Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

Igår kväll fick 18-åriga Erika Selin från Dorotea i Västerbotten lämna talangjakten “Idol” efter att ha framfört låten “Sway” av Perez Prado och Rosemary Clooney (faster till skådespelaren George Clooney). Hon förlorade den avgörande duellen mot flickornas favorit Eddie Razaz och det återstår nu endast sju tävlande.

erika-selin

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

lasse-berghagenNästa år firar den folkkära Lasse Berghagen 45 år som artist med en stor höstturné som kommer att besöka framför allt mindre orter Sverige runt. Det blir sålunda inga spelningar i vare sig Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jubileumsföreställningen arrangeras av Riksteatern och kommer att heta antingen “Ord, ton och bild” eller “Samtal med musik”.

– “Föreställningen ska bli en ren angelägenhet för landsorten där jag helt litar till mina texter, musik och målningar. Jag beledsagas av Benny Fagerlunds trio”, säger Lasse Berghagen till Dagens Nyheter.

Nästa vecka uppträder Lasse Berghagen på konserthuset i Göteborg tillsammans med Göteborgs symfoniker.

Lasse Berghagen föddes 1945 i Stockholm och upptäcktes som 19-åring av skivproducenten Curt Pettersson när han uppträdde på en NTO-fest i hemstaden. Han kommer förmodligen alltid att förknippas med den klassiska visan “Teddybjörnen Fredriksson” som han skrev 1969. Berghagen har även varit aktiv som skådespelare och är dessutom UNICEF-ambassadör samt aktiv i Svenska Frimurare Orden (ja, det officiella namnet är felaktigt särskrivet).

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

popcatcher-loggaMusikteknikföretaget PopCatcher har genomfört en emission, företrädesvis riktad till tidigare aktieägare. Emissionsbeloppet på 5,0 Mkr blev övertecknat. “Utfallet av emissionen visar att bolagets aktieägare har en stark tilltro till företagets strategi och potential. Vi har redan idag vår tekniska lösning installerad i ett flertal olika produkter, en starkt bidragande orsak till att emissionen blev övertecknad är säkerligen våra lovande förhandlingar med bl.a. mobiltelefontillverkare”, säger vd Jakob Berg.

I skuggan av Spotify finns ett helt annat sätt att få tag i musik. En mobiltelefon med PopCatchers teknik tar automatiskt bort all reklam och allt radioprat från telefonens egen FM-radio eller internetradio. Musiken sparas sedan i telefonen, helt gratis. Det är dessutom lagligt, då det är tillåtet att spela in musik från radio.

Tekniken och de patent PopCatcher har säljs på licens till bland annat tillverkarna av mobiltelefoner. Via mobiloperatörerna kan PopCatcher även erbjuda en koppling till musikindustrin och olika musiktjänster både i utvecklade och mindre utvecklade länder.

“De större tillverkarna av mobiltelefoner vet att det kommer att dröja många år innan ens 15% av världens befolkning har mobilt internet. Genom att FM radion är tillgänglig överallt i världen möjliggör våra lösningar att mobiltelefoner kan ladda ner och spela musik även i områden där internet och 3G inte alls är lika utbrett”, fortsätter Jakob Berg.

Det är denna teknik som nu installeras i mobiltelefoner och möjliggör att användarna helt gratis laddar ner musiken som spelas på radio.

“Nyemissionen innebär att vi får den finansiella flexibilitet som krävs för att ta nya större order och fokusera på långsiktiga och lönsamma affärer “, säger vd Jakob Berg.

PopCatcher AB, ett svenskt utvecklingsföretag, har tagit fram en laglig och världsunik teknik som spelar in musik från valfri radiostation utan att ta med prat eller reklam. Musiken sparas automatiskt ner som mp3-filer och på ett enkelt sätt får användaren ny musik varje dag.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

ikea-mjukdjurskoren

Årets mjukdjurskampanj bjuder in till att sjunga med i världens största kör för barns rättigheter. Från 1 november till 23 december skänker 268 IKEA varuhus i världen tio kronor för varje sålt mjukdjur till barns rätt till utbildning. Utbildningsprojekten drivs av UNICEF och Rädda Barnen. Årets kampanj gör det möjligt för organisationerna att utvidga och starta upp projekt i nio länder. Sedan 2003 har den årliga mjukdjurskampanjen inbringat mer än 167 miljoner kronor till projekt i 30 länder.

