Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

winding-stairs

Efter ett antal singlar (bla kritikerrosade Shadow Stripes) kommer nu Göteborgsduon Winding Stairs efterlängtade debutalbum EVERYTHING. Winding Stairs sound beskrivs ofta som annorlunda och avigt men samtidigt mycket tillgängligt och medryckande. Vackra melodier vävs samman med oförutsägbara stick och tempoändringar. Både minimalistiskt, lekfullt och mäktigt drivna låtar. Tillsammans med Martin Molin från Detektivbyrån som producerat albumet har Winding Stairs skapat en värld man helt enkelt inte kan värja sig emot.

Winding Stairs framkallar en fint avvägd blandning av dansant pop och ledsna melodier. Shadow Stripes är enhärlig dänga, en modern poplåt som inte ryggar för skvalradio men som erbjuder så mycket mer än så! Finurlig musik som rör sig en decimeter ovan mark. GP

Under maj månad beger sig Martin Wahlqvist och Lina Wedin samt 3 musiker ut på en Sverigeturné:
6 maj, Göteborg: Kulturhuset Kåken: SLÄPPFEST
8 maj, Malmö: Vinylbaren
13 maj, Linköping: Konsthallen
15 maj, Örebro: Naturens Hus
29 maj, Jönköping: Bongo Bar

Hemsida:
www.myspace.com/windingstairs

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

thorleifs

Att inkapsla historien om ett band som bildades 1962 är inte lätt. Det finns få rekord som Thorleifs inte satt. Få städer de inte sett. Få människor som inte kan gnola på någon av deras gigantiska hits och få band som har en så stor och fast förankrad fanskara.

Mariann/Warner Music presenterar stolt Thorleifs nya album: Sweet Kissin’ In The Moonlight som släpps 29 april.

13 nya låtar, som denna gång alla kommer från externa låtskrivare – bland andra märks Mats Thörnholm och Åsa Karlström samt Thomas Thörnholm, Thomas G:son och Anders “Henkan” Henriksson. Dessutom bjuds vi på nyckelharpa av Åsa Jinder i låten Rör min själ – som Åsa även skrivit texten till – och en cover av Owe Thörnquists älskade klassiker “Varmkorv Boogie”.

Självklart återfinns Thorleifs bidrag till Melodifestivalen, som även valts ut att betitla albumet: Sweet Kissin’ In The Moonlight.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

Eric Ericsons Kammarkör, Norrlandsoperan och Alice Kollektiv är några av de som nu får bidrag från Kulturrådet för samarbete med tonsättare. Kulturrådet har beslutat att ge 5 miljoner kronor i bidrag till olika samarbeten med tonsättare och det är en ökning med 1,5 miljoner jämfört med förra året.

Kulturrådet har i år fått en förstärkning av budgeten som bland annat ska gå till att främja musikområdet. En del av denna satsning går till samarbete med tonsättare.

Den här gången får totalt 61 olika samarbeten bidrag från Kulturrådet. Det innebär att nyskriven musik av bland andra Marie Samuelsson, Sten Sandell och Ida Lundén kommer att uppföras.

Kulturrådet har tidigare uppmärksammat att andelen samarbeten med tonsättare som är kvinnor har varit låg. Den här gången går cirka en tredjedel av det beviljade bidraget till samarbeten med tonsättare som är kvinnor.

– Det är viktigt att både män och kvinnor finns representerade bland tonsättarna och det är därför glädjande att det nu kommer in fler ansökningar där kvinnor engageras, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.

Syftet med bidraget till samarbete med tonsättare är att göra det möjligt för fria grupper och regionala scenkonstinstitutioner att beställa nya verk och anställa tonsättare. Bidraget ska stimulera konstnärlig utveckling och förnyelse på området.

Hela listan över beviljade bidrag finns på Kulturrådets webbplats: www.kulturradet.se/beviljadebidrag.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

sanctification

Dödsmetallbandet Sanctification från Östersund presenterar nu sin nya video för låten “Storm”. Videon spelades in under en dag i april i bandets hemstad tillsammans med Standard Film Team från Umeå. Du kan själv se videon nedan.

“Storm” är tagen från Sanctifications andra album, “Black Reign”, vilket kommer att släppas i maj via det Singapore-baserade skivbolaget Pulverised Records.

Sanctification består av:
* Magnus “Masse” Broberg (DARK FUNERAL) – Sång
* Tomas Elofsson – Gitarr
* Markus Edvardsson – Gitarr
* Andreas Mellkvist (OLTUED) – Bas

“Black Reign” spelades in vid Abyss Studios i Dalarna tillsammans med producenterna Tommy och Peter Tägtgren (Pain, Hypocrisy) och mastrades av Dan Swanö (Edge of Sanity, Nightingale). Peter Tägtgren medverkar även på två av låtarna.

Sanctification släppte sitt debutalbum “Misanthropic Salvation” 2003 via Remission Records.

Hemsida:
www.myspace.com/sanctificationband

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

timo-kotipelto

Timo Kotipelto, sångare i det finska hårdrocksbandet Stratovarius, framförde i måndags fyra låtar inför Rysslands president Dmitry Medvedev vid en presidentmiddag hållen av den finska presidenten Tarja Halonen. Timo ackompanjerades av Matias Kupiainen (Stratovarius), Jani Liimatainen (Cain’s Offering, Sonata Arctica) och Kaartis militärband under ledning av dirigenten Elias Seppelä.

