Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009
Regina

Regina

Två nya bidrag till årets Eurovision Song Contest är klara. Denna gång handlar det om två krigsdrabbade länder – Bosnien & Hercevogina och Israel. Som ett av undantagen i år så utsågs vinnaren i Bosnien av en jury utan någon röstning. I söndags avslöjades att rockbandet Regina kommer att representera landet med låten “Bistra Voda” (“Klart Vatten”) i Moskva. Regina bildades av tre vänner i Sarajevo 1990 och släppte sitt självbetitlade debutalbum samma år. Trots att bandet var populärt i hemlandet så splittrades de efter att ha släppt en uppföljare. 2006 återförenades de dock och släppte det oerhört framgångsrika albumet “Sve Muga Ja” vilket bland annat innehåller en duett med Elena Risteska som representerade Makedonien vid Eurovision Song Contest i Aten 2006. Bosnien & Hercegovina slutade på tionde plats i Belgrad förra året med “Laka’s Pokušaj”.

I Israel så utsågs landets bidrag igår kväll under en direktsänd show. Vinnaren blev, efter röstning genom SMS, Internet och en jury, duon Noa & Mira Awad som kommer att framföra låten “Einaiych” (“Det måste finnas ett annat sätt”) i Moskva senare i vår. Efter föreställningen så uttalade sig landets president Shimon Peres som sade sig uppskatta det som Noa och den kristna araben Mira Awad gör för folket och freden. Han kallade också den mycket populära sångerskan Noa (riktigt namn Achinoam Nini) för “Israels röst”. Israel slutade på nionde plats i förra årets Eurovision Song Contest med Boaz Mauda och sången “The Fire In Your Eyes”. Landet har vunnit tävlingen tre gånger – i Paris 1978 genom Izhar Cohen och Alphabeta, i Jerusalem året därpå med Milk & Honey samt i Birmingham 1998 genom Dana International.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

tomas-ledin

Det har gått tre år sedan Tomas Ledin, en av Sveriges mest älskade artister, mötte den svenska sommarpubliken. Till vår stora glädje är det nu dags igen. Premiär för turnén “Ut på vägarna igen” blir det på Stadsfesten i Skellefteå den 3 juli. Biljetterna släpps den 5 mars med undantag för vissa festivaler.

Det är en för många efterlängtad turné. Ledins hemsida – www.tomasledin.com – har dränkts av förfrågningar, önskemål och direkta uppmaningar om att det är hög tid för Tomas att ställa sig på scenen igen.

Tomas Ledin är mannen som under snart fyra decennier gett oss låtar som “Just nu”, “Sensuella Isabella”, ”Snart Tystnar Musiken”, ”Sommaren Är Kort” och “En del av mitt hjärta”. Alla en del av vår samtida svenska sångskatt. Han har med sina sånger och konserter skapat minnen för flera generationer och är en mästare på att väcka sommarkänslorna till liv.

– Jag ser verkligen fram emot att få åka ut på de svenska vägarna igen och möta min publik, säger Tomas.

Tomas arbetar för närvarande på ett nytt album och nyligen släppte Ledin sin nya singel ”Håll ut”, en hoppfull låt som får oss att se fram emot ljusare tider.

I sommar står han äntligen på scenen igen. I inte mindre än tjugo städer och med stor premiär i Skellefteå den 3 juli.

Turnéplan

3.7 Skellefteå, Stadsfesten
4.7 Sundsvall, Gatufesten
8.7 Kristianstad, Kristianstadsdagarna
9.7 Helsingborg, Sofiero Slott
10.7 Varberg, Socitetsparken
11.7 Svedala, SommarRock
15.7 Borgholm, Borgholms Slottsruin
17.7 Linköping, Bergs slussar
18.7 Karlskoga, Alfreds Nobels Björkborn
22.7 Halmstad, Tylösand
24.7 Leksand, Samilsdal
25.7 Åbo, Turku Sea Days (FI)
30.7 Stockholm, Skansen
31.7 Luleå, Luleåkalaset
1.8 Vallsta, Orhalla
8.8 Örnsköldsvik, Folkets Park
15.8 Arvika, Arvika Hamnfest
20.8 Göteborg, Liseberg
21.8 Porsgrund, Rådhusamfiet (NO)
22.8 Sarpsborg, Kullåsparken (NO)

Fler datum kan tillkomma.

Biljetter

Biljetterna släpps den 5 mars. Observera att vissa festivalorter släpper sina biljetter senare.

