Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

jose-carreras

Nästa år kommer den världsberömde spanske tenoren José Carreras att gå i pension. En av operascenens största personligheter under de senaste 30 åren avslöjade nyligen sina framtidsplaner i en intervju med brittiska The Times. Detta innebär att endast Placido Domingo återstår av de “Tre tenorerna”. Luciano Pavarotti avled som bekant för två år sedan.

José Carreras kommer att fortsätta göra sporadiska framträdanden men då han lider av leukemi orkar han inte längre med de fysiskt krävande operarollerna. Den 62-årige Carreras föddes i Barcelona 1946 och gjorde sin debut som tenor redan 1970 men det var som en av de “Tre tenorerna” som han fick sitt stora internationella genombrott och uppmärksammades då av en publik som i vanliga fall inte är bekant med klassisk musik och operasång.

José Carreras har engagerat sig starkt i kampen mot leukemi och den 14 juli 1988 grundade han The José Carreras International Leukaemia Foundation.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

SVT har beslutat sig för att lägga ner “Popcirkus”, storsatsningen på livemusik direktsänd från Debaser Medis i Stockholm. Trots programledarduon Kristian Luuk och Per Sinding-Larsen och stora namn såsom A Camp, Hammerfall och Håkan Hellström så misslyckades de med att nå tittarna och slutade som en av vårens stora tv-floppar.

Premiäravsnittet som sändes i januari sågs av endast 193 000 tittare. Vi har beslutat att inte beställa en ny säsong, säger Martin Österdahl, programbeställare på SVT, till SVT.se. Enligt honom själv så hade programmet för kort förproduktionstid, för lite pengar och fel sändningstid.

Kristian Luuk, en av Sveriges mest rutinerade programledare, återkommer dock i SVT redan i höst som Ingvar Oldsbergs efterträdare i På Spåret där han får sällskap av sin gamla Hassan-kollega och lingvisten Fredrik Lindström.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

Torsdagen den 14 maj kommer Kungl. Musikaliska Akademien att presentera den femte volymen i sin biografiserie över svenska tonsättare. Denna gång handlar det om Emil Sjögren (1853-1918) som allmänt betraktades som landets främste tonsättare vid förra sekelskiftet och har benämnts “Sveriges förste tonpoet”.

Ceremonien äger rum vid Kungl. Musikaliska Akademien i Stockholm från kl. 17.00. Den ständige sekreteraren Åke Holmquist hälsar välkommen och biografin kommer att presenteras av författaren Anders Edling. Dessutom framför Ingrid Lindgren Erotikon op.10 nr 2, Andra satsen ur Sonat nr 2 A-dur op. 44, “Elegie sur le motif EBBA” på piano.

Emil Sjögrens verk sträcker sig från solo- och körsånger och verk för orgel och piano, till kammarmusik, framförallt de fem violinsonaterna, av vilka den mest berömda, e-mollsonaten, renderat honom smeknamnet Emoll Sjögren. Däremot saknas nästan helt orkesterverk.

Sjögrens musik har på senare år mött ett växande intresse, inte minst genom en ström av inspelningar. Den franskorienterade musikforskaren Anders Edlings bok kastar nytt ljus över Sjögrens verk och liv – passionerat genom kvinnor, tragiskt genom kronisk sjukdom.

Boken om Emil Sjögren ingår i den serie porträtt av svenska tonsättare som ges ut av Kungliga Musikaliska Akademien och Bokförlaget Atlantis. Böckerna i serien är förhållandevis korta och lättillgängliga med rikt bildmaterial.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

mamakin_superman_carton.indd

Den 15:e Maj 2009 släpps den första singeln från MAMA KIN av Leon Music.

MAMA KIN låter låtarna stå i centrum. Borta är långdragna solon och meningslöst riffande. Musiken präglas istället av popens effektivitet och grandiosa melodier, kryddat med bandets yttersta respekt och oändliga kärlek till rock.

De har hyllats på Sveriges undergroundscen och kallats landets nya rockhopp. Nu har de äntligen spelat in sin debutplatta som kommer släppas under hösten 2009. ”Superman”, bandets första singel, är en oemotståndlig rockdänga som dessutom backas upp av en fantastiskt snygg video. CDn innehåller även låten ”One of a kind”, ett bonusspår som bara finns tillgänglig på singeln.

Besök bandets hemsida där du bjuds in till att följa bandet även då de inte står på scenen. Fester, inspelningar, fotograferingar, hemmagjorda videos etc. varvas med möjligheten att ladda upp egna mixar, bilder och videos med bandet: www.mamakin.se.

Mama Kin är producerat av Rikard Löfgren från Leon Music. Rikard har som producent/låtskrivare varit #10 på försäljningslistorna i England, Tyskland, Österrike, Schweitz, Sverige och har flera guld- och platinaskivor på sitt samvete. Rikards arbete sträcker sig från pop till extrem metal och några av artisterna han har arbetat med är: Rachel Stevens (S-club 7), Hellfueled, Deathstars, Gracia, Vomitory, Vanessa S, Sparzanza och Natural.

