Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 18th, 2009

spoil-engine

Det belgiska metalbandet Spoil Engine har skrivit på för Roadrunner Records. Bandet spelade in sitt nya album, “Antimatter”, i sångaren Niek Tournois egna Sweet & Sour Studios tillsammans med producenten Ace Zec. Plattan mastrades vid Sterling Sound i New York av Ue Nastasi (Devildriver, Darkest Hour, Killswitch Engage). Skivomslaget är designat av sångaren i det grekiska bandet SepticFlesh, Seth Siro Anton, som tidigare stått för skivomslag till bland andra svenska Soilwork, Paradise Lost och Moonspell.

Spoil Engine bildades 2004 och släppte debutalbumet “Skinnerbox v.07” i maj 2007 via Apache Productions. Bandets gitarrist Steven “Gaze” Sanders har dock släppt två album tidigare med det numera upplösta dödsmetallbandet Deformity.

Hemsida:
www.myspace.com/spoilengine

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 18th, 2009

svenska-lyxorkestern

Under namnet Svenska Lyxorkestern återfinns några av våra mest etablerade musiker i det här landet. De har bl.a fungerat som kompband till artister som Björn Skifs, Lena PH, Povel Ramel, Martin Stenmark m.fl, samt arbetat med körer som Orphei Drängar och Allmäna Sången.

I Svenska Lyxorkestern ingår: Hans Gardemar, keyboard, dragspel, arrangör. Bosse Persson, bas. Janne Bengtson, tvärflöjt. Peter Milefors, trummor. Peter Gardemar, violin. Magnus Bengtsson, gitarr, sång.

En unik konstellation som nu för en svensk musiktradition vidare på sitt första album. Här blandas folkviseton, körsång, vispop och traditionell svensk schlagermusik i en tidlös kategori som skulle kunna kallas ”Örhängen”.

Det är däremot inte tal om gammal musik, till största delen är allt material nyskrivet av Leif Larson som även är producent för albumet.
”Jag ville göra låtar som kunde sjungas på bröllop, midsommarfester, dop etc. eller att bara kunna gnolas i bilen, i hängmattan, på akterdäck i solnedgången eller hemma i duschen”, säger Leif.

Lyxorkesterns vänner är inte vilka som helst, på den här skivan återfinns artister som Björn Skifs, Louise Hoffsten, Niklas Strömstedt, Jan Åström, Peter Lundblad, Margareta Bengtson, Bengan Janson, Jeanette Köhn och Allmäna sången.

“Inte nog med att vi fick de artister vi önskat oss, att vilja vara med. När de kommit till studion har de inte bara lärt sig melodin och texten, utan tagit låtarna till sig och fått till precis den där personliga tolkningen som man som låtskrivare och producent ju alltid drömmer om, men sällan får uppleva. Jag är dem alla för evigt tacksam att jag fick vara med om detta.”, säger Leif

Albumet ”En underbar tid med Svenska Lyxorkestern och vänner” kommer ut den 17 juni.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 18th, 2009
Carl-Axel och Monica Dominique

Carl-Axel och Monica Dominique

Kungl. Musikaliska Akademien har valt in tio nya ledamöter. De fyra svenska är Thomas Anderberg, docent i filosofi och musikskribent; Carl-Axel Dominique, pianist; Mats Edén, riksspelman samt violinisten Tale Olsson. De sex utländska ledamöterna är cellisten Truls Mørk (Norge), violinisten Irvine Arditti, (England), pianisten Grigory Sokolov (Ryssland); tonsättarna Brian Ferneyhough (England) och Wolfgang Rihm (Tyskland), samt Palle Mikkelborg, jazzmusiker och tonsättare från Danmark.

Thomas Anderberg är en uppskattad kritiker och framstående författare med såväl vetenskaplig som skönlitterär bredd. Han är också en framstående pedagog och tjänstgör vid filosofiska institutionen i Uppsala. Thomas Anderbergs vetenskapliga författarskap berör centrala frågor även för musiklivet såsom etik, estetik och religion. Sedan han i början av 1990-talet flyttade tonvikten från litteraturanmälande till musikrecenserande har vidden i artiklarnas omfång och inriktning utökats. I artikelmängden ingår allt från korta skivrecensioner till större essäer, debattartiklar, intervjuer och ett stort antal krönikor.

