100 000 kr till trumpetaren Filip Draglund

Av Redaktionen
I Jazz
Dec 15th, 2012
0 Kommentarer
695 Views

Ett av Sveriges mest prestigefyllda musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium, tilldelas trumpetaren Filip Draglund. Stipendiet som kungörs vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst tillfaller en ung, framstående musiker. Prissumman som är 100 000 kr delas ut i Grünewaldsalen på Stockholms konserthus den 22 januari 2013.

Juryns ordförande Sven Erik Eriksson säger om Filip Draglund:
”Filip Draglund är en musiker med extraordinära kvaliteter. Hans förbluffande tekniska nivå tillåter honom att helt och fullt ägna sig åt sin tolkning av musiken. Genom en kombination av intensitet, integritet och musikaliskt flöde bjuder Filip på en interpretation som är fängslande, dramatisk och genuin”.

Filip Draglund
Filip Draglund föddes i Solna 1987. Han började 1998 på Musikskolan Lilla Akademien med vilka han uppträde på de flesta stora scenerna i Stockholm. Han vann bl.a. guldmedalj (1:a pris) i Berlingske Tidendes Musikkonkurrence och uppträdde med Staffan Scheja under ”Musik på Engsö Slott”. Efter studierna på Lilla Akademien började Filip 2006 studera på Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger och Bo Nilsson. 2007 kvalificerade han sig till semifinal i Svenska Dirigent/Solistpriset och uppträdde bl.a. i Royal Albert Hall och Birmingham Symphony Hall.

Han har de senaste åren uppträtt som solist runt om i Sverige och på festivaler i bl.a. Spanien, Schweiz, Italien och Frankrike tillsammans med Bayerisches Symphonieorchester München, Musikhögskolans i Malmö Symfoniorkester, Confidencens Sinfonietta, Lilla Akademiens Kammarorkester, Solna Brass m.fl.

Sommaren 2011 var han ”Artist in Residence” vid festivalen Ticcino Musica i Lugano, Schweiz tillsammans med sin brasskvintett SoLi. Filip Draglund är en aktiv kammarmusiker och har ett stort intresse för nyskriven musik. Han spelar även tango med accordeonisten Daniel Andersson och kvintetten Sonor, som man senast kunde se i dokumentären “Jag älskar mitt dragspel” på SVT. Han har mottagit stipendier från bl.a. Solna Stad, Anders Sandrews stiftelse, Byggnads och Stiftelsen Sten K Johnsons musikstipendier. 2009 blev han av Yamaha utvald som YMFE-stipendiat.

F.n. studerar Filip Draglund det första året av två på diplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger, en utbildning som avslutas med en konsert med Helsingborgs Symfoniorkester under säsongen 2014/15.

Stipendieutdelning
Stockholms konserthus, Grünewaldsalen
Datum: 22 januari 2013
Tid: 19.00

Kommentering är stängd