Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009
Bono

Bono

U2s frontman Bono har genom åren gjort sig känd för sitt samhällsengagemang men i och med den nya monsterturnén som påbörjades i år så är det nog många som tvivlar angående hans avsikter. Scenen som åkt jorden runt är den största turnéscenen som någonsin skapats och kräver 180 lastbilar tack vare att den konstruerats i tre versioner för att minska antalet turnédagar.

Miljörättsorganisationen Carbonfootprint.com säger i ett uttalande att U2:s turné leder till lika mycket föroreningar som de som 6500 människor i västvärlden orsakar under ett helt år. Detta är räknat enbart på årets 44 spelningar. Nästa år är lika många spelningar på andra sidan Atlanten inbokade. Turnén orsakar tre gånger så höga koldioxid-utsläpp som hela Madonnas världsturné gjorde för tre år sedan.

Scenskaparen Willie Williams menar dock att man får ha överseende med detta då spelningarna berör konsertbesökarnas liv på ett så starkt sätt. Försöker han säga att dessa människor har så tragiska och meningslösa liv att en dyr kväll med Bono är en skänk från ovan?

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

black-eyed-peas

Hip hop-gruppen Black Eyed Peas har slagit ett nytt rekord för den längsta tid i sträck som en duo eller grupp har spenderat på toppen av amerikanska Billboards singellista. Först var det singeln “Boom Boom Pow” som låg etta i tolv veckor för att sedan övertas av gruppens nästa singel “I Gotta Feeling” vilken nu är inne på sin femte vecka på förstaplatsen. Det tidigare rekordet innehades av Boyz II Men som satte detsamma i mitten av 90-talet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

Skivbolaget Geffen Records, som kanske är mer känt för sina mer världsliga skivsläpp med band som Nirvana och Guns N’ Roses, släpper den 30 november albumet “Alma Mater” vilken består av litanior och böner ackompanjerat av musik framförd av Choir of the Philharmonic Academy of Rome. Påven Benedictus XIV använder sig av inte mindre än fem olika språk och sjunger dessutom själv på ett av de åtta spåren.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

Det brittiska bandet Procol Harum, som var bland skaparna av den progressiva rockgenren, är mest kända för sin låt “A Whiter Shade of Pale” vilken låg etta på singellistan i hemlandet i hela sex veckor då den släpptes sommaren 1967. Organisten Matthew Fisher har under flera år kämpat för att bli erkänd som medförfattare till densamma eftersom han skrev låtens orgelmelodi. Han kommer nu ha rätt till en del av de royaltys som resulterar men han säger till BBC News att tvisten aldrig handlat om pengar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

natalie-imbruglia

Den australiensiska sångerskan Natalie Imbruglia har haft en ganska trög karriär sedan hon slog igenom med monsterhiten “Torn” 1997 och har sedan albumdebuten då bara släppt två skivor. Nu hoppas hon dock på en lyckad comeback med skivan “Come To Life” som släpps den 5 oktober. Albumet föregås av singeln “Want” som släppts redan den 28 september. Låtskrivandet har skett i samarbete med de betydligt trendigare Coldplay vilka hon delat bördan med till tre av låtarna varav “Want” är en.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

whitney-houston

Konsertarrangören AEG förlorar miljoner på att arenan O2 i London står tom efter Michael Jacksons tragiska bortgång och söker just nu därför efter artister som kan ersätta åtminstone en del av de 50 spelningar som bokades in. De har talat med en rad världsartister men vill inte avslöja något mer i nuläget. Rykten, publicerade i tidningen The Independent, säger dock att Robbie Williams och Whitney Houston kan vara aktuella.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

Musikserien Musik på Sörmländska Slott och Herresäten fortsätter sitt 20-årsjubileum. Nu på söndag den 2 augusti gästar Petja Svensson och Bengt-Åke Lundin Yxtaholm.

Petja Svensson spelar violoncell och var Ung Svensk Solist år 1997.

Hon är medlem i The European Chamber Ensemble och uppmärksammats för sitt album ”Scandinavian cello”

Pianisten Bengt-Åke Lundin är en hängiven kammarmusiker och ackompanjatör. Han har bland annat på Wiener Konzerthaus och Carnegie Hall i New York.

Under söndagens konsert kommer de tillsammans att framföra verk av bland annat Schumann och Shostakovitj.

Var: Yxtaholm
När: söndagen den 2 augusti klockan 17.00

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

sean-paul-imperial-blaze

Detta är Sean Pauls första nyproducerade material på över tre år. “So Fine” var första singel från det efterlängtade fjärde albumet “Imperial Blaze”. Under detta album har Sean Paul samarbetat med producenten Stephen “Di Genius” McGregor.

Sean Paul är den mest framgångsrika jamaicanska artisten någonsin i USA och klättrar på de amerikanske topplistorna. Med tre topp 3 singlar (“Temperature”, “Get Busy” och “Baby Boy”), och inte mindre än fem topp 10 hits. Sean Paul har sålt flera miljoner album och är en världsstjärna av rang. Inte mindre än två av hans förra album har sålt platina världen över.

