Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Trots ett par låga personskämt, några mindre väl valda ord från en del musiker som inte borde öppna munnen annat än när de uppträder och en näst intill dyngrak Kleerup (som dock får pluspoäng för sin Nuclear Assault-tröja) så präglades kvällens Grammisgala av en känsla av att det svenska musikhavet är både djupare och bredare än någonsin tidigare. Färgglada framträdanden av In Flames med Timo Räisinen och Nina Perssons nya band A Camp stod utöver själva prisutdelningarna för aftonens höjdpunkter. Årets stora namn var Kleerup med inte mindre än tre grammisar och Anna Ternheim som tog hem priserna för årets kvinnliga artist och årets album. De som fick ta med sig en vacker Grammis-statyett hem från Hovet i Stockholm var:

Årets manliga artist: Håkan Hellström
Årets kvinnliga artist: Anna Ternheim
Årets hårdrock: In Flames
Årets grupp: Soundtrack of our Lives
Årets album: Anna Ternheim – “Leaving On A Mayday”
Årets låt: E.M.D. – “Jennie Let Me Love You”
Årets jazz: Esbjörn Svensson Trio
Årets dansband / schlager: Lasse Stefanz
Årets liveakt: Robyn
Årets nykomling: Kleerup
Årets barnalbum: Swingtajm! Trazan och Banarnes 30-årsskiva
Årets folkmusik / visa: Abalone Dots
Årets kompositör: Kleerup
Årets producent: Kleerup
Årets textförfattare: Annika Norlin (Säkert/Hello Saferide)
Årets elektroniska: Eric Prydz
Regeringens exportpris: Björn Ulvaeus och Benny Andersson

Längre ner hittar du videoklipp från årets grammisgala.

Anna Ternheim

Anna Ternheim

In Flames feat. Timo Räisinen – “Alias”:

In Flames tacktal:

Robyn – “Dream On”:

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Regeringens Musikexportpris för 2008 går till…

Regeringens Musikexportpris 2008 går till Björn Ulvaeus och Benny Andersson för deras insatser för svensk musikexport.

Handelsminister Ewa Björling var på plats vid Grammisgalan på Hovet för att överlämna priset.

Musikexportpriset delas ut för tolfte året i rad som utmärkelse för utomordentliga insatser för svensk musikexport. Priset består av ett diplom och en glasskulptur utformad av formgivaren Dorthea Vojnic.

Motiveringen för mottagarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson lyder:
“Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, ge största möjliga genomslagskraft. Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation. Till det exklusiva fåtal som lyckats med den bedriften hör Björn Ulvaeus och Benny Andersson. År 2008 – mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes med ABBA, fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på musikalscener och nu även på film.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Flera av de ledande svenska artisterna inom black metal kommer att spela på den tyska festivalen Kings of Black Metal som äger rum den 18 april i Giessen i delstaten Hessen. De svenska band som är bokade i nuläget är Stockholms-banden Watain, Dark Funeral och Necrophobic samt Lord Belial från Trollhättan. Necrophobic ersatte nyligen dalslänningarna Nifelheim som av okänd anledning ställt in.

Watain

Watain

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Ett nytt svenskt skivbolag har fötts vid namn Brus & Knaster. Med nytecknade distributionsavtal med Playground Music Scandinavia och artister som Nina Ramsby, Tore Berger (Blå Tåget) och House of Tomidas så hoppas grundarna Göran Petersson (tidigare A&R och producent på Bonnier Amigo) och formgivaren Johan Månsson att med ett spretigt utbud tilltala en bred publik i alla åldrar. Just nu är det unga bolaget aktuellt med musiken till Jonas Gardells tv-serie “De halvt dolda” som premiärsändes på nyårsdagen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Enligt danska medier har sångaren King Diamond berättat att det finns goda chanser för nytt material från det legendariska hårdrocksbandet Mercyful Fate att släppas inom en inte alltför avlägsen framtid. Gitarristen Hank Shermann har skrivit låtar till ett kommande album som är extremt efterlängtat av fansen då deras senaste alster “9” (Metal Blade) utkom 1999. En dubbel-DVD med gammalt Mercyfyl Fate-material planeras att släppas under våren.

