Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

arash-aysel

Svensk-persiske Arash spås av många vara storfavoriten i morgondagens Eurovision Song Contest med sin “Always” som han framför med AySel. De tävlar för Azerbadjan och fick häromdagen påhälsning, mitt under repetitionen på scen, av ingen mindre än Vladimir Putin, Rysslands tidigare president och numera premiärminister. Arash skriver i sin egen blogg att det var “ett minne för livet” – se klippet nedan.

Arash är sedan flera år storsäljande stjärna i Ryssland, singeln Pure Love (feat Helena) har tryggt legat på förstaplatsen i fyra veckor på Rysslands största radiostation Europa Plus. Arash är dessutom den första artist någonsin med persiskt ursprung att tävla i Eurovision Song Contest!

I kölvattnet av framgångarna med det självbetitlade debutalbumet som sålt över en halv miljon exemplar runtom i världen – och bland annat belönats med 2 ryska Grammy Awards när han 2006 listades av IFPI som den fjärde bäst säljande internationella artisten, belönades på MIDEM som den bäst säljande svenska debutanten 2005 etc – har Arash spelat och sålt ut arenor världen över.

Arashs andra album, “Donya”, släpps nu i specialutgåva där “Always” är inkluderad. Redan sedan tidigare känns radiohitsen “Donya” (feat Shaggy), “Suddenly” (feat Rebecca) samt “Pure Love” (feat Helena) igen och snart släpps singeln “Kandi” – en duett med Lumidee i nya remixer.

Videon till Suddenly spelades in på Cuba och innehåller bland annat ett gästspel av Felix Sabon, en av Arashs barndomshjältar. Du kan själv se och lyssna till videon nedan.

Under sommaren kommer Arash att fokusera på sin lansering i Frankrike men även bege sig runt världen på turné med sitt tiomannaband.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

selest

Idag är det premiär på Myspace för musikvideon till ”Född Den 4 Juli” – den nysläppta singeln av bandet SeLest. Ett band som drivs av frontmannen Simon Ljungman som bland annat har spelat gitarr i Håkan Hellströms kompband de senaste åren. Du kan själv se videon till låten nedan.

Simon berättar om “Född Den 4 Juli”;

Jag växte upp med min 3 år äldre bror. Han lärde mig allt om livet; hur man går, hur man slår till bollen med vristen, hur man spelar gitarr och hur man behåller sina vänner. 23 år ung omkom han i en olycka. Sorgen efter honom är oändlig. Jag undrar ofta vad vi hade valt att göra om vi åter fick en stund öga mot öga. Den här låten är en hyllning till en okrönt punkrock konung född den 4 Juli som är och förblir min storebror.

Simon Ljungman Maj 2009

Mer SeLest hittar du här:
www.myspace.com/selestmusik
www.selest.se

Född den 4 juli

...
Av Redaktionen
2 Kommentarer
Maj 15th, 2009

manowar

Det legendariska amerikanska heavy metal-bandet Manowar fortsätter att hitta innovativa sätt att sprida sin musik världen över. Denna gång har bandet valt att spela in låten “Father” från det kommande konceptalbumet på inte mindre än 16 olika språk, något som inte gjorts av ett metalband tidigare.

Låten är baserad på åskguden Tor i den nordiska mytologin och är en del i ett unikt samarbete mellan Manowar och Wolfgang Hohlbein, Tysklands bäst säljande fantasyförfattare. Manowar släpper musiken medan Hohlbein skriver boken.

I “Father” assisteras sångaren Eric Adams av Manowar-fans från hela världen när han sjunger låten på engelska, tyska, italienska, ungerska, rumänska, bulgariska, norska, spanska, franska, grekiska, turkiska, polska, japanska, kroatiska, portugisiska och finska. Videoklipp kommer snart att släppas för samtliga versioner.

Manowar kommer att göra ett antal festivalspelningar i Europa i sommar med de närmaste stoppen på Provinssirock i Finland och Norway Rock Festival i Norge.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

chimaira

Amerikanska Chimaira ger sig ut på de europeiska vägarna tillsammans med vännerna i Unearth. Bandet har just avslutat en USA-turné som support åt Disturbed, Killswitch Engage och Lacuna Coil.

Denna gång headlinas det och i bagaget har man senaste albumet The Infection som släpptes tidigare i vår. Albumet är bandets femte och gick direkt in på plats 30 på Billboardlistan.

Support på europasvängen kommer från Throwdown och Daath.

Datum:
19/9 Göteborg – Brew House
20/9 Stockholm – Klubben

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

doro-2009

Den tyska metaldrottningen Doro Pesch slog igenom redan i mitten av 80-talet med sitt gamla band Warlock. Sedan 1989 är det dock solokarriären som gäller och tidigare i år släpptes plattan “Fear No Evil”. Nu är det klart att Doro kommer till Sverige i december för två konserter.

Datum:
8.12 Stockholm, Göta Källare
9.12 Göteborg, Brew House

Biljetter:
Biljetterna släpps 18 maj och säljs via sedvanliga biljettförsäljare.

Nedan ser och hör du Doro framföra låten “Für Immer”, en låt från tiden med Warlock och en av bandets stora hitlåtar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

w-inds

Låtskrivarteamet ”Drop Boys”, Jakob ”Jake O” Olofsson (Mr Radar Music Group) och Magnus ”Filthy” Lidehäll (Scandinavian Songs) avnjuter just nu en förmodligen unik topplistedubbel då deras låt ”Rain Is Falling” med pojkbandet w-inds precis klivit upp på förstaplatsen på japanska singellistan (Oricon daily chart), och detta samtidigt som ”Svenne Banan”, som de skrivit med artisten Promoe intar plats nummer ett på den svenska singellistan.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

shirley-clamp-2009

Det svenska stjärnskottet Shirley Clamp är tillbaks – nu med nya singeln “Det finns inga givna svar”. Denna fantastiska sångerska behöver nog ingen närmre presentation… Hon briljerar som vanligt!

