Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009
Caroline af Ugglas

Caroline af Ugglas

Melodifestivalsångerska, körledare, På spåret vinnare. Kärt barn har många namn och nu när artisten Caroline af Ugglas åker ut på turné i sommar gör hon drygt 20 konserter, varav sex tillsammans med Tomas Ledin. Caroline backas i sommar på scen upp av en stråkkvartett, pianisten David Nyström och gitarristen Heinz Liljedahl.

Caroline af Ugglas gick rakt in i hjärtat på den svenska publiken under Melodifestivalen med “Snälla Snälla”. I mars släpptes uppföljaren till hennes Janis Joplin-platta, albumet “Så Gör Jag Det Igen” som gick rakt in i topp på den svenska albumlistan och har redan sålt guld.

29.5 Växjö, Växjö Rockfestival
30.5 Gislaved, Gisledagarna
4.6 Borås, Stora Torget
13.6 Uppsala, Folkparken
23.6 Malax, Åminne Folkpark
26.6 Visby, Wisby Strand
27.6 Sandviken, BBB
3.7 Docksta, Skulefestivalen
4.7 Stjärnsund, Smedjan
8.7 Göteborg, Liseberg
9.7 Helsingborg, Sofiero Slott (med Tomas Ledin)
10.7 Varberg, Socitetsparken (med Tomas Ledin)
15.7 Borgholm, Borgholms Slottsruin (med Tomas Ledin)
16.7 Ellös, Tofta
17.7 Linköping, Bergs slussar (med Tomas Ledin)
19.7 Åland, Rockoff
24.7 Leksand, Sammilsdal (med Tomas Ledin)
25.7 Norrtälje, Norrtälje Bluesfest
29.7 Karlskoga, Putte i Parken
30.7 Stockholm, Skansen (med Tomas Ledin)
13.8 Götene, Medeltidsvecka

www.carolineafugglas.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

chairlift

”Som Velvet Undergrounds darling Nico på ett electro-tropicana beach party. På månen.”

Så har Charlift mycket träffande beskrivits. De bildades i Colorado men flyttade 2006 till Brooklyn, New York för att leva ut alla sina musikaliska drömmar. Chairlift har delat scener med band som MGMT, Mixel Pixel och Yeasayer men har ett helt eget sound. De tog sitt avstamp i planen att skapa musik som passar i spökhus men har breddats till fantastisk pop och härlig 80-talspastische. Vi snackar Peter Gabriel, Ultravox, Eurythmics när de var som bäst, och ja, en sträng av Prefab Sprout. Och det med Caroline Polachek vid mikrofonen för en fin David Lynchstämnng i dess modernaste bemärkelse. Albumet ”Does You Inspire You” från oktober förra året är en riktig poppärla som lätt kvalar in på 2008 års bästalista. Om du inte redan är helt hookad på Chairlifts ”Bruises” så lyssna in den omgående!

Imorgon fredag så gör de ett exklusivt framträdande i Stockholm och sen senare i sommar ser du dem på västkusten och Way Out West.

29 maj – Stockholm, Strand/VOL 4.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

frida-hyvonen-2

Efter att ”Silence is wild” släpptes hösten 2008 har hyllningarna fullkomligt haglat över Sveriges pianodrottning. Dagens Nyheter gav Frida Hyvönen 2008 års prestigefyllda Kulturpris med motiveringen ”I det beskedliga singer/songwriter-landet slog Frida Hyvönen ner som en pianodriven tornado”. Skivan nämns som ”en av de verkligt stora svenska popskivorna”. Hon är också den första svenska popartist att spela på Dramaten. I mars skapade hon två magiska föreställningar på Stora scenen som blev utsålda på bara några timmar.

Med sin starka röst, dramatiskt vackra tretaktspianospel, komplext finurliga texter och en genuin utstrålning av naturromantisk mystik har hon våldsamt ruskat om presskåren, som både frivilligt och ofrivilligt har kapitulerat framför hennes fötter. Skivan röstades fram som årets bästa svenska album när TT i december sammanställde svenska musikkritikers årslistor.