Mercyful Fate bildades i Köpenhamn 1981 och blev snabbt ett välkänt namn och kommer för alltid att minnas för sitt innovativa koncept, sina komplexa arrangemang och minnesvärda melodier. 1998 spelade Metallica in ett medley bestående av delar av de klassiska Mercyful Fate-låtarna “Satan’s Fall”, “Curse of the Pharaohs”, “A Corpse Without Soul”, “Into the Coven” och “Evil” till sitt coveralbum “Garage Inc.”.

Metallicas trummis Lars Ulrich, som även han är dansk, gästspelade på Mercyful Fates album “In the Shadows” (Metal Blade, 1993). Nedan kan du se en video från Metallicas Mercyful Fate-medley på Ozzfest den 8 augusti förra året på Pizza Hut Patk i Frisco, Texas.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Lördagen den 24 januari gör det legendariska danska rockbandet D-A-D en välgörenhetskonsert på NASA i Reykjavik på Island. Bandet och deras roddare kommer att arbeta gratis och intäkterna från spelningen kommer att gå till islänningarna själva som drabbats hårdare än många andra av den pågående ekonomiska krisen i världen. Konserten arrangeras av “Because We Care” och Iceland Express.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Våren 2008 så började den svenska gitarristen och låtskrivaren Marcus Backlund från Sandviken att skriva låtar tillsammans med gitarristen Jacob Wennerqvist (The Storyteller). Musiken var baserad på melodisk hårdrock med rötterna i 80-talets heavy metal. Under några veckors intensivt arbete skrevs flera låtar och L-G Persson från Jacobs band The Storyteller rekryterades på sång. Det nya bandet döptes till Crystal Light och de förhandlar just nu om skivkontrakt och kompletterar bandet med nya medlemmar. Följande demo-låtar finns tillgängliga för nedladdning på Crystal Lights hemsida:

* Never Surrender Again
* Dreams Never Die
* The Prophecy
* Into The Light
* Sign Of Tomorrow
* 4 A.M. (Don’t Wanna Cry By Myself)

Power metal-bandet The Storyteller bildades i Gävle 1995 och har släppt fyra album via de svenska skivbolagen No Fashion Records (numera nedlagt) och Black Lodge Records samt spelat över hela Europa.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Det svenska black / death metal bandet Grief of Emerald från Uddevalla har publicerat en ny demolåt vid namn “Devils Deep” på sin MySpace-sida. Låten väntas dyka upp på deras kommande album senare i år – bandets första sedan 2002. En del av det nya material som har spelats in kommer möjligen också platsa på ett delat minialbum tillsammans med det italienska black metal-bandet Nefarium. Trummisen Carl Karlsson säger att bandet nu är mer brutalt och mer fokuserat än någonsin tidigare och att de i nuläget söker efter ett nytt skivbolag.

grief-of-emerald

Grief of Emerald bildades i Uddevalla 1990 under namnet Emerald. De har hittills släppt fyra album – “Signs Of A Stormy Past” (Deviation, 1996), “Nightwspawn” (Listenable, 1998), “Malformed Seed” (Listenable, 2000) samt “Christian Termination” (Listenable, 2002) – och har turnerat runt om i Europa tillsammans med band som Immortal, Marduk och Necrophobic.

Nedan kan du se en video av ett liveframträdande från 2006.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Den välrenommerade svenska hårdrockssångaren Thomas Vikström (Candlemass, Therion, Stormwind, Brazen Abbot) befinner sig just nu i en argentinsk studio för att spela in sång till det andra albumet från det italienska power metal-bandet Steel Seal. Albumet, bärandes titeln “Redemption Denied”, kommer att mixas i mars släppas senare i år av det italienska bolaget Underground Symphony Records.

steel-seal

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

De svenska punkrockarna Misconduct från Kristinehamn förbereder en Europaturné mellan 20:e och 28:e mars. De senaste fem-sex åren har bandet turnerat i både Europa och Nordamerika tillsammans med band som Sick Of It All, Shelter, AFI, Anti Flag och många andra. Misconduct släppte nyligen ett nytt minialbum vid namn “Raise Your Voices” genom det svenska skivbolaget Side By Side Records vilket är helt gratis att ladda ner via bandets hemsida.

misconduct

...