Vill ni höra mer av henne kan ni zappa in SVT imorgonkväll där hon kommenterar Eurovision Song Contest. Och i den tävlingen passar väl hennes nya singeltitel ganska bra – det finns inga givna svar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

melody-club

Helsingborgsfestivalen kan stolt presentera ännu fler artister som Melody Club, Erik Hassle, Joddla med Siv, Jonathan Johansson och Bullet till sommarens höjdpunkt i Helsingborg.

“Goodbye To Romance”, fjärde albumet från Melody Club är skivan som är mer Melody Club än något de tidigare gjort. Gruppens kärlek till pophistorien är fullständig. Ändå låter det annorlunda om Melody Club den här gången, lite råare. Under våren startar turnélivet återigen för Melody Club. Tre Grammisnomineringar, ett par guldskivor och en ständig närvaro i radion förstärker förväntningarna på sommarens festivalspelning.

Erik Hassle är född på scenen. Tidigt tog hans mor med honom för framträdanden och redan 3 år gammal uppträdde han med “En sockerbagare”. Till skillnad mot de flesta liknande historier kom faktiskt både inspirationen och genombrottet relativt fort. I slutet av de tre sega Rytmus-åren, indränkta i musikteorier och jazziga fusionutflykter, träffade Erik några låtskrivare som sysslade med pop. Plötsligt föll allt på plats. Hassles soulgener kombinerades med svulstiga produktioner och renodlade popmelodier. Låten “Hurtful” spelas flitigt på radio och växer mer och mer. Erik Hassle är ett nytillskott på Sveriges musikhimmel som bör ses live.

2005 släppte Jonathan Johansson sin debutskiva “Ok, ge mig timmarna” som sålde slut sin lilla upplaga. Med sin DX7:an, syntharnas synth, föll allt på plats och i februari 2009, blev tio låtar klara och släpptes på skivbolaget Hybris. Låten “En hand i himlen” blir grunden för 2009 års stora genombrott för Jonathan som spelar på The Tivolis scen under torsdagen.

Det ultimata hårdrocksbandet skulle mycket väl kunna vara Växjös stoltheter Bullet. Bandet med starka drag av AC/DC och Judas Priest blandar stilfullt upp de klassiska rockriffen med storslagna melodier. Bandet startades redan i början av 2001 när vännerna Hampus Klang och Hell Hofer letade landet runt efter musiker med samma vilja att hitta tillbaka till rötterna som de själva. Resultatet blev Bullet. Några år senare släpptes den första fullängdaren, “Heading for the Top” och 2008 gav bandet ut sitt andra album kallat “Bite the Bullet”.

Joddla med Siv spelar en blandning av folkmusik och rock, ofta med reggaeinfluenser. De sex band- medlemmarna intar Stora Scenen under festivalfredagen.
-Senast Joddla med Siv spelade på Helsingborgsfestivalen gungade Sundstorget så mycket att vi var tvungna att flytta scenen till nästkommande år. Men i år är vi säkra på att Stora Scenen på Ångfärjan håller, säger en förväntansfull Bertil Alm.

Sedan tidigare klara artister för Helsingborgsfestivalen: Salem al Fakir, Moneybrother, Miss Li, Rix FM Festival, Florence Valentin, Eldkvarn, Svenska Akademin, Jenny Wilson.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

kungliga-operan

Måndag den 18 maj börjar försäljningen av biljetter till höstens föreställningar på Kungliga Operan fram till 30 december. Vårt biljettkontor öppnar klockan 12.00 och redan klockan 10.00 delas kölappar ut i vår stora entré.

Nästa spelår bjuder många spännande premiärer, och en hel del kära återseenden. På vår hemsida www.operan.se/repertoar0910 kan du läsa om alla föreställningar och vilka som medverkar.

Boka/köp dina biljetter på www.operan.se, 08-791 44 00, i Kungliga Operans biljettkassa eller besök oss i Sturegallerian den 18 maj mellan kl 12-14.

I Sturegallerian kommer våra operasolister Marianne Eklöf, Lena Nordin och Lennart Forsén att framträda till ackompanjemang av Lars David Nilsson kl 12.30. Du kan köpa biljetter till hösten, Kungliga Baletten delar ut vårt säsongsprogram för 2009/2010 och du får ett magiskt erbjudande. Möt Kungliga Operan där vi inte har mötts förut, och försäkra dig om en härlig höst på våra föreställningar!

Aktiviteterna i samband med att Operan släpper höstens biljetter sker i samarbete med Sturegallerian och Prime PR.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 15th, 2009

I sitt remissyttrande över Kulturutredningen konstaterar Kungl. Musikaliska Akademien att utredningen i de flesta avseenden är en besvikelse.

Utredningen är en ren tjänstemannaprodukt som helt saknar ett konstnärligt perspektiv. Utan en konst- och konstnärspolitik saknar utredningen mening. Konstnärerna och deras villkor berörs endas flyktigt. Istället dominerar ett marknadsinriktat nyttoperspektiv där konstnärerna betraktas som ett redskap för politiska syften.

Den centralisering som utredningen föreslår visar utredarnas brist på förståelse för kulturens mångfald och behov av spetskompetens. Denna sammanslagning av myndigheter skulle leda till oöverskådlig byråkrati och direkt motverka konstens utvecklingsmöjligheter.

...