Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 21st, 2009

skilla

Femkvinnabandet Skilla från Malmö spelar en alldeles egen version av pop/rock med folkmusik- och baktaktsinslag. Bandet släpper sitt album “Summer in December” den 2 juni. Den karismatiska sångerskan Nina har en unik och stark stämma som kan liknas vid PJ Harvey, Gwen Stefani, Alanis Morrisette och Björk och backas upp flerstämmigt av de andra töserna i bandet. Det torde bara vara en tidsfråga innan det lossnar ordentligt för dem. Skilla har turnerat i Sverige, Norge, Estland och Lettland och har redan ett stort intresse kring sig i t ex Tyskland.

På turné:
17/6. Berlin, Arena at the Badeschiff
18/6 Hamburg, Nachtasyl
24/6 Stockholm – Landet
26/6 Borlänge – Peace & Love
18/7 Backafestivalen , Tjörnedala
25/7 Malmö Möllevångsfestivalen
1/8 Island In The Sun ,Jurmo,Åland(FI)
4/8 Stockholm- Mosebacke
14/8 Folk & Rock, Segmon
28/8 Säljerydsfestivalen, Säljeryd
18/9 Strange Ears Festival, Århus (DK)

Ferry Boat Concerts – Stranded

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 21st, 2009

niklas-sivelovI höstas fick pianisten och professorn Niklas Sivelöv som första svensk ta emot den amerikanska utmärkelsen Independent Music Awards, ett pris som tidigare delats ut till namn som Tom Waits, Norah Jones och Snoop Dog för att bara nämna tre.

Nu har Niklas Sivelöv fått ännu ett mycket förnämligt pris, Independent Music Award Vox Populi, det vill säga det amerikanska folkets röst. Cirka 33 000 personer röstade på Niklas som med det blev etta i den Nutida Klassiska klassen.

Skivan som prisades är, precis som i höstas”, Improvisational I”, den första volymen i Caprice Records serie för improviserad pianomusik där Niklas Sivelöv improviserar över Bellmans visor och epistlar.

Niklas Sivelöv studerade vid Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm där han också gjorde sin solodebut 1991 då han framförde Bartoks andra pianokonsert tillsammans med Stockholms Kungliga Filharmoniker. Han fortsatte sina studier i Helsingfors, Bukarest och London och blev snart uppmärksammad på den internationella scenen. Niklas Sivelöv har uppträtt över hela världen och har undervisat i Spanien, Finland, Portugal, Storbritannien och USA. Han utnämndes nyligen till professor i piano vid DKDM (Det Kgl. Danske Musikkonservatorium) i Köpenhamn som en av de yngsta i Europa.

The Ice Piano

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 21st, 2009

Svensk Musik och Stim, musikskaparnas organisation, har inlämnat ett gemensamt yttrande på Kulturutredningens betänkande. Man anser att de föreslagna målen på musikområdet måste kompletteras med kvalitetsaspekter och med mål om kulturell förnyelse.

– Kulturpolitiken måste vara långsiktig och stabil för att kulturen ska kunna gro, utvecklas och växa, säger Roland Sandberg, chef för Svensk Musik. Det är dessutom särkilt viktig på musikområdet att komplettera de föreslagna målen med kvalitetsaspekter och med mål om kulturell förnyelse.

Svensk Musik och Stim anser att kulturens egenvärde måste betonas hårdare och vara ett politikområde jämställt med andra politikområden. Därför ställer man sig tveksamma till formuleringarna kring kulturens utnyttjande för att uppfylla andra politiska syften.

– Vi vill dessutom understryka att värnande om upphovsrätten är en grundbult för kulturen, säger Kenth Muldin, vd för Stim.

– Utredningen har förbisett frågan om stöd till musikalier, säger Gunnar Petri. Det finns behov av stämutskrifter och utgivning av musikalier, något som är av vital betydelse för upphovsmännen och därmed för musikkonsumenten. Svenska staten har till skillnad från många andra länder inte tagit något större ansvar för detta.

Stim och Svensk Musik vill dessutom framhålla att fonogramstödet måste behållas som ett separat stöd och att det behövs en central musikorganisation i Sverige som samordnar bland annat internationella utbyten och nätverk och har hand om frågor angående beställningsverk.

Här kan du läsa remissyttrandet i sin helhet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 21st, 2009

melody-club

Melody Club, ett av Sveriges främsta liveband och en hitlåtsmaskin av sällan skådat slag, letar förband till sitt Stockholmsgig bland alla osignade band på MySpace – ett av världens främsta sociala nätverk och hemvisten för fler än 100 000 svenska band. De utvalda kommer att stå på Debaser Medis scen framför hitmakarna från Växjö, torsdagen 28 maj.

– Vi vill med hjälp av MySpace ge ett nytt osignat band chansen att spela på en grym scen. Vi söker ett band som själva tycker dom passar in i en magisk Melody Club-kväll, hälsar Melody Club

Melody Club har precis inlett sin turné med nya plattan ”Goodbye To Romance”. Banden anmäler sitt intresse att spela, direkt på deras MySpacesida www.myspace.com/melodyclub från igår kl 13. Mer information finns att hämta på kontaktsidan för alla svenska band på MySpace: www.myspace.com/musiksverige.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 21st, 2009

wilco

Wilcos sjunde studioalbum, med det passande namnet Wilco (the album) släpps av Nonesuch Records/WMS 1 juli. Chicagosextetten erbjuder den här gången, bland annat, elva nya sånger, en duett med kanadensiska sångerskan Leslie Feist och en kamel som heter Alfred som omslagsmodell.

