Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 17th, 2009

funda-ahar

Funda Arar, en av Turkiets största stjärnor på musikhimlen, kommer till Sverige för tre exklusiva konserter i Riksteaterns regi. På torsdag 21 maj intar hon Göta Lejon, den 23 maj kommer hon till Stora teatern i Göteborg och Sverigeturnén avslutas på Slagthuset i Malmö den 24 maj.

– Musik spelar en väldigt viktigt roll i migrerade människors liv. Man kan bli uppdaterad om händelser i hemlandet via nätet idag, men känslomässigt uppdaterar man sig kanske mest genom musik, därför är det roligt att vi kan arrangera en turné med Funda Arar i Sverige, säger Figen Solmas, producent på Riksteatern.

Funda Arar (född 1974) har med sin fantastiska röst, sin breda, nostalgiska och romantiska repertoar nått en mycket stor publik i Turkiet. Hennes musik har influenser från hela världen: rock, pop, latinamerikanskt och turkiskt. Det senaste albumet Zamanın Eli släpptes i mars och har sedan dess toppat Turkiets musiklistor.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 17th, 2009

moneybrother

Putte i Parken fyller på.
Den här gången med hela sju artister.
Moneybrother, Mikael Wiehe, Deeportes, Lasse Lindh , Joe Gideon & The Shark samt Lorentz & M.Sakarias och Misconduct kommer alla till Mellansveriges stora sommarfestival.

Och visst kan man prata om bredd när dagens artistsläpp sträcker sig från proggveteranen Mikael Wiehe till punkrockarna i Misconduct samt Hiphop duon Lorentz & M. Sakarias
Speciellt om det längs vägen då också passerar schlager-SM-profilen Lasse Lindh och Joe Gideon & The Shark som laddar för Putte i Parken med spelningar i vår i Belgien, Tyskland och runt om i Storbrittanien.

Adda dessutom Deportees som på en lista över de “100 bästa låtarna” nyligen fick med sin “Champagne eyes” på plats 30.
Och då har vi inte ens lämnat Moneybrother än…

Anders Wendin/Moneybrother eller “Pengabrorsan” som han hade en sejour som, har definitivt etablerat sig i den yppersta svenska musikeliten och slagit även internationellt.
Från tiden i indietrion Superwed till bandet Monster där en recensent skrev om Wendin att “mitt på scenen stod en man i de kortaste vita jeans jag sett och sjöng som en hel Joe Strummer”.
Och att han hänger med ett fotbollsgäng som bland annat inkluderar Olof Mellbergs storebror ger honom ju en viss lokal förankring hos Putte…

Mannen som en gång kom in på puben hemma i Ludvika genom att först visa upp sitt leg och sedan på vaktens konstaterande “Men du är ju inte 18” svara att “Det där är ett gammalt leg” tar för sig både på och utanför scenen.
– En given höjdpunkt på Putte i Parken i sommar, konstaterar Niclas Lagerstam.

Samma sak gäller förstås Joe Gideon & The Shark.
Den här månaden spelar bandet i Belgien och i Tyskland, under juni blir det några spelningar i Storbrittanien och i skiftet mellan juli och augusti kommer man alltså till Putte i Parken.

Och med Misconduct, det värmländska punkrockbandet, får Putte i Parken ytterligare en lokal akt.
– Det är naturligtvis också väldigt roligt, säger Lagerstam.

Mikael Wiehe må ha varit med sedan tidigt 70-tal då två så motsatta akter som hans Hoola Bandoola och Abba dominerade musikscenen.
Wiehe har hållit sig på toppen och med hans senaste album, Sånger från en inställd skilsmässa, har proggveteranen fått ännu ett genombrott hos en ny publik och gjort en succéartad turné genom landet under vintern.

Omtalade hiphopduon Lorentz & M. Sakarias är aktuella med debutalbumet “Vi mot världen” som fått lysande recensioner. Singeln “Mayhem” är en av årets mest spelade låtar på radio och gruppen beskrivs som framtiden för svensk musik.

– Det är egentligen bara ett fel på Putte i Parken, hävdar nu Niclas Lagerstam.
– Det ska bli så roligt att det nästan är synd att det dröjer drygt två månader till innan festivalen drar igång…

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 17th, 2009

I en skrivelse riktad till Kulturdepartementet, Kulturrådet, Länsstyrelsen och Landstinget i Kopparbergs län samt till Rättviks kommun uttrycker Kungl. Musikaliska Akademien sitt stöd för verksamheten vid Folkmusikens Hus i Rättvik.

Det finns endast ett fåtal musikinstitutioner i Sverige som har tagit på sitt ansvar att verka för att den traditionella folkmusiken i vårt land får möjlighet att växa och vidareutvecklas och därigenom gestalta samtiden. Folkmusikens Hus i Rättvik har en unik plats bland dessa, genom att det både verkar regionalt och lokalt i Dalarna som ett kunskapscentrum, arkiv, utbildningsanordnare, utställare och konsertarrangör, men också nationellt och internationellt.

Folkmusikens Hus är därför en viktig institution i vårt musikliv och som på många sätt förverkligar begreppet kulturarv.

Akademien vädjar därför hos Kulturdepartementet, Kulturrådet, Länsstyrelsen i Kopparbergs län, Kopparbergs läns landsting och Rättviks kommun att snarast finna en lösning som säkrar Folkmusikens Hus verksamhet nu och i framtiden.

...