Årets projekt och redan pågående projekt syftar till att förbättra barns utbildning. Det handlar om att förbättra skolbyggnader och tillgången till vatten och toaletter, förstärka rätten till utbildning för utsatta och handikappade barn samt att tillhandahålla skolböcker, pennor och skrivmaterial för både barn och lärare.

– IKEAs mjukdjurskampanj ger möjligheter för våra kunder och medarbetare att bli engagerade i arbetet för barns rättigheter. Tillsammans kan vi ge många barn en bättre framtid, tio kronor räcker t.ex. för att köpa skolböcker och pennor till fem barn, säger Jeanette Söderberg, VD IKEA Sverige. Nu hoppas vi att så många som möjligt vill sjunga med i kören för barns rättigheter i världen.

IKEAs långsiktiga samarbete med UNICEF och Rädda Barnen bidrar till att uppfylla FN:s milleniemål. Lika rätt till utbildning för både flickor och pojkar samt god kvalité i en barnvänlig miljö utgör grunden. Genom att säkra barns tillgång till utbildning blir det möjligt för barnen att tillgodogöra sig nödvändig kunskap för att bekämpa sjukdomar och utrota fattigdom och hunger.

– IKEAs samarbete med UNICEF är ett viktigt bidrag för att säkra god kvalitativ utbildning för alla barn. Möjligheten att kunna gå i skolan bidrar till att flickor och pojkar i utvecklingsländer kommer att kunna leva ett bättre liv och att förverkliga sina drömmar, säger Véronique Lönnerblad, generalsekreterare Unicef Sverige.

Årets mjukdjurskampanj stödjer fem afrikanska UNICEF-projekt i Burkina Faso, Etiopien, Madagaskar, Mali och Niger och fyra Rädda Barnen-projekt i Ryssland, Albanien, Vietnam och Bangladesh.

– Tack vare IKEA har vi kunnat förbättra barns rättigheter och liv för många barn i världen. Tusentals barn på tre kontinenter, från Europa till Asien och Afrika, får nu stöd och utbildning tack vare mjukdjurskampanjen. Tillsammans har vi kunskapen, resurserna och makten att göra skillnad för miljoner utsatta barn i världen, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen Sverige.

IKEA är idag den största företagspartnern till både UNICEF och Rädda Barnen.

Alla kan gå med i kören och hjälpa mjukdjuren att skapa världens största kör. Du hittar kören på www.ikea.se/softtoysaid där du kan spela in din egen sång och välja vilken mjukdjurskaraktär du vill vara. Årets kampanj har även en musikvideo The Soft Toys Aid Song.

UNICEF, FN:s barnfond, kämpar över hela jorden för barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande. UNICEF bildar opinion, påverkar politiker och samlar in pengar för att kunna förändra barns liv – både på lång sikt och i katastrofsituationer. Allt UNICEF gör utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter. UNICEF hjälper alla barn – oavsett nationalitet, hudfärg, religion eller ett lands politiska ledning. Hjälpen går först till de barn som är mest utsatta. UNICEF är helt beroende av frivilliga bidrag.

För mer information se www.unicef.se

Om Rädda Barnen
Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Rädda Barnen är en del av the International Save the Children Alliance – en paraplyorganisation för 28 organisationer som arbetar för barns rättigheter i över 125 länder. Tillsammans med de andra organisationerna i Alliansen lyfter vi fram barns rättigheter i allt biståndsarbete, både vid katastrofsituationer och mer långsiktiga insatser. Läs mer på www.raddabarnen.se.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Okt 31st, 2009

Den aktuella filmen “This is it” som handlar om repetitionerna till vad som skulle bli den legendariska artisten Michael Jacksons unika serie om 50 konserter i London har nu haft premiär på biografer världen över. Även om den sågats och hyllats om vartannat i de stora tidningarna så är filmen otvivelaktigt en stor succé och spelade in 20 miljoner dollar redan under det första dygnet. Detta uppger nyhetsbyrån Reuters.

