Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 31st, 2009

I dagarna ger Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter ut samlingsskivan “Messages from Belarus” med vitrysk musik. Skivan vill både presentera det vitryska musiklivet för svenska lyssnare och samtidigt ge stöd till den utsatta föreningsfriheten i Vitryssland. I samband med skivsläppet gästar en av de medverkande artisterna – Rusia – Sverige.

Sångerskan Rusia, från grupperna Akana-NHS och Indiga, sjunger etnoinspirerat på vitryska och är en av den vitryska undergroundkulturens främsta företrädare.

Indiga bildades 2002 och har sedan dess spelat sin uttrycksfulla etno-pop i olika uppsättningar men alltid med sångerskan Rusia som frontfigur. 2004 gav de ut sitt debutalbum på vilket Rusia själv står för några av texterna. Akana-NHS bildades 2006 och spelar etno-jazz så det svänger om både stämband och armar.

Samlingsskivan “Messages from Belarus” presenterar ett varierat smakprov för svenska lyssnare på vad det vitryska musiklivet har att erbjuda. Här finns allt från tung hardcore till modern melankoli.

“Messages from Belarus” har producerats av Östgruppen inom ramen för organisationens “Kampanj 193”. Överskottet från skivförsäljningen kommer oavkortat att gå till Östgruppens arbete för föreningsfrihet i Vitryssland.

Kampanj 193 inleddes 2008 mot bakgrund av de allt svårare förutsättningarna för vitryska oberoende frivilligorganisationer att verka. Den bristande föreningsfriheten är ett av de största människorättsproblemen i dagens Vitryssland.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 31st, 2009

Hanna Lindblad är en av de starkast lysande stjärnorna på Sveriges musikalhimmel med bl.a. en guldmask i bagaget. Hanna har under året kunnat ses tillsammans med Rennie Mirro och Karl Dyall i succén Showbusiness på Oscarsteatern i Stockholm. I sommar medverkar Hanna i Magnus Ugglas revy i Karlshamn.

hanna-lindblad

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 30th, 2009

Stim, musikskaparnas organisation, kommer som första rättighetsorganisation i Sverige att under en försöksperiod på två år införa möjligheten för den som är ansluten till Stim att teckna en så kallad Creative Commons-licens (CC). Licensen innebär en möjlighet att göra enskilda verk fria för icke-kommersiell användning.

– Stim är en lyhörd, modern och lösningsorienterad organisation. Vi har förstått att behovet av en CC-licens finns hos en del upphovsmän. Vi gör det som våra medlemmar vill att vi ska göra, därför har vi sett över våra avtal och kommit fram till att vi kan prova och se hur det fungerar. Stim vill inte sätta käppar i hjulen för våra upphovsmän om de jobbar på ett visst sätt, säger Ingrid Herrström, chef på Stims medlemsservice.

Denna CC-licens innebär att en Stimmedlem kan välja ut vilka låtar som ska få användas fritt till exempel i en välgörenhetsgala eller en blogg utan reklam.

Det finns dock en hel del man som musikskapare måste tänka på när man använder denna licensieringsmodell. En CC-licens är för evigt och kan inte sägas upp. Stim kan således inte återuppta bevakningen i icke-kommersiella sammanhang enligt CC:s definition.

– Om ett verk med CC-licens senare blir en hit kan det bli svårt att få några royalties från användningen och spridning av verket även i kommersiella sammanhang. Det är också svårt att definiera icke-kommersiell användning och i varje enskilt fall skilja den från kommersiell användning, avslutar Ingrid Herrström.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 30th, 2009

joshua-radin

Warner Music är extremt glada att kunna släppa Joshua Radins album “Simple Times” via 14th Floor i England. Joshua har skapat sig många fans via bloggar och andra nätverk. När han i mars spelade på Debaser Slussen i Stockholm blev det rusning till biljetterna och stället var slutsålt veckor innan spelningen. Väl på plats sjöng publiken med i alla låtar och Joshua fick nästan taket att lyfta så de är superkul att han redan om 2 veckor kommer tillbaka för att spela på “Where The Action Is ” lördagen den 13 juni. I Samband med hans besök släpps albumet “Simple Times” digitalt i Sverige och innehåller sommarhiten “I’d rather be with you” vars video du ser nedan tillsammans med låten “Skye” från det kommande albumet, framförd live på Debaser Slussen i mars.

