Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

nanne-gronvall

Nanne Grönvall är en av Sveriges största entertainers. Få kan hinna med så många skratt, klädombyten, höga klackar och egna hits under en och samma show!!

Under en timme på skärtorsdagen 9/4 kl. 22.00 kommer SVT1 att visa det bästa ur Nannes kritikerrosade krogshow ”Vild”. Den spelades för fulla hus under två säsonger både i Stockholm och Göteborg. Här blandas rock’n roll, schlager, pop och musikal i en fartfylld föreställning!

Och på lördag 28/3 leder Nanne det populära radioprogrammet “Ring så spelar vi”. Först en timmes intervju av Lisa Syrén mellan 07.00 och 08.00 på morgonen och sedan tar Nanne ensam hand om lyssnarna i två timmar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

queensryche-american-soldier

Queensrÿche skildrar kriget genom soldatens ögon med sitt tolfte studioalbum, episka konceptplattan AMERICAN SOLDIER. Det ambitiösa albumet innehåller ett dussin sånger inspirerade av otaliga intervjuer sångaren och bandets mesta låtskrivare Geoff Tate gjort med ett stort antal soldater, där intentionen var att i slutändan berätta historien med soldaternas egna ord. Efter att ha pratat med soldater som tjänstgjort i olika krig – från Andra Världskriget till nutida Irak – tog Geoff deras upplevelser från fronterna till en orubblig musikalisk undersökning av en soldats liv och krigets konsekvenser. AMERICAN SOLDIER släpps 1 april.

Tate, Michael Wilton (gitarr), Ed Jackson (bas) och Scott Rockenfield (trummor) spelade in albumet under nio månader 2008. Tate berättar att idén föddes när han hörde historier från fans som var veteraner, men även från sin egen far, som tjänstgjorde i både Korea och Vietnam. “Min far var en yrkesofficer, men fram tills alldeles nyligen berättade han aldrig vad han gick igenom. Jag tror att förtigenhet är sanning för en hel del veteraner, vilket får till följd att de flesta människor aldrig riktigt förstår vad det innebär att vara en soldat i ett krig. När jag hörde vad han och några av våra fans har gått igenom fick det mig att vilja sprida deras historier över hela världen. Detta är ett album om soldaterna, för soldaterna, som det är berättat av soldaterna själva.”

Dessa berättelser ekar i hjärtat av AMERICAN SOLDIER, och genomsyrar varje sång med färgstarka detaljer om både den emotionella och den fysiska verkan av krig, med ekon av stridsljud (Middle Of Hell), uppoffringar (The Killer), förlust (If I Were King), hemlängtan (Remember Me) och att försöka justera sig tillbaka i samhället efter hemkomsten från krigstjänstgöringen (Man Down!).

Tate spelade in många av sina intervjuer med soldaterna, och några dialoger från dessa stunder har mixats in i flera låtar där de framhäver soldaternas egna ord i historierna. Bandet tog också med sig några av soldaterna in i studion för att spela in sången. Verserna i låten Unafraid innehåller Chris Devines röst, en veteran från Vietnam, och Sean Lenahan, en veteran från Somalia, som minns sina krigsupplevelser medan Tate sjunger på refrängerna.

Ett annat gästframträdande görs av Tates 10 år gamla dotter Emily på gripande duetten Home Again, som beskriver den känslomässiga priset man betalar i krig från två perspektiv, där Geoff sjunger från soldatens kant och hans dotter symboliserar barnets som lämnats kvar hemma.

Att göra albumet, säger Tate, var en källa till djupare förståelse. “Jag blev förvånad över att se hur lite som ändrats några generationer senare. Jag pratade med en vietnamveteran vars upplevelser inte knappt alls skiljde sig från en soldat som kämpat i Somalia närmare 30 år senare. Men det som överraskade mig mest var hur mycket soldater är emot krig. Det fick mig att tycka att deras uppoffringar känns än mer starka.”

Under våren kommer Queensrÿche åka på en massiv USA-turné och internationella datum följer senare under 2009.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

kristin-amparoKristin Amparo är den sjätte att få Alice Babs Jazzstipendium. Priset på 50 000 kronor överlämnades av Alice Babs dotter Titti Sjöblom under söndagens konsert på Västerås Konserthus.

