Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

camera-obscura

Våra indiehjärtan slog ett extraslag när vi hörde att Camera Obscura skulle komma ut med nya albumet “My Maudlin Career” i våras. Glasgowbandets 60-talsromantiska melodier och brutalt ärliga texter är minst lika bra nu som 1996 när bandet startade. Camera Obscura fick sitt stora genombrott 2006 med albumet “Let’s Get Out Of This Country” som fick mycket fina recensioner och mångdubblade bandets trogna fanskara.

Precis som på förra plattan är det Jari Haapalainen, indiesveriges svar på Max Martin, som ligger bakom. Ni kan se fram emot popmusik som är genial, men ändå enkel. Sockersöt och pastellig, men också melankolisk och mörkgrå som regntung sommarhimmel i Skottland.

Efter helgen succéspelning på Popaganda kan vi inte att än se fram emot deras återkomst!

DATUM
1 oktober – Göteborg, Parken
2 oktober – Oslo, Parkteatret
3 oktober – Stockholm, Strand/Svenska Musikklubben
5 oktober – Malmö, Debaser Malmö

Förband: Magic Arm

BILJETTER
Stockholm. Inget förköp.
Övriga städer, se respektive spelställe för information.

HEMSIDOR
www.camera-obscura.net
www.myspace.com/cameraobscuraband

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

isis

När Fan blir gammal blir han….mindre skränig? Ofta blir band som initialt imponerar med sin kompromisslöshet med åren lite lugnare och tristare, som en musikalisk manifestation över att starka uttryck och upprörda känslor hör ungdomen till. Gammal blir trött och oinspirerad, liksom. Andra band gör en helt annan tolkning av sin egen mognad och släpper efter vart begränsningar och konventioner. Så är det med amerikanska Isis.

I begynnelsen varde Isis en grupp unga män som ville vara som apokalypsikonerna Neurosis. Bandets första plattor var rätt enformiga kaskader av entonigt mangel, nyanser var mindre viktigt. Men i takt med att bandet ledsnat på Neurosis-jämförelserna ledde kampen för en egen identitet och ett eget musikaliskt språk till att bandet låste upp sina dörrar. Bakom väntade en egen värld där psykedelia och innerliga stämningar smorde det stundtals gristunga krosset.

I Isis fall handlar alltså ålderdomen (eller vad man ska kalla det så här 12 år in i karriären) inte om att helt ändra färdriktning eller att bli mindre uttrycksfull – det handlar om att inkludera MER: det rytmiska, det ambienta, det seismiska, det provokativa, det melodiösa – allt får ta rättmätig plats. Eteriska stämningar flyter självklart och naturligt in i vulkaniska, vulgära krafturladdningar, och lyckas på något sätt undfly det rätt enformiga och standardiserade konceptet kross/lugnt/kross/lugnt. På nya betraktelsen “Wavering Radiant” har Isis snott åt sig de smaskigaste godisarna i idépåsen innan andra hunnit fatta något, precis som de gjort på de föregående milstolparna “Oceanic”, “Panopticon” och “In the Absence of Truth”. Vi hör en idé- och produktionsmässig förfining och en smakfull förnyelse av Isis identitet som har mer proteiner än vi trodde att ett band kunde ha efter fem fullängdare och en hög miniplattor. Det som började som ett ungt gäng plagiatorer har med åren fått en unik, snygg kostym och en egen procent av jordens befolkning som dyrkar allt som sker i bandets namn. Gammal har inte blivit trött. Gammal har blivit äldst och startat en religion.

Medan skivorna är kristallklara och hanterbara, är Isis livespelningar hypnotiskt omtumlande. “Wavering Radiant” kommer inte vara något undantag: funkar bra i hörlurar, men kräver att presenteras på riktigt i en konsertatmosfär för att alla nyanser och nivåer ska greppas. Vi i Sverige säger sålunda välkomna till Aaron Turner, Aaron Harris, Jeff Caxide, Michael Gallagher och Bryant Clifford Meyer, och bokar Isis psykedeliska jordbävning redan i november.

DATUM
1 november – Malmö, KB
2 november – Göteborg, Parken
4 november – Stockholm, Strand

Förband: Dälek

BILJETTER
Stockholm. 230kr + 15kr serviceavgift. KÖP BILJETT.
Lugerbiljetter säljs på www.luger.se/biljetter.
Biljetterna säljs även på Pet Sounds, Record Hunter, Bengans Stockholm och Sound Pollution.