Joshuas musik har spridits snabbt över världen eftersom den ofta använts i olika tv-serier och filmer. En av Joshuas bästa vänner är Zac Braff, en av huvudrollsinnehavarna i den framgångsrika tv-serien “Scrubs”. Det är även Zac som har uppmuntrat Joshua att fortsätta sin musikaliska karriär de gånger han själv tvivlat på sin talang. Hans allra första låt “Winter” lämnade han till en tv-producent som genast hörde potential i den och använde låten i ett avsnitt av “Scrubs”. Detta var redan 2004. Hans musik återfinns lite överallt, bland annat även i programmen “Brothers and Sisters”, “American Idol”, “One Tree Hill”, “So You Think You Can Dance”, och filmerna “The Nanny Diaries”, “The Last Kiss” och “Catch and Release”.

Det fina med Joshua är att allt är så enkelt, han plockar upp gitarren och sjunger rätt från hjärtat, rakt in i hjärtat på tusentals fans. Han beskriver själv albumet som elva låtar som handlar om att bli handlöst förälskad och känslorna som uppkommer, men även vad man går genom när dessa känslor försvinner. “Simple Times” är alltså ett rätt passande namn på detta lilla mästerverk.

Joshua växte upp med sina föräldrars favoriter i högtalarna, allt från Motown, Stax, Beatles, Paul Simon, Cat Stevens, James Taylor och Dylan nämns som influenser. Efter college flyttade han till New York, köpte en gitarr och satsade på musiken. Kanske kommer Joshua Radin att bli den som fyller det stora tomrum som Elliott Smith efterlämnade i hjärtan över hela världen….båda säger nämligen mer med en viskning än vad de flesta lyckas skrika fram i en hel låt.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Maj 29th, 2009

discocrew

Man kan säga mycket om det här glada gänget från Uppsala men en sak står säker, att det här är ett band med fyra starka eldsjälar som inte är rädda för att bjuda på sig själva. Deras personligheter lyser igenom på alla sätt i deras låtar, videor och uppträdanden och det kan inte hjälpas att man får lite “discofeber” när man ramlar över ett gäng som det här. DiscoCrew kallas ofta för Sveriges svar på “Aqua”.

Till låten lanseras även en video med ovanlig hög budget för att vara svensk musikvideo, en färgstark campingsemesterhistoria med sedvanliga inslag från den svenska semestersommaren.

DiscoCrew: Husvagn – “Är vi framme snart”

Semestermusikvideofilmen spelades in under 3 dagar och innehåller bland annat en 4,5 meter hög husvagn på 2 våningar med terass och en buss med rekvisita. Över 100 statister och riktiga skådespelare användes. I filmen medverkar även bland andra Svante Grundberg – känd från filmer som Sällskapsresan och nu snart aktuell i nya Göta Kanal 3 “Kanalkungens hemlighet”.

20 maj hade videon premiär på YouTube och fick redan första dagen över 10.000 tittare vilket gjorde videon till det mest sedda
klippet på Yotube i Sverige den dagen! Detta kan enbart jämföras med Promoes “Svennebanan” som fick 10.000 tittare på en vecka. Nu är videon redan uppe i över 38 000 visningar – fantastiskt!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 29th, 2009

jesper-taubeJesper Taube, baryton vid Kungliga Operan, har idag erhållit det “nya” Jussi Björling-stipendiet på 50.000:-. Stipendiet, som instiftades 1970, har tidigare delats ut vartannat år men blir från och med i år årligt återkommande.

Själva överlämnandet till stipendiaten ägde rum i samband med en ceremoni vid Jussi-bysten utanför operahuset i närvaro av den nye donatorn till priset, Anders Wall. På plats fanns också bl a Operans vd och teaterchef Anders Franzén, Jespers sångarkollegor vid Operan.

Jesper Taube har en bred repertoar och är en bärare av den enastående svenska sångkulturen. Närmast kan man höra honom ikväll i rollen som Jeletskij i Operans uppsättning av Tjajkovskijs opera Spader dam.