Biljetter säljs via LiveNation.se, Ticnet 077-170 70 70, Ticnet- och ATG-ombud samt lokala biljettkontor. För festivalsbiljetter se resp. festivals hemsida.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

diablo-swing-orchestra

Det svenska jazz-rockbandet Diablo Swing Orchestra har skrivit kontrakt med det brittiska skivbolaget Ascendance Records, bildat av Lee Barrett (grundare av Candlelight Records, ex-Exreme Noise Terror) och Sam Grant (ägare av nättidningen Sonic Cathedral).

Bandet planerar att släppa sitt nya album “Sing-Along for the Damned & Delirious” i september. Inspelningen kommer att ske 6 apri-1 maj i In Flames studio i Göteborg tillsammans med producenten Roberto Laghi som tidigare arbetat med bland andra In Flames, Sonic Syndicate, Mustasch och Hardcore Superstar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009
Neil Young

Neil Young

Stockholmsfestivalen Where The Action Is kommer i sommar att vara under två dagar, den 12-13 juni och nu presenteras de första artisterna till årets upplaga av den framgångsrika festivalen och däribland finns flera riktiga tungviktare. Festivalen besöks av inga mindre än Neil Young, Nick Cave & The Bad Seeds, Duffy och Seasick Steve. Fler artister kommer att meddelas inom kort.

Where The Action Is har ett långt förflutet. Mången år har konceptet visat sitt ansikte i olika former runt om i landet; ambulerade och ombytligt. Och sen; 2007 Skansen, 2008 Stora Skuggan. 2008 klädde Where The Action Is på sig stora kostymen och flyttade till kunglig mark på Norra Djurgården. Nånstans runt när Foo Fighters klev på scen med 20.000 förväntansfulla, kärleksfulla nedanför sig insåg vi att Where The Action Is har mer framför sig än bakom sig.

Festivalen har 2009 växt till sig till två dagar.

I ekoparken Stora Skuggan, på kungens mark, har vi äran att njuta några av världens bästa artister vackert inramade av skog och natur. Neil Young och Nick Cave – legendarer, till och med två av världens största legendarer. Duffy var den mest skivsäljande artisten under 2008 i Sverige med en än mer ljusnande framtid. Seasick Steve är en av de få som lyckats förvalta bluesen på ett intressant och ändå gediget sätt på 2000-talet.

Istället för att fläktas av historiens vingslag lyfts vi 2009 av visionernas: flyg iväg till tonerna av pop och rock, skratt och skrock medan solen går ner på andra sidan staden.

www.myspace.com/neilyoung
www.myspace.com/nickcaveandthebadseeds
www.myspace.com/duffymyspace
www.myspace.com/seasicksteve

www.wheretheactionis.se

Biljetter:
Biljetterna släpps imorgon den 4 mars kl 10.00 och kostar 1260 kr + serviceavgift.

Biljetter köps via LiveNation.se samt på www.wheretheactionis.se.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Mar 3rd, 2009
Opeth

Opeth

Metaltown presenterar nya namn till den redan gedigna bandlistan där både Slipknot och Marilyn Manson sedan tidigare ingår. Den här gången några av Sveriges allra finaste, med bland annat Opeth och Meshuggah i spetsen, som stod för två av förra årets bästa metalalbum och har hyllats världen över. Dessutom återvänder amerikanska All That Remains till Sverige.

Den 26 och 27 juni är det dags – 2009 års upplaga av Metaltown i Göteborg med fler än 30 band på scen!

NYA ARTISTER:
Opeth (S)
Meshuggah (S)
Cult of Luna (S)
Mustasch (S)
All That Remains (US)
Evergrey (S)
All Hell (S)

KLARA SEDAN TIDIGARE:
Slipknot (US)
Marilyn Manson (US)
Disturbed (US)
Volbeat (DK)
Dir En Grey (JAP)
Children of Bodom (FIN)
Napalm Death (UK)
girugämesh (JAP)
Municipal Waste (US)
Trivium (US)
Mucc (JAP)
Dragonforce (UK)
Pain (S)
August Burns Red (US)
Bullet (S)
Bring Me The Horizon (UK)
Dead By April (S)
Pilgrimz (DK)

www.metaltown.se

—————————————–

Opeth (S)

När Close-Up Magazine nyligen summerade 2008 hamnade Opeth på förstaplats med ”Watershed” som årets allra bästa album. Vi är beredda att hålla med. Skivan är ett mästerverk och bandet har en given plats på sommarens Metaltown.

