Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

bjorn-skifs

En av Sveriges mest folkkära artister, sångaren och skådespelaren Björn Skifs kommer att medverka i Fredrik och Filips nya program “Söndagsparty” i Kanal 5 imorgon (söndag 26 april). Björn Skifs föddes 1947 i Vansbro i Dalarna och bildade redan som 15-åring popbandet Slam Creepers vilka vann Sveriges Radios Popbandstävling fyra senare. 1976 påbörjade han sin karriär som soloartist och han vann Melodifestivalen både 1978 och 1981.

Det från New York direktsända “Söndagsparty” hade premiär i söndags då radarparet Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gästades av bland annat den kontroversiella amerikanska rockartisten Marilyn Manson och Jonas Gardell. Läs mer om och se klipp från programmet här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

lily-allen-2009

Det är inte bara svenska hårdrocksband (läs: Hammerfall) som kan slå hotellrum sönder och samman. Under veckan som gick så framträdde den brittiska popstjärnan Lily Allen i amerikansk TV och tonade då ner sitt alkoholdrypande rykte. Trots detta så firade hon slutet av sin nordamerikanska turné genom att i ett något onyktert tillstånd slå sönder sitt eget hotellrum med resulterande skador för nära 15000 kronor. Detta uppger amerikanske NME.

Allen började festandet i onsdags redan på scen i Toronto i Kanada och tillbaka på hotellet inledde hon ett stort matkrig med sitt band och scenarbetare.

Lily Allen kommer att turnera i Europa under sommaren och det blir då även ett besök i Sverige då hon spelar på festivalen Way Out West i Göteborg vilken äger rum 14-15 augusti.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

the-kills

Det brittisk-amerikanska rockbandet The Kills tvingades i onsdags avbryta sin spelning i Boulder, Colorado, efter det att sångerskan Alison Mosshart drabbats av andningssvårigheter på grund av en kombination av förkylning och höjdsjuka. Hon kunde dock lämna sjukhuset efter en kortare tids observation och förväntar sig kunna slutföra The Kills nordamerikanska turné som planerat.

The Kills kommer till Europa i juli men inga svenska datum är ännu inbokade.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009
Flex

Flex

I torsdags gick Billboards Latin Music Awards av stapeln på BankUnited Center i Miami, Florida. Galan sändes direkt via den latinamerikanska kanalen Telemundo vars tittare fick avnjuta livemusik av Wisin & Yandel, Akon, Don Omar and Maná samt Ruben Blades och hans smått legendariska band Seis del Solar.

De stora vinnarna vid årets upplaga av Latin Music Awards var Flex och Enrique Iglesias med åtta respektive sex vunna priser. Flex tog med sin romantiska reggaeton-variant hem bland annat årets låt och årets manliga låt samt årets nykomling. Iglesias fick utnämning bland annat för årets album med “95/08”.

Övriga vinnare vid galan var bachata-stjärnorna Aventura med fyra vinster, det mexikanska rockbandet Maná med lika många priser, Jenni Rivera, Vicente Fernández, Gloria Trevi och Ivy Queen.

Det delades även ut speciella utmärkelser till två av de mest framgångsrika latinamerikanska artisterna genom tiderna. Carlos Santana blev ärad med “Lifetime Achievement Award” och Daddy Yankee fick motta “Spirit of Hope Award” tack vare sitt engagemang inom välgörenhet.

Flex Dime Si Te Vas Con El Music Video

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

sean-paul

Idag kan du se och lyssna på världspremiären för reggaekungen Sean Pauls nya singel “So Fine”. Låten är hämtad från Jamaica-sonens mycket efterlängtade album “Imperial Blaze” vilket kommer att släppas tisdagen den 18 augusti.

Du hittar singeln här.

Sean Paul (eller Sean Paul Ryan Francis Henriques som han egentligen heter) föddes 1971 i Jamaicas huvudstad Kingston. Många medlemmar i familjen är duktiga inom vattensport och han var själv under en längre period med i landslaget i vattenpolo. Han släppte sitt debutalbum “Stage One” år 2000 men det skulle dröja några år innan han slog igenom på allvar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

Under året som gick minskade den totala försäljningen av musik i världen med 8,3%. Det visar en rapport som den internationella branschorganisationen IPFI har gjort. Den digitala försäljningen ökar fortfarande kraftigt men inte tillräckligt för att kompensera för den mycket stora minskningen av fysiska produkter såsom CD- och DVD-skivor.

Även om den total försäljningen globalt sett minskade kraftigt så finns det en marknad som går emot trenden. I Asien så ökade försäljningen nämligen tvärtom med 1%.

