Vitrysk sångerska på Sverigebesök

I dagarna ger Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter ut samlingsskivan ”Messages from Belarus” med vitrysk musik. Skivan vill både presentera det vitryska musiklivet för svenska lyssnare och samtidigt ge stöd till den utsatta föreningsfriheten i Vitryssland. I samband med skivsläppet gästar en av de medverkande artisterna – Rusia – Sverige.

Sångerskan Rusia, från grupperna Akana-NHS och Indiga, sjunger etnoinspirerat på vitryska och är en av den vitryska undergroundkulturens främsta företrädare.

Indiga bildades 2002 och har sedan dess spelat sin uttrycksfulla etno-pop i olika uppsättningar men alltid med sångerskan Rusia som frontfigur. 2004 gav de ut sitt debutalbum på vilket Rusia själv står för några av texterna. Akana-NHS bildades 2006 och spelar etno-jazz så det svänger om både stämband och armar.

Samlingsskivan ”Messages from Belarus” presenterar ett varierat smakprov för svenska lyssnare på vad det vitryska musiklivet har att erbjuda. Här finns allt från tung hardcore till modern melankoli.

”Messages from Belarus” har producerats av Östgruppen inom ramen för organisationens ”Kampanj 193”. Överskottet från skivförsäljningen kommer oavkortat att gå till Östgruppens arbete för föreningsfrihet i Vitryssland.

Kampanj 193 inleddes 2008 mot bakgrund av de allt svårare förutsättningarna för vitryska oberoende frivilligorganisationer att verka. Den bristande föreningsfriheten är ett av de största människorättsproblemen i dagens Vitryssland.

Rulla till toppen