Göteborg. www.pkmusik.se
Malmö. www.kulturbolaget.se

HEMSIDA
www.isistheband.com
www.myspace.com/isis

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

dimmu-borgir

Det norska black metal-bandet Dimmu Borgir har bekräftat att de gått skilda vägar med keyboardisten Øyvind “Mustis” Mustaparta och basisten / sångaren Simen “ICS Vortex” Hestnæs. Mustis skickade igår ut ett meddelande där han bland annat berättade att han själv mottagit ett textmeddelande som kort och gott sa adjö till honom.

Sms-avskedet kom efter att Mustis varit medlem i bandet i drygt 10 års tid och enligt honom själv skrivit en hel del material till bandets mycket framgångsrika album “Puritanical Euphoric Misanthropia” och “In Sorte Diaboli”. Han har den senaste tiden undersökt varför dessa låtar inte registrerats ordentligt i hans namn vilket helt har utelämnats. Enligt honom själv fanns det allvarliga kommunikationsproblem inom bandet och han planerar nu att gå till rättegång.

Mustis har också antytt att ICS Vortex blivit avskedad via mail. Hans avsked har bekräftats av Dimmu Borgir men han har ännu inte gett någon egen kommentar till det hela. Även han har varit medlem i bandet i ungefär 10 års tid.

Dimmu Borgirs åttonde och senaste album “In Sorte Diaboli” släpptes i april 2007 och tog sig upp på andraplatsen på Billboards lista Top Independent Albums. Det åtföljdes av omfattande turnéer i både Europa och Nordamerika.

Dimmu Borgir bildades i Oslo-området 1993 och idag är gitarristen Silenoz och sångaren Shagrath de enda originalmedlemmarna som är kvar i bandet. Under 2008 uppgav Shagrath att bandet tog en paus från låtskrivandet för att koncentrera sig på andra projekt och Mustis tog ett längre uppehåll tillsammans med sin familj i Dubai. Nu skrivs det dock nytt material för ett nytt studioalbum som beräknas släppas någon gång under 2010.

Dimmu Borgir har under tidigare albuminspelningar bland annat arbetat tillsammans med Prags Filharmoniker och Göteborgs Symfoniker.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

sunset-rubdown

Sunset Rubdown är Wolf Parade-sångaren Spencer Krugs sidoprojekt. Det går lugnt säga att Spencer är en av de som jobbar hårdast i den kanadensiska indiescenen just nu och har därför blivit en centralgestalt inom den sena 00-talets intressantaste rockscen. Han är frontfigur i Wolf Parade, han bidrar sporadiskt till Frog Eyes musik, han är jämte Dan Bejar och Carey Mercer en av medlemmarna i den fragmentariska supergruppen Swan Lake. Och så har han sedan 2005 gett ut plattor under namnet Sunset Rubdown, ursprungligen ett sido- och soloprojekt, som framme vid sitt fjärde album.

I Sunset Rubdown får Spencer utlopp för sina mer experimentella låtar och ljudcollage. Musiken är djärvare, mer utstuderad och psykedeliskt bångstyrig än hos till exmepel Wolf Parade, än mer förkärlek för popharmonier i stället för progrocksymfonier. Senaste skivan “Dragonslayer” släpptes i år och är en mini-opera som har många tempo och förändras hela tiden i många olika riktningar. Skivan går från Tori Amos frodiga pianotoner till indierock till polka till “eighties left-field pop”, en mångfald av stilar som gör musiken både intressant och underhållande. Låtarna gränsar mellan beskrivande och poetiska och Spencer målar bilder av vunnen och förlorad kärleken genom “modern day style fairy tales”. Detta är det mest intressanta som har hänt sedan Animal Collective, Of Montreal och Broken Social Scene. Band som lik Sunset Rubdown tidigt i karriären gjorde sig närmast otillgängliga för en bred publik, vilket antagligen var en förutsättning för dem att testa sina idéer i offentligheten. En kultpublik som känner sig exklusiv och utvald är mer tillåtande. Och Sunset Rubdown är nu redo för den breda massan.

Sunset Rubdown turnerar hela 2009 i Europa och Nord-Amerika. De är aktuella med nya skivan “Dragonslayer” som släpptes 23 juni 2009 på Jagjaguwar.