Stipendiet instiftades 1970. Det var Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister som av Jussi Björlings maka Anna-Lisa Björling fick i uppdrag att förvalta minnesfondens kapital och tilldela sångstipendier till sångsolist vid Kungliga Operan. Jury är chefen för Kungliga Operan och Stiftelsen Kungl. Teaterns Solisters styrelse.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 29th, 2009

morrissey

Morrissey är en av de mest provocerande, karaktäristiska och kontroversiella artisterna inom popmusiken. Under sin karriär har han hunnit med över femtio Topp 40-singlar och tjugo Topp 10-album i Storbritannien från det att han startade Manchesterbandet The Smiths 1982, till den aktuella releasen av hans soloalbum Years Of Refusal år 2009.
Möten med Morrissey är den första boken som ges ut på svenska om denna mytomspunna legend som i år fyller 50 och dessutom är Sverige aktuell med en turné.

Möten Med Morrissey är baserad på tidigare opublicerade intervjuer som ger fansen en glimt av mannen bakom den allmänna imagen. Boken beskriver Morrisseys livshistoria med hans egna ord och utforskar detaljerat hans enastående texter. Här beskrivs vilka artister som inspirerat Morrissey, både genom hans texter och låtar som The Smiths gjort covers av; allt ifrån Patti Smith, Pat Phoenix och Bill Fury till Marc Bolan, James Dean och The New York Dolls. Men framförallt fokuserar han på att berätta om sin livslånga hängivelse till Oscar Wild.

Om författaren:
Len Brown föddes vid den skotska gränsen och växte upp i Cambridge och Newcastle. Han praktiserade på tidningarna East End News och The South Shileds Gazette innan han fick anställning på New Musical Express 1984. Under 1989 bytte han till att arbeta inom tv som musikresearcher för BBC2-serien Rough Guides to the World. Sedan 1994 har han gjort över 40 dokumentärer för BBC, ITV och Channel Four, bl a serien My Generation, T. Rex: Dandy In The Underworld, It’s Slade, Three Lions, The Brit Girls, Football Stories: When Bobby Moore Met Jimmy Greaves, The Carpenters: Close To You och Rod Stewart: Wine, Women & Songs.

Len har intervjuat Morrissey fler gånger än någon annan journalist. Han såg The Smiths för första gången 1983 och blev den första att få intervjua Morrissey om bandets splittring och födelsen av solokarriären 1988.

Boken Möten med Morrissey släpps på BTM Books i Juni 2009.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009
Caroline af Ugglas

Caroline af Ugglas

Melodifestivalsångerska, körledare, På spåret vinnare. Kärt barn har många namn och nu när artisten Caroline af Ugglas åker ut på turné i sommar gör hon drygt 20 konserter, varav sex tillsammans med Tomas Ledin. Caroline backas i sommar på scen upp av en stråkkvartett, pianisten David Nyström och gitarristen Heinz Liljedahl.

Caroline af Ugglas gick rakt in i hjärtat på den svenska publiken under Melodifestivalen med “Snälla Snälla”. I mars släpptes uppföljaren till hennes Janis Joplin-platta, albumet “Så Gör Jag Det Igen” som gick rakt in i topp på den svenska albumlistan och har redan sålt guld.

29.5 Växjö, Växjö Rockfestival
30.5 Gislaved, Gisledagarna
4.6 Borås, Stora Torget
13.6 Uppsala, Folkparken
23.6 Malax, Åminne Folkpark
26.6 Visby, Wisby Strand
27.6 Sandviken, BBB
3.7 Docksta, Skulefestivalen
4.7 Stjärnsund, Smedjan
8.7 Göteborg, Liseberg
9.7 Helsingborg, Sofiero Slott (med Tomas Ledin)
10.7 Varberg, Socitetsparken (med Tomas Ledin)
15.7 Borgholm, Borgholms Slottsruin (med Tomas Ledin)
16.7 Ellös, Tofta
17.7 Linköping, Bergs slussar (med Tomas Ledin)
19.7 Åland, Rockoff
24.7 Leksand, Sammilsdal (med Tomas Ledin)
25.7 Norrtälje, Norrtälje Bluesfest
29.7 Karlskoga, Putte i Parken
30.7 Stockholm, Skansen (med Tomas Ledin)
13.8 Götene, Medeltidsvecka

www.carolineafugglas.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

chairlift

”Som Velvet Undergrounds darling Nico på ett electro-tropicana beach party. På månen.”