Tweedy behandlar sin vana trogen tunga ämnen med glädjeämnen, som desillusionering (Country Disappeared), martyrskap (I’ll Fight) och mord (Bull Black Nova) med acceptans (You Never Know), kärlek (You and I), humor (Wilco (the song)) och mycket mera. Ljudmässigt har man bibehållit många av de bästa beståndsdelar Wilcos tidigare arbete kännetecknats av, samtidigt som man inkorporerat Tweedys mål att “använda studion som ett instrument”. Resultatet är en unik, komplex komposition.

När bandet började spela in uppföljaren till 2007 års Sky Blue Sky i oktober 2008 var det mesta som det alltid varit. De sex medlemmarna – Jeff Tweedy, John Stirratt, Glenn Kotche, Nels Cline, Pat Sansone och Mike Jorgensen – samlades i Wilcos inspelningshem sedan länge, The Loft, i norra Chicago. De jobbade i en månad med att skulptera fram sånger och spela in enkla bakgrunder. När de lämnade studion för att turnera i några veckor med Neil Young i sen november/tidig december trodde de att de skulle återvända till The Loft strax efter nyåret för att fortsätta där de slutat.

Sent i december åkte Tweedy, Stirratt, Kotche och Sansone till Nya Zeeland på inbjudan av Crowded Houses Neil Finn för att medverka i 7 Worlds Collide – ett välgörenhetsalbum och miniturné där, förutom tidigare nämnda Wilco-medlemmar, Johnny Marr, Radioheads Phil Selway och Ed O’Brien, Finns son Liam, Lisa Germano bland andra medverkade. Studioveteranen Jim Scott, som mixat flertalet av Wilcos tidigare album, återfanns i kontrollrummet.

Återföreningen med Scott visade sig vara viktig. Efter att arbetet med 7 Worlds Collide färdigställts bestämde sig Tweedy med sällskap att förekomma den oundvikliga Chicagovintern, satsade på Nya Zeelands soliga klimat och Finns Roundhead Studios. Där, med Jim Scott som co-producent och tekniker, tog de upp arbetet igen.

Efter flera veckors skrivande och inspelande i Auckland återvände bandmedlemmarna till Chicago, en efter en. Tillsammans med Scott och till brädden fyllda med inspiration och vision samlades bandet i The Loft. Därifrån gick processen snabbt. Scott och de sex medlemmarna arbetade och experimenterade än mer på det material de påbörjat i oktober och utvecklade det de spelat in på Nya Zeeland. Feist hälsade på i The Loft i februari för att spela in en duett som Tweedy hade skickat till henne flera månader tidigare, och den nya skivan var därmed klar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 21st, 2009
Foto: Louise Enhörning/B.Martin

Foto: Louise Enhörning/B.Martin

Lars Winnerbäck var den första artisten som bokades till Hultsfred 09. På årets festival kommer han att genomföra en spelning per dag – det blir fyra spelningar på fyra olika scener. Och ingen spelning kommer att bli den andra lik. Bland annat kommer han att under fredagen kompas av musiker från The Soundtrack of Our Lives och The Hellacopters.

Hultsfred 09 blir, tillsammans med Peace & Love, de enda ställena i Sverige där Lars Winnerbäck uppträder i sommar.

Så här kommer Lars Winnerbäcks spelningar på Hultsfred att bli:

ONSDAG, KL 20:00:
Exklusiv återförening av Lars Winnerbäcks gamla band Snoddas! Spelningen blir på festivalens minsta scen Stora Dans – samma scen där Snoddas uppträdde 1993. Återföreningen kan endast ses av dom som köpt den slutsålda specialbiljetten Hultsfred älskar Winnerbäck.

Snoddas består av: Lars Winnerbäck (sång & gitarr), Staffan Palmberg (gitarr & sång), Anders Johansson (bas), Tomas Öhman (trummor).

TORSDAG, KL 19:30:
Intimt och akustiskt. Lars Winnerbäck gör en akustisk spelning på inomhusscenen Teaterladan.

Med i bandet: Anna Stadling (sång & gitarr), Johan Persson (piano), Ola Gustafsson (gitarr).

FREDAG, KL 20:30:
Då Winnerbäck spelar på festivalens näst största scen – Pampas – har han satt ihop ett rockband, för att få en aningen råare inramning än vad vi är vana vid. Bland annat har han med sig medlemmar från The Soundtrack of Our Lives och The Hellacpoters.

Med i bandet: Mattias Bärjed (gitarr), Ian Person (gitarr), Anders “Boba” Lindström (klaviatur), Robban Eriksson (trummor), Jerker Odelholm (bas).

LÖRDAG, KL 21:45:
Den stora finalen! Lars Winnerbäck uppträder på Hawaii, som är festivalens största scen, tillsammans med ett fullt band. Det blir Winnerbäcks första spelning någonsin på Hawaii.

Med i bandet: Anders Hernestam (trummor), Ola Gustafsson (gitarr, mandolin m.m.), Anders Nygåds (fiol & mandolin), Malin-My Nilsson (fiol & piano), Johan Persson (piano, orgel, dragspel, munspel) Anna Stadling (sång & gitarr) Jerker Odelholm (bas).

...