DATUM
3 september – Malmö, Debaser Malmö
4 september – Göteborg, Parken
5 september – Stockholm, Strand/Svenska Musikklubben

BILJETTER
Stockholm. Inget förköp.
För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.sunsetrubdown.net
www.myspace.com/absolutelysunset

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

air

Den generella bilden om Frankrike som etsats sig fast på retinan är strejkande bönder på traktorer, en vilsen konstnär med en baguette under armen och måhända vindruvestampande flickor i stora tråg görandes årets Beajoulais Noveau. Någonstans i denna groteska och lekfullt fördomsfulla bild vill jag peta in AIR, för nog skulle de vara ett mer sofistikerat val av ambassadörer än Sarkozy & Co. Men AIR sjunger olyckligtvis på annat tungomål än det som av födslorätt är givet fransoserna i allmänhet och då väntar giljotinerna.

AIR sparkade igång sin musikaliska hädelse förra årtusendet med några singlar som sedan samlades på en EP under namnet ”Premiers Symptômes” men trots ett tjog med hängivna fans så var det först med den orgasmiskt klistriga ”Sexy Boy” som AIR letade sig utanför Frankrikes gränser. Engelska tabloider blåste upp bandet likt heliumballonger och sedan dess har de svävat vidare och fått än fler fans. Efter att ha omfamnats av Sophia Coppola och komponerat musiken till självmordsorgien i förortstraumat “The Virgin Suicides” så sattes världen i brand.

AIRs musik kan liknas vid ett rum med en velourklädd soffa, träpanel på väggarna och en tragisk porrinspelning bakom en suddig lins. Men det är inte lika svart som det kan tyckas aven om ett viss mått av vemod stryker an. Eufori och nattsvärta går ofta hand i hand och det är det som är den absoluta charmen med AIR.

Presenteras av Luger tillsammans med Beatbox Concerts i samarbete med William Morris Endeavour Entertainment.

DATUM
29 november – Stockholm, Berns

BILJETTER
350kr + serviceavgift. (släpps 1 september kl 10:00)
Biljetter säljs via Chinateatern på 08-566 323 50, samt via Ticnet på 077-170 70 70 och www.ticnet.se. Biljetter finns även på Pet Sounds. 18-årsgräns vid förköp, 20 i dörren.

HEMSIDOR
www.aircheology.com
www.myspace.com/intairnet

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Aug 31st, 2009
Foto: Peter Pettersson

Foto: Peter Pettersson

Ovan ser du tjejerna i det unga metalbandet Hysterica från Stockholm. De är ett av fem band som nu riskerar att få betala 50 000 kronor vardera för att ha spelat för högt på Sweden Rock Festival i Blekinge i somras. Övriga band är Trace Nine, Outlaws, Witchcraft samt de tyska veteranerna Rage.

Socialstyrelsen har gränsvärden för hur högt man får spela på en konsert och miljökontoret i Sölvesborg har hållit ögonen på festivalen sedan 2005. Sweden Rock riskerar nu därför att drabbas av ett vite på 250 000 kronor men ingen dom i ärendet finns ännu. Detta uppger Aftonbladet.

Martin Forssman, pressansvarig på Sweden Rock Festival, säger att de överväger att kräva de fem banden på pengarna eftersom de informerats om reglerna och haft sina egna ljudtekniker. Magnus Pelander från Witchcraft säger dock att informationen saknats och att de inte har någon egen ljudtekniker. 50 000 kronor i böter skulle vara en smärre katastrof för ett så pass litet band.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

dead_by_april

Idag kan Live Nation meddela att årets tyngsta turné utökas med ytterligare två band. Dead By April och Every Time I Die hänger på In Flames och Killswitch Engage på Rockstar Taste of Chaos-turnén som i år äger rum 11-13 december i Stockholm, Göteborg och Malmö. Detta innebär att Dead By Aprils planerade konsert på Debaser Medis i Stockholm skjuts på framtiden. Köpta biljetter återlöses via respektive återförsäljare och biljetter till Taste of Chaos finns ute nu!

Dead By April kan lugnt räknas in till ett av årets största genombrott. I december dyker de upp i Stockholm, Göteborg och Malmö i sällskap av två band som varit med desto längre: In Flames och Killswitch Engage. Tillsammans bildar de årets upplaga av den världsomspännande turnén Rockstar Taste of Chaos, ett ambulerande festivalpaket med de bästa av de hårdaste.