Omkring 130 personer var inbjudna till middagen, bland dessa politiska ledare i Finland, diplomater samt representanter för det finska närings- och kulturlivet. Timo Kotipelto framförde de klassiska Stratovarius-låtarna “Hunting High And Low” och “Black Diamond” samt en cover av Deep Purples “Burn”. Medvedev, som är ett stort fan av hårdrock, var till synes mycket nöjd och bad om en ytterligare låt vilken blev ännu en cover, denna gång Rainbows “I Surrender”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

nemas

Med en stor kärlek till allsångspunk, starka melodier och hejdlös energi proklamerar NEMAS ut sitt budskap med texter som baseras på egna upplevelser och erfarenheter. Med en stark övertygelse att aldrig någonsin överge sina drömmar har de tagit sig hela vägen till att albumdebutera i maj 2009.

Allt började 2005 med att medlemmar från olika splittrade band förenades till vad som skulle bli NEMAS. Den dåliga idén om att spela svängig punkrock i en så hårt befäst hårdrockstad som Göteborg och med en punkscen som var allt annat än levande stoppade inte NEMAS från att greppa instrumenten och satsa allt. Och nu, fyra år och ett antal demos och Ep’s bakom sig, så släpper de äntligen sitt debut album: ”If we could play faster, we would”.

Sommaren kommer de att tillbringa på diverse festivaler och just nu pågår förhandlingar kring en större Europaturné till hösten.

“If we could play faster, we would” släpps den 15 maj på bandets egna bolag Plunk Records och distribueras av Sound Pollution över hela Europa och Interpunk i U.S.A.

Kommande spelningar:
20 maj – Henriksberg, Göteborg (release-party)
21 maj – Vårskrik på Musikhuset, Lindesberg
22 augusti – Pretzeltown Festival, Södertälje

Hemsida:
www.myspace.com/nemas

NEMAS – SATURDAY

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

gordon-fights

Själfullt, energiskt, kaxigt och ogenerat vågar de trampa gammalt vatten in i 2000-talet. Infl uenserna talar färgstarkt, men samtliga medlemmars breda bakgund sätter sin egen prägel.

Stockholmska Gordon Fights bildades hösten 2008 med det enkla målet att skapa bra rockmusik och att ha kul. Men med tiden insåg de också potentialen i det de gjorde och reaktionerna lät inte vänta på sig. “Hyllningskör är kanske att ta i, men faktum är att vi inte varit med i en grupp som på så kort tid fått så mycket uppskattning”, berättar de själva. Nu väntar spelningar runt om i landet. Se till att inte missa detta nya musikhopp på den svenska rockscenen.

“Åh, ibland älskar man Myspace. Som när man hittar Gordon Fights och får stifta bekantskap med en sådan här helt fantastisk pärla. Lika delar sjuttiotalsmurrig sydstatsrock och soul, fulsnyggt gitarrsolo och grym sång.”Linnéa Olsson, SvD

Hemsida:
www.myspace.com/gordonfights

Kommande spelningar:
30 maj – Debaser Medis, Stockholm
12 juni – Jokers Car Club, Tidaholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

glas-vegas

Det har varit ett händelserikt år för den skotska kvartetten Glasvegas, inte minst i Sverige där bandet haft stora framgångar i såväl försäljning som utsålda gig.

Den 7 mars 2009 spelade Glasvegas för ett utsåld Storan i Göteborg, konserten blev förevigad och på fredag den 24 april kan du som missade Glasvegas höra hela konserten i P3 live kl 21:30.

Året var 2006 då musikmogulen Alan McGee upptäckte Glasvegas och på väldigt kort tid har bandet etablerat sig som ett nytt fenomen på musikscenen. De fyra vännerna från Glasgow James Allan, Rab Allan, Paul Donoghue och Caroline McKay släppte i september 2008 deras självbetitlade debutalbum och senare samma år även det uppföljande julalbumet “A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss)” som spelades in i en katedral i Transsylvanien.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009
Amon Amarth

Amon Amarth

Framgångssagan för det svenska vikingainspirerade dödsmetallbandet Amon Amarth från Stockholm fortsätter och bandet kommer att ge sig ut på en turné i Storbritannien och Irland i oktober. Nio spelningar är i nuläget inbokade med stopp i bland annat Dublin, Glasgow och Manchester.

Amon Amarth släppte sitt sjunde album “Twilight of the Thunder God” i september förra året och har sedan dess turnerat intensivt i både Europa och Nordamerika.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 23rd, 2009

hockey

Det sverigeaktuella amerikanska rockbandet Hockey från Portland, Oregon, släpper nu sin debutsingel “Too Fake” via Virgin Records. Bandets debutalbum kommer att släppas senare i år. Hockeys sound har beskrivits som en skedfull LCD Soundsystem med ett stänk av The Strokes och en stor klick gitarrdriven energi.

Hockey kommer att spela på festivalen Peace & Love i Borlänge denna sommar.

Hemsida:
www.myspace.com/hockey

...