Carl-Axel Dominique debuterade 1966 med bland annat Charles Ives komplexa Concordsonat på programmet. Han har sedan dess under sin karriär, varit en pionjär i Sverige för pianomusik av kompositörer som Alkan, Jolivet, Rzewski och inte minst Olivier Messiaen. Han har också framfört ett stort antal uruppföranden av ny svensk musik. Vid sidan av sin gärning som interpret av västerländsk konstmusik har Carl-Axel ägnat sig åt musik i alla genrer. Han har med lätthet rört sig mellan Haydn och Zappa, Satie och fri improvisation, filmmusik och revyer – alltid med samma nyfikenhet och glädje.

Mats Edén är en mycket framstående musiker, tillika riksspelman, med fast förankring i värmländsk folkmusiktradition – mångårigt aktiv som spelman, tonsättare och pedagog. Han har också varit en av de viktigaste aktörerna i den svenska folkmusikens utveckling sedan 1970-talet. Som konstnärligt ledande i folkmusikgruppen Groupa, har han sedan 1980-talets början inspirerat till både utvecklingen av ensemblespel inom svensk folkmusik och till framväxandet av det man idag kallar världsmusik. Vid sidan av sin rika musikergärning är han också verksam som tonsättare.

Tale Olsson är en stark profil inom kammarmusiklivet i Sverige. 1981 grundade hon Talekvartetten som hon ledde i 15 år. Kvartetten var mycket aktiv i både svenskt och internationellt musikliv och har betytt mycket för kammarmusikscenen i Sverige. Tale Olsson har suttit förste konsertmästare i flera svenska orkestrar. Hon uppträder ofta som violinsolist med de olika orkestrarna runt landet med repertoar av bland annat Schumann, Berg, Sjostakovitj, Mendelssohn och Mozart.

Som violinsolist har Irvine Arditti uruppfört verk som tillägnats honom av snart sagt alla det sena 1900-talets stora modernister. Att han är en strålande violinist med en teknisk briljans och en fantastisk nyfikenhet och aptit på nya verk har gett honom en unik ställning i musikvärlden. Men hans största gärning ligger ändå inom det kammarmusikaliska fältet som primarie i Ardittikvartetten i 35 år. Denna världsberömda kvartett har uruppfört flera hundra stråkkvartetter och har lämnat ett outplånligt avtryck i 1900- och det tidiga 2000-talets repertoar.

Brian Ferneyhough är en mycket stark och betydelsefull profil i det internationella musiklivet, och vars kompositionsattityd enkelt skulle kunna benämnas som en av de tydligaste uttycken för “New Complexity”. Hans storslaget intrikata strukturer böljar genom musiken, på ett sätt som Pierre Boulez en gång benämnde som en polyfoni av polyfonier. Hans inflytande som kompositionslärare i Freiburg och San Diego har varit mycket stort, och hans verk, med tonvikt på kammarmusiken spelas över hela världen. Brian Ferneyhough fungerade som gästprofessor vid kompositionsklassen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under flera år på 1970- och -80-talen.

Palle Mikkelborg har under många år varit en av Europas främsta och mest särpräglade jazzmusiker och tonsättare. Också som arrangör och dirigent har han spelat en central roll på europeiska scener. Som trumpetsolist har han samarbetat med framstående och historieskapande ensembler ledda av Gil Evans och George Russell. Inspirerad av 1900-talets konstmusik, av elektronikens möjligheter och med sin förnimmbara strävan mot en musik fylld av såväl andlighet som skönhet har Palle Mikkelborg för alltid skapat sig ett eget rum i musiken.

Truls Mörk är utan tvekan en av Norges allra främsta musiker genom tiderna. Sedan 1989 turnerar han över hela världen och spelar med de stora orkestrarna, såväl som i varierande kammarmusikaliska konstellationer. Truls Mörks repertoar spänner från barock till nutid och han har fått en rad utmärkelser för sina grammofoninspelningar, exempelvis “Franska pressens pris” flera gånger.