Dessutom adderas idag ytterligare ett band till turnépaketet. Det är amerikanska Every Time I Die som är återvänder till Sverige, och det med en rykande färsk platta i bagaget. ”New Junk Aesthetic” släpps i mitten av september och är fylld av southern metal med gästinhopp av medlemmar från bland annat The Dillinger Escape Plan och The Bronx.

Rockstar Taste of Chaos 2009 är:
In Flames (SE)
Killswitch Engage (US)
Dead By April (SE)
Every Time I Die (US)

Fler band tillkommer.

Observera: Biljetterna till den planerade Dead By April-spelningen på Debaser Medis den 23 september gäller inte till Rockstar Taste of Chaos. Köpta biljetter till konserten på Debaser Medis återlöses hos respektive återförsäljare fram till och med den 24 oktober.

Biljetter till Rockstar Taste of Chaos med In Flames, Killswitch Engage, Dead By April och Every Time I Die finns till försäljning nu.

Turnéinfo Taste of Chaos:
Fredagen den 11.12 Stockholm, Hovet
Lördagen den 12.12 Göteborg, Scandinavium
Måndagen den 14.12 Malmö Arena

Biljettinfo Taste of Chaos:
Biljetter finns ute nu.

Stockholm: Biljetterna kostar 395 kronor + serviceavgift och säljs via LiveNation.se, Stockholm Globe Arenas biljettkassa 077-131 00 00 samt Ticnet 077-170 70 70 och Ticnetombud.

Göteborg: Biljetterna kostar 395 kronor + serviceavgift och säljs via LiveNation.se, Ticnet 077-170 70 70, samt Got Event Biljett Scandinavium, 031-81 10 20.

Malmö: Biljetterna kostar 395 kronor + serviceavgift och säljs via LiveNation.se, Ticnet 077-170 70 70, samt Malmö Arena, 077 – 578 00 00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009
Foto: Alex Solca

Foto: Alex Solca

Sedan det amerikanska metalbandet Machine Head släppte sitt senaste album “The Blackening” i mars 2007 så har de turnerat intensivt och gjort mer än 300 spelningar tillsammans med band som Metallica, Slayer och Megadeth.

Med början den 23 januari nästa år så är det dags för ytterligare en turné genom Europa, denna gång som huvudakt med support från kollegorna i Hatebreed, Bleeding Through och All Shall Perish. Än så länge är bara ett svenskt datum inbokat i Stockholm den 30 januari men det blir även nedslag i Oslo och Köpenhamn.

Turnédatum:
29 jan – Rockefeller, Oslo
30 jan – Arenan, Stockholm
3 feb – Tap 1, Köpenhamn

Biljettinformation följer inom kort.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Aug 31st, 2009

mustasch-hostturne-2009

Att Mustasch är bland det tuffaste man kan se på en svensk scen behöver nog ingen påminnas om. Redan i somras stod det klart att bandet släpper uppföljaren till 2007 års Grammisbelönade ”Latest Version of the Truth” den 30 september och sedan ger sig ut på sin största Sverigeturné någonsin. Den här scenproduktionen kommer att få allt du tidigare sett av Ralf Gyllenhammar och hans mannar att blekna i jämförelse. Ett bevis så gott som något är förbanden vi nu kan presentera:

Aggressive Chill från Strömstad lär bli nästa hårda rockband att slå igenom stort i Sverige. Liksom Mustasch – vars producent Tobias Lindell de lånat för att ge kommande albumet ”Destination 7734” den rätta skärpan – balanserar de benknäckande metalriff med refränger som kommer att fylla arenor i framtiden. Fast här handlar det om ett slickare, mer amerikanskt sound som kan ta bandet hur långt som helst. Ha öronen på dem redan från början.

Ett ännu större utropstecken i sammanhanget är The Amazing Knicker Kittens Burlesque Revue, som bjuder på något du knappast sett på en hårdrocksscen förut: klassisk burleskshow. Inspirationen hämtas från Hollywoods gyllene år; stilen är lika varmt humoristisk som den är glamorös och utmanande. Eller som de själva beskriver det: danspunk i strutsfjädrar.