Kommande spelningar
15 maj, 17:00 – In Store gig, Bengans, Stockholm
15 maj, 22:00 – Releaseparty!!, Crazy Nights, Harry B James, Stockholm
16 maj, 22:00 – Releaseparty!!, Glada Ankan, Karlstad
30 maj, 23:00 – Get A Gig Festival, Karlstad
25 juli – Rest In Sleaze Festival, Norberg

Higher & Higher live 09.02.06

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

tobias-froberg-2009Den 3:e juni släpper Tobias Froberg samlingsalbumet ”Love and Misery” med musik från en ny TV-serie som börjar sändas samma datum.

Tobias Froberg har levererat all musik som ingår i TV4s nya dramasatsning ”Blomstertid” med Peter Magnusson. Men det är inte ny, specialskriven musik. Istället har produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn fritt plockat låtar från Tobias Frobergs tre skivor. Det blir alltså ett unikt samarbete mellan Froberg och “Blomstertid”. Aldrig tidigare, varken i Sverige eller utomlands, har en TV-serie så konsekvent använt en enda artists låtkatalog. Signaturmelodi för “Blomstertid” blir låten “God´s Highway”.

– Jag är både förvånad och smickrad, säger Tobias och fortsätter: Min musik kopplas inte i vanliga fall ihop med komedi, men faktum är att låtarna funkar oerhört bra med seriens handling.

Den nyinspelade låten ”Den blomstertid nu kommer”, som också ingår i TV-serien, skickas till radio i maj.

Låtskrivaren, artisten och producenten Tobias Froberg har fram till nu gett ut tre soloskivor. Den första, “For Elisabeth Wherever She Is” kom ut 2004 på legendariska skivbolaget Silence. Den andra skivan, “Somewhere In The City” (2006) gavs ut i runt 30 länder och blev en stor succé i bland annat England (där Alan McGees bolag Poptones stod bakom), USA (Cheap Lullaby Records) och Frankrike (PIAS). Det tredje albumet “Turn Heads” gavs ut våren 2008 och uppmärksammades främst i USA. Frobergs fjärde soloskiva väntas komma under början av hösten 2009.

Tobias har turnérat flitigt utomlands. Över 300 spelningar har det blivit de senaste två åren, mestadels i USA och England. Dessutom har Tobias, som sedan hösten 2008 driver studio i Stockholm, producerat andra artister. Till exempel Peter Morén (Peter Bjorn and John), Ane Brun, Existensminimum, svensk-amerikanska Theresa Andersson, legenden Allen Tuissaint samt Lisa Ekdahl.

ALBUM 3/6:
”Love & Misery – Best of 2004-2009 – Songs from the TV series Blomstertid”

LIVE:
Tobias Froberg spelar på Kåken fredag 5/6 (Restaurang1900s bakficka, Regeringsgatan 66)

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 8th, 2009

Elektroniska musikfestivalen Volt vill fira nationaldagen på ett nytt sätt som passar det nya högteknologiska Sverige. Vår nationalsång är visserligen väldigt fin, tycker Volt, men den skrevs 1870. Nu ska den uppdateras och elektrifieras, genom att MySpaceanvändarna bjuds in att med synthar, datorer och musikinstrument uppdatera ”Du gamla du fria” till något modernt och överraskande. Volts enväldiga jury utser en vinnare som presenteras på Voltfestivalen 6 juni.

Vinnarbidraget kommer att skickas till statsminister Fredrik Reinfeldt med uppmaningen att byta ut ”Du gamla du fria” mot den nya, moderna versionen.

Tävlingen och alla inskickade bidrag kan man kolla in här på MySpace: www.myspace.com/voltfestivalen.

Festivalgeneral är Ströms i P2 egen Håkan Lidbo.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

Stim, musikskaparnas organisation, visar ett gott resultat för 2008 enligt den dagsfärska årsredovisningen. Intäkterna för 2008 landar på en dryg miljard. Utbetalningarna till Stims rättighetshavare, de som skapat musiken och deras musikförlag, ökade med mer än tre procent. Stims omkostnader är fortsatt låga och ligger med sina drygt tio procent bland de lägsta i Europa.

– Stim har inget vinstsyfte, våra intäkter går till dem som skapar musik. 2008 fick 23 374 Stimanslutna musikskapare pengar från Stim. Det är ungefär tio procent fler än förra året, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

Intresset för musik på konserter och festivaler fortsätter att öka samtidigt som skivförsäljningen fortsätter att minska – en trend som kan konstateras i många länder. Även intresset för musikens trivsel- och profilskapande effekt i olika typer av verksamheter som butiker, restauranger, pubar och caféer är markant.

– Stim arbetar ständigt för att hitta nya lösningar som gör det möjligt för många att glädjas och njuta av musik, samtidigt som vi säkerställer att de som skapar musik får ersättning för sitt arbete, säger Kenth Muldin, Stims vd. Våra musikskapare blir allt fler, 2008 fick vi 2 557 nya medlemmar. Trots att vi är ett litet land har vi i princip lika många medlemmar som våra motsvarigheter i Tyskland och Storbritannien.