Wolfgangs Rihm tillhör sedan många år de mest uppmärksammade och runt om i världen framförda tyska tonsättarna. Hans verklista är mycket lång och spänner över alla kategorier, men med viss tonvikt på orkestermusik och stora besättningar. Bland hans musikdramatiska verk märks operan Hamletmaskinen från 1986, och den stora sceniska monodramen Das Gehege från 2006. Wolfgangs Rihms musik karaktäriseras av stor uttrycksfullhet, och ett odogmatisk förhållande till både traditionell modernism och tonal tradition.

Grigory Sokolov är idag ansedd som en av de största och mest personliga pianovirtuoser. Sokolov förvånar oss om och om igen med högst originella och kontroversiella tolkningar. Hans breda repertoar präglas både av en enorm kraft och intensitet, parat med rytmisk elasticitet, poesi och till synes oändliga färgskiftningar. Grigory Sokolov är idag en av de mest eftersökta pianisterna av världens stora orkestrar och dirigenter, samtidigt som han outtröttligt utforskar pianorepertoaren i sina solokonserter.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 18th, 2009

Den välkände artistchefen på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm, Ove Hahn, har nyligen avlidit strax före sin 75-årsdag enligt uppgift från Svenska Dagbladet. Hahn sökte från början jobb som reklamchef vid den anrika parken 1961 men han fick istället arbeta som program- och artistchef, en anställning som varade inte mindre än 39 år. Under denna tid uppträdde världsartister som Miles Davis, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Bob Marley och Jimi Hendrix på Gröna Lund.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 18th, 2009

manegarm-2

Det svenska viking metal-bandet Månegarm har färdigställt sitt nya och sjätte album “Nattväsen” vilket kommer att släppas den 22 oktober via Malmö-baserade Regain Records. Månegarms förra album, “Vargstenen”, släpptes i maj 2007 och nådde plats 59 på den officiella albumlistan. Plattan spelades då som nu in vid Studio Underground tillsammans med producenten Pelle Saether.

Månegarm bildades 1995 i Norrtälje och gick under namnet Antikrist i ungefär en månads tid innan de bytte till det nuvarande namnet. Debutalbumet “Nordstjärnans Tidsålder” släpptes i juni 1998 via det holländska bolaget Displeased Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 18th, 2009

name-the-pet-2009

Tidigare i år såg du Name the Pet i SvT’s Popcirkus, du kunde läsa om henne som framtida poplöfte i exempelvis Cosmopolitan, GP och People. Då var det med singeln Get On The Bus, nu är det sommar och nya singeln SUNSHINE. Singeln är producerad av Anthony Whiting (M.I.A m fl) och premiärspelas i P3 Pop idag måndag den 18 maj.

I slutet av september släpps Name the Pet’s debutalbum, inspelat i bla London med nya undergroundtalang er, ovan nämnda Anthony Whiting, svenska Mathias Glavå (Håkan Hellström, Dungen, Anna Järvinen m fl) och MachoPsycho (Pink m fl) i Göteborg.

I sommar kan du se Name the Pet på följande scener sena festivalnätter:
23/5 Stockholm – Debaser slussen /Det stora havet festival
30/7 Emmabodafestivalen
31/7 Östersund – Storsjöyran
28-29/8 Stockholm – Popaganda

Fler datum tillkommer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 18th, 2009

raubtier

Raubtier från Haparanda fullkomligt exploderade över Sverige i vintras när deras låt “Kamphund” roterade minst sagt flitigt på Sveriges radiokanaler. Spåret kom från albumet “Det finns bara krig” där Raubtier bevisade att den industriella rocken inte behöver stavas Rammstein utan kan lika väl kan komponeras långt norröver i Sverige på det svenska språket. Albumet släpptes i slutet av mars och gick in högt på den svenska albumlistan där den vann en komfortabel seger över andra nykomlingar den veckan som t.e.x Anna Järvinen och Maia Hirasawa.

Raubtier inleder nu en Sverigeturné som bland annat innefattar Gävle nu på fredag och Stockholm på lördag.

Turnédatum:
22 maj – O’Learys, Gävle
23 maj – Harry B James, Stockholm
30 maj – Distortion, Östhammar
26 juni – Sliperiet, Örnsköldsvik
27 juni – Club Destroyer, Sundsvall
11 juli – Hultsfredsfestivalen

...