Med grunden i skandinavisk metal har Opeth med åren sökt mer experimentella vägar som ett progressivt metalband. ”Ghost Reveries” från 2005 var deras första skiva att släppas på Roadrunner Records och tog sig upp på Billboardlistan i USA där den såldes i närmare 100 000 exemplar.

”Watershed” som släpptes i somras gick direkt in på 23:e plats på den amerikanska albumlistan och följdes av en enorm turné med bland annat High On Fire. Stora framgångar även i övriga världen med topp 20-placeringar på listorna i bland annat Japan, Australien och Kanada.

www.myspace.com/opeth

Meshuggah (S)

Umeåbandet Meshuggah albumdebuterade redan 1991 och var ett av de tidigare banden att sätta Sverige på kartan för sin nu världskända metalscen. Amerikanska Rolling Stone har utnämnt dem till ett av världens tio viktigaste hårdrocksband. Bara ett i raden av bevis på vilka ikoner de verkligen är på det internationella planet och en förklaring varför de varit inspirationskällor till band som Tool och Deftones, eller varför Slayer så gärna velat ha med dem på turné.

Meshuggahs sjätte album ”obZen” släpptes förra året och fick ett varmt mottagande världen över. De slog svenskt lyssningsrekord på Myspace och nominerades även till en Grammis.

www.myspace.com/meshuggah

Cult of Luna (S)

Ett av Sveriges mest intressanta metalband kommer från Umeå och heter Cult of Luna. Med skivbolaget Earache bakom sig har de gjort ett betydande avtryck ute i Europa, men även i USA där de gjort turnéer med bland annat Mastodon.

Sedan starten för tio år sedan har de släppts fem fullängdare, och för ”Somewhere Along The Highway” kammade de hem ett prestigefullt P3 Guld-pris för årets metal 2007. Motiveringen löd ”för viljan och modet att utveckla metalgenren och ge den nya dimensioner” och det är någonstans där som Cult Of Lunas hemlighet ligger. Norrlänningarna frambringar så mycket vemod och explosivitet på samma gång att det känns som hjärtat ska slitas ur kroppen.

Senaste albumet ”Eternal Kingdom” är förmodligen deras hittills bästa verk. Close-Up Magazine rankade den som förra årets nästa bästa skiva och de är inte ensamma om att helt rättvist hylla bandet till skyarna.

www.myspace.com/cultofluna

Mustasch (S)

Det har gått sju år sedan Göteborgsbandet Mustasch släppte sitt första album ”Above All” och fyllde ett tomrum med sin drivande hårdrock. Skivan låg på albumlistans topp-40 i hela 17 veckor och grammisnominerades. Uppföljaren släpptes redan året efter och nu började även hända saker utomlands vilket resulterade i headlineturnéer, men även som support till Motörhead genom Europa.

Senaste plattan ”Latest Version of the Truth” som släpptes förra året gav bandet en välförtjänt Grammis. Sedan dess har dessa livefavoriter turnerat över hela Europa och även hemma i Sverige spelar de gång efter gång inför lokaler fyllda till bredden.

Ny skivinspelning är planerad och förhoppningsvis slipper vi vänta alltför länge på resultatet.

www.myspace.com/mustasch

All That Remains (US)

Efter tre storsäljande album och alldeles för mycket turnerande hade All That Remains ett mål när de återigen gick in i studion. De skulle skriva precis vad de själva ville höra – en solid rockplatta med rakt igenom starka låtar. Och så blev det. ”Overcome” innehåller mycket av allt och bandets metalrötter ackompanjeras av lika aggressiva som minnesvärda melodier. Amerikansk metalcore när den är som bäst och med hundratusentals sålda plattor som resultat.

I januari i år besökte bandet Sverige för spelningar i Göteborg och Stockholm. I sommar återvänder de hit för en spelning på Metaltown, som ett av de allra mest önskade banden till festivalen.

www.myspace.com/allthatremains

Evergrey (S)

Man slutar aldrig förvånas över vilken dominerande position Göteborg verkligen har som världens metalhuvudstad. Evergrey är en av stadens guldklimpar som efter 13 år tillsammans bara övertygar mer och mer. Dessa progressiva visionärer har lyckats få en publik världen över att inse bandets storhet. Ständigt själfulla och dynamiska i sitt utryck, och alltid med en respektingivande tyngd.