Så har Charlift mycket träffande beskrivits. De bildades i Colorado men flyttade 2006 till Brooklyn, New York för att leva ut alla sina musikaliska drömmar. Chairlift har delat scener med band som MGMT, Mixel Pixel och Yeasayer men har ett helt eget sound. De tog sitt avstamp i planen att skapa musik som passar i spökhus men har breddats till fantastisk pop och härlig 80-talspastische. Vi snackar Peter Gabriel, Ultravox, Eurythmics när de var som bäst, och ja, en sträng av Prefab Sprout. Och det med Caroline Polachek vid mikrofonen för en fin David Lynchstämnng i dess modernaste bemärkelse. Albumet ”Does You Inspire You” från oktober förra året är en riktig poppärla som lätt kvalar in på 2008 års bästalista. Om du inte redan är helt hookad på Chairlifts ”Bruises” så lyssna in den omgående!

Imorgon fredag så gör de ett exklusivt framträdande i Stockholm och sen senare i sommar ser du dem på västkusten och Way Out West.

29 maj – Stockholm, Strand/VOL 4.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

frida-hyvonen-2

Efter att ”Silence is wild” släpptes hösten 2008 har hyllningarna fullkomligt haglat över Sveriges pianodrottning. Dagens Nyheter gav Frida Hyvönen 2008 års prestigefyllda Kulturpris med motiveringen ”I det beskedliga singer/songwriter-landet slog Frida Hyvönen ner som en pianodriven tornado”. Skivan nämns som ”en av de verkligt stora svenska popskivorna”. Hon är också den första svenska popartist att spela på Dramaten. I mars skapade hon två magiska föreställningar på Stora scenen som blev utsålda på bara några timmar.

Med sin starka röst, dramatiskt vackra tretaktspianospel, komplext finurliga texter och en genuin utstrålning av naturromantisk mystik har hon våldsamt ruskat om presskåren, som både frivilligt och ofrivilligt har kapitulerat framför hennes fötter. Skivan röstades fram som årets bästa svenska album när TT i december sammanställde svenska musikkritikers årslistor.

Markus Larsson skrev i Aftonbladets recension att ”…musik blir inte vackrare”, och Johanna Paulsson från Dagens Nyheter gav skivan fullpott. Abortskildringen i låten “December” fick håren att resa sig på Patrik Forshage från Nöjesguiden som tyckte att skivan ”…handlar fullt ut om fantastiska sånger och inte minst om Fridas sätt att sjunga direkt från sitt hjärta till våra”.

Några såg också en ny sida av Frida och tyckte att hennes senaste samarbete med favoritproducenten Jari Hapalainen, samt uppbackandet av ett komplett band, har lett till en fylligare ljudbild som stundtals tenderar att röra vid Phil Spectors pampighet. Med hjälp av gästartister som Markus Krunegård, David Sandström, Lovisa Nyström och Marlene J Erlandsson snuddar hon stundtals vid att spela radiovänlig musik, men håller sig alltid med sin respektingivande integritet på rätt plats för att gå hem i alla läger.

Redan när debutalbumet ”Until Death Comes” släpptes 2005 fick hon snabbt ett varmt mottagande i pressen. Svenska Dagbladet skrev att hon var ”en av de mest lovande och intressantaste debutanterna på länge”, och Nöjesguiden gav Frida musikpriset 2005. Under 2007 släpptes plattan “Frida Gives You: Music from the Dance Performance Pudel” med musiken som Frida gjorde till Dorte Olesens uppseendeväckande och hyllade dansperformance med ett gäng välfriserade pudlar på scen. Hon är just nu aktuell med ännu ett gränsöverskridande samarbete i form av fotoreportageboken Drottninglandet av Elin Berge där Frida har skapat soundtracket.

TURNÉDATUM
10 september – Halmstad, Halmstad Teater
12 september – Lund, Stadsteatern
13 september – Göteborg, Nefertiti
16 september – Stockholm, Cirkus
19 september – Uppsala, Konsert & Kongress
20 september – Jönköping, Jönköpings Teater

BILJETTER
Stockholm. 280kr + serviceavgift. KÖP BILJETT.
Biljetter säljs via Cirkus på 08-660 10 20 och www.cirkus.se, samt Eventim på 0771-651 000 och www.eventim.se.

För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.fridahyvonen.com
www.myspace.com/fridahyvonen

...