Motiveringen lyder: “Med intagande karisma och stark känsla för såväl jazzens historia som dess nutid skapar Kristin Amparo innerliga tolkningar och djärv improvisationskonst över ett brett stilistisk spektrum.”

– Jag är jätteglad och både stolt och hedrad över att få stipendiet! Alice Babs är ju en så fantastisk musiker och improvisatör att man aldrig slutar bli inspirerad av henne. För mig är det här en stor uppmuntran att fortsätta min nystartade karriär som sångerska och kompositör inom jazz och all annan musik som jag brinner för, säger Kristin Amparo. Pengarna tänker hon använda till fortsatta studier inom improvisationsmusik, och hennes planer är att söka Masterutbildning i Stockholm eller New York.

Kristin Amparo fyller 26 år i sommar och är bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon går tredje året av musikerlinjen vid Kungl Musikhögskolan Stockholm. Parallellt leder och skriver hon musik för två grupper. I Kristin Amparo Band betonar hon sina jazzinfluenser medan hon i LaKitty lutar mer mot soul och funk.

Stiftelsen Alice Babs Jazzstipendium förvaltas av SAMI. Stiftare är Rikskonserter, Svenska Jazzriksförbundet, Stiftelsen Carpe Vitam, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Ingesund, Mer Jazz i Sverige och Musik i Syd. I prisnämnden sitter också en representant för familjen Sjöblom.

Priset ska delas ut årligen, gå till unga musiker och artister som vill bedriva musikstudier eller göra studieresor i Sverige eller utomlands i syfte att utveckla sin egen musikaliska originalitet inom jazzgenren. Det kan också användas till att stödja vetenskaplig forskning inom jazzområdet. Vägledande kriterier är ung vuxen, max 30 år – jazzprofil – gränslös – improvisation.

Den som vill stödja Alice Babs Jazzstipendium kan sätta in sitt bidrag på postgiro 20 37 27 – 3 och märka talongen SAMI/Alice Babs Jazzstipendium.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

percaduMusik för marimba och slagverk blir det, när de israeliska musikerna Tomer Yariv och Adi Morag turnerar för Rikskonserter 31 mars till 5 april. De kallar sig för PercaDu och inleder i Hörsalen i Stockholms Kulturhus. Därefter blir det konserter i Kilafors, Ljusdal, Hudiksvall, Edsbyn och Söderhamn.

Yariv och Morag utexaminerades 2002 från konservatoriet i Köpenhamn, men PercaDu bildades redan innan dess; 2001 vann duon pris som bästa kammarensemble i Aviv-tävlingen i Israel. Förutom virtuosa slagverkare är bägge tonsättare, och även många andra har komponerat direkt för dem. PercaDu spelar också arrangerade klassiska verk av J S Bach, Franz Liszt med flera. På programmet i Sverige står till exempel pianovirtuosen Liszts “kärleksdröm”, en av 1800-talets stora “hits” i arrangemang av Tomer Yariv.

De två medlemmarna i PercaDu är flitigt verksamma som solister med olika symfoniorkestrar och turnerar med dirigenten Zubin Metha. De är också pedagoger och har gästspelat i många länder. 2006 inbjöds de till exempel att ge en mästarklass på självaste Juilliard School of Music i New York.

Konserterna utanför Stockholm genomförs i samarbete med Musik Gävleborg.

Program:
Avner Dorman (f 1975) Udacrep Akubrad
J S Bach (1685-1750)Preludium a-moll ur “Engelska sviten”
Nigel Westlake (f 1958) Omphalo Centric Lecture
Minoru Miki (f 1930) Marimba Spiritual II
Adi Morag (f1976) Octabones
Franz Liszt (1811-86) Liebestraum (arr Tomer Yariv)
Adi Morag (f 1976) Shaharit
Yehezkel Raz (f 1980) Fingertips
Tomer Yariv (f 1976) Gyro

