Way Out West tillbaka även nästa år

way-out-west-2010

Visst är vintern stundtals vacker, men mest grå, trött och ruggig. Ute virvlar snön, smält till vatten innan den träffar marken. Då behöver man något som värmer. Raggsockor, varmt kryddat vin, borsjtj eller festivaleskapism. Som en sol till morgonkaffet tänkte vi därför att det var dags att plocka fram kalendern 2010 och kryssa in 12-14 augusti. Då är det dags för Way Out West.

Inte nog med att ni ska plita ner datumen, ni kan även anteckna att biljetterna släpps på fredag 18:e december, till samma pris som förra året. Och medan ni har fingret på displayen, knåpa ner de tre första klara artisterna: Indiegudarna PAVEMENT, trollkarlens bästa CYMBALS EAT GUITARS och det stora genombrottets SURFER BLOOD.

Way Out West hoppades genomföra tre år. Det var aldrig självklart att vi skulle fortsätta. Ingen vill bli tagen för given. Ingen spelar bra pingis på hälarna.

Vi vet att klubbarna varit en viktig del som gör Way Out West värt ett besök. Ett grymt sätt att slita sista biten själ ur kroppen. Vi vet också att klubbarna inte alltid varit toppuppstyrda, vi tycker det till viss del är grejen med bra klubbar – det är tricky att ta sig in – men 2009 funkade det mycket bättre. Med det inte sagt att vi är nöjda: vi tittar på förbättringar i både uttryck och bekvämlighet inför kommande år.

Way Out West går in för fjärde året av miljödiplomering. Tämligen hårda krav ställs på oss, vilka vi ska ge järnet för att leva upp till om inte överträffa. I dagarna har en grön nordisk festivalallians bestående av Way Out West, Öya och Roskilde, överlämnat ca 20 000 namnunderskrifter till våra beslutsfattare inför det viktiga ställningstagandet på COP15 och vi föreläst för forskare och näringsidkare om vårt miljö- och mattänk. Vi har för avsikt att fortsatt verka såväl på som utanför festivalen för en bättre värld. Enligt samma linje ska maten bli ännu bättre. Med en svensk mästare i husmanskost bakom spisen (Mats Nordström) och med ökat fokus att hitta något för varje smak och plånbok. Way Out West är inte langos, Way Out West är paella på skaldjur från hamnen och biodynamiskt kallt vitt vin.

Artisterna… Lassot är kastat. Vi jobbar mot alla åldrar och kön; genrer, teknik och instrument för en så spännande line up som möjligt. Sen ska vi inte förneka vår uppväxt och skivsamling, men vi slåss med den – för att åter älska. Med inspiration från de största internationella festivalerna och scenerna är det till syvende och sist musiken vi förenas runt. Spring, släpp hästarna fria.

pavement-2009

PAVEMENT (US)
I tider av lo-fi- & shoegazer-revivals, årsdj-teman och decennielistor: ett bättre försvarstal för nittiotalet än Pavement behövs inte. Sorry Schyffert.

Under tio år var Pavement-posters tapetväv för en hel generation vars främsta mål i livet var att göra golvet till sjungande popmelodier, om så skeva och sviktande. Det snedställda gnisslet de genererade var och är en vägg man kan luta sig mot och känna sig trygg med.

Under några år som föregick skiftet av Jesus-siffror gick Pavement från att vara en illa hållen hemlighet till att vara en illa hållen angelägenhet. Visst, MTV gjorde sitt bästa för att gömma dem; i sitt indie-alibi, 120 Minutes, som sändes långt in på natten kunde man, om man hade tur, höra tre minuter av himmel i ”Cut Your Hair”. Men där slutade kanalens vilja. (På den sidan bredband & dintub-i-mobben betydde fortfarande musik-television något.) Trots detta kom de ändå att tveklöst definiera en hel musikstil och skuggan de kastade var Sagan Om Ringen-vid. Stephen Malkmus lakoniska anekdoter om allt och inget berättades till en kuliss av ostämda gitarrer och brusande rondeller. Längst fram vid scenen stod livsbejakande (ton)åringar som hävdade att de inte förstods av en enda icke närvarande själ. Ni kanske var där. Hos Pavement finns det man behöver.

Det har nu gått tio år sedan senaste spelningen och när vi nu röjt esset i ärmen att de kommer till Way Out West så kan vi bara konstatera att vi känner oss hedrade av dess närvaro.

CYMBALS EAT GUITARS (Klubb) (US)
Ett gäng bohemer från New York som inte drar sig för att gestikulera stort och yvigt, som högtidligt teoretiserar om berg. Lika episkt som en månlandning 1969 och lika vildsint som tjurrusning finner vi någonstans i mitten ett gigantiskt hål som slukar oss. Crescendo efter crescendo och man lyfts högre för varje gång. Cymbals Eat Guitars slår onekligen på den stora trumman, den stora gitarren och den stora basen. Ur en frontalkrock mellan Built To Spills duellerande gitarrer och My Bloody Valentines baklänges-diton ramlar denna kvartett ut, staplar sig fram ur röken och framför något som kallas ”magi”.
På albumet ”Why There Are Mountains” flyter allt ovanstående samman och bildar ett av 2009 års mest intressanta debuter. För folk som gillar att ta i, för folk som tycker ”less is more” är en förnedrande term, för folk som bär hjärtat väl synligt… låter som att det är för ”folk”: Njut!

SURFER BLOOD (Klubb) (US)
Nu lämnar vi New York för West Palm Beach. I kafferummet pratas det om Surfer Blood som en blandning av My Morning Jacket och Arcade Fire. Lägg till lite indianrytmer som hos det allra bästa och lite israelisk punk-galenskap så är referenskvoten fylld. Dags att uppleva.

Surfer Blood duckar inte för att dista på och kombinerar med sällsynt kombinationsförmåga strandharmonier med desperation. Deras debutalbum Astrocoast är kort sagt ruskigt bra. Vi vet i dagsläget inte hur stort det här kan bli, men det är bokstavligen bara början…

BILJETTER
Biljetter släpps kl 10.00 idag fredagen den 18 december.
DIREKTLÄNK
Biljetter säljs på www.wayoutwest.se
Du kan även köpa biljetter och få hjälp med andra biljettfrågor via Eventims telefonbokning 0771-651 000.
I Göteborg kan du köpa biljetter på Bengans (Stigbergstorget 1) och Pusterviksbiljetter (Järntorgsgatan 12). För samtliga Eventim-ombud se www.eventim.se

Festivalpass: 1345kr + serviceavgift
Gäller till festivalområdet fredag och lördag, samt alla klubbar torsdag till lördag (i mån av plats).

Ungdomspass (under 18år): 1045kr + serviceavgift
Gäller till festivalområdet fredag och lördag. Endast för dem som fyller 18 efter 14 augusti.

Observera att det är 13-årsgräns på festivalen. Gäller även småbarn/spädbarn. Detta på grund av myndigheters riktlinjer om ljudnivåer.

Rulla till toppen