Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 19th, 2009

therion

Efter det senaste fenomenala studioalbumet “Gothic Kabbalah” (2007), utan tvekan operametalbandet Therions mest hänförande kreation sedan “Theli”, samt den följande live-plattan “Live Gothic” (2008), så har Therions hjärna och enda kvarvarande originalmedlem Christofer Johnsson bestämt sig för att satsa på ett mycket speciellt projekt. Det handlar om att visa upp Therions unika framträdande på den internationella operafestivalen i Miskolc i Ungern 2007.

Den första delen av den kommande DVD:n går under namnet “Classical Adventures” och består av några av Christofers favoritkompositörer (framför allt hans allra främsta favorit Wagner) och är helt utan gitarrer – bara orkester och kör. Den andra delen, “Therion Sons”, består av det bästa ur Therions repertoar framfört av bandet tillsammans med en mycket stor orkester och kör. Skivan rundas av med en underhållande dokumentär där man får en insikt i den komplicerade organisationen bakom framträdandet.

DVD:n “The Miskolc Experience” släpps den 22 maj på det tyska skivbolaget Nuclear Blast.

...
Av Redaktionen
3 Kommentarer
Apr 19th, 2009

På fredagen den 17 april kl. 11 så meddelade Stockholms tingsrätt att de fyra personerna bakom fildelningstjänsten Pirate Bay dömts till 1 års fängelse och ett gemensamt skadestånd på 30 miljoner kronor. Reaktionerna har givetvis inte låtit vänta på sig.

Genom att tillhandahålla en webbplats med, enligt vad tingsrätten funnit, välutvecklade sökfunktioner, enkla uppladdnings- och lagringsmöjligheter samt genom den till webbplatsen knutna trackern har de åtalade främjat de brott som fildelarna objektivt sett gjort sig skyldiga till. Enligt tingsrätten har de åtalade samarbetat och fungerat som ett “team” för driften och vidareutvecklingen av The Pirate Bay. De har också haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelades. Det har således uppsåtligen främjat andras upphovsrättsintrång och därmed gjort sig skyldiga till medhjälp till brott.

Vad gäller skadeståndet så blir det sannolikt affärsmannen och Wasabröd-arvtagaren Carl Lundström som får stå för hela notan då övriga åtalade (Peter Sunde Kolmisoppi, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg) saknar tillgångar.

Stim, som hanterar rättigheter för svenska musikverk, är man mycket nöjda med domen:

– Fildelning innebär fantastiska möjligheter att sprida musik och annan kultur, men musikskaparna måste kunna få betalt för sitt arbete. Verksamheter som The Pirate Bay profiterar via upphovsrättsintrång på andras skapande utan att göra rätt för sig – det kan aldrig ett modernt rättsamhälle acceptera. Därför välkomnar vi den fällande domen, säger Stims VD Kenth Muldin.

Inom vänsterpartiet är man däremot mycket kritiska och har en traditionellt verklighetsfrånvänd uppfattning om att det enbart är de onda amerikanerna som ligger bakom världens nöjesindustri:

– Fildelningsfrågan kan inte lösas genom förbud. Möjligheterna att kopiera för personligt bruk bör tvärtom breddas. Nätets utveckling har på kort tid öppnat en rad nya sociala möjligheter att skapa och sprida kultur. För många människor har det inneburit ett mer aktivt, deltagande förhållningssätt till kulturen, säger Kalle Larsson (v) riksdagsledamot.

– Straffen som utdelades till de inblandade i Piratebay-målet är orimligt hårda. Det verkar som om denna dom är beställd i avskräckande syfte på uppdrag av den amerikanska musik- och filmindustrin. Det känns som en politisk dom, avslutar Kalle Larsson.

Piratpartiet, som gjort den fria fildelningen till sin enda fråga, anordnade på lördagen en demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm där drygt 1000 personer samlades. Liknande manifestationer hölls samtidigt i Lund och Karlstad och under söndagen väntas en protest äga rum på gatorna i Göteborg. Piratpartiet har ironiskt nog gynnats av domen då 5000 personer slöt sig till partiet under fredagen.

Internetleverantören Bahnhof har beslutat sig för att aktivt protestera mot den nya Ipredlagen genom att inte lagra spårbar information om sina kunder. Det är svårt att se ett företag som seriöst när de motverkar myndighetsutövning på det viset.

Läs mer om Ipred och Pirate Bay-målet här:
http://www.dn.se/opinion/huvudledare/ledare-en-viktig-dom-1.846847
http://www.dn.se/kultur-noje/pirate-bay-harvan-detta-har-hant-1.795773
http://www.dn.se/kultur-noje/musik/svenska-artister-om-pirate-bay-domen-1.846588
http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/fredrik-soderling-pirate-bay-straffet-hart-1.846656
http://www.dn.se/nyheter/sverige/piratpartiet-jublar-over-medlemsboom-1.847067
http://www.dn.se/sthlm/1000-i-protest-mot-pirate-bay-dom-1.847148
http://www.e24.se/ego/startsidan_s189/http://www.e24.se/entreprenor/artikel_1252315.e24
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article4928924.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4933284.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4933283.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929982.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929453.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929801.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4929195.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2754147.svd
http://www.svd.se/ego/_s185/http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2752847.svd
http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=489945
http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=489831&ref=puff&ref=puff

Internationellt:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8003799.stm
http://edition.cnn.com/2009/TECH/04/17/sweden.piracy.jail/index.html?iref=newssearch

...