Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 7th, 2009

I år delas Ted Gärdestadstipendiet ut för 10:e året i rad! Trestycken finalister har plockats ut och kommer att framträda på Smaka på Stockholm i Kungsträdgården den7/6 där den slutgiltige Gärdestadstipendiaten sedan koras. Stipendiet är på 50 000:- och två andra stipendier på 5000:- vardera.

Årets finalister heter:
Ida Wiklund, 20 år från Örbyhus
Lovisa Samuelsson, 24 år från Göteborg
Gustav Redmo, 17 år från Tibro

Ted Gärdestadstipendiet delas sedan ut i samband med en gala på Liseberg i Göteborg den 16/6 2009. Janne Schaffer är ordförande i stiftelsen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 7th, 2009

Svenska artister och musiker som medverkat på offentligt spelad musik i Estland och Portugal kommer nu via SAMI att erhålla framförande-ersättningar.

Ersättningarna avser musik som spelats i radio eller i annan offentlig miljö såsom på restauranger eller i butiker. “Det är glädjande att vi nu fått till stånd avtal som innebär att ersättningar som insamlas för svensk musik i Estland och Portugal kommer svenska rättighetshavare tillhanda” säger SAMI:s vd Stefan Lagrell.

Avtalen, som är s.k. A-avtal, gäller från och med insamlingsåret 2007 för Estland, respektive 2004 för Portugal. På motsvarande sätt kommer SAMI att utbetala ersättningar som insamlats i Sverige till EEL, Estonian Performers Association, och GDA, Gestào dos Direitos dos Artistas.

Arbetet med utväxling avseende medverkande- och spelinformation har redan påbörjats, och den första utväxlingen av insamlade ersättningar beräknas äga rum nästa år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 7th, 2009

mans-zelmerlow

Just nu nästan svårt att föreställa sig, men innan Måns Zelmerlöw ställde sig på scenen i Skellefteå för det framförande av “Hope & Glory” som hade katapult effekt mot Globen och Melodifestivalsfinalen den 14 Mars hade det faktiskt varit tyst om den 22 årige sångaren / låtskrivaren / artisten / musikalstjärnan / programledaren….i flera månader.

Det har knappast varit tal om en timeout – anledningen är i stället det andra album – talande nog betitlat “MZW” (att utläsas efter eget huvud) som nu ligger färdigt för att nå landets skivhandlare, e-butiker veckan den 23 Mars.

Förutom singeln “Hope & Glory” som skrivits och producerats med teamet Kempe/Wikström som inte bara låg bakom “Hero” förra året, men förstås också en viss “Cara Mia” 2007, har Måns i högsta grad tagit kontrollen över såväl låtskrivande som inspelningar till “MZW” som pågått sedan sommaren 2008. Ytterligare en låt som redan hörts av en stor publik – som kanske inte ens anat ursprunget är den episka “Impossible” – skriven av

Måns tillsammans med Danne Sundquist och Aleena Gibson – och låten används som soundtrack till den senaste reklamfilmen från Telia; Sonen i “Familjen” har påtagliga bekymmer i kärlekslivet – filmen visas för närvarande på svensk TV och kan även ses längre ner.

Utan att avslöja för mycket kan vi utlova ett album som är tyngre än debuten samtidigt som det hörs att Måns verkligen haft kul i studion tillsammans med låtskrivare och producenter som förutom ovan också inkluderar Ishi, Moh Denebi, Peter Boström samt teamet Jason Gill/David Clewett.

Inför släppet av albumet är det förstås Globen den 14 Mars och vad som beskrivits som den tuffaste Svenska Melodifestival finalen någonsin som gäller – självutnämnda experter för fram otaliga teorier om hur det kommer att gå – det enda säkra verkar vara att rafflade TV underhållning utlovas. Att Zelmerlöw har ambitionen att göra sitt livs framträdande är ingen hemlighet, men några biljetter till Moskva har inte bokats…än.

I dagarna kring albumsläppet kommer Måns också att kunna ses i bland annat TV4 Nyhetsmorgon, UR Garage och det inte helt obekanta “Så ska det låta”.

Till sommaren väntar så en omfattande turné i eget namn som arrangeras av Blixten & co.

mans-zelmerlow-mzw

...