På senaste plattan ”Torn” har de själva tagit över platsen vid mixerbordet och resultatet är hårdare än man kunnat ana. Kritikerrosat från alla håll och direkt in på en fjärdeplats på svenska albumlistan.

www.myspace.com/officialevergrey

All Hell (S)

Först ut av de mindre etablerade akterna som Close-Up väljer ut till festivalen är All Hell från Örebro.

www.myspace.com/allhell

Biljettinfo:
Biljetterna säljs via www.metaltown.se och kostar 1295 kr + serviceavgift. Biljetterna går även att köpa direkt via Ticnet- och ATG-ombud.

All Hell – Transmitter – Charlie

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

the-zoo

The Zoo är något så “okreddigt” som ett svenskt powerpopband som inte har några som helst ambitioner att skapa ett nytt, svårt sound eller bli indie-Sveriges nya gullgossar. Istället vill The Zoo ge världen okomplicerade, energiska treminutersdängor som du inte kan sluta sjunga med och hoppa runt till. Feta distade gitarrer blandas med blip-blop synthar och vintage-orgel slingor.

The Zoo startades för några år sedan av bandets låtskrivare Albin och David. Soundet var då någon form av utflippad electro-punk. Låtarna blev snart mer gitarrbaserade med tydligare amerikanska influenser, dock behölls energin och låtarnas direkthet. De erfarna musikerna Giri och Haze anslöt sig till bandet och flera lyckade spelningar genomfördes på Stockholms klubbscen.

När ett par av The Zoo’s demos under en tid började spelas flitigt på radio hörde flera skivbolag och musikförlag av sig till The Zoo. Bandet valde att samarbeta med Universal Music Publishing och sedermera även med sig själva i det egna bolaget Manhoover Records. The Zoo har under tiden med inspelningen av debutalbumet även medverkat i morgon-TV och blivit föremål för reportage i musikprogram i TV4.

“Vår vilja är att genom vår musik göra människor glada och fyllda av energi” säger The Zoo. Albin, David, Giri och Haze har tidigare turnerat flitigt i Sverige och utomlands med andra band och artister. Tillsammans har de flera tusen spelningar i kroppen vilket gett en stor rutin. Dock är det med det egna bandet The Zoo som energin och viljan att möta publiken blir som störst. “Det är live The Zoo helst ska mötas” säger bandet, som kan ses på klubbar under våren och sommaren.

The Zoo består av Albin Johansson på sång och gitarr, David Eriksson på gitarr och orgel, Andreas Giri på bas och Hans “Haze” Sjölander på trummor.

De som söker den sedvanliga svenska melankoliska indierocken bör hålla sig borta från The Zoo.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

hepcat-daddies

Efter 10 år står fortfarande HepCat med fanan i topp som en projektil till den swingrevival som stormade in över Skandinavien under sent 90-tal! Den 14 Mars samlas såväl nya som gamla Hipsters, Beatniks, Swingpjattar och annat löst folk för att med brakfest fira Club HepCat 10års Jubileum på Mejeriet i Lund.

14:e Mars är ett bevis för den levande mångkulturen och Live på scen står det för kvällen återförenade husbandet från HepCats tidiga dagar, HepCat Daddies och Movits från Luleå, nyligen vinnare av Manifestgalans Rytmpris.

Inte bara live från banden utan även en del av landets främsta dj’s kommer att ge publiken vad den tål med den bästa swingen samt lite alternativa rytmer som soul, funk, ol’ skool HipHop, ska, roots och vad annat som kan falla dem in….

  • CLUB HEPCAT 10ÅRS JUBILEUM 14 MARS 2009
  • Öppet: 20.30-03
  • Prova på-kurs i lindy hop: 21-22
  • Live på scen från: 22:00 MOVITS! & HepCat Daddies
  • Pris: 150kr, HepCat-medlem 120kr
  • Mejeriet, Stora Södergatan 64, Lund, Sverige
  • Biljetter: www.hepcat.se, inga extra avgifter!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

Den svenska hip hop-duon Mind Kaos, som tidigare samarbetat med bland andra Papa Dee, presenterar nu sin nya video “Nåt E På G ft. E-Dubbel”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009
Foto: Mikael Eriksson

Foto: Mikael Eriksson

Tre nya akter är klara för Karlskoga-festivalen Putte i parken 2009.
Det handlar om Backyard Babies, Perssons Pack och Slagsmålsklubben.– Vi är mycket glada över att kunna presentera de här tre banden, säger arrangören Niclas Lagerstam.

