numera åtråvärda kultobjekt för dagens gitarrister.

Historien om hur den mycket unge Albin Hagström lät bygga en dragspelsfabrik och på kort tid skapade en affärskedja med butik i bl.a. New Yorks Rockefeller Center innehåller allt man kan begära av en framgångssaga. Den lilla orten Älvdalen blev platsen för dragspelstillverkning i stor skala och när verksamheten så småningom övergick till att bygga elgitarrer, basar och förstärkare häpnade världen över design och nya geniala lösningar och patent. När ABBA åkte på sin första världsturné kom ljudanläggningen från Hagströms fabriker. Många kända artister spelade under dessa år på Hagströmgitarrer, den kändaste är förmodligen Elvis Presleys röda Viking II från Elvis Presley Comeback Television Special 1968.

Varje år delar Albin Hagströms minnesfond ut stipendier till lovande unga gitarrister och dragspelare.

Konserten på Musikmuseet börjar kl 16.00 söndagen den 8 november 2009.

...