Turné 2009:
31/3 STOCKHOLM, Kulturhusets hörsal Kulturhuset
1/4 KILAFORS, Biografteatern kl 19. /Kilafors Kammarmusikförening, Musik Gävleborg
2/4 LJUSDAL, Slottegymnasiets aula kl 19/Musik i Ljusdal, Musik Gävleborg
3/4 HUDIKSVALL, Folkets Hus kl 19.30/Norra Hälsinglands Konsertförening, Musik Gävleborg
4/4 EDSBYN, Missionskyrkan kl 16/Voxnadalens Kammarmusikförening, Musik Gävleborg
5/4 SÖDERHAMN, Teatern kl 18/Söderhamns Kammarmusikförening, Musik Gävleborg

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

De vann Dansbandskampen, blev etta på singellistan med “Carina” och tog snabbt albumlistans förstaplats. Larz-Kristerz album “Hem till dig” är det hittills mest sålda artistalbumet i Sverige i år och har nu sålt dubbel platina.

Larz-Kristerz är just nu ute på Sverigeturné och spelningarna slår publikrekord.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

shirley-clampFör första gången får vi alla Shirley Clamps hits samlade på ett enda unikt album. ”Min Kärlek”, ”Att älska dig”, ”För den som älskar” liksom årets låt ifrån Melodifestivalen ”Med hjärtat fyllt av ljus”. Kommande singeln ”Det finns inga givna svar” är naturligtvis också med på plattan.

Albumet innehåller även helt unika engelska inspelningar av ”Min Kärlek” och ”Att älska dig”.

Fyra album har det hunnits med sedan genombrottet 2003 och på samlingsskivan görs körinsatser av vänner och kollegor som Sarah Dawn Finer och Sonja Aldén.

”Med hjärtat fyllt av ljus” klev upp på topplistans 1:a plats för tre veckor sedan och nu släpps alltså albumet ”För den som älskar – Shirley Clamp – En samling”. Release onsdag 25 mars.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

Den småländska Emmabodafestivalen har presenterat fyra nya artister till årets upplaga av festivalen:

Svenska Akademien – Sveriges största reggaeband. Kommer till emmaboda med nya låtar och en grym liveshow (som vanligt).

The Haunted – behöver ingen närmre presentation efter att i flera års tid varit ett av landets mest framgångsrika hardcore/dödsmetall-band.

Ashbury Heights – 80-talssynt som gör en av sina fåtaliga Sverige-spelningar i år.

City – Det nya svarta med Björn från smk o Tjompa från High Fives. Hitvarning!

Festivalorganisationen säger att biljetterna säljer hysteriskt bra och det finns inte många kvar för 795:- så passa på att köpa din biljett nu (du sparar dessutom en hundring). Köp den via festivalens hemsida Emmabodafestivalen.se eller direkt här.

Klara sedan tidigare
2manydj´s
MSTRKRFT
bob hund
Crystal Castles
Boys Noize
Familjen
Agnostic Front
Markus Krunegård
Does It Offend You Yeah
Sonic Syndicate
Miss Li
Metronomy
Detektivbyrån
Palpitation
Moto Boy
Nordpoken
Parken
the Liptones
Joel Alme
Navid Modiri och gudarna
Franke
Moderat Likvidation
Jonathan Johansson
Adrian Lux
Little Marbles
Skansros
Fontän
Armand Mirpour
Hajen
The Baboon Show

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 24th, 2009

memory-garden

Metalbandet Memory Garden från Kumla kommer att ge sig ut på en europaturné mellan 6 och 22 november i höst tillsammans med finska Amoral och de amerikanska veteranerna Agent Steel. Platser och datum kommer att utannonseras inom kort.

I början av april gör Memory Garden två spelningar på Snabelhuset i Boden tillsammans med Slowgate och till sommaren är två festivaler inbokade nämligen RockWeekend i Kilafors och Headbangers Open Air i Tyskland.

Turnédatum:
3 april: Snabelhuset – Boden – (med Slowgate)
4 april: Snabelhuset – Boden – (med Slowgate)
11 juli: RockWeekend – Kilafors (med WASP, Arch Enemy, Dimmu Borgir etc.)
23-25 juli: Headbangers Open Air – Brande-Hörnerkirchen – Tyskland

...