Om svaret är “Backyard Babies” är frågan antagligen “vad är det som är från Småland, 22 år gammalt, har gett ut elva album, rockar fett och har fått sin replokal omstylad i ett inredningsprogram i tv?”.
Nu kommer Backyard Babies till Putte i parken i sommar och Niclas Lagerstam är mycket nöjd över detta.
– Absolut. Det här är en av landets hetaste liveakter och ett band som alltid ger 100 procent på scenen.
Från debutalbumet “Diesel and power” 1994 och framåt har “Dregen” och de andra i bandet lagt Sveriges rockpublik under sina fötter.
Och ända sedan dess har Backyard Babies haft samma medlemmar – Andreas “Dregen” Tyrone Svensson (sång och gitarr), Johan Blomquist (bas), Peder Carlsson (trummor) och Nicke Borg (sång och gitarr).

Det är ett band med klar kultstatus som nu kommer till Putte i Parken och den har man förutom alla album understrukit med live-dvd:n “Live”, dokumentären “Jetlag” och boken “Blod, svett och dårar”.
Nästa band är på sitt sätt en självklarhet för Putte i parken.
Har man gett ut album som “Kärlek och dynamit” och “Kanoner och små, små saker” ligger en spelning i kanonstaden Karlskoga nära till hands.
I sommar kommer Perssons Pack till Putte.
– En personlig favorit, konstaterar Niclas Lagerstam.
Folkrockbandet som inpirerat artister som Lars Winnerbäck och Håkan Hellström är återigen hett på de svenska scenerna efter en paus på några år.
18 februari släpptes ett fullängdsalbum – Öster om Heden – som omedelbart slog hos publik och recensenter.
– Ett band med ett helt eget sound och något jag är väldigt nöjd över att ha kunnat knyta upp till Putte i parken, säger Niclas Lagerstam.
Dessutom kommer Slagsmålsklubben till Putte i Parken.
– Slagsmålsklubben gör endast tre festivalspelningar 2009 och vi är stolta att en av dem blir på Putte i Parken, säger Niclas Lagerstam.
Dit kommer de sex medlemmarna av det band som lämnat titlar som “Sagan om konungens årsinkomst” och “Den officiella OS-låten” och som senast landade fullängdaren “Boss for leader”.

– Även det här är ett band med ett helt eget sound, konstaterar Lagerstam.
Den svenska bitbopgruppen är så långt från mainstream man kan komma men har samlat en allt större publik.
Första månaden “Boss for leader” fanns på skivdiskarna rusade den upp till tredjeplatsen på listan över de mest sålda albumen i Sverige…
Backyard Babies, Perssons pack och Slagsmålsklubben till Putte i Parken i sommar, alltså.
– Putte får en allt större och bredare aktlista, konstaterar en nöjd Niclas Lagerstam.
– Och det är inte slut än. Inte på långa vägar…

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2009

lisa-ekdahl

På övervåningen ett svart piano, ett gammalt plankgolv och en skivsamling. På undervåningen en hemmastudio med en snart 50 år gammal tysk mikrofon, ett sångbås och en laptop. Efter att ha bott i West Village, New York, bestämde sig Lisa Ekdahl att hon ville göra ett engelskt album, det första på nio år. Tillbaka i Sverige stängde hon därför in sig i sitt lilla gårdshus på Söder i Stockholm och spelade de nio egenhändigt skrivna sångerna som nu ges ut som “Give Me That Slow Knowing Smile”. Ett avskalat och enkelt album. Lisas kanske allra starkaste så här långt.

– Vi jobbade väldigt hårt med soundet. Målet var att göra en skiva med en ljudbild som inte liknar något annat. Eftersom jag jobbade i min hemmastudio hade vi både tid och råd att hela tiden testa nya inspelningssätt. Vanligtvis gör jag skivor på två veckor, den här har tagit två år, berättar Lisa Ekdahl.

Lisa Ekdahl är en av de artisterna som de flesta svenskar har en uppfattning om. Det vet hon själv. Det var bland annat därför hon gick omvägen via Frankrike när det nya världsomspännande skivkontraktet skulle skrivas på.

– Det är en internationell skiva. Jag vill givetvis att Sverige ska tycka om den, men jag tänker lika mycket på andra länder. Det är en spännande tid för mig, säger Lisa som under sommaren och hösten kommer att turnéra runt i Europa.

Sju spår på “Give Me That Slow Knowing Smile” är producerade av Mathias Blomdahl, två av Tobias Fröberg. Studiolegenden Ronny Lahti har mixat på Atlantis i Stockholm och albumet gästas av bland andra Ane Brun, Teitur, Vanna Rosenberg och Keren Ann.

Den 8 april släpps “Give Me That Slow Knowing Smile” i Sverige.

lisa-ekdahl-give-me-that-slow-knowing-smile

...