Musik skapad av Stims medlemmar efterfrågas sedan länge av många framgångsrika utländska artister och intäkterna till Stim från motsvarande organisationer i utlandet ökar. Stim gör inga administrativa avdrag på intäkter från utlandet – något som Stim är ganska ensamma om.

– Vi är glada att kunna konstatera att Stims intäkter från utlandet är fortsatt höga. Det visar att svenska musikskapare håller högsta internationella klass, säger Susanne Bodin.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

lill-lindfors

Idolen bjuder in sin idol. På söndag får BingoLottos Lotta Engberg besök av sin stora idol – Lill Lindfors. Musiken, som förenar dem båda, är ett givet inslag men tillbakablickar och överraskningar utlovas också. Mallorca är Lill Lindfors favoritresemål – därför lottar BingoLotto ut många härliga solresor denna kväll.

Söndagens gäst, Lill Lindfors, har en imponerande meritlista. Karriären började med Hagge Geigerts nyårsrevy Sillidonien på 60-talet och har därefter fyllts med teater, tv, skivsläpp och konserter som varvats med direktörskap och mottagande av kungamedaljer. La Lill, Die Lill eller The Lill har inte bara lagt Sverige för sina fötter utan även hunnit med att showa runt om i Europa. På söndag bjuds BingoLotto-tittarna på hemligheter, dråpliga historier blandat med allvar.

Lill Lindfors är djupt engagerad i frågor som rör barn. Som UNICEF-ambassadör informerar hon om det arbete som FN utför för att förbättra levnadsvillkoren för barn runt om i världen. Hennes engagemang märks även i valet av den organisation hon valt att donera 10000 kronor till. Veckans 10000 kronor går till RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Lill blir också hedersprenumerant av bingolotter och allt överskott från dessa lotter faller RBU till del.

För musiken denna afton står Lill Lindfors själv. På repertoaren finns två av hennes egna favoritlåtar.

BingoLotto sänds i TV4 Plus den 10 maj 19.00-21.00.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 8th, 2009

Som du kanske har förstått så gillar Peace & Love många artister, och i Malmö har vi samlat ihop några. På scen står inte bara musiker utan även poeter och performanceartister. Kom till en helkväll på Debaser i Malmö tillsammans med Peace & Love. Aftonen kallas Peace & Love Malmö och går av stapeln lördagen den 9 maj.

Vinstpengarna från kvällen tycker vi att Amnesty, Greenpeace och WWF behöver mer än oss så därför skänker vi dem dit.

Artisterna som uppträder är:
Hoffmaestro & Chraa
Kristofer Åström
Goodlooking Trash
The Knockouts
Serengeti

Poesi, performance, utlottningar och överraskningar äger också rum under kvällen.

Datum och plats
Plats: Debaser Malmö. Parkgatan 2
Tid: 19-03
Pris: 100 kr i dörren
Ålder: 20 år

Peace & Love arrangerar under maj månad tre tillställningar i Sveriges tre största städer.
Den 9 maj i Malmö (Peace & Love Malmö), 16 maj i Stockholm (Peace & Love Sthlm) och 21 maj i Göteborg (Peace & Love Gbg).

Vad är Peace & Love?
Peace & Love är en årligt återkommande budskapsfestival som äger rum i Borlänge under sommaren.
Festivalen erbjuder musik, debatter, föreläsningar, performance, konst och mycket mer. Festivalen startade 1999 och sålde till 2008 års upplaga 25 000 biljetter.

Datumet för 2009 års festival är 22-27 juni och några av de cirka 120 artister som uppträder 2009 är: Mötley Crüe, Faith No More, Håkan Hellström, The Kooks, Peter Doherty, Ulf Lundell, Jerry Williams, Lars Winnerbäck, A Camp, Volbeat, Sophie Zelmani, Laleh och The Sounds.

Mer info finns på www.peaceandlove.nu

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2009

explicit-club-goteborg80 och 90 tals Hiphop/Rnb musikgenren som klubb världen tycks ha glömt bort får nu sin egna oas i klubb Explicit.

Här får våra Hiphop/Rnb-hjältar från 80- och 90-talen ett helt eget dansgolv. Men vi har inte glömt bort dagens Hiphop/Rnb-superstars som självklart får dansgolvet bredvid. Kombinerar man dessa två dansgolv med att så väl lokala som internationella Soul/Hiphop/Rnb-talanger gästar scenen gör klubb Explicit till en unik klubb upplevelse.

Inför premiärkvällen den 15 Maj har vi bokat Stor, Allyawan och Inspiring Quality som har lovat att showa till det ordentligt på scen.
Dj´s denna kväll är inga mindre än Dj Dainja, en av Sveriges mest rutinerade djs inom genren, och Dj Lucho, ännu en Göteborgs talanger och välkänd i klubbvärlden.

Tanken med klubben är att lokala hiphop/rnb-talanger ska få chansen att göra sig hörda i klubbmiljö ihop med redan etablerade artister och på så sätt återskapa hiphopfästet i Göteborg.

...