IFPI ser dock ljust på framtiden och tror på en ännu större ökning av den digitala försäljningen i takt med lägre priser på nedladdat material.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

depeche-mode-2009

Syntveteranerna Depeche Mode har en stark supporterskara i vårt avlånga land och detta visade sig än mer tydligt igår då bandets nya album “Sounds Of The Universe” gick rakt in på förstaplatsen på den svenska albumlistan. På singellistan klättrade den blott 17 år gamla Mjölbysonen Johan Palm upp på guldpallen med låten “Emma-Lee”. Melodifestivalvinnaren Malena Ernman tappar ytterligare placeringar när hon bytte en bronspeng mot en sjätteplats denne vecka.

På DVD-listan stiger de oförtröttliga skåningarna i Lasse Stefanz som en raket direkt in på första plats med sin purfärska DVD “Ingen dans på rosor” vilken ges ut av dansbandskungen Bert Karlssons gamla skötebarn Mariann Records.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

monica-ekmarkSvenska Musikförläggareföreningen (SMFF) fick i torsdags en ny ordförande. Monica Ekmark är general manager på Universal Music Publishing Scandinavia AB och tar över efter Kjell-Åke Hamrén som har innehaft ordförandeskapet i tio års tid.

Monica Ekmark har en gedigen bakgrund inom musikförlagsbranschen och hon ser fram emot uppgiften att företräda musikförlagen i en omvälvande tid.

”Jag är mycket hedrad över uppdraget – det ska bli jättekul! Mitt motto är ’med HELA föreningen in i framtiden’”.

Monica började sin bana i musikförlagsbranschen 1975 på Sweden Music, Stikkan Andersons förlag. Hon har varit trogen bolaget som nu ingår i den internationella Universal-koncernen. Sitt styrelseuppdrag i SMFF har hon haft sedan 1999, de senaste fyra åren som skattmästare.

SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen, är musikförlagens branschorganisation och representerar 98 procent av de musikförlag som arbetar yrkesmässigt med musikförlagsverksamhet. SMFF grundades 1928 och är en av huvudmännen bakom det upphovsrättsliga sällskapet STIM. Bland föreningens medlemmar finns de fyra majorförlagen Universal Music Publishing, Warner/Chappell Music Scandinavia, EMI Music Publishing Scandinavia och Sony/ATV Music Publishing Scandinavia. Dessutom ingår ett stort antal independentförlag och samtliga av de större notutgivande förlagen som Gehrmans Musikförlag, Ehrlingförlagen, Notfabriken m.fl. SMFF arrangerar årligen Musikförläggarnas pris samt liveklubben Almost Famous.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

Hittills har över 300 norska musiker och artister skrivit under ett upprop som en motreaktion på partierna Sosialistisk Venstreparti (SV), Rødt och Venstres uttalande gällande illegal fildelning.

Uppropet har skett på initiativ av författaren, musikern och skivproducenten Erik Honoré.

Läs om uppropet här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 25th, 2009

Den 17 april, samma dag som domen mot männen bakom den populära fildelningstjänsten Pirate Bay föll vid Stockholms tingsrätt, så blev Piratpartiets ungdomsförbund det största politiska ungdomsförbundet i Sverige efter att då ha passerat MUF i antal medlemmar.

– Svensk ungdom slåss idag för sin livsstil och sin framtid. I en globaliserad framtid kommer demokratin och samhällsutvecklingen knappast att kunna garanteras med ett föråldrat synsätt på den nya teknikens möjligheter. Vi vill slåss för en värld där kulturen och kunskapen är fri, säger Stefan Flod, förbundsordförande Ung Pirat.

Detta är en mycket olycklig utveckling och det står ganska uppenbart att en hel generation har misslyckats med att föra vidare värderingar om god etik till många av dagens ungdomar. Idén om frihet under ansvar har till stor del gett helt fel resultat.

Internets framfart har varit oerhört positivt för kommunikation världen över och det är ett viktigt redskap för både demokratisk och ekonomisk utveckling. Det finns dock en baksida där ett stort antal yngre individer har fått en digital lekplats där de anser sig ha rätten att göra vad de vill med andras egendom.

Är det något synsätt som är föråldrat så är det Piratpartiets åsikter om fri kultur. De vill skydda individens integritet genom att kränka rättigheterna för varje artist, kultur- och nöjesarbetare på vår jord. Deras synsätt och resonemang påminner onekligen om en femårings med den skillnaden att de flesta femåringar faktiskt är medvetna om vad som är rätt och fel.

...