I juni tävlade gruppen på Burlesque Hall of Fame i Las Vegas och vann pris för ”Bästa klassiska burleskakt”. Om du som hänfört sitter i publiken är man eller kvinna spelar ingen roll. I höst får Knicker Kittens ditt hjärta att slå dubbla slag – innan Mustasch mosar det med en slägga. Ha pacemakern redo.

Hemsidor:
www.mustasch.net
www.knickerkittens.com
www.aggressivechill.com

Speldatum:
LÖRDAG 17 OKTOBER – ANNEXET, STOCKHOLM
LÖRDAG 24 OKTOBER – LISEBERGSHALLEN,
GÖTEBORG

Biljetter till konserten kostar 325 kr+ serviceavgift och säljs via Ticnet, www.ticnet.se, samt lokala Ticnet-ombud. Bokade biljetter kan lösas ut hos valfritt ATG-ombud.

Åldersgräns: 13 år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 31st, 2009

Nightlife VIP

Limousinen är framkörd och röda mattan har rullats ut för dansbandet Mats Bergmans från Nyköping. Men “Premiär” är inte bara namnet på bandets nya cd, som släpps 16 september. Det är också första plattan med nye sångaren Linus Lindholm bakom mikrofonen.

– ­ Vi vill markera att vi tar ett nytt steg framåt musikaliskt, säger kapellmästaren Magnus Nyman.

Linus Lindholm har på bara ett år etablerat sig hos bandets publik. Mats Bergmans har medvetet jobbat på att förändra repertoaren för att ge honom en chans att profilera sig och slippa de självklara jämförelserna med företrädaren Jonas Näslund. Som ett led i förnyelsen har hela 35 nya låtar repeterats in med den nye frontmannen.

– Inspelningen av Teddy Thompsons hit “In my arms” markerar att vi tar ett nytt steg framåt musikaliskt på nya plattan. Linus Lindholm är 25 år, det gör att vi inte kan hålla på och spela de riktigt gamla låtarna längre. Vi måste blicka framåt, säger Magnus Nyman.

Ett annat exempel är “Kungen av sommaren”, en låt skriven av Mats Larsson och Åsa Karlström – det svenska radarparet som låg bakom Mats Bergmans Guldklaven-hyllade “Kan du hålla dom orden” för några år sedan.

– Den påminner lite om “In my arms”. Det är inte pop men ändå lite fräschare än den traditionella dansmusiken, säger Nyman.

Han lyfter också fram “This little girl of mine”, en 50-talsklassiker som ursprungligen spelades in av Ray Charles och The Everly Brothers. “Premiär” innehåller även låtar av välkända namn som Elisabeth Lord och Tommy Gunnarsson, Dan Attlerud, Martin Klaman och den tidigare sångaren Lasse Eriksson. Och Linus Lindholm kliver fram som låtskrivare i en sång han skrivit tillsammans med Ulf Georgsson.

Mats Bergmans kapellmästare har bara gott att säga om bandets nyaste och yngste medlem:

– Linus är en fantastisk kille, duktig på att sjunga, spela och skriva låtar. Han jobbar också väldigt bra mot publiken framme vid scenkanten. Det var ett otroligt lyckokast för oss att hitta honom.

Magnus Nyman tillhör de riktiga veteranerna i det populära Nyköpingsbandet. Tillsammans med Gullmar Bergman har han varit medlem sedan starten 1987, då Mats Bergmans bytte namn från Sjösagrabbarna.

2007 firade orkestern sitt 20-årsjubileum efter otaliga succéer på Svensktoppen och framgångar i Guldklaven-galan. I dag är Mats Bergmans ett av landets största dansband, men genombrottet kom inte över en natt.

– Vi slog inte igenom med buller och bång, utan har tagit den långa vägen, arbetat oss fram och jobbat målmedvetet. Det känns som att vi står på en stark grund, säger Magnus Nyman.

Mats Bergmans består av Linus Lindholm, sång, Magnus Nyman, sax och bas, Gullmar Bergman, keyboard, Mikael Eriksson, gitarr, och Torbjörn Kempe, trummor. 1994 vann Mats Bergmans Dansbands-SM i Sunne, 2003 belönades de med Guldklaven i kategorin Årets Dansband. Bandet har haft sammanlagt fem låtar på Svensktoppen. “Premiär” är orkesterns sjätte studioalbum.

...