Sveriges Radios Symfoniorkester vinner Grammy

Vid årets Grammygala i Los Angeles vann Sveriges Radios Symfoniorkester en amerikansk Grammy tillsammans med Hilary Hahn och Esa-Pekka Salonen för Bästa instrumentala soloframträdande med orkester.

– Det är oerhört inspirerande och glädjande för oss att få vara delaktiga i en Grammy. Det bekräftar Sveriges Radios Symfoniorkesters musikaliska kvaliteter och professionalism. Vi har nu varit nominerade 6 gånger under de senaste åren, så det var kul att äntligen få en vinst, säger Michael Tydén, Berwaldhallens chef

– Vi har i många år haft ett nära samarbete med Esa-Pekka Salonen, men även med den oerhört skickliga Hilary Hahn. Hon älskar orkestern och Berwaldhallen och samarbetet är alltid krävande men ger resultat. Det finns få människor som ställer så höga krav på sitt och omgivningens arbete som Hilary gör och omtagningarna kan vara många.

– I vår samarbetar Berwaldhallen och Deutsche Grammophon igen. En skiva med operaarior kommer att spelas in i Berwaldhallen tillsammans med solisten Bryn Terfel och Sveriges Radios Symfoniorkester. Deutsche Grammophon har sedan den första skivan med Sveriges Radios Symfoniorkester gavs ut 2001 blivit en etablerad samarbetspartner till orkestern.

– Vi ser fram emot fler utmärkelser, säger Michael Tydén, Berwaldhallens chef.

Priset gick till solisten Hilary Hahn och dirigenten Esa-Pekka Salonen för ett album med violinkonserter av Schönberg och Sibelius.Priset delades ut i natt (9/2) svensk tidpå the Staples Center i Los Angeles, USA. Mer information om utnämningen hittar du på Grammy Awards webbsida

SR P2 sänder inspelningen från det nominerade albumet – ”Sibelius Violinkonsert” den 12 februari kl 10.03 och ”Schönbergs Violinkonsert” den 13 februari kl 10.03, båda iSR P2 Klassisk förmiddag. Inspelningengjordes i samband med att Esa-Pekka Salonen och Hilary Hahngästade Berwaldhallen i mars respektive september 2007.

Rulla till toppen