Svenska Dagbladet ger filmen fyra av fem tärningar och säger bland annat att det “smärtar att se vilken show vi missade”. Aftonbladet ger däremot bara en tvåa i betyg och kallar materialet “andefattigt och tunt”. Detta kan uppfattas som uppseendeväckande då Aftonbladet i allra högsta grad representerar den ytliga och hänsynslösa sensations-“journalistik” som till stor del orsakat världsstjärnans alltför tidiga frånfälle.

michael-jackson-1984

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

elton-john

Den nu 62 år gamla superstjärnan Elton John har tvingats ställa in sina sista spelningar på sin pågående turné på grund av att han insjuknat i influensan. Konserterna i London, Liverpool, Sheffield, Newcastle och Dublin kommer därför troligtvis att äga rum vid senare tillfällen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

Imorgon, den 1 november, kommer Bengt Hall att tillträda som ny vd för Malmöoperan. Hall var tidigare vd och teaterchef vid Kungliga Operan i Stockholm och tillfördnades som vd vid ett styrelsemöte på fredagen. Han tar därmed tjänstledigt från sin tjänst som kulturdirektör i Malmö fram till 30 juni nästa år.

Malmöoperan hade stora problem tidigare i år då den konstnärliga ledaren Lars Tibell och förre vd:n Göran K Johansson inte kunde komma överens och ingen av dem fick därför fortsätta på sina tjänster.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

naglfar

Black metal-bandet Naglfar från Umeå kommer att göra en kortare turné i Nordamerika i slutet av maj och början av juni nästa år. Hittills är fem datum inbokade i Hollywood, Baltimore, Montreal, Quebec City samt Toronto.

Naglfar arbetar just nu på material till uppföljaren till 2007 års album “Harvest” (Century Media) vilket kommer att släppas någon gång nästa år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

Den svenska sångerskan Aleah har inlett ett nytt samarbete med gitarristen Juha Raivio från det finska doom metal-bandet Swallow The Sun under bandnamnet Trees of Eternity. Musiken beskrivs som långsam melankololi med tydliga doom-influenser och hypnotisk kvinnlig sång. Aleah gör även ett gästframträdande på Swallow The Suns kommande album “New Moon”.

Trees of Eternitys promo, bestående av fyra låtar, kan streamas från bandets MySpace-sida. Bandets övriga medlemmar är inte helt klara men det finns planer på att inkludera basisten Tobias Sidegård från det svenska dödsmetallbandet Necrophobic samt Mike Hellmaker (Mikael Fredriksson) från Göteborgs-bandet Maleficio som andra gitarrist.

Swallow The Sun bildades år 2000 i Jyväskylä och har blivit ett av landets mest framgångsrika metalband. Deras andra album “Ghosts of Loss” tog sig in på en åttondeplats på den officiella albumlistan när det släpptes i februari 2005 och singeln “Forgive Her…” låg fyra på singellistan.

trees-of-eternity

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 31st, 2009

marduk

Det svenska black metal-bandet Marduk från Norrköping kommer som tidigare rapporterats att göra en turné i Nordamerika i november och december och nu har det även bokats in spelningar i Europa. Dessa kommer att äga rum i januari och februari nästa år men inga datum i de nordiska länderna har bokats in. Turnén inleds med femton spelningar i Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Serbien, Kroatien och Italien tillsammans med polska dödsmetallveteranerna Vader, österrikiska Mastic Scum samt Sinate från Nya Zeeland. Därefter blir det fyra spelningar i Belgien och Holland tillsammans med holländska Edge of Serenity samt Sinate. Slutligen gör Marduk tio konserter i Storbritannien och Irland tillsammans med de engelska banden Anaal Nathrakh, Artisian och Zebadiah Crowe.

Marduk släppte sitt elfte album “Wormwood” den 24 september genom Malmö-baserade Regain Records. Skivan spelades in i Endarker Studios i hemstaden Norrköping tillsammans med producenten, tillika bandets basist, Magnus Devo Andersson.

...