Markus Larsson skrev i Aftonbladets recension att ”…musik blir inte vackrare”, och Johanna Paulsson från Dagens Nyheter gav skivan fullpott. Abortskildringen i låten “December” fick håren att resa sig på Patrik Forshage från Nöjesguiden som tyckte att skivan ”…handlar fullt ut om fantastiska sånger och inte minst om Fridas sätt att sjunga direkt från sitt hjärta till våra”.

Några såg också en ny sida av Frida och tyckte att hennes senaste samarbete med favoritproducenten Jari Hapalainen, samt uppbackandet av ett komplett band, har lett till en fylligare ljudbild som stundtals tenderar att röra vid Phil Spectors pampighet. Med hjälp av gästartister som Markus Krunegård, David Sandström, Lovisa Nyström och Marlene J Erlandsson snuddar hon stundtals vid att spela radiovänlig musik, men håller sig alltid med sin respektingivande integritet på rätt plats för att gå hem i alla läger.

Redan när debutalbumet ”Until Death Comes” släpptes 2005 fick hon snabbt ett varmt mottagande i pressen. Svenska Dagbladet skrev att hon var ”en av de mest lovande och intressantaste debutanterna på länge”, och Nöjesguiden gav Frida musikpriset 2005. Under 2007 släpptes plattan “Frida Gives You: Music from the Dance Performance Pudel” med musiken som Frida gjorde till Dorte Olesens uppseendeväckande och hyllade dansperformance med ett gäng välfriserade pudlar på scen. Hon är just nu aktuell med ännu ett gränsöverskridande samarbete i form av fotoreportageboken Drottninglandet av Elin Berge där Frida har skapat soundtracket.

TURNÉDATUM
10 september – Halmstad, Halmstad Teater
12 september – Lund, Stadsteatern
13 september – Göteborg, Nefertiti
16 september – Stockholm, Cirkus
19 september – Uppsala, Konsert & Kongress
20 september – Jönköping, Jönköpings Teater

BILJETTER
Stockholm. 280kr + serviceavgift. KÖP BILJETT.
Biljetter säljs via Cirkus på 08-660 10 20 och www.cirkus.se, samt Eventim på 0771-651 000 och www.eventim.se.

För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.fridahyvonen.com
www.myspace.com/fridahyvonen

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

the-soundtrack-of-our-lives

Allt sedan debutalbumet “Welcome To The Infant Freebase” har The Soundtrack Of Our Lives varit ständigt aktuella som ett av Sveriges bästa rockband. I slutet av 2008 släpptes det senaste Albumet “Communion” som medverkade till att bandet vann en Grammis som Årets Grupp 2008.

Med start i Växjö åker The Soundtrack Of Our Lives nu på en sommarturné som innefattar stora delar av Europa och som avslutas på Gröna Lund i slutet av augusti.

Datum:
29.5 Växjö, Växjö Rockfestival
30.5 Neustrelitz, Immergut Festival
5.6 Göteborg, Liseberg
6.6 Nurburgring, Rock am ring
7.6 Nurnberg, Rock im park
23.6 London, Bush Hall
25.6 Borlänge, Peace & Love
27.6 Helsingfors, Pitkakuumakesa
3.7 Bryssel, Flagry
4.7 Sundsvall, Gatufesten
11.7 Kungälv, Bohus Fästning
16.7 Lysekil, Havsbadet
17.7 Berlin, Melt Festival
18.7 München, Sonnenrot Festival
21.7 Mariehamn, Rock Off
23.7 Strömstad, Skagerack
24.7 Nordfjordeid, Malakoff Rockfestival
1.8 Storås, Storåsfestivalen
7.8 Rothenburg, Taubertal
20.8 London, Scala
28.8 Stockholm, Gröna Lund

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

För artonde årgången intar jazz och blues Huddinge centrum under fredag och lördag 29 – 30 maj i Sjödalsparken.
Sedan starten 1991 är den sista helgen i maj intecknad för toppmusik – gratis för alla music lovers.