Sean Paul har under sin karriär fått en rad fina utmärkelser, som till exempel en Grammy, American Music Award som bästa pop/rock artist och ett MTV Europe Award för bästa nya artist.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jul 31st, 2009

lucy-loveTrots närheten till Danmark är det sällan danska artister får utrymme på svenska scener. Nu ger Sommarscen publiken möjlighet att upptäcka Danmarks musikliv genom att bjuda in den hyllade rap-talangen Lucy Love och den energiska rockduon Snakes & Jet’s Amazing Bullit Band till Pildammsteatern i Malmö.

Snakes & Jet’s Amazing Bullit Band
Duon Snake & Jet’s Amazing Bullit Band har gjort segertåg på Danmarks livescener med energisk och svängig instrumentalrock som rör sig mellan kraut och garage. Den som tror att dansk rock enbart handlar om Sort Sol har inte besökt en dansk rockklubb på länge. Snake & Jet’s Amazing Bullit Band blandar respektlöst olika genrer i sin boogie-rock och har nyligen varit på turné med Bob Hund.

www.myspace.com/snakeandjet

Lucy Love
Den unga och hyllade rap-talangen Lucy Love har prisats av Danmarks Radio P3, fans och kritiker. Hon har kallats Danmarks svar på M.I.A och har effektivt krossat varenda eventuell fördom om dansk hiphop. I sommar har hon fyllt festivaltält till bristningsgränsen med dansant grime som hämtar influenser från pop, electro och hip hop. Tillsammans med Yo Akim kommer hon till Pildammsteatern för att med tunga basgångar ge smak av underground-klubblivet i Europas metropoler.

www.myspace.com/lucylovemc

Snakes & Jet’s Amazing Bullit Band + Lucy Love
Söndag 2 augusti kl 19:00 Pildammsteatern

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 31st, 2009

Stim, musikskaparnas organisation, har tagit fram fakta om vilka av deras medlemmar i olika län som fått flest musikverk framförda under åren 2005-2007. I Östergötland kom tonsättaren Bengt-Göran Sköld överst på listan med 75 olika verk framförda under perioden.

Tonsättaren Bengt-Göran Sköld, född 1936, kommer från en musikersläkt. Hans farbror var tonsättaren Yngve Sköld som också var Bengt-Görans förste lärare i komposition.

– Jag spelade piano och var väldigt notbunden. Jag kunde spela vad som helst direkt från bladet, men jag kunde inget utantill. När jag stod utan noter och blev ombedd att spela upptäckte jag att jag kunde hitta på musik. Jag kunde bygga upp hela stycken i huvudet. Det var så jag började komponera.

Efter studier för Ingvar Lidholm på musikhögskolan i Stockholm studerade Bengt-Göran vidare i Stuttgart. Till Norrköping kom han 1967 och här har han varit verksam som tonsättare, organist, dirigent och körledare sedan dess.

I slutet av 1960-talet lämnade Bengt-Göran modernismen som han tyckte hade nått vägs ände. Sedan dess har han skrivit musik som han beskriver som mer musikantisk.

– Jag försöker skriva musik som man kan lyssna på med samma öron som man lyssnar på Beethoven med. Min musik är varken modern eller omodern. I en recension av min pianokonsert skrev en recensent att det här var musik han ville höra igen. Det gjorde mig glad. Det värsta är om någon säger att min musik “är intressant”.

En hel del av Bengt-Görans musik är skriven på beställning, till exempel hans solokonserter. Andra stycken har kommit till av praktiska skäl, när han haft behov av musik till en särskild ensemble. Just nu arbetar han med sin tredje symfoni. Emellanåt hinner han skriva en och annan kör- eller orgelkomposition också. Men vari hans drivkrafter består, kan han inte säga.

– Jag håller på jämt. Jag arbetar nästan all vaken tid. Det är väl så att jag inte kan låta bli att skriva musik, säger Bengt-Göran.

Stims undersökning är baserad på framföranden i Sverige och utlandet under åren 2005-2007, och avser både livespelningar och framföranden i radio, tv och on-line. Vi har däremot inte tagit hänsyn till ersättningarnas storlek eller hur många gånger som ett och samma verk spelats. Resultatet visar alltså endast hur många olika musikverk musikskaparna fått framförda under perioden.

FAKTA OM BENGT-GÖRAN SKÖLD
Bor: i Norrköping
Född: 1936
Mest känd för: sin bruksmusik för kör
Ansluten till Stim sedan: 1972
Antal verk i Stims register: 303

FYRA VERK AV BENGT-GÖRAN SKÖLD:
The way back, op. 29
Orkesterverket som blev Bengt-Görans avsked från modernismen.

Konsert för piano 4 händer och orkester
Beställning från pianistparet Mats Jansson och Yoriko Asahara som uruppförde konserten tillsammans med Symfoniorkestern Norrköping 1992.

Konsert för violin och stråkorkester, op. 57
En annan av Bengt-Görans solokonserter. Uruppfördes 1984.

Exposition sur la basse, op. 20
Ett ofta framfört orgelstycke från 1969.

...