I årets upplaga finns bland artisterna Hans Backenroth kvartett med Bernt Rosengren, Jacob Fischer och Roger Johansen. Hans Backenroth gör tre framträdanden i olika konstellationer.

Sven Zetterberg blues band har ett säkert grepp om sin publik och får konkurrens om publikens gunst av bluesdrottningen Louise Hoffsten, men de spelar varsin dag.
Ray Charles, “mannen som uppfann soul”, får en ordentlig hyllning av Claes Janson sextet, ett projekt som pågått under våren.

Hacke Björksten Quintet-Three generations, Rune Öfverman och Britt Damberg, Martin Sjöstedt/Peter Asplund Dektett är bara några av de övriga gästerna.
Hans Backenroth, som varit med vid drygt 100 skivsläpp har just kommit ut med sitt första egna album, “Bassic Instinct”. Han är årets profil för Huddinge Jazz och pryder därmed årets upplaga av de sedvanliga svartvita T-tröjan.

I år har det blivit en lång turné och CD med Claes Janson och hans Ray Charles-projekt samt ny CD med Lill Lindfors, Hector Bingert, Mats Norrefalk och Claes Crona som några vårhändelser. En jazzvår som för Hans del kulminerar vid Huddinge Jazz 29-30 maj. Där är han årets profil, vilket innebär att hans porträtt förutom att pryda festivalens T-tröja också är omslagspojke på programmet. Och dessutom ingår han i tre olika grupper nämligen Hacke Björksten Three Generations, Claes Jansons “RC Project” och så Hans Backenroth Quartet.

Hela programmet finns på http://www.huddinge.se/jazz.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

kurt-jarnberg

Kurt Järnberg är född i Gävle, är utbildad jazzmusiker och har under många år arbetat som kompositör och musiker både i Sverige och i övriga världen.

Han har bland annat spelat i två storband i Köpenhamn 1955-57, antagits till Europeiska ungdomsbandet 1958, spelat i storband i Boston, särskilt bör nämnas storbandet Quincy Jones, deltagit i otaliga Jazzfestivaler i Sverige tillsammans med mycket namnkunniga jazzpersonligheter. Tillsammans med hustrun Ruth och deras gemensamma jazzband som de startade 1973 har han under åren turnerat bland annat i Tyskland, Danmark, USA och Australien.

Sedan 1980 mottar Kurt Svenska statens konstnärslön. Han har under hela sitt liv arbetat med utveckling för unga musiker och bidragit till bildande av storband, körer och musikskolor.

Kurt Järnberg räknas idag till världseliten inom trombonspel.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

ale-moller-band-senegal

Gruppen Ale Möller Bands turné i Senegal ingår i kulturutbytet “Västafrika berättar” och innehåller konserter, workshops och möten med lokala senegalesiska musiker. Satsningen är en del av Ale Möllers arbete som Artist in Residence vid Gävle och Vara Konserthus.

En ambition med kulturutbytet i Senegal är att knyta lokala kontakter och etablera nya partnerskap med lokala organisationer. Tidigare under veckan gavs en bejublad konsert på kulturcentrat Polyvalente i huvudstaden Dakars största förort Guédiawaye, där även den lokala dansensemblen Korakunda framträdde. En annan unik konsert gavs under ett besök i Mamadou Senes hemby ute på den senegalesiska landsbygden i närheten av staden Bambey. Besöket avslutas med en konsert på Dakars mest välrenommerade musikklubb, Just 4 U.

Kulturutbytet med Senegal har blivit möjligt tack vare en av sångarna i gruppen: Mamadou Sene, som de senaste två decennierna varit en ambassadör för den traditionella senegalesiska musiken i Sverige. Tillsammans med Ale Möller har han komponerat nya låtar baserade på traditionella berättelser och sånger från Senegal.

I höst fortsätter utbytet på hemmaplan då Ale Möller Band gör en turné i Sverige tillsammans med gästande artister från Senegal.

...